Klavye Önerisi

Merhabalar. Buaralar biraz kararsızlık yaşıyorum. Bayadır klavye çalan biri olmama rağmen benden daha tecrübeli ya da tecrübesiz klavyecilerin fikirleri nedir öğrenmek için açtım bu konuyu. Şimdi öncelikle ben bi alternatif rock grubunda çalıyorum. Şuanda 2012 model Casio XW-P1 synth kullanıyorum. Ancak özellikle yaylılar konusunda beni tatmin edemiyor gibi. Haliyle yeni bir klavye almak istiyorum. Olabildiğince hacmi yüksek tonlara sahip bir model istiyorum. Aklımdaki modeller Korg Krome, Roland Jupiter-50, Roland XPS-30. Fiyat sınırım maksimum 3500 tl idi ama azcık daha zorlayabilirim nokta atışı bir synthesizer bulursam.

Korg Krome ekran genişliği, tasarımı falan iyi ancak o paraya ekstra özelliklerden yoksun gibi geldi bana. Yani vocoder, sample atmak gibi özellikleri yok diye biliyorum. "Bir performans modunda maksimum kaç ses kullanımına izin veriyor?" "Dokunmatik ekranın kalitesi nasıldır, pratik midir sahnede" "Sesleri hacimli midir kaliteli durumu Roland klavyelere göre nasıldır"gibi sorular var kafamda.

Roland Jupiter-50 ise Roland'ın en iyi ses motoru "Supernatural" ses motorunu kullanması ve fiyatının buaralar aniden 3899 tl'ye düşmesi ile aklıma yattı. Ama bu model ile ilgili de sıkıntım var. Hafif sayılır ancak hacmi geniş bir synth malum 76 tuşlu bir model taşımakta sıkıntı çekebilirim diye düşünüyorum arabada falan bir de o kadar para verip vocoder, sample gibi özelliklerden yoksun bir cihaz almak düşündürücü ama şüphesiz ki ses kalitesi gayet başarılı sağlam bir cihaz.

Roland XPS-30 ise en basit model gibi görünmesine rağmen hem en güncelleri(2016 model) hem de her türlü ekstra özellikleri barındırıyor. Vocoder, Sample işleme gibi ekstraları var. Özellikle Sample atılabiliyor olması benim için işlevsel bir özellik. Doğu enstrumanlarına da yer verilmiş(Korg Pa serisi kadar değil tabi) belki ilerde işime yarayabilir. Fiyatı beklediğimin azcık üstünde 2800 tl'den bugün gördüğüm kadarıyla Zuhal Müzik'te stoklara girmiş. Roland Gaia, Juno, XP serisinden seçme sesler ve kendi sesleri var. Bu aletle ilgili de tek olumsuz yan ses kalitesi gibi. Neticede Juno-Di'ın devamı niteliğinde youtube'daki videolardan seslerini kötü bulmadım açıkcası ama özellikle Korg Krome ile yanyana karşılaştırma da yapabileceğim bir mağaza yok malesef İzmir'de. Yoksa hepsini çalarak almak en çok istediğim şeydir tabi. Videolardan görebildiğim kadarıyla 16 sesi tek performans modunda kullanmaya olanak tanıyor. Bu özelliği baya tuttum.

Aslında direk Roland Fa-06 tam aradığım model ancak fiyat konusunda beni aşıyor malesef bi de dolar almış başını gidiyor gene, piyasa berbat ve ikinci el de düşünmüyorum. Neyse işin özeti synth tonlar ve yaylılar benim için en önemli kategoriler. Özellikle bu enstrumanları kullananların yorumlarını merak ediyorum. Ton kategorilerine göre ses kaliteleri, tek seferde kaç ses ayırıp ya da katmanlayarak kullanabildiğimiz gibi artılarını eksilerini yazarsanız sevinirim.
 
Krome Samples

Krome sample destekliyor.

