Gitar Manyetikleri hakkında herşey (Genel)

hmm pot ayarı yaparım sorun değil
sevdiğim çaldığım tür yelpazesi oldukça geniş coldplay'den rolling stones'dan tool'a metallica'ya kadar
ekipman olarak yeterli seviyeye geldim
marshall jcm2000 dsl 401 amfi aldım efektlerim falan yerli yerinde
sıra gitara geldi işte ama farkettim ki gibson'lar USA'da bile uçuk fiyatlarda
bu emg'ler aklıma yattı sert olsa bile tonları yumuşatma imkanım olur bi şekilde potlarla falan
harmony centralda da metalciler ağırlıkta olsa da her türden adam sevmiş bu manyetikleri
sağol bilgilendirdiğin için
ha bir de sen nereden aldın acaba set halinde bu diğer aksamlarını da beraberinde verdiler?
ben usa'dan sipariş etmeyi planlıyorum site adres falan verebilir misin?
 
Açıkçası bu ekipman olayından kastım, clean yünlü bir ekipmandı. Amfin gerçekten güzel (güle güle kullan) ama Marshall'ın drive kanallları daha baskın, yani iyi. Mesela Fender bi amfide daha iyi sonuç alınır gibime geliyor. Yine de potlarla oynayacağım diyorsan amfin seni yüzüstü bırakmayacaktır. Ama bir Fender amfini daha iyi cleanler vereceği kanaatindeyim.
Ben sıfır olarak aldım ama elden aldım (Scot kargo ile gönderdi) içinden bütün parçalar çıkıyor. Scot ise Türkiye'den almamış, Amerika'dan getirtmiş. Zuhal Müzik ara sıra getirtiyor bildiğim kadarıyla. En fazla 1 hafta içinde tükeniyor sonra aylarca bulunmuyor. İstersen onlarla görüş, genelde haftaya gelecek derler ama 4-5 ayı bulabilir, sözlerine pek güvenme... Ama gerçekten geleceğine inanıyorsan elden alabilirsin, benim hatırladığım son grupta fiyatlar oldukça uygundu (bir manyetik 120$ kadardı galiba)...
Forumu araştırırsan 2-3 kişinin www.guitarpartsdepot.com dan getirttiğini bulabilirsin... Sanırım iki haftayı bulmayan sürelerde ellerine ulaşmıştı. Hepsi de memnundu...
Kolay gelsin...
 
abi çok saol manyetik oldu gerçekten çok teşekkür ederim umarım hayallerindeki gitara bi an önce kavuşursun .. (:)

peki şöyle bişey yapabilirmiyim..

mesela 3.kademede tüm mantetiklerin aktif olmasını istiyorum acaba bu mümklün mü?
 
epiphone demiş ki:
hmm tamam gördüm siteyi teşekkürler ilgilendiğin için
bu arada başka bir önerisi olan varsa "dur onu alma şunu al gibi" söylerse sevinirim

Bence biraz daha araştır zira EMGlerin tonları aslında gayet kendine özel. Yani ya seversin ya da nefret edersin. Ben ikinci gruptayım.

EMGler diğer manyetikler gibi bir yapıya sahiptir. Ama bobinlerin etrafındaki bakır teller daha fazla çıkış sağlasın diye bu bakır bobinlerin içinden doğru akım geçer. Buna zaten aktif deniliyor ve ondan pil kullanıyor bu aletler.

Hal bu olunca teldeki titreşimleri çok güçlü bir çıkış ile elektriğe çeviriyorlar. Ama zaten problem de bu. Telin titreşimindeki dominant frekanslar daha da güçlenmiş oluyor ve daha alttaki upper harmonik denilen frekansları bastırıyorlar. Bundan dolayı ben de dahil bir çok denemiş onları kullanmış gitarcı EMGleri çok sentetik çok steril bulur. Bu clean tonlarında çok daha fazla bellidir ve ondan çoğu insan cleanleri kötü der zaten, ama aslında bütün hadiseleri dominant frekansların yani temel frekansların ötekileri çok bastırması.

