Gitar Teli Ve Perdeler

Inconel malzeme kullanılmıyor fretlerde, Alman gümüşü diye geçiyor olması lazım, inconel Alman gümüşü ise iş başka:), Osman Bey'in belirttiği gibi Vickers sertliği SS den çok düşüktür. 1960ların şartlarını düşünürsek yumuşak malzemeyi işlemek daha kolay. Bugün firmaların SS fretlere geçmemesinin temel sebebi el ile işçilik yapılmasının güçlüğü ve maliyeti. Zaten Plek makinası kullanıyor SS fret opsiyonu bulunan firmaların geneli. Ayrıca nikel alaşımı fret kullanarak kendilerine yedek parça pazarı oluşturmuş durumdalar. Ton olarak SS ler daha "cırtlak" bu arada, taktırmayı düşünen olursa ciddi fark yaratabilir.
 
fretler nikel alaşım sanıyorum. nikel aşınması zor, aşındırıcılara da dayanıklı bir malzeme. inconel gibi nikel alaşımlar talaş kaldırmakta en çok zorlandığım malzemeler.
sertlikle ilişkilendirmek pek doğru değil, zira 15-5 paslanmaz çelik, titanyum ve inconel yaklaşık aynı sertlikteler ama iş talaş kaldırmaya geldiğinde işler hiç öyle gitmiyor.
sanırım kaplama kalktığında değiştirmek en doğrusu, bolca fret yemiş arkadaşlara sormak en doğrusu :)

Tam olarak öyle değil. Nikelin kendisi gayet yumuşaktır, kolay şekil verildiği için fretlerde veya benzer yerlerde ana alaşım elemanı olarak kullanılır. Fret gibi yerlerde çökelti oluşturmayan, intermetaliği olmayan fakat şekil vermesini kolaylaştıracak malzemelerle alaşımlanır. Zımpara ile kolaylıkla talaşı kaldırılır. Hatta düzgün bir ekmek bıçağı ile kesebilirsiniz. :) (Kaliteli ekmek bıçakları genelde lazerle yüzey sertleştirilmiş paslanmaz çelik oluyor. Yani ekmek bıçağı diyip geçmeyin, bazıları var ki detaylı üretim prosedürlerine sahip.:) )

Inconnel ise bambaşka bir bir şey, süper alaşım ve çok serttir, çünkü içinde Nb çökeltileri var. Aynı zamanda çok pahalı bir malzeme. Yani malzemenin güzelliği burada. İçine ne kattığın ve ısıl işlemin ürününün bütün özelliklerini etkiler.

Fretlerde çok daha sert malzemelerde kullanılabilir fakat bu sefer onları sonradan tamir etmek ya da ufak tefek hatalarını düzeltmek baya zorlaşır, her gitar firmasının gitar başına masrafı 3-5 kat artar. Çünkü çok-sert bir malzemeyi bilindik yöntemlerle ince şekilde işleyemezsiniz. Zaten o sebeple en fazla paslanmaz çelik kullanılıyor, onun bile sert olmayanı seçilir.
 
Aslında işin özünde hakikatten yapacak çok bir şey yok diye düşünüyorum. Benim önerim "elinde paralansının" son dakikasına kadar çalmaktır. Sonra tesviye. Nikelin avantajı, kolay değişme, kolay şekil verme.

Tel seçimi için yüzey, ara-yüzey incelemeleri ve mikro-vickers sertlik ölçümleri yapmak lazım, böylece kesin ve bilimsel sonuçlara ulaşılabilir. Diğer türlü Elixir kullandım teller eridi gibi subjektif yorumlardan ileri gidilemez. Fret ise konvensiyonel olarak birkaç çeşidi var zaten. Hiç(yok denecek kadar diyelim) abrazyona uğramayan metal alaşımından da üretilebilir ama üstte dediğim gibi üretimi ve şekil vermesi zor olacağı için kişiye özel olur ve gitar parasına gelir.
 
Son düzenleme:
Ucuz tel çok değişim bence, 3-4 haftada bir mümkünse, günde 2-3saat çalınması söz konusuysa tabi. Hem aldığınız tondan çok kayıp da olmaz, gitar sayınız çoksa işiniz zor ama :))
 
Tam olarak öyle değil. Nikelin kendisi gayet yumuşaktır, kolay şekil verildiği için fretlerde veya benzer yerlerde ana alaşım elemanı olarak kullanılır. Fret gibi yerlerde çökelti oluşturmayan, intermetaliği olmayan fakat şekil vermesini ....
nikelden kastım nikel alaşımlarıydı, düzeltiyorum :)
nikel, aşınma direnci göstermesi istenen malzemelerde kullanılır. inconel aermet gibi malzemeler tabi ki kullanılmaz ki daha çok havacılık materyalleridir, zaten pahalı ve deburr yapılabileceğini sanmıyorum. alaşımlarda aşınma direncine örnek olarak gösterdim. zira süperalaşımlarda dayanımı, sertliği, korozyon direncini arttırmak için kullanılır. farazi olarak, denenmesini isterdim ama bugüne kadar dert eden olmamış demek ki :)

hiç merak edip de araştırmamıştım ama gördüğüm kadarıyla fretlerde kullanılan malzeme (%50 civarı)bakır-(%25 civarı)nikel-çinko alaşımı. sertlik ve aşınma ile alakası olacak malzeme değil zira alaşım özelliği istenen durumlarda bu kadar yüksek oranda kullanılmaz. daha çok pirinç, bronz gibi adi alaşımlardan.
 
Geri
Üst