Müzik Dünyasını Alt Üst Edeceğiz

Jason B. & Marty F. ikilisinden çok daha başarılı olma yolumuzda bizi destekliyor musunuz?


  • Toplam oy veren
    43
  • Anket kapandı .
Birisi rockin' blues oburu heavy metal :D Cok tuhaf bir kiyaslama bence. Bu arada srvnin kendi turu disinda sayilabilecek, caldigi parcalarda ayni lickleri pek duymuyorsunuz. Biraz turun ve donemin getirdigi bir sey olsa gerek. Ama bence bu kiyaslama cok tuhaf olur. Biri Gibson lp biri Fender strat yahu!
 
bu tarz ve yönelimin bu ülkede tutması imkansız. kötü olanı ben yazayım. 25 yaşlarında pes edip bir grupta rock çalmaya başlayacağına şimdiden sahnelere atılıp daha küçük işlerden başla dostum, dünyayı sonra değiştirirsin. O yaşlardayken bu işler 100 metre yarışı gibi geliyor ama bu iş bence bir maraton. Bu kadar gazla başlamak ve ilerlemek, yaşayacağın peşpeşe olumsuzluklar sonucu heves ve umut kaybına yol açabilir. Yaşına göre o tarzda çalımın çok iyi, gelişmelere açık olduğun belli güzel yerlere de geleceksin doğru yönelimlerde bulunursan. Ama gazla ve hevesle değil mantık ve dirayetle hareket etmen dileğiyle.

ekleme: ''Sadelik en yüksek gelişmişlik düzeyidir'' der Da Vinci. Müzikte çığır açan çoğu gitar partisyonu son derece sade ve uyumludur. High hopes, november rain, bohemian rhapsody soloları örnek verilebilir. Tavsiyem, sadelik olacak.
 
Son düzenleme:
konu sapmış ama srv elma slash armut. slashin ciddi bir blues altyapısı var bu arada, takip eden bilir. yabana atılacak bir müzisyeni geçtim, çoğu adı bilindik gitarcıya taş çıkartır. bahsedilen müzikal dehalarını ince eleyip sık dokuyabilecek algı ve yelpazede olduğumuzu pek düşünmüyorum. adı geçen müzisyenlerin hepsi birer tez konusu.
 
slash heavy metal değil, glam ve hard rock.
Google her seyi dogru soyluyor demiyorum fakat o turede giriyor.
Screenshot_20190603-194412_Chrome.jpg
 
Bir ekleme daha yapayım, Srv teknik olarak çok iyi bir gitaristtir ama Slash onun kadar iyi olmamasına rağmen kitlesi çok çok daha fazladır. Klavyeyi sweep atıp sonuna kadar gezen bir gitaristten ziyade November rain in solosu benim tüylerimi hala ilk günkü gibi diken diken ediyor.
Ne zaman birisi gelip saçmalayacak ve bu başlık tümüyle kişisel zevklere dayalı kıyaslamalara dönecek diyordum. Bunu yapanın siz olmasına hiç şaşırmadım. Belki iyi niyetlisiniz, ama ne bildiğini bilmeyen pek çok insanda olduğu gibi inanılmaz bir cahil cesareti ile ve her konuya aynı yargılayıcı üslup ile yazıyorsunuz. Önce Türkiye geneli üzerinden sosyolojik tespit (ilk mesaj), arkasından Slash ve SRV üzerine ahkam... Bu başlığın ne hakkında olduğuna dair bir fikriniz var mı ? Başlık, hevesli ve yetenekli bir arkadaşa ait, bir şey paylaşmış ve yoruma açmış. Sizin yorumlarınız ise sadece SİZİNLE ilgili. Bu kadar yukarıdan konuşmayı bırakın derim. Bir ara bir web sayfası adresi vardı profilinizde, ciddi ciddi tıklayıp "armoni" başlığı altında neler yazdığınızı okudum. Gülsem mi, ağlasam mı bilemedim. Sıkı saçmalıyorsunuz.
 
