Fender Meksika Stratocaster Mı Yoksa Diğer Gitarlar Mı?

@kogan Masraf yapılmaması konusunda dediğinize katılıyorum ancak şu şartlar altında; gitar alınacak ve hemen üstüne bir takım modifiye işlemleri yapılacaksa. Ben artık pro düzeyde çalışma yapamadığımdan dolayı elimdeki pro gitarları sattım ve forumdan Endonezya yapımı bir squier aldım. Bir süre sonra sperzel burgu taktım. Epey bir vakit geçtikten sonra da manyetiklerini ikinci el aldığım manyetiklerle değiştirdim ve bu işlemi yaparken de elektronik aksamlarını yeniledim. Bütün bu işlemleri güvendiğim arkadaşım Cenker'e yaptırdım ve başka modifikasyona gerek olmadığına kanaat getirdim. Ben bu gitara zaman içinde gitarın kendi parası da dahil edilirse en fazla 1000 TL masraf etmişimdir. Sonuçta bir usa strat tokatlarım demek densizliğini yapmıyorum ama bir mim fenderden daha iyi ses alabildiğimi düşünüyorum. Zamana yayarak yapılan modifikasyonun bir avantaj olduğunu bu deneyimim sayesinde düşünmeye başladım. Bu yüzden mim fenderlere karşıyım. :)
 
Ben kendime guvenerek deluxe tokatliyoruz deme densizligini gosteriyorum. Hatta yetmiyor denyolugunu da yapiyorum. Elimde bir adet gibson, bir adet deluxe ve bir adet sx var. Sxin tinladigi gibi digerleri tinlamiyor. Ne yaparsak yapalim bu boyle. Buna sahit olan tek insan ben miyim? Hayir. Cevremde ne kadar bu isle ugrasan adam varsa hep beraber sasirdik mi sasirdik. Ben demiyorum ki her sx her bilmem ney boyledir. Iyi arastirmak lazim diyorum. Arada boyle torpilli agaclar denk gelebiliyor. Ha bunun haricinde derseniz ki piyasada buyuk para kaybi, anlarim. Ama deluxe tokatlama densizligi ne demek yahu? Anlamiyorum hisse mi veriyor bu logo size de boylesine cesur konusabiliyorsunuz. Ben basligi acan arkadasa kendi deneyimlerimizden yola cikarak farkli bir fikir sundum o kadar.
 
@Oguz92 Deluxu bir bütün olarak değerlendirmek lazım. Metal aksamından stok manyetiklerine kadar. Ondan sonra hala sx demek afedersin benim gözümde ya densizlik ya da cahillik başka açıklaması yok. Elinizdeki gitar çok özel bir sx olmuş olabilir (torpilli ağaç ne demekse?) ama getirelim 100 tane sx bir tane daha çıkaramayabilirsiniz. Ayrıca logoya para vermeyi savunan birisi değilim yazılanları dikkatli okumak lazım.
 
Ben de onu diyorum ya 100 tane sx ten evet bir usa strat cikmayabilir. Ama denk geldiginde, "oranlar " yakalandiginda cok daha uygun bir kapitale (madem torpilli agac size fazla varos geldi) oldukca guzel bir gitara sahip olunabilir. Ha karsimdaki dese ki abi headstockta fender yazsin, bu benim icin onemli, yahu eyvallah buna zaten itirazim yok. Ayrica sxin uzerindeki modifikasyonlari deluxe e yapsak nasil sonuc aliriz konusu gundemimizde. Cunku sxin uzerindeki donanimin yaninda deluxe un donanimlari gercekten oldukca vasat kaliyor. Modifikasyon derken gidip de artec manyetik sallamadik. Cahil, densiz gibi yaklasimlarin sizi daha ustun kildigini mi dusunuyorsunuz? Oyle olup olmamasi degil mevzu. Yaklasimin yanlis. Sen bildigini yap ben bildigimi.
 
