Ses Kartı. Hangisini Almalı?

Öncelikle herkese selamlar.

Ben evde kendi çapımda kayıt yapan ve bunu tamamen amatörce ve hobi olarak yapan biriyim. Yaş 33 ve 3-4 senedir gitar hevesim var ve elimden geldiğince uğraşıyorum. Şu anda kullandığım bilgisayarda creative in bir ses kartı var. Zamanında asio sürücüsü var diye almıştım ve açıkçası bu güne kadar da getirdi beni. Ama artık kayıtlarda bir şeyler eksik gibi gelmeye başladı. Öncelikle elimde bulunan ekipmanı cube 10gx amfi - sansamp tri-ac - proco rat- R.at track - red repeat - dyna comp - wah pedalı - gitar olarak dizdim. amfi nin rec çıkışını ses kartının aux girişine girerek kayıt yapıyorum. monitör olarak kurzweil Ks40 a var elimde. sesi amfiden değil monitörden veya kulaklıktan
(Superlux 668B) alıyorum. amfiyi sisteme dahil etmemdeki sebep üzerindeki reverbü kullanmak. Program olarak ise kullandığım program reaper. Açıkçası bilgisayardan herhangi bir vst ile efekt vermek beni pek memnun etmiyor. ondan dolayı elimdeki setup la kendi hoşuma giden sound ile kayıt yapmak istiyorum. vokal kaydını elimdeki mikrofon olarak 60-70 liralık bir dinamik mikrofon ile yapıyorum zaten ses pek olmadığından pek sıkıntı hissetmiyorum belki biraz daha ilerletirsem işi, iyi bir condenser mikrofon alabilirim. Biraz uzun oldu ama durumumu açıklamak istedim öncelikle.
Şimdi gelelim esas soruya. Bir ses kartı alacağım ve internetten biraz araştırma da yaptım ama kafam tam bulandı. Bu konuda yardımlarınızı isteyeceğim. Şimdiden teşekkürler.

Almayı düşündüğüm ve bütçeme uygun olan kartlar 2. el olarak şöyle.

1- M-Audio M-track veya M-track 2x2 ----- 300 - 400 TL
2- Presonus Audiobox Usb96 veya İbox İone ---- 500 - 250 TL
3-Focusrite Scarlett Solo Mk2 veya scarlett 2i2 ---- 530 - 500 TL
4- Steinberg Ur22 mkII ------ 550 TL
 
Ben olsam ne yapar eder bir Audient ID14 almaya bakarım. Gerekirse elimdekilerden satardım bütçem yoksa.

Kayıtları kuru olarak alıp, sonra şekillendirmek daha efektif olacaktır. Yine de çok önemli değil, pratik olsun -hem de efektli şekilde kendimi duyarak kaydedeyim, daha iyi performans gösteririm- diyorsanız siz bilirsiniz. Detaylara girmeyeyim pek. Güzel birkaç plug in indirirseniz yarın bir gün, biraz da mix işine girerseniz, aklınızda bulunsun ama :) Pedal zincirinde nasıl reverb en sonda oluyorsa, plug in sıralamasında da aynı mantık düşünülebilir kabaca.


Bu seçeneklerden Scarlett 2i2'yle 1-2 sene geçirdim, işimi gördü yeterince Windows 7'yle ancak Windows 10 ile problem çıkarabildiğini okumuştum. M-Audio'yu zaten eleyin sorun yaşamayan insan kalmadı çevremde :) Dediğim gibi Audient almaya bakın, AD/DA çeviricileri ve preamp kalitesi buradakilerden daha iyi. Kullananı olarak tecrübem bu şekilde.
 
vstler de harika reverbler varken neden cup10 un kini kullanmaya çalışıyorsunuz ki? genel olarak plug-in ler çok küçümseniyor, bence ufak ayarlarla çok iyi sonuç veriyor. ben M-Audio M-track 2x2 kullanıyorum sorun yaşamadım memnunum
 
- İkinci el ses kartı bakarken USB 1.0 dan (özellikle M-Audio larda ) ve ya fireware kullanacaksanız eski nesil olanlardan olanlardan uzak durun. Sorun yaşamazsınız ama veri hızları düşüktür.
- işletim sistemi, 32bit-64bit uyumsuzluğu yaşayabilirsiniz. O nedenle satın almadan önce güncel driver desteğinin olup olmadığını araştırın.
- Midi in -out ve S-Pdif önemli avantajlardır.
- Madem ki kayıtlarınızda amfi ve pedal da kullanmayı seviyorsunuz; bunlarla ya da external cihazlarla Re-amping, analog efektleme yapabilirsiniz. Fakat en az 2+4; 4+4 ve üstü kartlara bakmalısınız. Çünkü 2+2 kartlar size VST ve mikrofunlu kayıt dışında genişleme imkanı sağlamazlar.
 