Son düzenleme:
Erke, boş ver dostum. Mesele sadece tespitin komikliğinde değil, adam bu tarz her başlığa ahkam kesiyor zaten. Bilgeliği ve müthiş tespitleri ile bizi aydınlatıyor. Ciddiye almamak lazım.
Yani, elbette ciddi anlinacak bir post degil de, artik cesaretin (yada ne derseniz, kendini bilmeme mi) ucu kacti, uzundur sadece izleyici olarak forumda olmaya calisiyorum ama "bu kadari da pes" dedirten yorumlar karsinda ne yapacagini sasiriyor insan...Sussan, belki okuyanlar (ozellikle yeni baslayan arkadaslar) ciddi alacak, susmasan, konular devamli farkli yerlere gidiyor, sasiriyorum gercekten...

"Kalite gitaristin kulagina guzel geleni calmasidir" diyerek kapatayim konuyu...
 
Selam dostum tabi destek oluruz. 20 senedir bu şarkıyı çalan ve gitar eğitmeni olarak sana desteğim küçük bir ders;
17 yaşında olman bu şarkıyı kirli çalmanı gerektirmez. Orijinal hızında icra etmeye çalışmak için bol hatalı bir şekilde çalacağına %60 hızında tertemiz çalman gelişimin açısından çok önemli olacaktır. Sonra temiz bir şekilde adım adım hızlanırsın.
Yolun açık olsun başaramayacağın hiçbirşey yok. İlk adım hayal etmektir!!
 
17 yaşına göre çok iyi çalıyorsunuz. Ben de gitara 17 yaşımda başlamıştım, yani bundan 21 yıl önce.. Bilgi ve dokümanlara ulaşma konusunda çok şanslı bir dönemdesiniz. Hangi şarkıyı nasıl çalacaksınız, onlarca program var, olmadı videolar var hatta video dersleri var.. Bizim zamanımızda metalica, nirvana gibi 5-10 grubun fotokopi çıktısı tabları için harçlıklarımızı harcardık. Neyi nasıl çalacağımızı bilemezdik. Rahmetli Asım Can Gündüz'ün dediği gibi bunlar sırdı. İnternet yoktu. vhs video satan neon ışıklarla süslü kasetçiler olurdu oralarda da sadece metallica, iron maiden kasetleri olurdu. Ama bizim jenerasyonun da şanslı tarafı, o zamanlar o duyguların o müziklerin anlamı vardı. Arkadaşlar da bahsetmiş. Şimdi o müzikleri o adamlar gibi çalsan, onlardan daha iyi çalsan bile dinleyen gönüllerde yer bulmaz. Çünkü herşeyde olduğu gibi insanlar da yozlaştı. O güzel insanlar o güzel atlara binip gittiler.. Ortak dilimiz olan müzikten bile bu yozlaşmayı görebilirsin. 90'lar öncesi müzikle 90'lardan sonraki müziğin durumu ortada. Heleki ülkemizde durum daha vahim, yabancılar hiç değilse kaliteye değer veriyor, biz de kalite, başarı cezalandırılır, kalitesizlik vasat yüceltilir. Sadece bunların farkında olun, zaten çalım konusunda iyisiniz, zaman geçtikçe daha da iyi olursunuz.
 
Bu yaşta çok güzel bir noktadasınız-Türkiye için-zira ne Amerika da ne de Avrupa da çok demode bu "gitar müziği" (asya tayvan endonezya da zibil gibi jetgitar cı çocuklar var )
Bir grup kurun ;davulcunuzu bascınızı da dinleyelim ; sizin müziğinizi dinleyelim.Onu nasıl yarattığınızı ,düzenlemelerinizi ,ekibin geri kalanını nasıl yönlendirip yönettiğinizi,işbirliğinizi ya da ,görelim lütfen ilerde...Müzik denilen şeyi yaratmak başka sunmak bambaşka dinamikler gerektiriyo...Hatta bizim buralarda her kafadan ayrı sesin çıktığı bu güzide yerde;kibirli ve kendinden bihaber insanların olduğu yerde yani 3-4 kişiyi bir arada aynı hedefe yönlendirmek ve o yolda tutmak bile ayrı bir yetenek gerektirir.Kısaca birçok konuda becerikli olmanız gerekecek.
 
Şu dönemde belki zibil gibi kaynak var hoca var skype var (yurtdışı eğitmenlere de ulaşma) vs var fakat bu kadar hard-hardest-asian levellerinde çalan çinli endonezyalı youtuber'larından sıyrılıp öne çıkmanız için yapmanız gerekenler, imkanlarınıza göre/imkansızlıklarınıza göre bambaşka konumda olması gerek.

