Cort gitarlar hakkında

arkadaşlar şu hastalığınızı anlayamıyorum.neymiş uzak doğuda 40$ mış işçi o vasıfsızmış.ii yapmazmış.amerikada 168$ mış.ii yapar bak arada 4 kat fark var.yaaa siz hayatınızda kapitalizm diye bişey duymadız mı? niye uzak doğu daki adam 40$ alıyo.niye biz ucuz iş gücü emek sömürüsü gibi isimler koyuyoruz???

korenin çin in adı çıkmış 9 a inmez 8 e.dünyanın en iyi gitar yapımcısı çıksa size beğendiremez adam gitarını.yaa biraz mantıklı olun o adam vasıfsız olduğundan bi b.ktan anlmadığından mı 40$ alıyor zannediyorsunuz?dünyanın başka hangi ülkesinde 1.5 milyar nufus var.bu nufus ve bu nufusun geçinmesini sağlıycak isdihtam varmı?orda işsizlik var.adamlar çıyo fabrikayı direk emek sömürüsü 40$ a ister muhendis ol.ister vasıfsız çalışmak zorundasın.dışarda işsizler ordusu var.senin yerinde 30$ a bile adam alırlar.

arkadaşlar koreliler 40$ a çalışıyo ondna işçilik kötü gibi laflar etmeden önce kafanızı kaldırın bilgisayardan, 2 kitap okuyun ondan sonra buraya yazın.özellikle yaşı 15-16 olan arkadaşlarım lafım sizlere.ülkemizin geleceğinin o beğenmediğiniz ülkelerden bin beter olacağının.isdihtam olmıyacağının, çoğu meslek gruplarında çalışacak insan sayınının çoktan haddini aştığının ve buna rağmen üniversitelerin her yıl o bölümlerden binlerce mezun verdiğinin artık farkına varın.

biliyorum yazımın müzikle ve bu gitarlarla pek bi alakası yok.ama yazının genelindende anlaşılabileceği gibi bazı kalıpları ezberlemiş o kötü bu iyi diyen yaşça bizlerden küçük ve hala düzeni anlayamamış olan arkadaşlarımıza bi öğüt niteliğindedir.

kib.hepinize kolay gelsin.müzikle kalın.:)
 
melih sözlerine katılıyorum ama atladığın bir nokta var. söyleki bu adamlar (kapitalizmin ilkesi olarak) uzak doğuda çalıştırabilecekleri en ucuz adamı çalıştırıyorlar çünkü az paraya emek sömürüp çok gitar üretmek için. kendi ülkelerinde ise o kadar çok gitar üretmelerine gerek yok bu yüzden adam alırken daha seçici davranıyorlar fark buradan çıkıyor. ama çinde bir luthier vardır amerikalılara taş çıkartır falan falan işte...
 
Ha bak, burada güzel demişsin. 1.5 milyarlık ülkede kimseye o paraları hiç kimse veremez. Adamlar mecbur o paraya çalışmaya. Hiç kötü iş de yapmazlar ayrıca, amerikalıların kullandığı elektronik aletlerin tümü, o 40 $'a çalışan çekik gözlü zavallı insanlar tarafından yapılıyor. Adamlar 3 kuruşa 12 saat çalışıyolar, biz burada oturduğumuz yerden "onlar iyi yapmazlar" diye ahkam kesemeyiz. Ucuza iyi gitarınız olsun istiyosanız, gidin enstrüman yapımı okuyun, kendi gitarınızı kendiniz yapın. Bu kadar basit. Sana günde 40 $ da verseler, 140 $ da verseler, yapacağın iş aynı olur. Vasfın neyse, odur. Yaptığın işte iyiysen, işini seviyorsan, iyi yaparsın; işini sevmiyorsan, nefret ediyorsan, beceriksizsen, sana milyarlar verseler, yine bildiğini okursun. Amerikalı işçiyle, koreli işçiyi ayıran fazla bir fark yok aslında. Kültürleri farkı sadece.
 
vileshome demiş ki:
aga benim canım sıkıldı biraz maraza çıkartiim..

ne o cortlar lan ööle!! adında meymenet yok bikere, cort die gitarmı olur.. korede yapıyolar onları zaten korelilere göre bize gelmez..