Specifications | KROME MUSIC WORKSTATION | Synthesizers / Keyboards | KORG

Çift osilatörlü ses kurulumunda 60 polifonik. 16 tınılı multi kurulum (Korg buna combi diyor) mümkün. Tabi 60 polifoni paylaşılacak katmanlama ve bölmeli kurulumda.
Jupiter 50'nin stok sesleri de çalınan tarzda iş görecektir diye düşünüyorum, yine de sesten hacim yaratmak için en iyi çözüm onları istediğiniz şekilde programlamak.

Şahsen öğrencimin Korg Kross'undan bile (giriş seviyesi olduğu için söylüyorum) güzel neticeler almıştım. Çok sayıda osilatör tipi var, üstüne düşerseniz her tarz için ses tasarlayabilirsiniz. Bilgisayar editörüyle haşır neşir olmanız gerekecek ama emek harcayınca cihaz karşılıksız bırakmıyor.

Vocoder kısmını başka bir cihazla düşünürdüm, workstation sınıfı aletlerde nadir bulunan bir özelliktir çünkü. Adanmış bir ünite daha hızlı ve iyi sonuç verecektir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Öncelikle cevap yazan herkese teşekkürler.
@HmzGkgz Kronos alabilecek bütçem olsa keşke de malesef :D
@Mehmet B. Uzunosmanoğlu Kurzweil baya yabancı olduğum bir marka tabi ki Jordan Rudess gibi üstadlar kullanıyor iyi alet de şimdilik ikinci el düşünmüyorum. Belki ilerde düşünebilirim.
@Minocan Krome özellikle mydukkan'da şuara 3500 tl'den satıldığı için tekrar gündemimde. Çünkü biaralar 4.100 tl'lere kadar çıkmıştı fiyatı. Ses editlemeyi kafa yormayı seviyorum. Şuanki Casio'mda bile güzel tonlar yazmışlığım var. Vocoder yukarda yazmışım ama şimdilik olmasın diyelim en kötü Novation Ultranova ya da Korg R3 gibi bi modeli ikinci el olarak alıp kullanabilirim çok da dert değil ama sample işliyorsa Krome iyiymiş forumda bazıları sample atılmıyor demişti de ezbere konuşmuşlar sanırım. Dediğim gibi ses editleme işini seviyorum Krome'da da uğraşırım. Bu gidişle Krome alıcam gibi, Korg'un seslerini her zaman beğenmişimdir. Yani 2800 tl'ye XPS-30 almaktansa biraz daha koyup 3500 tl'ye Krome daha iyi bir seçim diyebilir miyiz?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Peki Korg Krome'daki ses motoru M3 ile aynı mıdır? Ya da farklıysa kullandığı ses motoru Kross ile Kronos arasında bir kalite midir?
 
Yalnız Minocan üstadın Krome için söylediği ; "Çift osilatörlü ses kurulumunda 60 polifonik. 16 tınılı multi kurulum (Korg buna combi diyor) mümkün. Tabi 60 polifoni paylaşılacak katmanlama ve bölmeli kurulumda" şeklinde önemli bir konu var. Bu sizin için ilerde bir handikap olmasın sonra.
Mesela bende 64 polifonili MOX6 var. Katmanlamalı performans seslerde ; alete biraz abandığımda bir noktadan sonra şişip kalıyor. "Yok mu bana polifoni , yok mu bana polifoni ? " demeye başlıyor. :)
 
Workstationlarda 1 osilatör = 1 ses ettiği için iyi dozlamak gerekiyor katman işlerini, yine de 2 bölmeli ve 2 katmanlı bir kurulumda bile ton başına 15 polifoni kötü değil bence.
Synthlerde sabit polifoni ise 1 ses = LFO + osilatör sayısı + filtre + zaman zarfı oluyor. O yüzden sentetik seslerde daha çok kaynağınız oluyor. Onlarda da klasik tınılar yok :)

Benim tercihim de klasik tınılarla synthleri ayırmak ama bedeli de ekstradan ağırlık oluyor.
 