Bence daha fazla araştırma yap. Harmony Central user reviews çok sağlam yerdir, ama sana bir uyarı. Orada başka yerlere de bak ve göreceğin nerdeyse her şeye övgüler bulabileceğin. Dolayısı ile benim şahsi kanım oradaki positif girdilerden ziyade negatiflerin çok işe yaradığı.

Eğer elindeki manyetiklere daha yakın ve onlar gibi yapıda bir manyetik takımı istersen eğer elindekilerden daha net ve daha uppermidleri belirgin eden alnico mıknatıslı manyetiklere bak. Daha önce yazdıklarıma bakabilirsin burada. Ama sanırım senin durumunda Duncan Custom 5 vey 59 sap gayet sağlam olur. DiMarzio düşünürsen Fred ve PAF PRO sap da hoş manyetikler ama ben şahsen Duncanları daha çok tercih etmekteyim.

B
 
olumsuz eleştirileri okuma konusunda kesinlikle dediğinize katılıyorum ama zaten beni şaşırtan da çok fazla yorum yapılmış olmasına rağmen olumsuz yok denecek kadar azdı 30 yorumda 1 tane kötü vardı sanırım neyse tekrar bakıcam fakat steril ses derken ne demek istediğinizi anladım
zaten biraz seçenek yelpazemi genişletmeye çalışıyorum
önerdiğiniz duncan manyetikleri araştırıcam şimdi fakat köprü için birşey söylememişsiniz sanırım?
ha bir de burada arama yaptım fakat pek bilgi bulamadım bu gibson burstbucker lardan hiç bahsetmiyorsunuz ki custom gibsonlara baktığımda çoğunun üstünde 1-2 set halinde bulunduğunu gördüm
burstbuckerlar üzerine bir yorum rica etsem bir de köprü manyetiği için öneri?
 
Custom 5 köprü manyetiğidir. Custom 5 ve 59 sap beraber çok iyi çalışan bir ikili. Custom 5 JBye benzer ama o kadar güçlü değildir. Beefed up bir 59 olarak düşünmek yanlış değil, 59 köprüler hakkında da bir sayfa önce sanırım detaylar vermiştim.

Gibson manyetikleri nispeten daha pahalı, ama illa ki daha iyi demek değil. Gibson BBlar arasında iyilerine rastlamak mümkün hem de çok iyilerine. Ama çok kötüleri de çıkıyor ikisini de gördüm açıkçası. Dikkat edersen imzamda buradan satılmış olan bir BBv sap manyetiği hakkındaki dizini göreceksin. Orada daha fazla bilgi var.

Hatta aslında bir copy paste yapayım bari işe yarasın.

B
 
DrB demiş ki:
Selamlar,

Bu bir adet 2005 gibson les paul standard'dan 2 hafta icinde cikma burstbucker v (veya diger adi ile pro) HB manyetigidir. 7.75-80K arasinda bir olcum vermektedir, ve alnico 5 miknatisa sahiptir. Ustu metal kaplidir, ve single braid wire uzun kablosu vardir. (Yani split/paralel olamaz, sadece full HB olarak calisabilir ustundeki bobinler.)

Amerika 0 fiyati $100'dir' daha dogrusu 99.95. Isterseniz 5 cent'i hallederiz.

Pazarlik yapmak huyum degildir haberiniz olsun.

Takas dusunurum, elinizde usturuplu manyetikleri bana onerebilirsiniz. Duncanlar ve DiMarzio'lardan bazilari (tone zone, MegaDrive, Virtual-PAF falan) tercihimdir. Ama adam gibi manyetikler dusundugumu belirtmem lazim, yoksa ibanez v7, duncan designed falan gibi seyler onermeyiniz, zira ilgilenmiyorum.

Saygilar, sevgiler.