EMG hepsinin eline verir, en güzel clean emg de kardeşim, buzdolabına taksan ses verir.. hem pasif manyetik basur yapıyo..

ibanezin ağacı b*ktan.. ıhlamurdan gitarmı olur aile çaybahçesimi lan burası.. bıraksınlar bu işi japonlara takunya üretsin onlar..

jackson desen ayrı bi alem.. kasası k*tüme benzio hepsinin, laylaylomun önünden geçiyorum müzik mağazasımı oyuncakçı dükkanımı belli diil..

fender fender tutturmuşlar vız vız bi ses aaaa! gelemem ben öyle, sapı tutmaz potu dönmez.. bi fender bi gibson sittin senelik hurdaları gitar diye satıyolar dünyanın parasına yazık walla.. bi şekiller şemaller dedemin köstekli saati gibi..

bütün alem ESP ci olmuşta noolmuş, vermişler parayı çaldırıyolar millete tezgah bunlar ellerinde patlamasın diye gitarlar kırk takla atıyolar, çete bunlar çete..

en kralını ben biliyorum kardeşim.. delikanlı adam yuvarlak gitar kullanmaz illada bcrich en baba bcrich.. damarımı kessen kırmızı akar o derece yani.. dedemde bcrich kullanırdı..

daha çok fikirlerim var ama hepsini söylemiim şimdi, maazallah ağır kaldıramazsınız..

sen aklımıza mukayyet ol.. :D ;)

Bence bütün olayı özetleyen çok harika bi yazı. Hem komik, hem iğneleyici. Mesajı da kısa ve öz: "Kim ne beğeniyorsa onu alsın, tantana yapmasın."
 
mevzu gitar mevzusu o yuzden çin malı ile amerikan arasinda hiç fark yok oylemi 40$a calisan bi iscidenmi yoksa 168$a calisan bi isciden mi iyi işcilik beklersiniz?
 
Başlığın tamamını okumadım da şu son mesajları gördüm... Unutmayın ki 40$ çalışan işçi 140$'a çalışan işçiden daha fazla gitar üretmek zorunda... Bu sebeple hepsine aynı emeği vermesi mümkün değil... Ürettiği her eksik gitar başına patrondan ne kadar fırça yediğini bi düşünün... Saygılar...
 
koredeki adama daha iyi gitar yaptırmazlar zaten.. amerikan gitarın bir ayrıcalığı olmasını sağlamak zorundadır firmalar.. amerikan işçisiyle kore işçisi sidik yarıştırmıyo yani, ikiside ekmeğine bakıyor neyi yap diyorlarsa onu yapıyor..

gogo sanada mesaj atıcaktım unuttum bak, kaynadı arada.. :)
 
yan lız atladığınız bir nokta var gitarı işçi değil cnc makina kesiyor.yani makina operatörünün aldığı maaşın gitarın kalitesine uzaktan yakından pek alakası yok.
custom shop olmadığı sürece usa üretimi jacksonlarda fenderlerde gibsonlarda fabrikada cnc makinalarda üretiliyor.
değişen nedir:ağaçların yaşı buna bağlıolarak flamed maplelarde şeklin düzgünlüğü vs farkeder.bazı el işi getiren işlerde kalite faklılıkları görülür(body binding vs.)
bunun dışınd aherşey makine.herşey bilgisayar ortamında çizilip üretime geçiliyor.işçilerin çalışmasını vs bir yana bırakın yorulmayan işçiler bunlar.işçi sadece makinayı çalıştırır açar kapatır bakımını yapar gerekli ayarı kurar,malzemesi bozulduysa onu değiştirir vs.yani oakdar büyük bir işgücü yok sadece doalylı yoldan bir etkileşim var.ha birde inlaylerde fark olur,usa dekiler lazer kesim kullanıyor sanırsam,korelilerde daha az nano bir sistem kullanıyordur.

sonuç şu:usa işçiliğini bahane edip bu gitar daha iyi demeyin oda fabrikadan çıkma.custom shopa saygım sonsuz tabi.

sonuç 2:herkes sevdiğini beğendiğini alsın.

edit:usa lerin quality control ü daha iyi ve daha iyi setup yapıp yolluyorlar gitarları
 
Eksik etme mesajımı, bekliyorum...
Edit: Darestan aynı anda cevap yazmışız, sen önce göndermişsin. cncde kesilen parça üzerine direk dolgu, boya vs atmıyorlar. Arada birçok işçilik adımı var. Olay cncde bitmiyor. Zaten işçiliğin en fazla boya kısmı bizlere yansıyor.
Hem önceki mesajda bahsettiğim gibi üretim miktarı çok farklı. Aynı emeği vermek mümkün değil. Herhangi USA gitarın custom shopa yakınlığı, uzak doğudakine uzaklığından daha fazla oluyor.
Fakat dediklerinde tabiki haklısın...
Saygılar...
Edit2: Ben edit yaparken sen de editlemişsin: kalite kontrole diyecek yok, az gitar üretirsen kontrol etmek için daha fazla zamanın olur, hem de ordan çıkacak kötü bir mal da firmayı çok lekeleyeceğinden bunu sitemezler, daha çok özen gösterirler. Setup da önemli değil, o gitarı biz alana kadar setuptan eser kalmayacaktır...
 
