Orhan Pamuk

Arkadaşlar...!!!

Şu son sayfada bazı arkadaşların yazdıklarına inanamıyorum gerçekten.. Şu yazılanlara bakarmısınız:

"Orhan Pamuk okumadım hiç ,popüler kültürün dayattığı kitaplar ilgimi çekmez" yazmış bir arkadaş: bu arkadaş sanatsal ve popüler romanı birbirinden ayırt edebiliyor mu önce onu sormak lazım... Orhan Pamuk popüler kültürün olsa olsa son öğesi olurdu bu ülkede şu beş altı ay öncesine kadar... ve en son kitabı da çıkalı bir yıldan fazla oldu!

"Bu adamın yurtdışında ilgi görmesinin tek sebebi Türk ve Türkiye düşmanı olmasıdır.Kitaplarının edebi açıdan hiçbir değeri yok, boş ve gereksiz kitaplar.Bir Hüseyin Rahmi, Reşat Nuri, Sait Faik yazarlıkta bunu ona katlar." yazmış başka bir arkadaş... ben bu cümlelere sadece gülüyorum... Orhan Pamuk'ta gülüyor zaten... "Öteki Renkler" adlı kitabında, kendisini vatan haini ve Türkiye düşmanı olarak ilan edenlere çok güzel cevaplar vermişti, açıp okuyun isterseniz... Orhan Pamuk sizin gibi düşünen insanların farkında zaten... ama sizin gibilere hoş gözükmektense kendi gibi olmaya devam ediyor...

"konuya acan arkadasımıza katılmamak elde değil.Orhan Pamukun su zamana kadar sadece bir kitabını okumuslugum var ve o kitabı okuduktan sonra digerlerini okumaya gerek duymadım.." diye yazan arkadaşa da sormak istiyorum: Orhan Pamuk'un hangi kitabını okudun? ve senin nasıl bir edebiyat anlayışın var ki bir yazarın bir kitabını okuduktan sonra yazarın onlarca kitabı olduğu halde peşin hüküm verebiliyorsun? sen gerçek bir edebiyat okuyucusu olamazsın bence... yazar yazdıklarıyla sanatçıdır ve bu özelliği en belirgin özelliğidir.. söylediği bir kaç söz orhan Pamuk'un şu an da Türkiye'nin en iyi yazarı olduğu gerçeğini değiştirmez!

"Walla biz de anlamadık o buğulu gözlüklerinin ardından ne yazdığını görmüyo heralde. Ne konuştuğunu da bilmiyo. Bi de kalkarlar bu adama nobel vermeye çalışırlar." yazan arkadaş, Orhan Pamuk Türkçeyi senin gibi "w" harfiyle kullanan özenti tiplerden arındırmak için dili en güzel şekilde sunuyor okuyucusuna... ve sana söylemek isterim: o buğulu gözlerin ardından "Benim Adım Kırmızı" gibi dünyada hayranlık uyandıran bir eser çıktı. sen o kiatabı okudun mu? Orhan Pamuk'un sanatını biliyormusun?

"ben bişey demek istiyorum bu orhan pamuk denen insan niye kitap yazıyor onun kitapları neyi anlatıyor ve ben neden anlamıyorum hatta sorduğum bir çok kişi de bişey anlamıyor." diye yazan arkadaşın çook şeyler daha okumasını tavsiye ediyorum. Edebiyat ve edebiyat tarihi hakkında bir şey bilmeyipte önemli yazarların eserlerine saygısızca dil uzatmak sadece ve sadece "acizliktir." Bak dostum sen bilmezsin ama ben söyleyeyim: bundan 60 sene bir yazar bir kitap yazdı, yazarın adı: Ahmet Hamdi Tanpınar ve yazdığı kitabın adı da "Huzur" idi. ve biliyormusun o yıllarda o kitap sadece bir kaç yüz tane satmıştı ve kitapt edebiyat çevrelerince bir özellik görülmemiş olacak ki; o tarihte hiç öne çıkmamıştı. Ama şu an Edebiyatla az da olsa ilgilen birine Ahmet Hamdi Tanpınar'ı veya "Huzur" u sor bakalım, sana ne cevap verecekler...

Orhan Pamuk'un savunucusu falan değilim... bende milli hisleri kuvvetli olan bir vatandaşım; ama aynı zamanda ben edebiyatı bilen ve saygı duyan bir insanım. Orhan Pamuk'u kitaplarından ve röportajlarından yıllardır tanıyorum. Bütün kitaplarını okudum. Her kitabında ayrı bir edebiyat işleyen Pamuk'un yazılarını anlamak bazen kolay olmuyor. Ama yazdığı kitapların nitelik olarak son dönemlerde Türkiye'de yazılan en önemli eserler olduğunu herkes kabul ediyor. "Benim Adı Kırmızı" adlı kitabı okuyunda Orhan Pamuk'tan biraz tarihinizi güzelliklerini öğrenin derim.

