Gitar Manyetikleri hakkında herşey (Genel)

s520ex --> manyetik değiştirmek.

merhaba arkadaşlar,

Gitarım ibanez S520EX, (maun gövde) üzerinde ibanezin inf1 ve inf2 manyetikleri var.Bu gitarı 2 senedir kullanıyorum. Prestige serilerinin maliyetine katlanamayacağım için şuan manyetikleri değiştirmek istiyorum. Daha önce s serisi manyetiklerini değiştirmiş arkadaşlardan öneri isterim.

kısaca rock çalıyorum diyerek sözü size veriyorum.


not1: dimarzio.com 'daki pickup finder'dan bazı manyetiklere baktım şuan aklımda dimarzionun dp158 dp159 evolution manyetikleri var.
 
Peki manyetik alırken elimizdeki manyetikle güç uyumunu nasıl ayarlayacağız???

Şimdi bendeki fenderde köprüde dimarzio tone zone var.. Orta ve sapta texas special var..

Ortadaki texas kalacak..Ki zaten sayın barlonun dediği gibi hb le en iyi uyum gösteren single lardan biridir tecas special (özellikle orta pozisyonda)

Şimdi sapa bi hb takacağım.. Tabi single boyutunda..

Ama ben hb ler gibi kuvvetli bi manyetik istiyorum..

Gitarın ağacı hard ash dı yanlış hatırlamıyosam..Çünkü inanılmaz tiz bi gitar.. Sap,klavyede maple..

Bridge deki tone zone bile tiz kalıyor, Tüm potları 250K kullanmama rağmen...

Şimdi köprüde tone zone var...
Alnico 5 mıknatısları olan
outputu: 375
dc res : 17,31 olan bi manyetik

ben güçleri neredeyse eşit olsun istiyorum... Ama ilk sorumdada sorduğum gibi bu ayarlamayı nasıl yapacağız??

""manyetik alırken elimizdeki manyetikle güç uyumunu nasıl ayarlayacağız""

Yani dc res. köprüde fazla olmalıdır veya az olmalıdır gibi olan bu durum nasıl ayarlanıyor???

benim tone zone köprüde dc: 17,31 ise, benim uyumu en iyi hale getirmem için atıyorum sap manyetiğimin dc. sinin 13 falanmı olması gerekiyor???
 
Manyetikteki çıkışı belirleyen en önemli unsur mıknatısın gücüdür, yoksa resistans derecesinin pek de önemi yok. Bakır telin kalınlığı hatta daha önemli. Single ebadında bir HBda 13K demek #44den bile ince tel ile belki sarılmış demek, ama senin köprüdeki Tone Zone #43 ile sarılıdır daha kalın bir telle yani.

Bence senin durumunda çözüm basit. Ya protrack denen manyetiğe bakacaksın DiMarzio olsun istersen. Ki bence daha iyisi ya little 59 (benim tercihim olurdu ama gitar tiz diyorsun bundan tam da emin olamadım açıkçası) ya da little jb jr sap versiyonu. İkisi de köprü ile çıkışı dengeler ve de bir bozukluk olmaz.

Ama orta ile çalıştırırken split olacaklar hem köprü hem sap. Olmazsa ortayı bastırırlar kesinlikle Texas Special olsa da.

Bir de madem gitarın çok tiz ve de değişim için bakınıyorsun, iki tane manyetiğe dikkatini çekeyim. 250K ile tonu boğuyorsun aslında, netlik iyi olmaz. Onun yerine 500K takıp ya Duncan custom custom dene (ki çok iyi manyetiktir, bununla olmazsa sat gitarını gitsin) ya da yüksek çıkış istiyorsan Duncan Invader ile. Bu ikisi de aşırı tizliğin ilacı.

B ;)
 
Dikkatimi çeken zaten bu manyetiklerin mıknatıslarının genellikle seramik olması olmuştu.. Yani mıknatısların seramik oluşundan hernekadar dc resistance değerleri düşükte olsa single lara göre daha güçlüdür diyebiliriz heralde...


Ama sorunda şudurki little 59 ve jb jr için single lara yakın denmesi.. Ben özellikle köprü manyetikte distortion solodayken switchi en üste çektiğimde single ın zayıf tonuna mağruz kalıyorum..