Benim şuanki klavyemde de 64 polifoni var. Çok dert olmadı bana tabiki 128 olsa daha iyiydi de Krome'da yazdığı kadarıyla tek ton kullanımında 120 polifoni oluyomuş. Keşke her türlü 120 polifoni olsa da bu durum biraz da sanırım ne kadar ekmek o kadar köfte meselesi :)
 
Uzun zaman sonra selamlar olsun, Zuhal yıl sonu indirimlerinde klavyeyi aldım sonunda, Roland Fa-06 aldım hep istediğim cihazdı, Yamaha MODX ile arasında baya kararsızdım ama indirim döneminde araya keskin bir fiyat farkı girince kararımı netleştirdim. Şimdilik keşif modundayım baya gelişmiş bir cihaz olduğu için bu süreç baya uzun sürecek belli ki, konu kapanabilir ya da merak edilenler sorulabilir bilgim dahilinde cevaplarım. Yorum yapan herkese teşekkürler tekrardan :)
 
Berk merhaba, Klavyen hayırlı olsun.
Ben de Korg Krome ile Roland Fa-07 arasındayım. Bunlara alternatif varsa bilmiyorum. Ben şuan Yamaha Motif ES7 var çok memnunum eski olmasına rağmen ama çok ağır. O yüzden hafif ama iyi özelliklere sahip klavye arıyorum. Roland'dan memnun musun? Keşfedebildin mi? Sample wav'ları klavyedeki istediğin tuşa da atayabiliyor musun yoksa sadece pad mi ? Teşekkürler
 
Berk merhaba, Klavyen hayırlı olsun.
Ben de Korg Krome ile Roland Fa-07 arasındayım. Bunlara alternatif varsa bilmiyorum. Ben şuan Yamaha Motif ES7 var çok memnunum eski olmasına rağmen ama çok ağır. O yüzden hafif ama iyi özelliklere sahip klavye arıyorum. Roland'dan memnun musun? Keşfedebildin mi? Sample wav'ları klavyedeki istediğin tuşa da atayabiliyor musun yoksa sadece pad mi ? Teşekkürler
Merhaba teşekkür ederim. Korg Krome ile Roland Fa-06 arasında ben de kalmıştım ama Fa-06 bana daha çok hitap eden bir model olsa da fiyat sıkıntıydı ki onu da aştım sonrasında alabildim şükür. Klavyede çok fazla özellik var bu bakımdan oldukça memnunum. Sample Pad fonksiyonu oldukça başarılı ister loop şeklinde, ister bastığın kadar, istersen de bi kere basıp tüm track'ı çaldırabiliyorsun, 16 pad için de bu tercihleri ayrı ayarlayabiliyorsun, ses dalgasının neresinden başlayacağına volume ayarına kadar detaylı bir sample padi yapmışlar tabi ki setuplar yapıp User bölümüne kaydetme özelliği de var. Sanırım tuşlara sample atayamıyoruz varsa da ben bilmiyorum şimdilik hala keşif sürecim devam ediyor. Batı soundları gayet başarılı efekt yetenekleri gene baya başarılı. Supernatural ses motoru baya güzel bir sound vermekte özellikle distortionlı lead tonlar, davullar, piyanolar, vocoder efektleri vs. etkileyici ancak doğu soundu isteyen biri için eğer tuşlara sample yükleme durumu yoksa uygun olmayabilir. Gene de koma verme özelliği tabiki mevcut. Krome ve Fa-06'ya alternatif Yamaha Modx çıktı yeni bir cihaz Türkiye'ye de geleli 2 ay oldu. Youtube'dan incelemeni öneririm o da güzel bir cihaza benziyor. Öte yandan Korg Kross 2 de sesleri olsun, sample pad fonksiyonu olsun güncel bir model olarak ilgimi çekmişti. Unutmadan Krome ve Kross 2'de sample tonlar çalınabiliyor tuşlara sample atama durumu mevcut hatta Youtube'da videolar da var bunla ilgili.
 
