Expression Pedal Problemi

Arkadaşlar merhabalar,

Elimde 2 adet "Boss FV500H" marka expression pedalı bulunuyor.

upload_2016-3-1_15-27-8.png


Bunlardan birisini Wah, diğerini Volume kontrolü için kullanıyorum. Pedallarda ON/OFF düğmesi bulunmadığı için, prosesörümde Wah efektini "auto engage" olarak ayarladım. Yani, pedala bastığımda Wah efekti otomatik olarak devreye giriyor, pedalı kapattığımda ise Wah efekti kısa bir süre sonra kendiliğinden kapanıyor.

Wah efekti için kullandığım pedalda dün şöyle bir sorun farkettim; kalibrasyon aşamasında pedalı fiziken kapalı konuma getirmeme rağmen MIDI üzerindeki minimum değer 0'a (sıfır) yakın; ancak sıfırın üzerinde rastgele bir değerde takılı kalıyor (3, 5, 8 vb.) Kısaca, pedal tam kapalı konumda olmasına rağmen giden MIDI mesajı pedalın açık olduğu yönünde bir sinyal üretiyor. Bu hata ise benim kullanımımda şöyle bir aksaklık yaratıyor; pedal kapalı konumda olması gereken 0 (sıfır) değerine inemediği için Wah efekti devre dışı kalamıyor.

Diğer pedalda böyle bir durum yaşamıyorum, kısaca problemin anladığım kadarıyla donanımsal bir kaynağı var. Bu sorunu nasıl giderebileceğim konusunda beni aydınlatırsanız çok sevineceğim.

Şimdiden teşekkür ediyorum.

Görüşmek üzere,
 
Son düzenleme:
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Axe Fx kullanıyorum; sorun pedalın kalibrasyonunda yaşanıyor. Pedalı tam kapatmama rağmen ("heel position" ya da Türkçe tabiriyle topuk pozisyonu) MIDI değeri sıfıra inemiyor. Maks. değerde sorun yok, fakat min. değer hep sıfırın üzerinde bir yerlerde geziyor... O yüzden pedal hareketiyle otomatik devreye girmesi gereken efektler kendiliğinden açılıveriyor :)
 
axe fx hakkında bilgim yok ama 3 aşağı 5 yukarı kalibrasyon ayarları hep aynıdır:
pedalın min ve max pozisyonunu axe fx'e öğretmeniz gerekiyor...
bu arada exp pedalınızda min value gibi bi potans var mı?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Evet, pedalın yanında volume potansı var. Onu da tamamen kapatarak kalibre ediyorum ancak pedalın hassasiyetiyle ilgili bir sıkıntı var anladığım kadarıyla. Bilgi için yine de çok teşekkür ederim, akşam biraz daha kurcalayacağım bakalım..
 
Hafif ve orta şiddeti denedim, demek ki daha tam ustalaşamamışım elektronik konusunda. Akşam çekiçle gerekli müdahaleyi yapıp sonucu buradan yazarım :)
Ben kastığı için attığım yumrukla üzerinde Buff ekran olan telefonumun camını kırdığımı bilirim. :) Şiddet çözüm değildir hiçbir zaman. (Bunu diyen şahsiyetin (Ben.) öfke kontrol problemi var. :))
 
Geri
Üst