Fender aklı selim bir yatırımdır, kaç yılında alırsanız alın zarar etmezsiniz. Maddi açıdan kar edebileceğiniz bir yatırım dahi olabilir. Kullandığı malzemelerin belirli bir standartı vardır, belirli kalite kontrolleri vardır vs. keza bu alanda öncüdür. Ben taklidin orijinalini geçtiğini hiç bir alanda görmedim. SX alırsınız sap atar, tesviye gerekir, şu sorun çıkar bu sorun çıkar ne idüğü belirsiz bir markaya yatırım yaparsınız. Bu SX konusunu çok araştırdım yabancı forumlar da dahil olmak üzere, adamlar SX'lerini Squier Classic Vibe'lar ile kıyaslıyorlardı. Ben Deluxe serisi ya da Standard serisi ile kıyaslayanını görmedim. Her neyse isteyen SX'e yapsın yatırımını, ben de daha fazla bir şey yazmam.
 
Evet bu sekilde dusunmenin gayet mantikli oldugunu daha once de belirttim. Onumdeki sinavdan hemen sonra demo hazirlayip meseleyi ayrintilari ile gostermeye calisacagim size. O zamana kadar esen kalmaniz dilegi ile.
 
Birşey ekleyeyim elinizde Sx eğer ash gövde olan bir seriyse, haliyle alder deluxe fender'e ton olarak aynı manyetikler bile olsa benzemez, farklı ve güzel gelebilir. En sağlıklısı ash-Sx ile ash-Fender kıyaslamak olur. Benim de elimde Cort g270 mevcut örneğin, yine ash gövde. Üstündeki elektronik de iyi ve rahat şekilde fender ile kapışıyordu fakat tonal farkı vardı, çünkü fenderler alder+poliüretan oluyor, g270 ash+flame maple'dı ve yine pahalı bir gitar, yani Fender Mex'e yakın bir satış fiyatı vardı zamanında. O sebeple Sx'in ash serisi gitarları 199 dolara sattığını gördüğümde hep şaşırıyorum, o kadar ucuz olması imkansız geliyor. Aklıma ağaçları lamine yapıp, aralara tahta koyup alt ve üst parçayı ash yapacağı ihtimali geliyor, tabii görmeden konuşmak imkansız. Şahsen hiç denemedim.
 
Arkadaşlar mex fenderleri modifiyeli başlangıç seviyesi gitarlarla karşılaştırmak biraz saçma.Tamam belki amerikan tonları vermeyebilir. Bunun en önemli sebebi de manyetikleridir zaten. Ama emin olun son yılarda üretilen mex fenderler gerçekten çok kaliteli. Elinize aldığınız zaman bir fender olduğunu fark ediyorsunuz. Akort burgularını ve ya köprüsünü amerikanlara göre yetersiz bulanlar olabilir. Ama çok uç durumlar dışında bunlarla ilgili problem yaşayanların olduğunu sanmıyorum. Ki çok ta sağlam ve kaliteliler bence. Sap yapıları çok güzel. Klavye parlak cila sapın arka tarafı mat cila ve eliniz çok rahat kalıyor. Fretleri hiçbir tesviye gerektirmiyor. Ağırlık olarak ta bildiğiniz fender. (Çünkü kullanılan ağaç standart). Bunlar çok önemli. Yapılacak en önemli değişiklik manyetik olur bana göre.Bu şekilde tam olarak olmasa da amerikan tonlarına yaklaşılabilir. Belki de tamamen amerikan gibi olur.
Fiyatları konusunda da bir problem yok bence. Sahip olduğu özellikler göz önüne alındığında ve diğer fenderlerle karşılaştırıldığında normal.
Heee şu da var; sx alırsın. Ağacı iyidir. Modifiye yaparsın. Belki bunla da fender tonuna yaklaşırsın. Belki de hiç yaklaşamassın. ve canını sıkar bu durum. Ama mex fenderin olursa modifiye yaparsan ya amerikan fender olur gitarın ya da amerikan gibi olmasa da eskisinden daha iyi olur en azından.
O yuzden mex fenderle başlamak iyidir bence.Hem belki hiç modifiye yapmadan direk amerikan alırsın sonra.
 
godin session ve progression gitarlar hakkında...