Selam herkese,

Hali hazırda kullanmakla beraber yaklaşık son 5 yıldır home studio’mda ve sahnede korg krome kullanan birisiyim. Öncelikle şunu söylemek istedim, bu konu özelinde karşılaştırma yapılan cihazlar, teknik olarak Zerre alakası olmayan Sanırım mantık olarak elde bulunan maddiyata göre yakın fiyatta iki klavye seçilerek bunlar arasında karşılaştırma yapılmaya çalışılmış.

Korg kendi resmi internet sayfasında bile modelleri arasındaki ayrımı çok güzel anlatmıştır. Kronos un altı Krome, onun bi düşüğü Kross diye birşey yoktur. Kronos synthesizer değil workstation dır. Burda uzun uzun farklarını anlatmak yerine birçok yerde bulunan bilgilere biraz araştırıp bakması gerekli .

Hantal ve ses editlerinin zor olması nedeniyle bugüne dek kullanmadığım model yamahadır. Eğerki sahne yapıyor yada öyle bir amacınız varsa, asla Korg dan şaşmayın. Ürünlerine inanılmaz destek veriyorlar. Ses motorları osilatörleri aynı fiyat markalara göre çok çok daha güçlü.

Krome’un en büyük artıları,
1. Ses motoru çok güçlü; Büyük konser sahnelerinde, büyük sistemlerde, sesler asla sönmeden dolgun bir şekilde gelir. Yamaha es serileri ile roland fa serisi ile zaten öyle bi sahne yapamazsınız.

2. Tuşesi çok hafiftir. Ben Kronos ile birlikte üst klavye olarak krome kullanıyorum. Lead sololarda bu hafif ve dengeli tuşe size inanılmaz bir hız sağlıyor. Kronos yarı ağırlıklı tuşe olarak kullanıyorum. Eğer synth yada lead solo varsa direkt krome a abanıyorum. Yamaha klavyeler daha akustik işlerde kendini gösterir. Keza “aynı fiyatlarda baktığınız” rolandlarda. Krome tuşesi ile parmak hızınızın gelişimi diğer klavyelere göre çok çok daha hızlı olur.

3. Ağırlığı çok hafiftir. Bu cihazı çok taşıyanlar için geçerlidir.

4. Sample ses alır. Kronos ve krome için kendiniz uğraşmasanız bile hazırda dünyaca ünlü kişilerin direkt kendilerinin yazdığı gerek başka insanların simüle ettiği neredeyse her ses vardır. Krome ve kronos her ikiside birbirinin seslerini ufak bir edit ile destekler. Kross bu konuda biraz geridir.

5. Kullanımı kolaydır. Az bilgisi olan birisi dahi, kolaylıkla çok iyi sesler yaratabilir.

En basit olan bu birkaç özellik bile bu cihazları tek yapar. He bunlar gibi iş yapacak Roland G serisi cihazlar vardır. Onlarda artık bu seviyelerde ama fiyatları çok fazla. Eğerki sevdiğiniz, yaptınız müzik daha soft yada akustik ise de paranız ölçüsünde bir nord elektro yada stage alın. Bu söylediğim tarzlardan başkasında sönük kalsada pianoları rhodesleri hammondları çok iyidir.

Özet olarak önce ne yapacağınıza karar verin, sonra bütçenize bakın, 2. El yada sıfır her bütçeye “yapacağınız işe” özel klavye bulursunuz. Sadece param bu, şu markada bu var bu markada bu var bu paraya diyip alakasız klavyeleri karşılaştırmayın. Adam aynı paraya akordiyon görse bunumu alsam yoksa diye sorcakmış karşılaştırma listesine ekleyip😄

Sağlıcakla kalın
 
Krome’un en büyük artıları,
1. Ses motoru çok güçlü; Büyük konser sahnelerinde, büyük sistemlerde, sesler asla sönmeden dolgun bir şekilde gelir. Yamaha es serileri ile roland fa serisi ile zaten öyle bi sahne yapamazsınız.