B

PS. Bu manyetik mum ile potlanmistir, yani wax potteddir fabrika cikisi olarak tabi. Otme falan dertleri yoktur yani burstbuckerlar hakkinda okuyup otuyor bunlar derseniz dert etmeyin bu oyle degil. Garanti ederim, oterse paranizi aynen geri veririm dert etmeyin o tarafini.

DrB demiş ki:
stratman demiş ki:
DrB demiş ki:
Bu bir adet 2005 gibson les paul standard'dan 2 hafta icinde cikma burstbucker v

Hocam saygılar,

Kolleksiyona yeni bir parça mı katıldı diye merak ettim. 2005 LP filan diyince hani.

Sen bence bas istifayı okuldan..Al şu Gibson dealerlığını..Sen de rahat et, firma da rahat etsin. :D

Benden de bilahare sevgiler ve saygılar,

Yok ben almadım, yakın bir arkadaşımın tanıdığı Amerika'dan kendine yeni bir LP aldı. Kendi başına almış, alet bayağı bir tiz tarafta. Onun üstüne bunu bu bahsettiğim arkadaşa diyince ben de ona oradan WCR Fillmore'lardan almasını önerdim ve o da öyle yaptı. Hatta potans kapasitör falan da almış. Kullanmayacak olsaydı o fillmoreları ben kendime alırdım diye söyleyince rahat rahat alıp getirdi.

İstanbul'a geldiğinde gitarı denedik. Cidden tiz bayağı bayağı. Baslar güçlü değil normal LPlarda olduğu gibi. İşte kafadan gidip alınca böyle şeyler oluyor. Bana alırken sormadı, sorsa yönlendirirdim daha doğru ve senin de bildiğin yerlere. Sanki norlan era LPler gibi hani şu 70lerde 80lerde maple sapla yaptıkları gibi. Normal bir LP gibi değil tonu.

Burstbucker Vler de PAFların olması gerektiği gibi tizleri bol falan olunca bu gitara olmuyor. Fillmoreları taktık ve çok sevdi. Wagner'le üç sene öncesinden hukuğumuz olduğundan hatta bir güzellik yapıp double cream yollamış bu arkadaşa. Güzel durdu gitar da. Biraz daha çok çıkışlı falan ama bu gitara çok iyi gitti. Olabildiğinin en iyisi durumda.

Sonra tabi biz "akbabalar" bu yakın arkadaşımla ben yani çıkan manyetiklere sulandık. Açıkçası bende gereğinden fazla a5 köprü olduğundan ve de nispeten az a5 sap olduğundan ben sapı, arkadaşım köprüyü aldı bu getiren adam bize zahmetlerimizden dolayı manyetikleri hediye edince. Adam cidden çok bir hayal kırıklığına uğramış, çok zaman biriktirip biriktirip bir LP alıp sevmeyince. Değişiklerden sonra çok sevince bayağı bir mutlu oldu. Belki onun gazına biz de manyetikleri kapmış olduk.

Şimdi Stormcrow'un sorusuna gelince: 498T alnico 5 mıknatıslı, ama #43 AWG tel ile sarılma güçlü bir manyetik. PAF değil yani. Duncan Custom 5'e çok benzer. JBden biraz daha güçsüz, ama PAFtan çok JBye benzediği kesin. Dolayısı ile karşılaştırma yapmak aralarında (yani burstbucker 5 ile 498Tyi) doğru değil çünkü biri elma biri armut. Aynı ortak birimde değiller. Amma vellakin sap versiyonu yani benim sattığım 490R ile karşılaştırma olabilir. Aynı tel ile sarılma ama bu sefer 490R de alnico 2 mıknatıs var. 490Rye göre burstbucker'ın yapısı farklı, her bobin aynı ebatta sarılmamış. Bu daha bir single coil'a kaçan bir ton verdirtiyor HBa. Tabi single falan değil ama daha net daha parlak daha saydam bir ton. Bu iyidir kötüdür zevk meselesi, çünkü bazıları sapın daha yuvarklak olması gerektiğini savunurken bazıları yok daha net ve saydam olsun der. Ben ondan dolayı iyidir kötüdür diyemem. Farklılar...

