Ses Kartından Amfiye

genelde bu baglantının tersi için birkac baslık açılmış.

benim istediğim gitarı ses kartından bilgisayara girip daw üstündeki efeklerden geçip çıkısı ise gitar amfimden almak.

midi foot controllerımın bilgisayarda looper gibi opsiyonlar olusturmasından ve bilgisayardaki efektlerin daha güzel tınladıklarını düşündüğümden ama öte yandan amfimin clean tonunu da cok begendiğimden böyle bir bağlantı yapabilir miyim diye düşündüm.

reamp pedalları dısında bunu bir çözümünü bilen var mıdır?teşekkür ederim.
 
Yapabilirsiniz neden olmasın ? Amfinin preamp'ını kullanacaksanız inputtan giriş yapın. Yok amfininkini kullanmayacağım preamp'ı da daw üzerinden vereceğim diyorsanız fx return'den giriş yapabilirsiniz. Ha güzel olur mu orasını bilemem. Ben kendi amfimde denemiştim zamanında da çamur gibi ses olmuştu :D
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
ama bilgisayardan cıkan ses amfi girişi için uygun değil ki.
sinyal seviyeleri arasında fark var. bu seviyeleri düzenleyecek bir şey olmalı arada.
 
genelde bu baglantının tersi için birkac baslık açılmış.

benim istediğim gitarı ses kartından bilgisayara girip daw üstündeki efeklerden geçip çıkısı ise gitar amfimden almak.

midi foot controllerımın bilgisayarda looper gibi opsiyonlar olusturmasından ve bilgisayardaki efektlerin daha güzel tınladıklarını düşündüğümden ama öte yandan amfimin clean tonunu da cok begendiğimden böyle bir bağlantı yapabilir miyim diye düşündüm.

reamp pedalları dısında bunu bir çözümünü bilen var mıdır?teşekkür ederim.

ses kartından gelen line çıkışlar yine amfide bulunan line input'a girilebilir.
 
Bu Reamp boxlar ile yapılabilir sanırım. Ses kartının line level balanslı çıkışından reamp boxa girilir, reamp boxtan unbalanced instrument level çıktı alınıp inputtan amfiye girilirse olabilir diye tahmin ediyorum ama hiç denemedim :)

edit : reamp dışında bir çözüm aranıyormuş, o kısım benim gözümden kaçmış kusura bakmayın :)
 
Son düzenleme:
ama bilgisayardan cıkan ses amfi girişi için uygun değil ki.
sinyal seviyeleri arasında fark var. bu seviyeleri düzenleyecek bir şey olmalı arada.

Hayır herhangi bir fark yoktur ve amfi için uygundur.
Ses kartı üzerinden zaten türlü external modülü (di-re ampbox vb... gerektirmeden ) çalıştırabildiğiniz gibi, amfiye de input dahil başka bir araca ihtiyacınız olmadan türlü bağlantı yapabilirsiniz.
Daw bus giriş-çıkışlarını doğru yapılandırın yeter.
 
Ses kartlarının genelinin çıkışları hiz dediğimiz 1/4 balanssız çıkışlara sahiptir. Gitar amfilerinin inputları da keza aynı girişe sahip olmaktadır. Yani bu bağlantı yapılabilir.
Ancak benim şöyle bir önerim var. Bilgisayardan kullanacağınız herhangi bir efekti gitar amfisinin preamp katından sonra kullanmak daha mantıklı olacaktır. Yani preampa uğramış gitar sinyalini efekte sokmak daha verimli olacaktır. Bu yüzden gitarı amfiye girip amfinin fx sendini ses kartının inputuna, ses kartı çıkışlarının birinden alınan çıkışı da amfinin fx return girişine bağlamak daha sağlıklı bir sinyal yolu.
Bir diğer dikkat edilecek husus da bilgisayarda açtığınız bir çok efekt mono kanalları stereo kanallara dönüştürür. Bir çok efekt, chorus vs. gibi işlemci bunu yapmaktadır. Böyle olup da ses kartının çıkışlarından birini amfiye girerseniz stereo olan çıkışın bir tarafını almış olacaksınız. Bu da kulaklık ya da hoparlördeki efekt duyumundan daha farklı bir netice demek. Mono kanallar üzerinde mono efektlerle çalışın.
 
amfide send return yok maalesef. hayır epey dandik bir amfi aslında ama cok seviyorum cleanlerini.danelectro mifty fifty. tabii bir de pedal terzisi burçinin yaptığı mod da önemli bir etken sanıyorum soundunda.