Son düzenleme:
fikir vermesi için yazayım. yaklaşık 3 yıldır focusrite scarlett 2i2 kullanıyorum.

yeni bilgisayar almadan önce windows 7'li (32bit-bu bit muhabbeti inanılmaz önemli) eski laptopumla kullanıyordum. şimdi bilmeyenler için açıklayayım sürücülerde bir gecikme(latency) süresi olur. bu süreyi azalttıkça bilgisayar daha fazla yorulur, yükselttikçe daha az. ses kartı sürücülerinde 1-10 milisaniye olarak seçmeye olanak tanınmış. laptopum eski olduğu için bu süreyi 5ms ve altına indirdiğimde bilgisayardan saçma sapan sesler çıkmaya başlıyordu. çıt-pıt gibi parazit sesler yani. fakat 5ms üzerinde vst ile gitar kaydı demek sen nota bastığında sesin kulağına 5ms sonra geleceği anlamına geliyor ki bu gerçekten çok sinir bozucu. o kadar sinir bozucu ki kesinlikle ses kartı ile gitar çalmaktan nefret etmiştim bir dönem. aynı zamanda vokal kaydı yaparken de ses gecikmeli geliyor. neyse ki ses kartında direct monitor özelliği var. yani bilgisayarın donanımına bağlı kalmadan ses kartına gelen sesi aynen bir amfi gibi gecikmesiz olarak sana duyuruyor. fakat bunu gitar çalarken kullanman demek gitarın preampsız ve vst modellemesi olmadan ham clean sesinden başka birşey duyamaman demek ki bir ses kartında dikkat etmen gereken en önemli şeylerden biri bu direct monitor özelliğidir. buna yazının ilerleyen bölümlerinde değineceğim. kısacası bilgisayar ram ya da işlemci kaynaklı bir darboğaz yaşıyordu ve yetersiz kalıyordu. aynı sorunu scarlett 2i2 ve scarlett solo(2. jenerasyon) ile kendi sürücülerinde de yaşadık. hem de farklı bilgisayarlarda. fakat bu sorunun sebebi ses kartı ya da sürücüleri değil kullandığımız bilgisayarların eski ve yetersiz donanımda olmasından kaynaklanıyordu. yani burada anlatmak istediğim şey dünyanın en iyi ses kartını da alsan iyi bir bilgisayarın olmalı.

sonrasında kendime windows 10 64 bit, 8gb ramli bir bilgisayar aldım. şu an ses kartının gecikmesini 1ms'ye düşürerek çatır çatır gitar çalıyorum, vokal kaydediyorum. 1ms demek gerçekten farkedilmeyecek bir gecikme ve alabileceğin en düşük değer demek. fakat bu sefer de sürücü kaynaklı ses kartının anlık ses kesmesi sorunu ortaya çıktı. mesela youtube'dan dizi izliyorum ve oyunu açıyorum, oyuna giriş yaparken ses kesiliyor ve izlediğim video takılıyor. bu sadece oyunda da değil örneğin skype gibi bir programda olabilir. bazen sadece tarayıcı(google chrome) açıkken de olabiliyor. sonra ses kartının usb kablosunu çıkarıp takınca düzeliyor. çok mühim değil fakat bir ara sinirim bozuldu focusrite firmasına mail attım.