bu gitarları elinize aldığınızda kaliteli ve pahalı bir şey tuttuğunuzu hissediyorsunuz. çizersem veya çarparsam hayat boyu o an sizi takip eder.özensiz bir parça yok.oldukça ağırlar. sustain yüksek.her ikisinde de çok iyi malzeme ve işçilik var.arka kısımdaki kapak açıldığında ve manyetikler çıkarıldığında kullanılan kablolara ve elektronik malzemelere bakarak bunu anlayabilirsiniz.klavyede ve trusrodda da bunu gözlemleyebilirsiniz.stringtree bile küçücük bir özenlilik detayıdır.

fender champion 100 amfi ile :

session: gövde basswood .ton yelpazesi progressiona göre daha geniş . pop müzik yapmak içinde kullanılabilir , blues , jazz içinde. humbucker ile rock türüde.tonları üst seviye fender ile karşılaştıramam ama standart fender manyetikleri ile ilişkilendirilebilir. hem fikir olduğumuza inandığım klasik fender tonuna benzerlik var am biraz bulanık , yumuşak ve kelime karşılığını bulamadığım bir yapıda. biraz saz sesi gibi kalıyor. sanırım bu özelliğide bu gitarı çok yönlü yapıyor. tek bir gitar ile çok iş yapmak için uygundur. ( Ama daha geniş açıdan bakarsam :tek bir gitar sahibi olup herşeyi yapmak istiyorsanız , bir les paul alıp humbuckerlerı ayrıştırarak kullanın derim. bu daha dürüstçe olur kendi açımdan.) sadece sap ve mid manyetiklerini kullanan bir kişi olarak session sadece sap manyetik modifikasyonu ile iyi bir fender sonucu çıkartılır derim. Bu gitar meksika fender standart meksika yerine düşünülebilir.

progression: gövde akçaağaç .bu gitarda ton yelpazesi çok geniş değil. birbirinden çok farklı ton yaratmıyor manyetikler.bu gitar her müziğe gitmez.bu yüzden alacak kişye tavsiyem bu gitarı özel amaçlı almasıdır .karakteri olan , üst seviye bir gitardır. elinize alıp pop akor çalmak istemezsiniz. insanda David gilmour gibi çalma arzusu yaratır. kişiyi yönlendiren gitarlardandır. nasıl bir jazz gitar size çalımda baskı kurarsa bu da iyi bir Fender gibi benzerini yapar.bilinen tüm ünlü Fender sololarını atmak istersiniz ilk ele alışta. aktif bir yapıda. içinde pil barındırır.güçlü olan sesi daha da hd kalitesine getiriyor. bu sayede amfi de dip gürültüsü gibi sesler oluşmuyor. çok net ve yüksek çıkışı var manyetiklerin. bu yüzden de iyi çalacaksanız alın derim:) yarım bastınız , hatalı bastınız affetmez aynen verir hopörlöre ... ( bu açıdan session biraz daha dağınık ve bulanık sesi olduğundan daha bağışlayıcıdır. )çok az görünüp çok fazla olan bir gitardır. bu tip bir gitar kilitli burgu takılmalıydı çünkü tremolo kolunu kullanan bir kişi iseniz bu gitarda zorlanabilirsiniz.kilitli burgularla 3500 dolarlık bir fender sahibi olduğunuzu düşünebilirsiniz.
 
Arkadasim merhaba. Durumun elverirse baja telelere bak derim. O fiyata güzel gitarlar. Strat dersen is değişir. Zevkine gore...

Godin session güzel bir gitar işçiliği ve calinabilirligi üst düzey fakat strat tonlarini veremiyor. Piyasası da yok.

Sxler jt ler nasildir dersen tek diyeceğim emek ister. Sx srrat sahibiyim. Şahane bir Sx im var fakat sans bol deneme ve biraz da sabir ister ucuz gitari alip adam etmek. Çünkü sxlerin hakiki olan ve güzel olan tek seyi agaclari. Basta elektronik aksam olmak üzere burgular falan rezalet. Ha ben memnun muyum ? Evet. Mexico strat tan iyi ton aliyorum calinabilirligi de oldukça iyi.

Mex stratlarin tek artisi kolay alinip satilmasi olur. Yoksa fiyat performansta iyi değiller.
 