bu hi z dedikleri sey giriş ses kartlarının giriş empedanslarını gitara uygun hale getirmeye yaramıyor muydu?çıkışların da hiz olduklarını bilmiyordum.

daw içinde mono kanal açsam efekte ragmen çıkısının da mono olması gerekmiyor mu?
 
amfi değil de hoparlörün çıkardığı ses seni herhangi bir referans monitörü ya da ses sistemine göre tatmin ediyordur o halde. iyi bir preamfisi olacağını sanmıyorum o amfinin. ama beğeni bu. seviyorsan çal tabii ki.
hi z bir şeyi eşitlemek için falan kullanılan bir şey değil. hi z yüksek empedans anlamına gelir. xlr şeklindeki mikrofon kabloları da low z yani düşük empedans taşır mesela. sinyal bunlarda daha yüksek genlikle giriş yapar. ses kartının her bir balanssız çıkışı da amfinin girişi de hi z yani yüksek empedansa sahip.
daw içinde sen kanalı mono açabilirsin ama pluginlere dikkat et. özellikle reverb delay gibi zaman efektlerinin hemen hemen hepsi ve chorus flanger gibi modulasyon efektlerinin de büyük bir kısmında m--s diye bir şey görürsün. o şekilde açtığında kanalın stereo kanala dönüşür. aynı pluginlerin monoları da mevcuttur, onlardan kullan.
not: bu stereoya dönüş olmasının sebebi analog masalar ve harici işlemcilere dayanıyor. analog masalarda da mono bir aux yönlendirmesi yapsan da harici efekt cihazlarının bir çoğu masaya stereo olarak döner. bu yüzden her aux send bir çıkışken returnler stereo olacak şekilde ikilidir.
 
peki bu reamp pedalları ne işe yarıyor? bu durumda bilgisayara kaydettiğimiz herhangi bir dry gitar kanalını ses kartından herhangi bir amfiye rahatlıkla çıkabiliyoruz.reamp pedalları da bu işi yapmıyorlar mı?
 
Dediğin aletler pedal değil, box. Yani kutu.
Düşük empedans demek düşük direnç, yani yüksek akım demek. Daha açık bir musluk gibi düşün. Ama karşı tarafın giriş konnektörü de high z yani yüksek empedans olunca o akım fazla geliyor ve devre elemanlarına zarar veriyor. Bunu dengelemek için kullanılıyor.
http://www.swamp.net.au/assets/full/RA-ProRMP.jpg
Mesela bu popüler bir reamp kutusu. Girişe dikkat ettiysen xlr, yani low z bir input. Çıkış ise 1/4 konnektör. Yani high z.
Bunun tam tersi de direct boxlar ile yapılıyor. Hem sinyal balanslı hale getiriliyor, hem de low z bir empedansa dönüşüyor. Senin ikisine de ihtiyacın yok bu durumda.
Sadece amfi giriş seviyesini yani ses kartı çıkış seviyesini manuel ayarlaman lazım. Öncelikle ses kartına gitarının giriş sinyal seviyesini iyi ayarla. Çok düşük genlikte gelmesi ilerde işleme tabi tuttuğunda gürültüyü yükseltir, çok yüksek olması da bozulmalara yol açar ve headroomunu azaltır. Dawda açtığın kanalda meterı inputu gösterecek şekilde ayarlayınca maksimum yüzde 70 kadar (yani turuncu rengin başı gibi) bir seviyeye ayarla. istediğin efektleri ver, sonra çıkış seviyesi de yüzde 75'i geçmesin. Zaten ideal rms dediğimiz seviye de o civarlardadır. Ses kartının ana çıkışını da kimi kartlarda 0 olan, kimilerinde ortada bir çizgi olan unity değerinde tutarsan sorun yaşamazsın. Yine de tabii amfiyi tanıyan sensin. Normale göre çok çok az ses açabiliyorsan ses kartından gelen sinyali biraz kısabilirsin. Fazla ses açman gerekiyorsa da tam tersini uygula.
 
Bu arada preamp görevini amfiye verip, effect kısmını Daw dan alacaksanız; Monitörden dönen effectlerde gecikme olacaktır, onun için program içinde External modül için Latency tanımlaması yapmanız gerekecek. Zevkli iş ama kayıt dışında gitar çalmak için bu yol pek zahmetli olacak onu belirteyim.
 
Geri
Üst