Ermeni ve kürtlerle ilgili söylediklerine bende kesinlikle katılmıyorum.. Orhan Pamuk bir sanatçı ve onu anlayabilmek için olaya sanatçı gözüyle bakmak gerekir ki; bu da çoğumuzun yapamayacağı bir şey ve zaten bu yüzden insanlar başka şeyler düşünüp ortalığı ayağa kaldırmaya başlıyor.. Zamanın birinde de Yaşar Kemal kürtlerle ilgili bir makale yazmıştı ve o da benzer bir duruma düşmüştü. Yargılanmıştı ama ceza almamıştı. Bunu biliyormusunuz peki?

Bu ülkede yakın tarihte yazılmış ve çok tartışılmış olan "Metal Fırtına" nın yazarlarına bile vatan haini ve satılmış denildi... Böyle bir toplumun yaratağı bireyler de biraz paranoyaklaşmaya başladı sanırım(!)

Sadece biraz düşünün...
 
Yönetici Uyarısı: Mesaj içeriği anlaşılmayı güçleştirecek ölçüde yazım ve anlatım hatalarına sahip olduğundan yönetim tarafından silinmiştir. Kasıtlı olarak Türkçe'yi yanlış kullanmaya devam etmeniz durumunda siteden atılacaksınız. Lütfen Forum Kurallarını okuyunuz.
 
edebi kisşiligi hakkında yorum yapmak ıstemıyorum ama,insan olarak sıfır oldugu ortada,
orda baska burda baska konusyor,
yakında apo yuda nobel e aday gosterırlerse hıc sasırma,
nobele aday olma sartı:TÜrk düsmanı olmak
sunu anlyalım dostlar bunlar shekspearın cocukları degıl LLYOD GEORGE UN COCUKLARI
 
Katılıyorum ve artı olarak,
Ben edebi kişiliği hakkında da yorum yapmak istiyorum.
Duygu sömürüsünü ilke haline getirmiş, bunu kullanarak prim yapmış bir insandır.
 
ıyı bı edebıyatcı..ama maşa olarak kullanıldıgına ınanıyorum.her şeyın uç noktası prım yapıyor bu ulkede.ıcımızden cıkıpta alehımızde yorum yapan herkes dışarıda garip bi şekilde alkışlanıyor,prım goruyor. adama nobel vermeye kalktılar ya...zaten orhan pamuk da sözlerının arkasında oldugunu acıkladı..dusunce ozgurlugu adı altında maşa olarak ınsanları kullanıyorlar. paranoyaklık degıl bu bence ..gorunen köy kılavuz ıstemez olayı...
 
al bide burdan yak

Düşünce özgürlüğünün kısıtlanması ülkemizdeki bazı insanların gerçekleri görüp ve dile getirmesi karşı görüşteki insanları çileden çıkartıyor ve saldırıya geçiliyor gerçekleri örtpas etmek yerine açığa çıkarmanın vermiş olduğu baskıların bir patlamasını görüyorum bu forumda şunu söyleyebiliğrim nobel ödülüne sahip bir insana kötü , söylenen sözlerin ,yakıştırmaların ne kadar gerçekçi yanı kalabilirki Gerçek Ortada Kıvranmaya Devam edebilirsiniz :!:
 
o.p yurt dışında öğrenim görmüş ve tepeden inme ülkemize sokulmuş aleyhte bitakım şeyler yazması için maşa olarak kullanılmış biridir.yazdıklarının hiçbir edebi değeri olmadığını tanıdığım bütün edebiyat prof larından bizzat duydum.
 
patolojik vakadır kendisi ki benım dusunceme gore bu yuzden gercekleri derinlemesine görüp tüm şahsi değerlerini we inançlarını bir kenarda bırakarak olanı olduğu gibi gözler önüne serme cesaretini gösterir.

ve maşa olarak kullanılıyor gibi tamamen sağlıksız kafaların ürettiği bir sıfata maruz kalır

istisnalar muaf tutulmakla birlikte bana göre hiçbir vakit hiçbir şey becerememiş politikacı takımı gerçekleri yalan konuşur anlarım da, TOPLUMUMUN okuyan yazan düşünen üreten şu sayfaya yorum yazan güzide(!) insanları tarihini ve realiteleri nasıl bağnazca kabul edemez, durup kalırım.

vatan haini suçlaması kullanılıosa eger, bu, bahsettiğim bu insanlara layıktır zira bizzat kendileri özlerini oluşturan tarihlerini göz ardı ederler..
 