1-2 ay mail trafiği yaşadık. benden bilgisayarla ilgili bir takım bilgiler istediler ben onlara gerekli gereksiz tüm deneyimlerimi anlattım. hatta sorunu videoya çekip yolladım. bana hatta beta sürecinde olan sürücüyü falan yolladılar ki halen onu kullanıyorum. sorun düzelmedi. şimdi windows7 de sorunsuz çalışan bir ses kartı windows 10'da böyle bir problem yaşıyorsa sorun yazılımsal demektir bunu anlamak için yazılımcı olmaya gerek yok. fakat bunlar ısrarla kabul etmeyip, (yeni nesili satacaklar ya bir taraflarına zor geldi yeni sürücü yazmak sanıyorum ki) bana son mailde focusrite türkiye distribitörünün adresini yollamışlar. ben de içimden çok sağlam küfürler edip cevapsız bıraktım maili ve bir daha da uğraşmadım bu konuyla. ses sustuğu zaman çıkar tak yapıyorum sorunu çözüyorum. scarlett solo(2. jenerasyonda da oldu bu sorun)

fakat bu çıkar tak yapılarak çözülebilen ufak sorun dışında ses kartının iyi yanlarından bahsetmek gerekirse mükemmel bir preampa sahip(bildiğim kadarıyla ödüllü preampları zaten). son derece transparan. alacağın ses kayıt kalitesi her zaman profesyonel düzeyde. direct monitor her zaman en büyük kurtarıcın.

şimdi yazdıklarının tamamını okudum ve senin ses kartı alırken asıl dikkat etmen gereken 3 konu var. (ses kartı sürücülerinin güncelliğini yazmaya gerek duymuyorum, onun şart olduğu üstte yazdıklarımdan anlaşılmıştır diye düşünüyorum.)
-1. bilgisayarın yeterli seviyede mi?
-2. ses kartında mutlaka direct monitor olmalı. gecikme demek doğru zamanlama ile çalamaman/söyleyememen demek ki bu da kayıt yapamaman demek. yani en önemli nokta. bilgisayarın yetersiz bile olsa direct monitor özelliğini kullanıp kaydı gecikmesiz olarak alabilirsin. zaten sesi amfiden almakta ısrarcısın.
-3. 2 kanal ses kartı istediğin özellikler doğrultusunda sana fazlası ile yetecektir. midi klavye falan kullanmıyorsan midi giriş çıkışı olması mühim değil. s-pdif falan 1 kere bile ihtiyaç duymadığım şeyler. ileride midiye ya da s-pdif ihtiyaç duyacak bir ekipman aldığında ses kartı modelini ona göre değiştirirsin. önemli olan ihtiyacını karşılamak.

aynı zamanda reverb ve delay'i amfi yerine ham gitar sesini bozmadan reaper ya da hangi daw'ı kullanıyorsan send kanalı üzerinden vermeni tavsiye ederim. amfiden reverb verdiğinde hem gitar tonunu bozuyorsun hem de vst'ler içindeki efektler amfindekine göre çok daha çeşitli ve kaliteli. direk reverblü gitar sesiyle mix aşamasında da büyük sorunlar yaşarsın zaten.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Ben olsam ne yapar eder bir Audient ID14 almaya bakarım. Gerekirse elimdekilerden satardım bütçem yoksa.

Kayıtları kuru olarak alıp, sonra şekillendirmek daha efektif olacaktır. Yine de çok önemli değil, pratik olsun -hem de efektli şekilde kendimi duyarak kaydedeyim, daha iyi performans gösteririm- diyorsanız siz bilirsiniz. Detaylara girmeyeyim pek. Güzel birkaç plug in indirirseniz yarın bir gün, biraz da mix işine girerseniz, aklınızda bulunsun ama :) Pedal zincirinde nasıl reverb en sonda oluyorsa, plug in sıralamasında da aynı mantık düşünülebilir kabaca.


Bu seçeneklerden Scarlett 2i2'yle 1-2 sene geçirdim, işimi gördü yeterince Windows 7'yle ancak Windows 10 ile problem çıkarabildiğini okumuştum. M-Audio'yu zaten eleyin sorun yaşamayan insan kalmadı çevremde :) Dediğim gibi Audient almaya bakın, AD/DA çeviricileri ve preamp kalitesi buradakilerden daha iyi. Kullananı olarak tecrübem bu şekilde.