anatolia999
MesajTarih: Sal 20.09.2005 6:07 Mesaj konusu:
mevzu gitar mevzusu o yuzden çin malı ile amerikan arasinda hiç fark yok oylemi 40$a calisan bi iscidenmi yoksa 168$a calisan bi isciden mi iyi işcilik beklersiniz?

hocam madem çin malları kötü sen niye bilgisayar kullanıyorsun???

bunlarda amerikada üretiliyor deme bana.:) bütün kullandığın elektronik cihazların en iyileri çinde üretilir.korede tayvanda üretilir.kısacası uzak doğuda üretirlir.çünkü ucuz iş gücü.bunu anlaması bu kadar zor mu hala yok 40$ yok 140$ davası yapıyosun anlamadım ki.

sen bence nike ayakkabı giyme,televizyon izleme, bilgisayar kullanma.sen kısacası yaşama.çünkü kullandığın eşyaların hepsi çinde ve uzak doğuda üretiliyor.

kib.hepinize kolay gelsin.müzikle kalın.:D
 
Arkadaşlar bence gereksiz yere birbirinize giriyorsunuz. Çünklü hepinizin de haklı olduğu yönler var. Bir kere bilgisayarla bir enstrüman üretimi aynı şey değil. Ben Bir yarı lutiyer olarak bu işin bu kadar basit olmadığını söyleyebilirim. Ağaç çok önemli, ağacı yapıştırdığın tutkalın cinsi ve yapıştırma şeklin çok önemli, polyesteri, vernik veya gomalakın atılığı çok önemli. Örneğin 58 ve 59 Gibson'un tonları diğer yılların gibson tonlarından farklıdır çünkü o yıllardaki çam ormanlarının iklim nedeniyle gitar üretimindeki tınıları farklı imiş. bilinmeyen çok şey var. Bir gitarın malzemelerinin çinde veya korede toplanması belki ses kalitesi olarak çok şey fark etmese de belki işçilik olarak farklar olabilir. Belki Wolf gitarları biliyorsunuzdur. Bu gitarların tonları ve işiçiliği fender gitarlara çok yakın. Gövdeleri masif, sap maple, sadece fret tesfiyeleri çok iyi değil. Cort bazı akustik, klasik ve yarı elektro klasik modellerini artık çinde üretiyor, ben bir iki modeli denedim işçilik aynı, orjinal. Çin'in Birçok ürütimindeki işçilik kalitesi daha düşük ve allahtan daha düşük yoksa şimdiden dünyaya hükmetmeye başlamıştı bile. Çin deki işçiliğin ucuz olması şaşırtıcı bir şey değil çünkü Bir çinli batıya göre kazandığı az parayla ihtiyaçlarını karşılayabiliyor çünkü Çinde ekmek batıdakinden daha ucuz. Ama genelde Çindeki firma batıyla rekabet edecem derken işçilik kalitesini düşürüyor. Ama bazı kaliteli ürün üreten firmalar da var Çinde. Ama ben prensip olarak zorda kalmadıkça çin malı almak tarfatarı değilim bu zihniyetlerinden dolayı. ama yine de şöyle bir paradox var, Çin eğer piyasayı bu kadar ucuzlatmasaydı belki bir fakir türk halkı olarak sanat ve müzikte bu kadar hızlı ilerleyemeyecektik.
 
Abi bi senin gitarın çıkmış işte. :D Bırakta özene bezene bir cort yapsınlar artık.

Bir tek cort değilki ama markası ibanez olan ama çoooooook danadik olan gitarlarda mevcut. bkz: gax, grx miydi neydi öyle bişeydi. Neyse ya alın elinize bakınnnnn işçilik sizi tatmin ediyorsa alın... Hakikaten ya böyle tartışmalara girmeyin... Ne gerek var birbirinizi yiyorsunuz.
 
