Bu melodinin sırrı nedir ?

Merhaba, teorik bilgisi olan biri değilim.
Bu konuda kendimi geliştirmeye çalıştım, bir bursum vardı hatta. Pandemi sayesinde o da yalan oldu.
Bunu uzatmak için değil gerçekten bilgisiz olduğumu vurgulamak için yazmak istedim.

Melodi introda yer alan solo gitar.


Anlamadım gitti. Var bir farklılık, çıkamadım içinden. Aslında biraz da spesifik bir soru olmasından ziyade genel olarak böyle beğendiğim melodileri teorik olarak anlamanın yollarını da arıyorum.
Her türlü öneriye açığım, zaman ayıran herkese şimdiden teşekkürler.

Konuyla alakasız, ama beğendiyseniz şunu da dinlemenizi tavsiye ederim.
Aynı diziden;
 
Şarkının gamı içinde olması gereken notaları tam zamanlarda basarken, geçiş notası olarak tam vuruşların dışında kalan zamanlarda aralarda kalan notaları kullanmış ve kromatik bölümler içeren bir melodi ortaya çıkmış. Yani iki temel bilgiyle iş çözülür: Armoni ve vuruşlar.
 
Ben biraz orta doğu sesleri duydum, ispanyollara bir miktar bu hava girmiş ya malum, oradan bağlama çekmişler gibi geldi. Sonra kendimi tutamadım şu aralar kurcalayıp keyif aldığım bir site içine şarkının giriş melodilerini kesip tekrara aldım. Üzerine öyle hafif bir şeyler eklemeye çalıştım. Tabii yoğun bir melodi olduğu için bozmamak zor. Şurdan dinleyebilirsiniz.


Bu site ayrıca web sayfası üzerinden (mini bir web daw diyebiliriz) ortak çalışmaya da müsaade ediyor yani isteyen olursa ortak çalışmaya da açarım, siz de kurcalayın misali yani :)

Özetle benim bulduğum sesler şöyle: C C# D# E F# G# A B
Aratınca şöyle bir gam çıktı:

Tabii yüzde yüz budur diyemem. Örneğin B olmayabilir, o taraflara doğru çok kurcalayamadım. Belki bir ses eksik de olabilir. Oturduğum yerden bilgisayar klavyesi ile merak edip denediğim bir şey. Gitar ya da midi klavye bağlayıp daha sağlıklı bir deneme yapılabilirdi ama üşendim açıkçası :) Bir de dediğim gibi son günlerde bu linkini attığım siteyi kurcalıyorum, baya baya güzel bir şeyler yapmışlar.
 
Geri
Üst