Hocam cevabın için çok sağol ama Audient ID14 bana biraz ağır gelir. Onun yerine Audient ID4 için kendimi zorlayabilirim aralarındaki temel farkları biliyorsan eğer paylaşır isen sevibirim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Hocam m audio konusunda vaz geçme aşamasındayım genelde olumsuz yorumlar hakim. Vst işi bana nedense çok çetrefilli geliyor ben sistemi bağlayıp başka başka işlerle uğraşmak istemiyorum saçma bir düşünce olabilir birde tecrübesizlik var bu kayıt işlerine yeni girdim sayılır.

vstler de harika reverbler varken neden cup10 un kini kullanmaya çalışıyorsunuz ki? genel olarak plug-in ler çok küçümseniyor, bence ufak ayarlarla çok iyi sonuç veriyor. ben M-Audio M-track 2x2 kullanıyorum sorun yaşamadım memnunum

Hocam uzun uzun anlatmışsın çok sağol 2i2 genelde tavsiye edilen bir kart. Pc konusunda sıkıntım yok güçlü ve güncel bir bilgisayarım var şu anki ses kartı ile bile 5ms gecikme ile kayıt alıyorum, hatta , 2-3 ms ile de Problem çıkarmıyor. Aslına bakılırsa elimdeki sistem guitar rig vb. Programlar için çok kullanışlı elimdeki ses kartını alma sebebim ise o vakitler amfi olmaması ve bu şekilde gitar çalıyor olmamdı. Ama kayıt işinde istediğim tatmini sağlayamıyor doğal olarak.

Aslında ur22 veya 2i2 arasında bir git gel var şimdi bir de Audient ID4 girdi işin içine.
fikir vermesi için yazayım. yaklaşık 3 yıldır focusrite scarlett 2i2 kullanıyorum.

yeni bilgisayar almadan önce windows 7'li (32bit-bu bit muhabbeti inanılmaz önemli) eski laptopumla kullanıyordum. şimdi bilmeyenler için açıklayayım sürücülerde bir gecikme(latency) süresi olur. bu süreyi azalttıkça bilgisayar daha fazla yorulur, yükselttikçe daha az. ses kartı sürücülerinde 1-10 milisaniye olarak seçmeye olanak tanınmış. laptopum eski olduğu için bu süreyi 5ms ve altına indirdiğimde bilgisayardan saçma sapan sesler çıkmaya başlıyordu. çıt-pıt gibi parazit sesler yani. fakat 5ms üzerinde vst ile gitar kaydı demek sen nota bastığında sesin kulağına 5ms sonra geleceği anlamına geliyor ki bu gerçekten çok sinir bozucu. o kadar sinir bozucu ki kesinlikle ses kartı ile gitar çalmaktan nefret etmiştim bir dönem. aynı zamanda vokal kaydı yaparken de ses gecikmeli geliyor. neyse ki ses kartında direct monitor özelliği var. yani bilgisayarın donanımına bağlı kalmadan ses kartına gelen sesi aynen bir amfi gibi gecikmesiz olarak sana duyuruyor. fakat bunu gitar çalarken kullanman demek gitarın preampsız ve vst modellemesi olmadan ham clean sesinden başka birşey duyamaman demek ki bir ses kartında dikkat etmen gereken en önemli şeylerden biri bu direct monitor özelliğidir. buna yazının ilerleyen bölümlerinde değineceğim. kısacası bilgisayar ram ya da işlemci kaynaklı bir darboğaz yaşıyordu ve yetersiz kalıyordu. aynı sorunu scarlett 2i2 ve scarlett solo(2. jenerasyon) ile kendi sürücülerinde de yaşadık. hem de farklı bilgisayarlarda. fakat bu sorunun sebebi ses kartı ya da sürücüleri değil kullandığımız bilgisayarların eski ve yetersiz donanımda olmasından kaynaklanıyordu. yani burada anlatmak istediğim şey dünyanın en iyi ses kartını da alsan iyi bir bilgisayarın olmalı.

sonrasında kendime windows 10 64 bit, 8gb ramli bir bilgisayar aldım. şu an ses kartının gecikmesini 1ms'ye düşürerek çatır çatır gitar çalıyorum, vokal kaydediyorum. 1ms demek gerçekten farkedilmeyecek bir gecikme ve alabileceğin en düşük değer demek. fakat bu sefer de sürücü kaynaklı ses kartının anlık ses kesmesi sorunu ortaya çıktı. mesela youtube'dan dizi izliyorum ve oyunu açıyorum, oyuna giriş yaparken ses kesiliyor ve izlediğim video takılıyor. bu sadece oyunda da değil örneğin skype gibi bir programda olabilir. bazen sadece tarayıcı(google chrome) açıkken de olabiliyor. sonra ses kartının usb kablosunu çıkarıp takınca düzeliyor. çok mühim değil fakat bir ara sinirim bozuldu focusrite firmasına mail attım.