Bu cümleler sanki biraz abartılı olmuş. 🙂 Örneğin en son hatırladığım ; Elton John'un son Türkiye konserinde ( 2-3 sene önceydi sanırım ) , grubundaki klavyecinin set-up'ı Motif XF ve Kurzweil'den oluşuyordu. Sound'ları da muhteşemdi.
 
Bu cümleler sanki biraz abartılı olmuş. 🙂 Örneğin en son hatırladığım ; Elton John'un son Türkiye konserinde ( 2-3 sene önceydi sanırım ) , grubundaki klavyecinin set-up'ı Motif XF ve Kurzweil'den oluşuyordu. Sound'ları da muhteşemdi.
İşte bundan bahsettim bende. Markaya direkt takılmamak lazım. Ne yaptığına bakmak gerek. Yoksa adam Casio ile kurzweil ile sahne yapıyor diye bi yerme yapılmamalı.

Ben sadece yamaha harici çoğu modeli kullanan biri olarak Korg’un aynı klasman diğer marka klavyelere göre çok daha güçlü oldugunu söyledim. Dar bi misyonu yok. Elindeki x bir korg model ile yapabileceklerin çok geniş. Yukarda karşılaştırma yapılan cihazlar yanına bile yanaşamaz
 
İşte bundan bahsettim bende. Markaya direkt takılmamak lazım. Ne yaptığına bakmak gerek. Yoksa adam Casio ile kurzweil ile sahne yapıyor diye bi yerme yapılmamalı.

Ben sadece yamaha harici çoğu modeli kullanan biri olarak Korg’un aynı klasman diğer marka klavyelere göre çok daha güçlü oldugunu söyledim. Dar bi misyonu yok. Elindeki x bir korg model ile yapabileceklerin çok geniş. Yukarda karşılaştırma yapılan cihazlar yanına bile yanaşamaz
Bu konu duruma göre değişen tartışılabilir bir konu. Çünkü işin içerisinde çalınan müziğin türü , çalınan müziğin dönemi, grubun kurulumu ( örneğin tek gitarlı veya çok gitarlı kurulum vs gibi) bir sürü parametre mevcut. Bu parametrelere bakılarak doğru marka ve model seçimleri yapılabilir ancak. Yani bu işin tek bir doğrusu ve standart bir çözümü yoktur bence.

Siz eğer ; " Korg'un x modeli İsviçre çakısı gibidir , onu her türlü grup içerisinde kullandığınız takdirde şöyle veya böyle ( asgari bir limitte ) amaca ulaşabilirsiniz " diyorsanız o başka bir mesele. Ama bu bence her halükarda "second best " bir çözümdür. First best çözüm ; nokta atışı değişik marka ve model seçiminden geçebilir . Bunu da unutmamak gerek. Fakat sizin önerdiğiniz ve benim "second best" olarak nitelendirdiğim çözümün , ekonomik açıdan bir avantajı / anlamı olabilir. O da ayrı bir mevzu tabii ki.
 
Bu konu duruma göre değişen tartışılabilir bir konu. Çünkü işin içerisinde çalınan müziğin türü , çalınan müziğin dönemi, grubun kurulumu ( örneğin tek gitarlı veya çok gitarlı kurulum vs gibi) bir sürü parametre mevcut. Bu parametrelere bakılarak doğru marka ve model seçimleri yapılabilir ancak. Yani bu işin tek bir doğrusu ve standart bir çözümü yoktur bence.