Ama bu sattığım manyetik bire bir duncan 59 ile karşılaştırlabilir. Yine arada fark var bu fark da iki yönlü her ne kadar yapıları çok birbirine benzese de. 59 bir defa iki bobin de aynı güçte sarılmış bir manyetik. Ama 7.50 K ohm genelde. Bu benim sattığım daha güçlü sarılmış /.80K ve dolayısı ile eğer bu iki bobini aynı güçte sarılmış olsaydı daha tok daha az net daha az saydam olması lazımdı. Ama işte bir bobin (vidalı olan) ötekine göre daha güçlü olduğu için tok olmasının yanında hem de daha net ve daha saydam. Bu işte çok insanın sevdiği bir husus. LPFde onun için bu manyetikleri çok tutan bu işi bilen adamlar var.

Sen neden satıyorsun be adam diyorsanız, valla evde iki tane daha burstbucker seti var! Yani bu tek değil. Hatta bu sattığım manyetiği saran adamın 1957 reissue LP goldtopumdan çıkma bir seti daha var, ilk harfleri PS. Bu adam kadın her kimse LPF de adı bilinir ve satışta artı prim sağlayan bir isim. Tabi burada bilinmez farkındayım zira orası delilerle dolu. Bunun yanında bendeki LPler de zaten bir değişiklik düşünmüyorum zira onları olabildiğince iyi duruma bilgim dahilinde getirmiştim. Haliyle bu sattığım manyetik kenarda duracağına yerine başka bir şey koyarım diye satmaktayım.

B ;)

DrB demiş ki:
rL demiş ki:
Bu manyetik çok mu tiz oluyor şimdi? (Soruya bak be) Ciddiyim?! Bunu 59's neck' e niye tercih etmeliyim? Daha tok, net, saydam... olduğundan mı?

Saygılar. Kolay gelsin.

Pardon ama anlayamadım neden bahsettiğini. Sorunu daha açık ve anlaşılır bir şekilde sorarsan yardımcı olmaya çalışırım.

Ama anladığım kadarı ile: Bu manyetik 59lara göre daha tiz değil, daha tok ama daha net bir manyetik. Tizlikleri üç aşağı beş yukarı aynıdır orada bir tasa olmasın, ama 59'a neden tercih etmelisin gibi bir soruya yanıt resistanslar ile alakalı. Genelde 59lar 7,50K gibi olurlar. Bu daha güçsüz demek. Ama bu manyetik 7,80K gibi. 0,30K özellikle sapta fark yaratır ondan şüphen olmasın, hele hele bobinlerin 59da güçleri aynı olmasına rağmen bu manyetiklerde farklı olduğundan.

Unutmayınız, sonuçta amerika 0 fiyatları açısından bunlar duncan 59lara göre (metal kaplı olsalar dahi) daha pahalı. Tabi ki bu daha iyi demek değil illa, ama bakın araştırın ve görün ki bunlar gibson firmasının (ki orjinal pafları yapan şirket olduğunu hatırlatmaya gerek yok) 60lardan beri yaptığı en iyi manyetikler diye bilinirler.

Duncan'lar hiç kötü değildir ve 0 alacak olsam dürüstçe söylüyorum Duncan alırdım. Bunun sebebi duncanların illa ki daha iyi olması değil, Gibsın şirketinin kalite kontrolunun kötü olması. 0dan aldığınızda iyi mi çıkacak kötü mü çıkacak ötecek mi ötemeyecek mi bilemeyeceksiniz. Ama ben bu manyetiği biliyorum denedim gördüm. Bu konumda bu kötü kalite kontrol hadisesi geçerli değil artık. Yani bu iyi bir gibson BBpro. Ötmüyor, tonu sağlam olması gerektiği gibi. Ve bence benim elimdeki 2 adet duncan 59n'den daha iyi peşinen söylemek gerekirse.