1-2 ay mail trafiği yaşadık. benden bilgisayarla ilgili bir takım bilgiler istediler ben onlara gerekli gereksiz tüm deneyimlerimi anlattım. hatta sorunu videoya çekip yolladım. bana hatta beta sürecinde olan sürücüyü falan yolladılar ki halen onu kullanıyorum. sorun düzelmedi. şimdi windows7 de sorunsuz çalışan bir ses kartı windows 10'da böyle bir problem yaşıyorsa sorun yazılımsal demektir bunu anlamak için yazılımcı olmaya gerek yok. fakat bunlar ısrarla kabul etmeyip, (yeni nesili satacaklar ya bir taraflarına zor geldi yeni sürücü yazmak sanıyorum ki) bana son mailde focusrite türkiye distribitörünün adresini yollamışlar. ben de içimden çok sağlam küfürler edip cevapsız bıraktım maili ve bir daha da uğraşmadım bu konuyla. ses sustuğu zaman çıkar tak yapıyorum sorunu çözüyorum. scarlett solo(2. jenerasyonda da oldu bu sorun)

fakat bu çıkar tak yapılarak çözülebilen ufak sorun dışında ses kartının iyi yanlarından bahsetmek gerekirse mükemmel bir preampa sahip(bildiğim kadarıyla ödüllü preampları zaten). son derece transparan. alacağın ses kayıt kalitesi her zaman profesyonel düzeyde. direct monitor her zaman en büyük kurtarıcın.

şimdi yazdıklarının tamamını okudum ve senin ses kartı alırken asıl dikkat etmen gereken 3 konu var. (ses kartı sürücülerinin güncelliğini yazmaya gerek duymuyorum, onun şart olduğu üstte yazdıklarımdan anlaşılmıştır diye düşünüyorum.)
-1. bilgisayarın yeterli seviyede mi?
-2. ses kartında mutlaka direct monitor olmalı. gecikme demek doğru zamanlama ile çalamaman/söyleyememen demek ki bu da kayıt yapamaman demek. yani en önemli nokta. bilgisayarın yetersiz bile olsa direct monitor özelliğini kullanıp kaydı gecikmesiz olarak alabilirsin. zaten sesi amfiden almakta ısrarcısın.
-3. 2 kanal ses kartı istediğin özellikler doğrultusunda sana fazlası ile yetecektir. midi klavye falan kullanmıyorsan midi giriş çıkışı olması mühim değil. s-pdif falan 1 kere bile ihtiyaç duymadığım şeyler. ileride midiye ya da s-pdif ihtiyaç duyacak bir ekipman aldığında ses kartı modelini ona göre değiştirirsin. önemli olan ihtiyacını karşılamak.

aynı zamanda reverb ve delay'i amfi yerine ham gitar sesini bozmadan reaper ya da hangi daw'ı kullanıyorsan send kanalı üzerinden vermeni tavsiye ederim. amfiden reverb verdiğinde hem gitar tonunu bozuyorsun hem de vst'ler içindeki efektler amfindekine göre çok daha çeşitli ve kaliteli. direk reverblü gitar sesiyle mix aşamasında da büyük sorunlar yaşarsın zaten.
 
Hocam cevabın için çok sağol ama Audient ID14 bana biraz ağır gelir. Onun yerine Audient ID4 için kendimi zorlayabilirim aralarındaki temel farkları biliyorsan eğer paylaşır isen sevibirim.

