Akorların Üstüne Atılan Solonun Alıcağı Sesleri Bulma

Olabildiğince kısaca başlık yazmaya çalıştım,ama tam olarak yetmedi uzun uzun açıklıyım,house of the rising sun şarkısı 5 insan 4 ü biliyor,şarkı La minor,Do majör,Re majör,Fa maför olarak gidiyor,biz bu şarkıya artı olarak bir bölüm eklemek istedik ve vokal doğaçlama bir şekilde bir ezgi uygurdu ve güzel oturdu,sonra bu bulunana ezginin notalarını bulduk,Do Si La Sol ve Fa# di kullandığımız sesler,bu notalar yukarıda saydığımız akorlarda vokal söylerken kulağa çirkin gelmiyordu,fakak için için çelloyu katınca işler değişti,bu notaları aynı vokalı söylediği şekilde çelloda çalınca (altyapıcağı akorlarla birlikte) fa# de patladı,o fa# bütün herşeyi bozdu,bu konuda sizden tavsiye almak için bu konuyu açtım,büyük olasılıkla bu ezgiyi iptal edip sıfırdan yazıcaz,kısacası sizde Am,C,D,F akorlarını sırayla çalındığını düşünürsek,bunun üstüne çalıcağımız ezgi veya solo hangi sesleri alır,yardımcı olursanız çok ama çok sevinirim,herkese şimdiden teşekkürler.
 
Am= A C E
D= D F# A
C= C E G
F= F A C
Bu sesleri kullanarak solonuzu atabilirsiniz. A dorian kullanip sarki F e gectiginde F# kullanmamalisiniz.
Yani baska bir deyisle E minor akorunu F e kadar calip F e geldiginizde F# basmamaniz tercih edilir genelde. Major karakterini yansitmaniz icin de F veya A sesleriyle akora gecmenizi oneririm. Tam adini bilmiyorum scale in, fakat akorlar icerisindeki sesleri calarak scale calismadan da ayni sonuca ulasabilirsiniz.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
"Major karakterini yansitmaniz icin de F veya A sesleriyle akora gecmenizi oneririm." derken ne demek istediğiniz biraz daha açıklayabilir misiniz ?
 
Tam nokta atışı bir gam yok bu akor dizilimi için, varsa lütfen arkadaşlar düzeltsin beni de, F akoruna kadar çalmanız gereken notalar belli. Am pentatonik bile çalsanız çok sırıtmaz. Tam otursun derseniz D ye geçtiğinde dorian modunu hissettirmek için F# etrafında gezilebilir. Fakat F akoruna geçtiğinizde, F akorunun içinde F# yoktur, F# basmamaya özen göstermeniz gerekir. F# notasından F'e geçerek kromatik geçmiş olursunuz, son akor olan F akorunda, akorun barındırdığı sesleri (F A C) vurgularsanız, F çaldığınız hissedilir. Genelde 1 ve 3. sesler bu duyguyu yaratır, bas gitar 5. sesi veriyor, gitar olarak 1 ve 3. sese odaklanabilirsiniz son akorda. Yani yapmanız gereken en basit olarak F akoruna geçtiğinizde buraya kadar çaldığınız scale'da takılmamak, takılıp kaldıysanız da F# sesini çıkarmak.
Son akor olan F akorunda, F# sesinde kalırsanız da F notasına geçerek bu kulağınıza yanlış gelen sesi bertaraf etmiş olursunuz.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
solo derken o çeşit bi solo değil şarkının belli kısımlarında egzotik bi hava vericek bir ezgi,bu tarz bi ezgi yazdım ama son bitiş çıkış notası sıkıntı çıkardı.
 
Geri
Üst