Meksikalarda güzel seriler var. Özellikle Baja güzel gitar gerçekten.

Sxlere dikkat bazılarının gövdelerinin lamine olduğunu gördüm, yani lamine olması problem değil(Gibson ve bazı Fenderlerin de en üst parçası arkalı önlü lamine maple veya dişbudak olabiliyor) ama araya farklı ağaçlar atılmış olabilir. Ben baya baya 6 paralel parça gördüm. Zaten o kadar ucuz gitarda o kadar güzel dişbudakların kullanılması garip gelmişti. Arada sunta varken en üstte dişbudak olabilir.

Mex. stratlar o kadar kolay alınıp satılmıyor. Ben zamanında alırken 2. el standardında bulamamıştım, satarken de 5-6 ayımı almıştı.
 
Yeni başlık açmadan burdan sorayim..

Fender stratlardaki 12 perdeden sonra perde aralıkları bazı gitarlara göre daha mı geniş? Örnekse ibanezlere göre .
 
Çok samimi bir arkadaşım tünelde yanılmıyorsam 2 sene kadar önce bir Sx strata denk geldi. Ağacı şahane diye aldık gitarı. Klavye 2 defa tesviye gördü, burgular değişti, eşik, köprü ve manyetikler de değişti. Şu an elimizde bir adet de deluxe strat var. Stok vaziyette. Bu strat ile beraber daha nice Fender strat ile kıyasladık zaman içerisinde. Halen elimizdeki Sx'ten elde ettiğimiz tonları başka strattan yakalayamadık. Fiyat olarak da deluxe'e ödediğimiz paranın yarısı kadar bir parayı ödedik, bir miktar daha az da olabilir. Diyeceğim o ki şu veya bu strat Fenderden daha iyi olamaz, o gitar başlangıç seviyesidir Fenderin eline su dökemez muhabbetleri her zaman geçerli olmayabiliyor. Çok nadir de olsa, bu ve benzeri örnekler karşımıza çıkabiliyor. İyi ve bilinçli bir araştırma yapmak lazım.
@Oguz92 nin dediği gibi ben de Fender'e para veremeyeceğim bir dönemde belki de 50 tane SX Strat arasından çalıp-deneyip-beğenip aldım bir tane.. Manyetikler , devre , köprü ve burgular değişti.. güzelce ayarları yapıldı.. şuan çok rahat şekilde Mexico Strat,USA Special Strat,USA Standard Strat,USA Deluxe Strat serilerini geride bırakıyor gitar.. Oldukça başarılı tonlar elde ettim.. sadece sapı biraz rahatsız geliyor Fender'lere göre.. ama o da öldürmüyor yani :) Ha ben de gidip Fender 62 Reissue alacağım yakın zamanda.. ama şuan 300 TL lik gitarla da oldukça iyi bir yere geldim :)
 
Sürekli sahne alıyorsan, albüm kayıtlarına giriyorsan veya gitara aşırı tutkunsan Fender almalısın. Bu işi hobi amaçlı yapıyorsan, çok para harcamamak istiyorsan SX al. Yok para benim keyif benim diyorsan bu forumda bir şey bulman zor. Herkes kendine göre denli veya densizdir müzik konusunda. Buna da sen karar ver okuyup. Sx alıp gayet güzel tonlar yakalayabilen yetenekli bilgili gitarsitler gördükçe bu markayı aşağılama modasını anlıyorum. Fender alıp duvara asanlar forumlarda cirit atıyor belli.
 
Ama emin olun son yılarda üretilen mex fenderler gerçekten çok kaliteli
Ben bu kısma katılmıyorum.. Çalıştığım mağazada bugüne kadar sayamayacağım kadar Mex Strat denedim. Bence eskiden çok daha iyi kalitedeydiler.. Şuankiler sizin de dediğiniz gibi manyetik konusunda berbat.. ama işçilik kısmına gelince ufak tefek göz boyamalarla bizi kandırıyor bence.. Ağaç kalitesi olarak çok gerilediğini düşünüyorum Mexico Fender lerin..
 
Geri
Üst