ID14 sound olarak da biraz daha öndeydi hatırladığım kadarıyla, gücü USB'den almamasından kaynaklı phantom power'la ilgili farklılıklar da olacaktır muhtemelen, bunları siz de araştırabilirsiniz. Ancak her koşulda ID4 de buradakilerden iyi olacaktır. Benim aldığımda ilk gözlemlediğim fark 2i2'ye göre, clarity. Harmonikler süpürülmüyor, daha geniş ve ferah geliyor ses haliyle. Üst frekans başarısı çok önemlidir. 2i2 kötü demiyorum, Audient gerçekten üst seviye kartlarla kıyaslanan bir kart olduğu için o paraya çok başarılı gelmişti bana. Dolar bazında tabii :)

Açıkçası o fazladan bir mikrofon girişinin çok faydasını gördüm, yarın bir gün iki kişi çalışacağınız zaman ya da hem gitar hem vokal aynı anda kayıt yapacaksanız mutlaka iş görür. Yine de son söz sizin :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
ID14 sound olarak da biraz daha öndeydi hatırladığım kadarıyla, gücü USB'den almamasından kaynaklı phantom power'la ilgili farklılıklar da olacaktır muhtemelen, bunları siz de araştırabilirsiniz. Ancak her koşulda ID4 de buradakilerden iyi olacaktır. Benim aldığımda ilk gözlemlediğim fark 2i2'ye göre, clarity. Harmonikler süpürülmüyor, daha geniş ve ferah geliyor ses haliyle. Üst frekans başarısı çok önemlidir. 2i2 kötü demiyorum, Audient gerçekten üst seviye kartlarla kıyaslanan bir kart olduğu için o paraya çok başarılı gelmişti bana. Dolar bazında tabii :)

Açıkçası o fazladan bir mikrofon girişinin çok faydasını gördüm, yarın bir gün iki kişi çalışacağınız zaman ya da hem gitar hem vokal aynı anda kayıt yapacaksanız mutlaka iş görür. Yine de son söz sizin :)


İd4 ile ur22 mkii arasında o zaman bir tercih yapacağım gibi. 2i2 ile ur22 arasında hep ur22 tavsiye ediliyor. Elimdeki ses kartını satıp bütçem bir miktar daha artar ise sıfır alma yoluna gideceğim 2 sinden birini.
 
Anladım, karar sizin tabii. Ses kartı, her ne kadar analog dünyayı dijital ortama aktaran bir araç olduğu için kilit noktada gibi görünse de; mikrofon, gitar, amfi, hatta kablo kalitesi dahi sesi doğrudan etkileyen şeyler. Bu ses kartları arasındaki ses farkı da ilk başta gece ile gündüz gibi gelmeyebilir, ilk başta ne alırsanız alın eğer yazılımsal olarak sorun yaşamazsanız çok mutlu edecektir. Zaman ilerledikçe detay duyma konusunda, verilen farka değecek :) Scarlett 2i2 ilk zamanlar fazlasıyla kesiyordu beni yoksa. İyinin de iyisi var. Her şey de mix aşamasında istenilen seviyeye getirilemiyor hem. Şuradaki gitar kayıtlarında 2i2 kullanmıştım, onu da paylaşıp gideyim, gerisi size kalmış.

 
Bende 1 yıl kadar line6 ux2 kullandım. Pod farm gibi kendi arayuzu olduğu için sıfır gecikmeyle direk çıkış alabiliyorsunuz. Ama diğer programlarda yukarıda ki sorunları yaşayabilirsiniz. Çok deneyimim yok ses kartı acısından ama ux2 işimi çok görüyordu. Pod farmda güzel bir program.
 
Yukarıda sayılan ; 2i2 , Ur22, iD14 gibi ses kartları ,
- Konvertör kalitesi,
- Pre-amp kalitesi,
- Driver desteği ve kalitesi,
açısından limitli niteliğe sahip giriş seviyesi kartlar. Dolayısıyla birbirinden çok farkları olmayan , kalite açısından birbirine yakın cihazlar.

Yukarıda sayılan parametreler açısından kaliteli / üst orta sınıf alternatiflere yöneldiğiniz takdirde ise ; fiyatlar bugünkü kurlarla 4000-5000.- TL'lerden başlıyor ve yukarı doğru gidiyor.

Dolayısıyla burada önemli olan sizin meseleye bakış açınız. Eğer bakış açınız daha üst düzey ekipmanla daha farklı şeyler yapmak ise ; o zaman belirli bir süre bekleyerek bütçe olanaklarınızı zaman içerisinde arttırmanız gerekiyor.

