Les Paul Modelleri Hakkında

Beyler bayanlar standart Les Paul ile Les Paul studio arasındaki fark nedir? Ağaçlara baktım LP100 ve LP Studio arasında bi fark yok büyüklük veya içinde olan boşluklar falan mı? Kısacası ton üzerinden baz alırsak ne tonda nasıl bi değişme olur iki gitar arasında?
 
Cok garip bir soru olmus yahu. Tahmin ettigim kadariyla benim eksik bildigim birseyler var o yuzden bu kadar garipsedim belki de. Simdi olayi gibson uzerinden baz alirsak; standart ile studio arasinda agac, donanim ve iscilik bazinda farkliliklar var. Fakat lp100 ile studio kiyaslamasi yapacaksak epiphone uzerinden dusunmek gerekiyor. Bildigim kadariyla gibson lp100 diye bir model yok. Yanlis da biliyor olabilirim. Fakat epiphone lp100 ile studio arasinda cok ciddi farklar yok. Esasen oldukca yakin gitarlar. En azindan kagit uzerinde. Ben epiphonelarda chambered yani bosluklu yapi hadisesi yok diye biliyorum. Eger varsa ben herseyi yanlis biliyormusum demektir :) Bu arada epiphone standart ile studioyu kiyaslayacak olursak gibsondaki gibi benzer bir acidan yaklasabilirsin olaya. Bir ara gibsonlarla ilgilenirken elimde bulunan traditional ile cok rahat ikilemde kalabilecegim bir studio gormustum. O yuzden kagit uzerinde her ne kadar farkliliklar olsa dadeneyince bizi sasirtan suprizlerle karsilasabiliyoruz cogu zaman.
 
Epiphone, Gibson hangisinin LP'ü? Epi Studyo soruyorsan geç. Attığın taş kol yormaz. Weight Relief ve Chambered Body olaylarını Gibson yapıyor. Epiler'in sadece Ultra serilerinde WR var diye biliyorum. Yalnız Epiler Afrika değil, daha ucuz olan Asya maunundan yapılır. LP100'lerde de nasıl maun kullanılıyor ola sen düşün. Belki maun kılıklı başka bir ağaç bile olabilir.
 
Hep diyoruz bunu ama maundan mauna fark var. Hele ki dişbudaktan dişbudaka çok fark vardır. O değil benim 2-3 tane ıhlamur (basswood) içeren gitarım oldu, aynı manyetikle onlar bile hem akustikte hem amfili tonda farklıydı. Yani düşük gitarda maundu, agathisdi vs'e takılmayın. Model düşükse ağacı da ona göre düşüktür.

Bu arada "Les Paul" ile Les Paul Studio" arasıdaki fark derken, "Les Paul" diye sade bir model yok. O sadece gitarın genel yapısını belirtmek için verilen bir isim.
 
Geri
Üst