Ya hala diyorki amerikalının işçiliği daha iyi. Rüyanda mı gördün kardeş, amerikan işçisini çalışırken, düğmeye basarken şekli yapıyo da öyle mi basıyo :) Daha mı karizmatik basıyo ? Önemli olan bitmiş olan gitarı eline alıp inceleyen, not veren son ütücüdür bence. O adam OK verirse, o gitar çıkar, hayır derse, çıkmaz heralde. O adama iyi maaş vermek lazım mı :) Yoksa 40 dolara yırtabilir miyiz acaba :)

Bu arada Ibanez'in GRX midir nedir, sahiden çok kötü gitar ya. Ama bakın fiyatına, ona vereceğiniz parayla Cort X-6 hatta belki daha iyisini alabilirsiniz. Peki bu dandik ibanez'in üstünlüğü nedir bu pozisyonda ? Bak hocam, gerl geri Uğur, gel gel gel... Hah dur, bak hocam, şimdi adam ne yazıyor gitara, "ibanez" yazıyor. Adam bunu yazıyor ya hocam, işte orda o gitarın fiyatı birden katlanıyor :)
 
yaw bu işi %100 elde yapamazlar o kadar gitar çıkıcak fabrikadan usa ların bence tekfarkı ustanın eli gitara daha fazla değiyo. CNC tezgahlar da gövdeyi kesmek varken adam neden uğraşsın. çin 10dk uğraşılıyorsa usa 30 dk uğraşılıyodur hepsi bu.... En önemli noktalardan biride sap. Eğer sap bi b.ka yaramaz ise gitarda bir boka yaramaz. Önemli olan sapın nasıl olduğu değilmidir. Yaw neyse uykum var zaten. Yiyosunuz birbirinizi sonra ben burda üzülüyorum....
 
Marvel demiş ki:
yaw bu işi %100 elde yapamazlar o kadar gitar çıkıcak fabrikadan usa ların bence tekfarkı ustanın eli gitara daha fazla değiyo. CNC tezgahlar da gövdeyi kesmek varken adam neden uğraşsın. çin 10dk uğraşılıyorsa usa 30 dk uğraşılıyodur hepsi bu.... En önemli noktalardan biride sap. Eğer sap bi b.ka yaramaz ise gitarda bir boka yaramaz. Önemli olan sapın nasıl olduğu değilmidir. Yaw neyse uykum var zaten. Yiyosunuz birbirinizi sonra ben burda üzülüyorum....

Öpüşürüz, barışırız kardeş. Yeterki sen üzülme :)
 
Rastansaga gidipte 900 $ verdiğin o gitarı şimdi satılığa çıkarsan 600'den fazla veren olmaz çünkü gitarının marka değeri ve yapım yeri 900 $ etmesini engelliyor. Sen her ne kadar gitarına toz kondurmasanda dünyada marka değeri diye birşey var. Bu forumda ve dünya genelinde binlerce jackson kullanıcısı var ve sen gitarının jacksondan daha iyi olduğunu savunuyorsun. O paraya çok rahat bir dk2 alabilirdin. Ve herkes sana hayırlı olsun iyi yapmışsın derdi. Şimdi sen bu gitarı aldığın için bir kısım insan seni destekliyor aynı oranda bir kısım insan ise hata yaptığını söylüyor.

Ben kısaca senin demek istediklerini şöyle anlıyorum. Jackson ve İbanez kullanıcıları bunca yıldır. Boşuna daha fazla para harcayarak daha kötü gitarları kullanıyorlardı !

Bir kere gitarın ismi kötü cort yaa allam ya cort yani cortlamış filan öyle birşey çağrıştırıyor bana konuşmayım dedim ama dayanamadım.
 
Lazio sen çok saçmalamışın. Senin dediklerin Türkiyede geçerli. Cortun USA daki piyasasına bakarsan çok büyük olduğunu görüceksin. X-Custom Usa daki bi rg prestige ibanezden daha pahalıdır ver çoğu kişi de onu seçer. BEn Jakson İbanez kötü demiyorum ama cortu hafife alma şuan büyüyo ve diğerleri gibi olmasını bırak oldu bile. Herkez cort alıo çünkü Cort türkiyede distribütörlü var 2yıl garantili ama ibanezin yok. O yüzden ibanez 2 3 el değiştirdikten sonra senin önüne gelio ve dolayısıyla fiyat uçmuş oluo. Bu yüzden ÇOK PARA VERİP İBANEZ ALMAK MARKA TUTKUSUNDAN BAŞKA BİŞEY DEÐİLDİR. Çocuk gibi düşünmüşün adı cort muş büyüyn biraz ya. Ne demek adı cort. Nike Adidas istergibi ibanez jackson istionuz. Markası önemli değil parçaları önemlidir. Seni tatmin ediomu o önemlidir.
 
Geri
Üst