El üstünde tutulacak kadar başarılı bir edebiyatçı olduğunu düşünmüyorum. Popüler kültür sayesinde çok sevilen bir insan oluvermiş kendisi bence. Çünkü ülkemizde bazı yazarlar var, "aydın" gibi göreceli bir kavram alınlarına yapıştırılıyor, herkes böyle kabullenmek zorundaymış gibi davranılıyor.

Ve yurt dışında bu kadar tutulmasının sebebi de gayet açık. Çünkü Orhan Pamuk'tan çok daha değerli edebiyatçılarımız oldu, ancak onun kadar ünlü olamadılar. Yani bu açıklıyor olsa gerek her şeyi.

"Benim düşüncem doğrudur" dayatması yapmaya çalışmışsın ama tarih hakkında bilgi sahibi olan tek insan sen değilsin burda. İnsanlar bir şeye inanmaya karar veriyorken elbette bir dayanakları vardır. Sırf senin düşüncene ters düşüyor olması, bu insanların doğruları göz ardı ettiği anlamına gelmez.
 
kendisi benim gözümde abartıldığı kadar iyi bir yazar değildir.ona gelene kadar bilge karasu, latife tekin, oğuz atay, oya baydar ve aklıma gelme-yen daha niceleri var, popüler kültür tarafından kafamıza sokulmadığı için doğru dürüst bilmediğimiz.

son halleriyle ilgili görüşümse zatın türkiye yi karalarayarak dışarıda kendini pazarlayıp, ödül kapmak amacında olduğu. en son icraatıysa berlin kitap fuarındaki ödül töreninde devletten hiçkimsenin yanında olmadığını, kendisine sahip çıkılmadığını iddia etmek oldu. berlin başkonsolosu ise tören günü, salonda kendisini tebrik ettiğini ve elini sıktığını söylüyor ki bunu doğrulayan tutanak ve kayıtlar da varmış. düşünün orhan pamuk un ödüle ve popülariteye ne kadar aç olduğunu :?

d.n: bu haberi iki gün önce hürrüyette okumuştum. link veremiyorum ama araştırınca bulunur doğrulaması.
 
estella demiş ki:
"Benim düşüncem doğrudur" dayatması yapmaya çalışmışsın ama tarih hakkında bilgi sahibi olan tek insan sen değilsin burda. İnsanlar bir şeye inanmaya karar veriyorken elbette bir dayanakları vardır. Sırf senin düşüncene ters düşüyor olması, bu insanların doğruları göz ardı ettiği anlamına gelmez.



burda dahi bi yanlışlık var bence. inaçlarda dayanak yoktur o inançtır onu geçerim de, tarihte inanç denen kavramın zerresi yoktur zira tarih nettir subjektif diil ki ben içine inancımı da katarak bir noktaya varabiliyim..hadi bunu da geçtik diyelim inanmakla doğruları göz ardı etmemek durumlarını yanyana kullanmışsın ki nassı olucak bu akıl mantık almıyo.. ancak inançlarından kurtuldugunda doğruları göz ardı etmemiş olursun ki sen tam tersini söyleyerek insanların inandıkları şeyler war bunların dayanakları war bu durumda da dogrular göz ardı edilmiyo noktasına gelmişsin :?: :?: :!:

bu arada konunun orhan pamuk'un oldukça dışına çıktığının farkındayım msgım gerekiyosa silinsin...
 
İnanmak sadece inançlardan ibaret değildir. Ermeni Soykırımını incelerken soykırımın yapıldığına ya da yapılmadığına inanmaktan bahsediyorum. İnanmak için deliller gerektiğini söylüyorum.

Hala dayatma yapmaya devam ediyorsun. Benim bilgilerim kesin, ben her şeyi biliyorumculuk gerçekten tartışma ortamlarına yakışmıyor.

Hatta Orhan Pamuk konusunun dışına çıktığının da farkındasın çünkü bundan önceki mesajında "Ben biliyorum, siz bilmiyorsunuz, göz ardı ediyorsunuz gerçekleri" demişsin. Ve sana göre doğru olan şeyin kanıtları olduğunu söylemişsin. Kimse aklından yazmıyor tarihi, herkesin kanıtları var. Hangisinin inandırıcı olduğuna istersen hiç girmeyelim, Orhan Pamuk başlığı yerine Tarih ve Politika başlığına gidebilirsin.