Artık 80'lerde değiliz herkes youtube'da ve sizin gibi ,sizden daha iyi çalan, hatta steve vai'den iyi çalan sayısız gitarist var. Bunlar arasından sivrilmeniz için müzik bağlantıları kuvvetli ve zengin aile çocuğu olan Joe Bonamassa gibi olmanız lazım ki yanlışım yoksa bu arkadaşı, babası ortamlara sokuyor ve gitar koleksiyonuna bakarsak taa epeyden önce bir parmak şıklatmasıyla alamayacağı ekipman yok gibi.. Yani, celal şengör gibi aristokrat bir ailenin ekonomi veya şirket yöneticiliği dışında bilim veya sanatla ilgilenmesi için her türlü sosyal imkan ve bağlarla kurulmuş bir hazır sofra var önünde, adamın kendi emeği de var tabi ki bunu göz ardı etmemek gerek. Bu arkadaş ayrıca 77'li onun bile parlaması yıllarını aldı.

Bence bu örneği türkiye boyutuna ölçeklersek duman gitaristi Batuhan Mutlugil olabilir babası sürekli destekledi ön ayak oldu diye biliyorum türkiye'de en iyi 10 gitarist saysam bence ilk 10'a girmez ama bilinirlik olarak girer. Yetenekli birisi o da ama ben sevmem ve dinlemem o ayrı. Batuhan mutlugil ekstrem bir örnek olmadığı için verdim serdar öztop, yavuz çetin, erkan oğur filan ile aynı kulvarda değil yanlış anlaşılma olmasın.

Yani işin özü o ki, Türkiye'de orta sınıf bir ailenin çoğu iseniz(money ''can't talk), yıl 80'lerin başı değil de binlerce hatta yüzbinlerce japon,çinli ''fastest than ever'' coverları varken siz kendi stiliniz ve bestelerinizle aranızdan sıyrılmanız lazım. Çinli ve japonların da olayı burada kopuyor hepsi olanı kopyalıyorlar özgün adam tek tük çıkıyor.

Mesela şu adamın içinden:



bir adet Eddie Van Halen, bir adet George Lynch ve 1 adet de Glenn Tipton çıkar ama adam 3'ü de değil onların çaldığını çalıp duran özgün olmayan bir adam.MF, JB gibi insanlar bu özgünlükle yoğrulmuş kendi tarzının ilk örneklerini hazırlayan insanlardı.

MF bence bu dünya üzerindeki benim ulaşabildiğim ve dinlediğim gitaristlerin içinde kesinlikle en özgün olanı bu yüzden 1. sıradadır bana göre. En hızlısı, en yeteneklisi, en duygu dolu olanı veya en tekniği değil ama hepsini bir potada eritip harmanlayabilen bir adam. Megadeth'e tonla gitarist geldi hatta ondan daha teknik ve hızlı çalanları da geldi şu tornado of souls solosunu onun gibi çalan hala yok, youtuber da yok hep bir eksiklik.. Diğer parçalarını cacophony veya single dönemlerinden bahsetmiyorum adam bu duruma gelebilmek için çok çalışmış ve çok ''dinlemiş'' inanılmaz engin bir müzik bilgisi var şu video ne demek istediğimi de anlatıyor aslında:



Adama a diyorsun grubu buluyor o grubun şarkısını bir anda kafadan çıkarıyor ve karşısındaki rakibi ise paul gilbert. Adam gitar işinde leb demeden çorumun türküsünü çalmaya başlıyor yani.(Belki de gerçekten çorum türküsü de biliyordur gitar üstünde, adam japonların da kültürünü yemiş, türkleri de incelemiştir muhtemelen) Tabi bu tv şovunda kamera arkası işler dönebilir, olabilir önemli olan bu değil bu adamlar tamamen kendi türlerinin dışında olan gitarist ve grupları hatta ülke kültürlerini dinleyerek büyümüşler ve çok güzel tahlil etmişler kendi dönemlerinde tab-gitar-video olayları yok olduğu için plaktan dinlediklerini kulaktan çıkarmaya çalışmışlar ki bence bu şekilde bir kulak gelişimi, bir gitariste hiç tanımadığı kapıları açan muazzam bir olay. Şarkının alt yapısını, melodisini ve farkını kendi özgünlüğünü çıkarmaya çalışıyor. Beyninizi zorluyorsunuz tabla bakıp çalmaktan kesinlikle insana bir çok şey katıyor.

