Cort gitarlar hakkında

Epiphone gitarların seri noları "C" ve "CI" ile başlayanları Cort üretmiştir.
Biraz daha ayrıntılı bilgi verelim. Kore'de bir fabrika var. Epiphone yamulmuyorsam 2010'a kadar bu fabrikada les paul ürettiriyordu. 2004-2005 gibi bir tarihte bu fabrikanın sahipleri "Paranın çoğunu Epiphone gibi bizim gitarlarını ürettiğimiz şirketler kazanıyor, gitarı üretiyoruz ama neden kendimiz satmıyoruz ?" diye düşünmüşler ki o fabrikada aynı zamanda Cort isimli yeni bir marka oluşturup Cort gitarları da üretmeye başladılar diğerlerinin yanında. Hatta bu fabrikada üretilen modeller Ibanez'in modelleriyle büyük benzerlik gösterir, çünkü aynı bantta Kore Ibanez'ler de üretiliyordu, kopya çekmişler bazı modellerde. Sonradan bazı gitarların üretimi endonezyaya ve çine kaydı.
Yalnız ben Cort'un Ibanez ve Epiphone ile aynı kalitede ağaçları kullanamadığını düşünüyorum. Daha köklü şirketler daha iyi ağaçları Cort'tan önce alıyorlardır muhtemelen satıcılardan. Bundan ötürü olsa gerek halkımız bu marka için "Alma Cort, olursun mort." diye bir söylenti çıkarmış. Çok yanlış bir söylenti değil bence de ama fiyat/performans olarak çok da güzel gitarları da vardır Cort'un, tecrübeliyseniz deneyerek alınız.
 
Biraz daha ayrıntılı bilgi verelim. Kore'de bir fabrika var. Epiphone yamulmuyorsam 2010'a kadar bu fabrikada les paul ürettiriyordu. 2004-2005 gibi bir tarihte bu fabrikanın sahipleri "Paranın çoğunu Epiphone gibi bizim gitarlarını ürettiğimiz şirketler kazanıyor, gitarı üretiyoruz ama neden kendimiz satmıyoruz ?" diye düşünmüşler ki o fabrikada aynı zamanda Cort isimli yeni bir marka oluşturup Cort gitarları da üretmeye başladılar diğerlerinin yanında.
....

Tam tersi. Daha önce kendi markasını ürettiği devasa tesislerinde, 2000lerin ortasında tamamen fason üretim yapmaya geçti.
"şu marka Cort'u döver" veya "Cort mort" diyenlerin ayılıp bayıldığı bir çok gitarı Cort üretiyor 😂
 
Aynen öyle yukardaki arkadaşın bilgilerinin çoğu yanlış. Cort fiyatının hakkını veren belki de tek firma gitar aleminde ve en büyük gitar üreticilerinden ve çok uzun yıllardır. Sadece fason degil kendi tasarımı gitarları,amfileri kabloları da çok uzun yıllardır üretiyor.
 
Son düzenleme:
Cort Custom gitar aldığınızda, Seymour Duncan manyetikler, Orijinal lisanslı köprü, vb marka ekipmanla gelir. Hatta modifiye yapacak bir şey kalmaz.
PRS Custum aldığınızda, PRS logolu muhtemelen çin manyetik, köprü, burgu vb malzeme ile alırsınız.
Muhtemelen de PRS'de Cort üretiyor.
 
2000'lerin başında üretilen Kore Cort gitarlar güzel gitarlardır. Temiz 2. el uyguna düşerse ihtiyaç yoksa bile alınabilir. :)

Ve evet, PRS'in 1000 dolarlık gitarlara özellikle G&B marka manyetik koymasının izahı yok. 700 dolarlık Schecter gitarımda kapaklı SH11 ve SH1n vardı, değiştirmek istediğimde çok zarar etmedim. G&B'leri satamazsın bile.
 
Başlığı hortlatayim. Uzun zamandır alıp almamak arasında kararsız kaldığım alet. İzmir'de olsam gidip deneyeceğim fakat bu imkan söz konusu değil.

Aramızda gören, denemiş olan var mıdır acaba nasıl bilirsiniz?

Alırsam Cort olur muyum mort? 😁

Bunlar hakkında iyi şeyler duymadım. Gövde agathis olabilir zaten. Kore malı Cort için eski Viva Gold (ince kasa olanlar), G ve M serilerinin üst düzey modellerine bakılabilir.
 
Geri
Üst