"Hayır ben o seviyelere çıkmak istemiyorum , böyle bir beklentim yok " diyorsanız ; yukarıda saydığım alternatifler arasına, Türkiye'ye yeni gelen ve enteresan özelliklere sahip iConnectivity ses kartlarını da dahil etmenizi öneririm.

Bu arada kullanmış olduğunuz monitörü de biran önce değiştirmenizi tavsiye ederim.
 
Hocam bana sorarsan cube ıle kayıt işinden sıyrıl derim.Yukarıda arkadas bahsetmiş audient ıd4 te scarlette neredeyse hepsı aynı statude kalıtede kayıt ımkanı sunuyor yani yukarı tükürsen bıyık,aşağı tukursen sakal olacak.Benim sana tavsiyem roland quad capture.Bence ses kartı bir kere alınmalı.Ve güzelde bir çift referans monıtoru edınmelısın.
Kayıt olayına gelecek olursak kesinlikle guitar rig 5 gibi programlarla hallet işi.
Bütçen olsa sana procesor al ses kartıylada ugrasma dıyecegım ama su an en mantıkl cozum şu.
Bende line 6 podhd500 vardı. alet ses kartı gorevı yapıyor butun kayıtlarımı onun vasıtasıyla yapıyordum.
Unutma eger prosesorun varsa ses kartına gerek kalmaz,ses kartın varsa prosesore gerek kalmaz.
 
fikir vermesi için yazayım. yaklaşık 3 yıldır focusrite scarlett 2i2 kullanıyorum.

yeni bilgisayar almadan önce windows 7'li (32bit-bu bit muhabbeti inanılmaz önemli) eski laptopumla kullanıyordum. şimdi bilmeyenler için açıklayayım sürücülerde bir gecikme(latency) süresi olur. bu süreyi azalttıkça bilgisayar daha fazla yorulur, yükselttikçe daha az. ses kartı sürücülerinde 1-10 milisaniye olarak seçmeye olanak tanınmış. laptopum eski olduğu için bu süreyi 5ms ve altına indirdiğimde bilgisayardan saçma sapan sesler çıkmaya başlıyordu. çıt-pıt gibi parazit sesler yani. fakat 5ms üzerinde vst ile gitar kaydı demek sen nota bastığında sesin kulağına 5ms sonra geleceği anlamına geliyor ki bu gerçekten çok sinir bozucu. o kadar sinir bozucu ki kesinlikle ses kartı ile gitar çalmaktan nefret etmiştim bir dönem. aynı zamanda vokal kaydı yaparken de ses gecikmeli geliyor. neyse ki ses kartında direct monitor özelliği var. yani bilgisayarın donanımına bağlı kalmadan ses kartına gelen sesi aynen bir amfi gibi gecikmesiz olarak sana duyuruyor. fakat bunu gitar çalarken kullanman demek gitarın preampsız ve vst modellemesi olmadan ham clean sesinden başka birşey duyamaman demek ki bir ses kartında dikkat etmen gereken en önemli şeylerden biri bu direct monitor özelliğidir. buna yazının ilerleyen bölümlerinde değineceğim. kısacası bilgisayar ram ya da işlemci kaynaklı bir darboğaz yaşıyordu ve yetersiz kalıyordu. aynı sorunu scarlett 2i2 ve scarlett solo(2. jenerasyon) ile kendi sürücülerinde de yaşadık. hem de farklı bilgisayarlarda. fakat bu sorunun sebebi ses kartı ya da sürücüleri değil kullandığımız bilgisayarların eski ve yetersiz donanımda olmasından kaynaklanıyordu. yani burada anlatmak istediğim şey dünyanın en iyi ses kartını da alsan iyi bir bilgisayarın olmalı.

sonrasında kendime windows 10 64 bit, 8gb ramli bir bilgisayar aldım. şu an ses kartının gecikmesini 1ms'ye düşürerek çatır çatır gitar çalıyorum, vokal kaydediyorum. 1ms demek gerçekten farkedilmeyecek bir gecikme ve alabileceğin en düşük değer demek. fakat bu sefer de sürücü kaynaklı ses kartının anlık ses kesmesi sorunu ortaya çıktı. mesela youtube'dan dizi izliyorum ve oyunu açıyorum, oyuna giriş yaparken ses kesiliyor ve izlediğim video takılıyor. bu sadece oyunda da değil örneğin skype gibi bir programda olabilir. bazen sadece tarayıcı(google chrome) açıkken de olabiliyor. sonra ses kartının usb kablosunu çıkarıp takınca düzeliyor. çok mühim değil fakat bir ara sinirim bozuldu focusrite firmasına mail attım.

