Çalınmadan bekleyen gitarlar hakkında:

amcamın taşınıp uzun süre boyunca köyde unuttuğu ve vefaatından sonra kimsenin açıpta kurcalamadığı bas gitarın sapı atmış durumdaydı. tel mesafesi 2-3 cm kadar çıkmıştı. bunu 5 yıl felan önce gördüm kim bilir şimdi ne olmuştur
 
Köy evinin hava sıcaklığı ve nem değişimi önemli bu noktada. Gitar üzerinde tel durması için yapılmış bir alet. 1-1.5 senede bir şey olmaz, belk iyi ve kuru ağacı olan bir gitar daha uzun süre dayanabilir ama ağaç kurudukça dik durmasına karşı gelen tel basıncına göre şekil alır ve bu basınca göre kurur. Sen gitarı 5 sene üzerinde tellerle bırakırsan, gitarın ağacı da bir nebze olsun yaşsa bu basınca göre kurur, belki truss rod ağacı geri bile çekebilir. Sonra tel taktığında çatır çutur olmasa da içinde hafif kırılmalar olabilir, en basiti vernik çatlayabilir. Metal yorgunluğu hadisesindeki gibi belki ilk 1-2 gevşek bırakmada bir şey olmaz, fakat mutlaka gitar için olmaması gereken bir şeydir ve gitarı telsiz bırakmak asıl risk almaktır. Kaç kere üzerinde tel olmayan gitar aldınız? Kaç gitar fabrikadan teli olmadan çıkar ki?
 
Arkadaşımın gitarı 2 -3 hafta hardcase de kalmıştı ve 2 gün önce de elime aldığımda klavye nin yukarı doğru kalktığını ve tellerin çok fena cızladığını gördüm.
Bu mantıkla yola çıkarsak, arkadaşım, gitarın tellerini çözmüş olsaydı, klavye daha da yukarı kalkar, akord u düzeltirken de tellerin kopmasına neden olabilirdi.
 
Bence gitarın tellerinin gevşetmek ile gevşetmemekten ziyade kutusununun şekli önemli. hafif açılı pozisyonda konulmalı tıpkı siz gitarı çalarken arada standa bıraktığınız poziyonda olmalı hele ki telleri gevşetmeyecekseniz.Gitarın klavyesi duvara bakmayacak şekilde alt kısmı yer ile 45-60 derece açı yapacak şekilde.. Bu da benim kendi tecrübelerim telleri gevşetmem+duvara karşı açılı koyarım çok az akordu kaçar sadece 1-2 dk ayarını yapar çalmaya kaldığı yerden devam ederim. Oda sıcaklığı,nem de önemli bir etken tabi ki bu yüzden kutulu saklanması daha iyi olur gibi. Gitarı çalmadın kutuya koydun ha? aahh ahh vermedin o dk2m mi bana :) bari insan duvara filan asar bakarsın tablo gibi hehe :)
 
Normalde gitarını bilen bir insan kullanmayacaksa ( ki bahsi geçen gitarist, gitardan çok iyi anlayan ve muhtemel kullanmayacağı o gitarda antika değerinde bir gitar oluyor bu durumda) telleriyle beraber bir nebzede Truss-Rod'u gevşetip kaliteli bir hardcasein içerisinde gitarını muhafaza edecektir... Telleri gevşetmenin mantığı sapı attırmak değil kuvvetle muhtemel casein zamanla yerinden hareket edip sağa sola çarpıp veyahut üzerine bir cisim düşmesinden kaynaklanan etkilere 45 kiloluk tel gerilimiyle tepki vermesini önlemektir...
 
Vanhalen_1 / telsiz yatan fender ve usa jackson da oldu, iş güç , fırsat bulmak zor oluyor ama sanırım içlerinde vazgeçmeyeceğim tek gitar dk2m olacak gibi. parasının hakkını sonuna kadar veren bir gitar gerçekten. 2009 aralıkta aldım, pena çiziği yok gövdesinde , nasıl kıyıp da satarım ?
 
Vanhalen_1 / telsiz yatan fender ve usa jackson da oldu, iş güç , fırsat bulmak zor oluyor ama sanırım içlerinde vazgeçmeyeceğim tek gitar dk2m olacak gibi. parasının hakkını sonuna kadar veren bir gitar gerçekten. 2009 aralıkta aldım, pena çiziği yok gövdesinde , nasıl kıyıp da satarım ?



Duvara as.. elimde bir ton custom shop amerikan gitar var hep aklımın köşesinde alacam birgün ben de :)
 
Tellerin üzerinde durması daha mantıklı.Ağaç her türlü işleyecektir yaşamaya devam ettiği için.Bu tellerin olup olmaması muhabbetinde ise nem olan ya da çok kuru bir havaya sahip olan bir yerde tutun bakalım gitarı ne oluyor :D Elimdeki charvel yıllardır hardcasesiz olarak duruyor dandik bir softcase içinde sıkıntı olmadı şimdiye kadar(sap 89 yapımı) Kenan Usta da şaşırmıştı ama sapın takılı olduğu gitarın doğru olarak saklandığı ihtimalini söyledi ve bu saatten sonra da birşey olmayacağını söyledi :D Aynı şekilde bass gitarımın muhafazası da çok farklı değil, sap üzerindeki basınç elektro gitarlara nazaran birkaç kat daha fazla birkaç ay çalamadığım oldu ama hiçbir sorun yaşatmadı iki gitarım da bana.
 
Geri
Üst