Ama o zaman neden satıyorsun diye soranlara cevabım şu: Bendeki 59lardan evet bu alet fabrika çıkışı durumunda daha iyi oraya eyvallah. Ama bendeki 59lar fabrika çıkışı değil, içlerindeki alnico 5 mıknatısını alnico 3 dereceli birer mıknatıs ile değiştirdim. Ve bu haliyle benim elimdeki gitarlarla bunlar daha iyi bir sonuç veriyor. Ama sebebi de benim tiz gitarları sevmem. Elimde hiç sapta tizleri az gitar bir gitar yok. Eğer olsaydı alnico 5li 59lar veya bu gibson BB pro çok iyi giderdi.

Ama şimdi eğer kafanız karıştıysa dert etmeyin çünkü bu bahsettiklerim gayet ileri derece mıknatıs değiştirerek "fine-tuning" işleri. Elinizde epiphone falan varsa bu manyetik onun üstündekilere havada 3lü aksel yapıp 5 basar. Öyle söylüyeyim kısa yoldan.

Zaten kısa zamanda satılmaz ise ben bunun metal kabını çıkartıp içindeki mıknatısı değiştireceğim ve artık satılık olmayacak. ;)

B
 
sevgili Drb abimiz manyetiklerin mıknatıslarını sen nereden temin ediyorsun ben sadece blackrose da alnico 5 gördüm bir tane ceramic alnico 2 yada 3 yoktu bize bu konuda bilgi verirmisin :elsallaa :elsallaa
 
490R Alnico magnet humbucker ve 498T Alnico magnet humbucker manyetıkler hakkında bilginiz varmı?

Bu manyetıklerle yapılmış kayıtlar dinledim hayran kaldım,siz ne düşünüyorsunuz?
 
teşekkür ederim kısa bir süre sonra bende bu işlere girmeyi düşünüyorum böle herşeyi sağını solunu kurcalamayı seven biri olaraktan senin yaptığın alnico3 lü antiquitylere ilaveten bende alnico 5 pro falan yapabilirim mesela :twisted: :twisted:
 
deliturko demiş ki:
teşekkür ederim kısa bir süre sonra bende bu işlere girmeyi düşünüyorum böle herşeyi sağını solunu kurcalamayı seven biri olaraktan senin yaptığın alnico3 lü antiquitylere ilaveten bende alnico 5 pro falan yapabilirim mesela :twisted: :twisted:

59a cok benziyor. Ondan arti bir farkli yonu olmadigini dusunuyorum. A4lu 59 ama gelgelelim super bir alet.

Neyse,

B
 
abi baktım siteye bolca çeşit var birde standart uzunluk ölçüsü nedir bir kaç boy var ayrıca kendi isteğimize göre sipariş verebiliyormuşuz öle bir secenekte var gerçi sen geçen yazmıştın buraya bir yere trembuckerları anlatırken ben orayı bir bulayım
 
Arkadaşlar size yine SD ve EMG karşılaştırmalı bi soru sorcam...

Jackson SL2H ımda SD TB4 ve SH1N manyetikler var ben bunları EMG 85/81 ile değiştirirsem gitarın tonunu harcamış mı olurum ? Yani herhangi bir EMG li gitardan alıcağım sesin aynısını alıcaksam hiç değiştirmeyeyim.

Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler
 
merhaba arkadaşlar

geçenlerde bi humb takmıuştım drb hocam ın yardımlarından dolayı çok teşekür ediyorum..

ya ben 2 tane sing i yan yana koyarsam humb olur mu yani singlerden çıkan telleri aynı yere lehimlersem olur mu
 
Daha önce dediğim gibi işe yaradığını gördüğüme sevindim.

Şimdi iki single'ı il olarak yan yana koyamazsın zira baseplateleri uygun değil. Ikincisi de yapıları bu aletlerin hblardan farklıdır. Mıknatısların durduğu yer ve şekli şemali açısından.

Bir tek Duncan StagMag diye bir manyetik var ona bak. Ama kendi elindekileri o hale getirmek cidden büyük iş, teknik beceri gerektiren.

B
 
Geri
Üst