Daha esnek olmaya davet ediyorum. Herkes aynı düşünmek zorunda değildir.

Edebi kişiliğine gelince, "aydın" olarak adlandırılacak kadar başarılı bulmuyorum. Popüler kültür kafasına göre "aydın" türetmeye devam ettiği sürece yeni yeni aydınlar türemeye devam edecektir.
 
orhan pamuk un ermeni soykırımı vs. hakkındaki yorumları onun entellektüel duruşuyla ilgili bir durumdur ve bu durumu orhan pamuk un sanatçı kimliğinden soyutlayark ele almak gerek bence.unutmayın einstein atomu parçalara ayırdığında bilim adamıydı.ama atom bombasının insanlık onuruna karşı kara bir leke olduğunu söylediğinde entellektüel kimliği ön plana çıkar herşeyden önce inteligentsia ve entellektüel arasındaki ayrımın farkına varmalıyız.inteligentsia eğitimli fakat resmi ideolojinin çığırtkanıdır.o.pamuk un söyledikleri doğru yada yalan.önemli olan bu değil.önemli olan yıllar sonra bu konuların-zor da olsa-konuşulabiliyo olmasıdırnobele gelince:adam nobeli belkide bu söylemi yüzünden kaçırdı.eminim jüri üyeleri:ulan bu adama nobel verirsek türkiye siyasal bi durum olara algılar.diye düşündü.popülariteyi falan bi kenara bırakın ve bence cevdet bey ve oğullarını tekrar okuyun.
 
erkandogan demiş ki:
orhan pamuk un ermeni soykırımı vs. hakkındaki yorumları onun entellektüel duruşuyla ilgili bir durumdur ve bu durumu orhan pamuk un sanatçı kimliğinden soyutlayark ele almak gerek bence.unutmayın einstein atomu parçalara ayırdığında bilim adamıydı.ama atom bombasının insanlık onuruna karşı kara bir leke olduğunu söylediğinde entellektüel kimliği ön plana çıkar herşeyden önce inteligentsia ve entellektüel arasındaki ayrımın farkına varmalıyız.inteligentsia eğitimli fakat resmi ideolojinin çığırtkanıdır.o.pamuk un söyledikleri doğru yada yalan.önemli olan bu değil.önemli olan yıllar sonra bu konuların-zor da olsa-konuşulabiliyo olmasıdırnobele gelince:adam nobeli belkide bu söylemi yüzünden kaçırdı.eminim jüri üyeleri:ulan bu adama nobel verirsek türkiye siyasal bi durum olara algılar.diye düşündü.popülariteyi falan bi kenara bırakın ve bence cevdet bey ve oğullarını tekrar okuyun.

Burada bu konuya bu şekilde yaklaşan birini görmek sevndirici. Orhan Pamuk'un geçen hafta Akşam gazetesinde iki gün arka arkaya yayınlanmış röportajı vardı. Orada bir çok şeyi açık bir dille ifade etmiş. Orhan Pamuk'un sanatçı kişiliğini bilemeyen ve onun kitaplarını okumamaşı olduğu halde burada onun hakkında yorum yapan, ve saçmalayan bir çok arkadaş var.

Yaptığı açıklamalardan sonra Orhan Pamuk'a tepki gösterip sanki milliyetçi duygularını ön plana çıkaran kişilere bir sözüm var: Yazdığı onlarca kitabı 20 farklı dile çavrilip ülkemizin sesini ve ülkemizin tarihini milyonlara okutan bir insan mı vatanına daha faydalıdır yoksa santtan anlamayıp, sanatçı duruşundan ve sanatçı görüşünden anlamayıp at gözlüğüyle bakıp yorum yapanlar mı bu vatan için daha faydalıdır? Yurt dışına çıktığınızda edebiyattan söz açılınca Orhan Pamuk gibi bir yazarınzın olduğunu söyleyebilirsiniz; çünkü Pamuk yazdığı kitaplarla dünyaca önemli bir yazar. Pamuk'a olmadık sözler söyleyen ve hatta onun kitaplarını yakmaya çalışan o bazı siyasetçiler vatandaşın parasını çalıp ve çoğu kez boşa harcarken, Pamuk bu ülkeyi sanatıyla dünyaya tanıtıyor...
 
Edebi kişiliği üzerine...
Türkiye'den çıkan en iyi edebiyatçı Orhan Pamuk ise vay halimize derim. Popüler kültürden nasibini alamamış başarılı yazarlarımız neden Orhan Pamuk kadar saygı görmüyor diye düşünür dururum tabi...