Yani ben köprüde aldığım gücü sap manyetiğindede alabilmem için nelere dikkat etmem gerekir...???

Heralde bu isteklerime jbr ve 59 cevap veremez :/

Single boyutundaki en güçlü manyetiğimi almalıyım??


2.side 500 K pot dahada fazla tizleştirir diye 250 K kullanıyordum...

Bu arada Sayın hocam sizin dediğiniz bu 500 K lık potasansı nere için kullanayım.??? yani şimdi diyelimki sapada bi hb aldım...

Tone pot laramı, volume mi yoksa tüm potansları birden mi 500 K ile değiştirmeliyim..

(Hatta bu soruyu bugün sabah muziktek ten ilgili sayfaya yazacaktım.. okudum tekar..Biraz işim çıktı.. Geri odama dönüp yenile dediğimde sayfa bakıma girmişti :D )
 
JBjr ve Lil59un gücü bayağı fazla, öyle single falan gibi değil kesinlikle. Orada yanılıyorsun.

Köprüdeki tone zone ile gayet iyi dengeler.

250K mı 500K mı hadisesine gelince... HBlarda normalde netlik daha az olduğundan daha az filtreleme yapan daha yüksek resistanslı potanslar kullanılır. TOn dolayısı ile daha az filtreleme hadisesinden dolayı daha tiz olur ve uppermidler artar birazcık. Ama asıl fark netlikte kesinlikle.

Ha potans 10da iken aralarında fark yoktur diyenleri görürsünüz. Bu pek doğru değil, fark var. Çünkü eninde sonunda volume ve ton devreleri birbirine relatif çalışıyor ve de her potans (no load cinsi değilse) toprağa biraz kaçırır.

Bundan dolayı bence standardla çalış, ki bu da her potansın 500K olması eğer HB kullanıyorsan. Tiz olması problem değil, tizleri kısarsın gider. PRoblem dengesizlik (yani köprü çok tiz sap boğuk falan gibi durumlar, amfiden ayar yapmak gerekir köprüden sapa geçerken ki gayet kıl edici bir husus bu), ya eq olarak ya da çıkış olarak. Bu arada tizlik dert değil dedim ama cartlaklık dert olur, icepicky falan derler ya ondan bahsediyorum. Eğer ton öyle ise yapacak tek şey duncan custom customa geçmek. Başka bir opsiyonun yok çünkü tone zone zaten tizleri ön planda olmayan bir manyetik.

Ondan dolayı bence sen lil jb'yi sap versiyonunu al bir dene 500Klarla. Tone zone sonuçta güzel manyetik, DiMarzio'nun en iyi manyetiklerinden. Baktın tizlik dert, cartlaklık var, onu sat, ve o para ile duncan custom custom al. Eğer bununla da tizlik geçmiyorsa, bu gitarını sat. O kadar basit, reçete belli aslında, ama ilaç acı zaman zaman...

Bu arada buraya ok uğramıyorum, dediğin gibi bana ya müziktekten bak ya da gitarpedaldan, altta imzada var.

B ;)
 
ya ben bu manyetikler hakkında hiç birşey bilmiyorum yıllardır elektro çalıyorum ama hala bi bilgim yok bu konuda birisi bana yardımcı olursa çok sevineceğim . mesela tb4 ne ben birtek hammaker ( bölemi yazılıo onuda bilmiyorum ) bir single ı birde pickguard i biliyorum o da üstü kapalı olan manyetik sanırım ondan bile emin değilim yani :(
Biri bana bu manyetiklerin görevlerini nasıl kullanıldıklarını falan anlatabilirse çok mutlu olacağım ve bilgi edinmiş olacağım.
Şimdiden teşekkürler ...
 
Re: s520ex --> manyetik değiştirmek.