Türkiye gitaristlik konusu da gerçekten her türlü imkansızlıklara rağmen çok değerli bir konumda, ama bu piyasada sıyrılmak çok zor. Her ne kadar aynı tür olmasa da önümüzdeki yıllarda çalımınızı geliştirebilirseniz size 'Özgür abbak'ı tavsiye ederim tabi ki zaman ve mekan için yakalayabilirseniz ona ulaşabilirseniz..

Amerika ve avrupa'daki müzik akademileri var buralara video kaydınızla başvurablirsiniz sınavları oluyor, burs kazanıp onlar üzerinden ''okullu'' bir yol izleyebilirsiniz.

Berklee College of Music gibi, bu okula zamanında hemen hemen orta seviyeden ust seviyeye geçip başvurusu kabul olan türk gitaristi hatırlıyorum şuan nerede ne yapıyor bilmiyorum. Bu işin yurtdışı ayağı da var yani fakat abd-ab-ingiltere'deki adam için: '' çinli-japon youtuber de senin gibi çalıyor senin olayın ne ki seni kabul edek ? '' Tarzı bir yaklaşımla karşılaşabilirsiniz işte bu farkı ve ''olayı'' yansıtacak insanlar ise Türkiye'de özgür abbak veya onun benzeri gibi insanlardan kaptıklarınız olacaktır.

Kötü bir kayıt, sweep packing var ama net duyulmuyor, böyle bir kayda göre değerlendirmek çok adil olmaz hatta acımasız olur fakat günde 15-16 saatlik bir çalışma temponuz, aile desteği, bu yola dökeceğiniz paracıklar-emek-ek iş-pizzacılık yaparken berklee gitmek vs sizi yeni nesil joe bonamassa yapacaktır. Ülkemizden böyle bir başarı hikayesi dinlemek isterseniz Eren Başbuğ ile iletişime geçebilirsiniz. Başka bir başarı hikayesi de necrophagist fakat bu konudaki denklemde ''almanya'' gibi etkisiz eleman(!) mevcut.

Şu an yapmanız gereken şahsi fikrim 1. metronom 2. çok çalışma 3. hoca desteği 4. kayıt işini de iyice öğrenip kendinizi ''ifade'' edebilmeniz. Ne kadar iyi çalıyorsanız çalın kendi kaydınızda trick noktalara hakim değilseniz karşınızdaki insana kendinizi anlatamazsınız bu yüzden ton-kayıt-ekipman işi de %100 değil fakat çok önemli bir yüzdeye sahip. Bunun için olay yine dönüp dolaşıp 1 dolar=6tl, paracık gibi kelimelere dayanıyor.
 
işin zor hocam, bence çok fazla bilinmez var: sanat ne? başarı ne? sen, insanlar? bütün bunları ne için yapacağın?

bence otur bir düşün; sadece çok çalışarak, bahsettiğin isteklerini yerine getirebilir misin diye.

veya basit bir çelişki:

müzik dünyasını altüst etmek istiyorsun ya, bunun için genel kitleye hitap etmeme şansın nedir? genel kitleye hitap edecek olursan; kendin(özgün) olma olasılığın nedir? özgünlükten noksan, alelade birinden müzik dünyasını altüst etmesi ne kadar beklenir?

şu tabloya bak. bir şeyler için, bir şeylerden feragat edeceksin gibi gelmiyor mu o zaman sana da?

bu çıkmazı ancak para çözer; para da para getirmeyecek yere gitmez.
 
Hocam sizin kadar iyi çalmıyorum bu sebepten yanınızda yürüyemiyeceğim fakat yolumuz ve hedefimiz aynı her zaman 5 10 metre arkanızdan takipte olacağım belki gün gelir size yetişirim kim bilir ayrıyetten ben klasik müzik eserlerinide çalmaya ozen gösteriyorum sizede tavsiye ederim eğer yapmıyorsanız
Ki zaten jason becker dinliyorsanız kesinlikle bilirsiniz her neyse lafı uzatmaya yım kısacası takipteyim ve bu iddialı başlıktan dolayı sizi tebrik ederim gelişmeleri haber verin lütfen :)
 
Geri
Üst