1-2 ay mail trafiği yaşadık. benden bilgisayarla ilgili bir takım bilgiler istediler ben onlara gerekli gereksiz tüm deneyimlerimi anlattım. hatta sorunu videoya çekip yolladım. bana hatta beta sürecinde olan sürücüyü falan yolladılar ki halen onu kullanıyorum. sorun düzelmedi. şimdi windows7 de sorunsuz çalışan bir ses kartı windows 10'da böyle bir problem yaşıyorsa sorun yazılımsal demektir bunu anlamak için yazılımcı olmaya gerek yok. fakat bunlar ısrarla kabul etmeyip, (yeni nesili satacaklar ya bir taraflarına zor geldi yeni sürücü yazmak sanıyorum ki) bana son mailde focusrite türkiye distribitörünün adresini yollamışlar. ben de içimden çok sağlam küfürler edip cevapsız bıraktım maili ve bir daha da uğraşmadım bu konuyla. ses sustuğu zaman çıkar tak yapıyorum sorunu çözüyorum. scarlett solo(2. jenerasyonda da oldu bu sorun)

fakat bu çıkar tak yapılarak çözülebilen ufak sorun dışında ses kartının iyi yanlarından bahsetmek gerekirse mükemmel bir preampa sahip(bildiğim kadarıyla ödüllü preampları zaten). son derece transparan. alacağın ses kayıt kalitesi her zaman profesyonel düzeyde. direct monitor her zaman en büyük kurtarıcın.

şimdi yazdıklarının tamamını okudum ve senin ses kartı alırken asıl dikkat etmen gereken 3 konu var. (ses kartı sürücülerinin güncelliğini yazmaya gerek duymuyorum, onun şart olduğu üstte yazdıklarımdan anlaşılmıştır diye düşünüyorum.)
-1. bilgisayarın yeterli seviyede mi?
-2. ses kartında mutlaka direct monitor olmalı. gecikme demek doğru zamanlama ile çalamaman/söyleyememen demek ki bu da kayıt yapamaman demek. yani en önemli nokta. bilgisayarın yetersiz bile olsa direct monitor özelliğini kullanıp kaydı gecikmesiz olarak alabilirsin. zaten sesi amfiden almakta ısrarcısın.
-3. 2 kanal ses kartı istediğin özellikler doğrultusunda sana fazlası ile yetecektir. midi klavye falan kullanmıyorsan midi giriş çıkışı olması mühim değil. s-pdif falan 1 kere bile ihtiyaç duymadığım şeyler. ileride midiye ya da s-pdif ihtiyaç duyacak bir ekipman aldığında ses kartı modelini ona göre değiştirirsin. önemli olan ihtiyacını karşılamak.

aynı zamanda reverb ve delay'i amfi yerine ham gitar sesini bozmadan reaper ya da hangi daw'ı kullanıyorsan send kanalı üzerinden vermeni tavsiye ederim. amfiden reverb verdiğinde hem gitar tonunu bozuyorsun hem de vst'ler içindeki efektler amfindekine göre çok daha çeşitli ve kaliteli. direk reverblü gitar sesiyle mix aşamasında da büyük sorunlar yaşarsın zaten.

Tesadüfen mesajınızı gördüm yıllar sonra.. Ben uzun zamandır ort 10 ms ile kayıt alıyorum ve kaydı engelleyecek bir değer değil bu. Hem gitar için hem vokal için konuşuyorum. Belki alışkanlık diyeceğim ama siz 5 için bile çok rahatsız ediyor falan yazmışsınız o kadar farkı hissediyorsanız helal olsun ne diyim.. Bu arada daha indirme şansım var ona rağmen indirmiyorum pcyi fazla yormaya ne gerek var diye yani. O derece farklı hislerimiz var demek ki:)
 
Geri
Üst