ErdemBora demiş ki:
merhaba arkadaşlar,

Gitarım ibanez S520EX, (maun gövde) üzerinde ibanezin inf1 ve inf2 manyetikleri var.Bu gitarı 2 senedir kullanıyorum. Prestige serilerinin maliyetine katlanamayacağım için şuan manyetikleri değiştirmek istiyorum. Daha önce s serisi manyetiklerini değiştirmiş arkadaşlardan öneri isterim.

kısaca rock çalıyorum diyerek sözü size veriyorum.


not1: dimarzio.com 'daki pickup finder'dan bazı manyetiklere baktım şuan aklımda dimarzionun dp158 dp159 evolution manyetikleri var.

tekrar merhabalar, hazır buralardayken beni de bi bilgilendirseniz nasıl güzel olur..
 
İyi hoş da elindeki gitarın özelliklerini, amfini, pedallarını, ve de belki en önemlisi nasıl bir ton istediğini bilmeden kimse sana hiç bir tavsiye veremez ki. Dolayısı ile sağlam bir tavsiye alabilmen için (sadece benden değil, burada bu işin piri millet kaybolmuş gibi gözükse de hala zaman zaman ortaya çıkarlar) bu detayları bizlere aktarman gerek.

B
 
Haklısınız.
Hemen geliyor, gitarım ibanez s520ex,maun gövdeli bir gitar, 65 watt laney lv 200 amfi ve şuan vamp2 kullanıyorum. Switch köprü manyeğindeyken daha hacimli bir ton istiyorum, sap manyetiği de biraz boğuk geliyor artık. Beni rahatsız eden bir olay daha var, switchi köprüden sapa çevirdiğimde ses seviyesi (ton değil) çok farkediyor. Cıncın bir ton istemiyorum, vintage vari bir ses aradığım.

(yakın bir zamanda vamp2 yi tedavülden kaldırıp yerine xt live veya vox tonelab le koyuyorum).
 
Köprüye ya DiMarzio ToneZone, ya da Duncan Custom Custom tam senin istediğin şeyler. Bunun yanında sapta yuvarlaklık kalsın istersen (net ve boğuk değil) Duncan alnico 2 pro, yok dersen ki daha net olsun daha duyabileyim telleri tek tek ve yuvarlaklık benim çok işime gelmez, o zaman Duncan Jazz.

Ibanez'in potans değerleri kaç bilmiyorum 500K mı değil mi bilemiyorum. Ona bir bak, eğer 500K ise değiştirmene gerek yok. Ama değilse o zaman hazır bu işe girişmişken kendine ya DiMarzio ya da CTS 500K potanslar edin. Sesi açacaklar volume olarak değil netlik olarak bu arada.

B ;)
 
O kadar zor değil ki. Tanesi 5 dolar, işte alın beraberce 10 15 tane gümrüğe de takılmaz misler gibi 2 3 haftada gelir.

Guitar Parts Depot denen yer var mesela.

Ayrıca çok da CTS diye kasma, tamam çok iyi potans en iyisi yapı olarak. Ama DiMarziolar da fena değil, gerçi onları bulmak da zorlaştı.

B
 
İyi günler arkadaşlar,
Amerikadan, gitarım için sh-2 ve sh-6 getirttim. Ancak tb-6 gelmesini beklerken sh-6 geldi. Bu nedenle floyd rose' lu gitarımın tellerine tam yerleşmiyor manyetik uçları. Ufak geliyor. TB-6 yerine SH-6' nın olması seste herhangi bir değişiklik/sorun yaratır mı? Veya müzik dükkanlarına gidip faturalı sh-6' mı tb-6 ile değiştirebilir miyim (bir miktar para karşılığında olabilir sorun olmaz)?

Yardımlarınız için teşekkürler...
 
Hiç bir fark olmaz.Tek fark görüntü olarak dediğin gibi tam tellerin üzerine gelmez.o kadar önemliyse dediğin gibi bir müzik dükkanına gidip değiştirebilirsin.:D 5,10 liradan fazla da para verme bence :D
 
Hmm, bu kadar hızlı cevabın için teşekkürler :) .

Ben bu tür ufak ayrıntılara çok takan birisiyim :D . O nedenle İzmir' de biraz dolanıp değiştirmeye çalışırsam daha iyi olur sanırsam :) . TB-6 nın 4 kabloyla gelmeyen modelleri var mıdır acaba? Bir de kazık yemeyelim şimdi :) . Fark olmasın elimdekiyle.
 
Geri
Üst