Ayrıca çok garip geldi, soykırımı kabul etmek niçin entelektüellik olsun ki? Kabul etmemek de entelektüellik değildir. Yeni yeni entelektüel kavramları yaratmayalım bence. Entelektüel ve aydın kelimelerine yeni yeni anlamlar yüklendiği için her geçen gün yeni yeni aydınlar (!) türüyor ülkemizde bu şekilde...
 
Türkiye de bana hangi yazarı söyleyebilirsin Orhan Pamuk'tan daha iyi olan. Ben edebiyatla yakından ilgilenen biri olarak Türkiye'de popüler kitaplar yazıldığını ama seneler sonrasında bile okunacak nitelikte sanatsal romanlar yazıldığına pek şahit olmuyorum.

orhan Pamuk'un yazarlığının ne derece zengin ve edebi yeteneğinin ne decere yukarılarda olduğunun en büyük göstergesi olarak "Benim Adım Kırmızıé adlı kitabını söyleyebilirim. Türkiye'de böyle bir kitap yazabilecek bir yazar daha tanımıyorum, kimse kusura bakmasın...

Entelektüel kişilik ayrı bir şeydir, sanatçı duruşunu ve sanatçı yorumunu anlayıp o şekilde değerlendirmek ayrı bir şeydir. Biz olaya bu pencereden bakıyoruz. Ayrıca Orhan Pamuk Bir Tv programında Ermeni Soykırımı diye bir şey yapıldığını söylemediğini ifade etti. Siz arkladaşlar, Türkiye'de medyanın ne yönde, traj artırmak için ne şekilde çalıştığını bilmiyor musunuz?
 
estella demiş ki:
Edebi kişiliği üzerine...
Türkiye'den çıkan en iyi edebiyatçı Orhan Pamuk ise vay halimize derim. Popüler kültürden nasibini alamamış başarılı yazarlarımız neden Orhan Pamuk kadar saygı görmüyor diye düşünür dururum tabi...

Ayrıca çok garip geldi, soykırımı kabul etmek niçin entelektüellik olsun ki? Kabul etmemek de entelektüellik değildir. Yeni yeni entelektüel kavramları yaratmayalım bence. Entelektüel ve aydın kelimelerine yeni yeni anlamlar yüklendiği için her geçen gün yeni yeni aydınlar (!) türüyor ülkemizde bu şekilde...

orhan pamuk bu ülkenin yetiştirdiği en iyi edebiyatçı diye bi iddiası olamaz kimsenin tabiiki.biz sanattan bahsediyoruz ve sanat genel tabiriyle insanın duygularını düşüncelerini estetik bi yöntemle ifade etmesidir ve sanatta doğru-yanlış vb kavramlara yer yoktur.bana göre mükemmel olan bi yapıt sana göre beş para etmez.izafidir yani.güzellik yada iyilik kavramı tamamen görecelidir.2+2:4 gibi kesin bi yargıya ulaşamayız.neye göre kime göre iyi?bu görecelidir.
ayrıca ben soykırımı kabul etmek entellektüelliktir demedim.yazıyı daha dikkatli okursan bunu göreceksin.entellektüellik eleştirel bakış açısına sahip olabilmektir sadece.
 
radiogaga kırmızıdan daha güzel bi kitap yazılamayacagını soylemiş turkiyede.bence sadece kendi fikrini ortaya koymuş.bole bi iddada bulunmak için butun turk eserleri okumak lazım bence.ama omrumuzun yetecegini zannetmiyorum hepsini okumak için.bana gorede erdem katırcıoglunun 'bir satanistin anıları' ve 'yılanın agzındaki ot' güzel kitaplar.ama turkiyede bundan daha ii kitap yazan bi yazar çıkmaz diyemem.
 
Yıllar geçti ama değişen bir şey yok ortada.Yine bir aydınımız düşüncelerini söylediği için(ne olursa olsun)yargılanıyor.
Empati kurma gibi bir yetisi olmayanların zaten Orhan Pamuk'u anlamasını beklemiyorum fakat bu adam vatanı sattı,popülist,batı yalakası dahası bu adam kötü bir yazar diyenlerede sadece gülüp geçiyorum.
Yazık en çağdaş beyinlerin olması gereken böyle bir sitede bile Orhan Pamuk ölsün diyenler var.Evet daha önceki aydınlarımız gibi Orhan Pamuk'u da asalım rahatlasın sevgili insanCIKlarımız!

YÜKSELDİKÇE UÇMA BİLMEYENLERE KÜÇÜK GÖRÜNMENİZ KAÇINILMAZDIR! -Bir düşünür-
 
Geri
Üst