Siz eğer ; " Korg'un x modeli İsviçre çakısı gibidir , onu her türlü grup içerisinde kullandığınız takdirde şöyle veya böyle ( asgari bir limitte ) amaca ulaşabilirsiniz " diyorsanız o başka bir mesele. Ama bu bence her halükarda "second best " bir çözümdür. First best çözüm ; nokta atışı değişik marka ve model seçiminden geçebilir . Bunu da unutmamak gerek. Fakat sizin önerdiğiniz ve benim "second best" olarak nitelendirdiğim çözümün , ekonomik açıdan bir avantajı / anlamı olabilir. O da ayrı bir mevzu tabii ki.
Kesinlikle katılıyorum, bu işin tek bir doğrusu yok, sabit fikirlilik hele ki müzik konusunda çok kötü bir durum.
 
Hakaret/Küfür/Tehdit/Saldırganlık/Küçümseme/Rencide edici ifade
Selam herkese,

Hali hazırda kullanmakla beraber yaklaşık son 5 yıldır home studio’mda ve sahnede korg krome kullanan birisiyim. Öncelikle şunu söylemek istedim, bu konu özelinde karşılaştırma yapılan cihazlar, teknik olarak Zerre alakası olmayan Sanırım mantık olarak elde bulunan maddiyata göre yakın fiyatta iki klavye seçilerek bunlar arasında karşılaştırma yapılmaya çalışılmış.

Korg kendi resmi internet sayfasında bile modelleri arasındaki ayrımı çok güzel anlatmıştır. Kronos un altı Krome, onun bi düşüğü Kross diye birşey yoktur. Kronos synthesizer değil workstation dır. Burda uzun uzun farklarını anlatmak yerine birçok yerde bulunan bilgilere biraz araştırıp bakması gerekli .

Hantal ve ses editlerinin zor olması nedeniyle bugüne dek kullanmadığım model yamahadır. Eğerki sahne yapıyor yada öyle bir amacınız varsa, asla Korg dan şaşmayın. Ürünlerine inanılmaz destek veriyorlar. Ses motorları osilatörleri aynı fiyat markalara göre çok çok daha güçlü.

Krome’un en büyük artıları,
1. Ses motoru çok güçlü; Büyük konser sahnelerinde, büyük sistemlerde, sesler asla sönmeden dolgun bir şekilde gelir. Yamaha es serileri ile roland fa serisi ile zaten öyle bi sahne yapamazsınız.

2. Tuşesi çok hafiftir. Ben Kronos ile birlikte üst klavye olarak krome kullanıyorum. Lead sololarda bu hafif ve dengeli tuşe size inanılmaz bir hız sağlıyor. Kronos yarı ağırlıklı tuşe olarak kullanıyorum. Eğer synth yada lead solo varsa direkt krome a abanıyorum. Yamaha klavyeler daha akustik işlerde kendini gösterir. Keza “aynı fiyatlarda baktığınız” rolandlarda. Krome tuşesi ile parmak hızınızın gelişimi diğer klavyelere göre çok çok daha hızlı olur.

3. Ağırlığı çok hafiftir. Bu cihazı çok taşıyanlar için geçerlidir.

4. Sample ses alır. Kronos ve krome için kendiniz uğraşmasanız bile hazırda dünyaca ünlü kişilerin direkt kendilerinin yazdığı gerek başka insanların simüle ettiği neredeyse her ses vardır. Krome ve kronos her ikiside birbirinin seslerini ufak bir edit ile destekler. Kross bu konuda biraz geridir.

5. Kullanımı kolaydır. Az bilgisi olan birisi dahi, kolaylıkla çok iyi sesler yaratabilir.

En basit olan bu birkaç özellik bile bu cihazları tek yapar. He bunlar gibi iş yapacak Roland G serisi cihazlar vardır. Onlarda artık bu seviyelerde ama fiyatları çok fazla. Eğerki sevdiğiniz, yaptınız müzik daha soft yada akustik ise de paranız ölçüsünde bir nord elektro yada stage alın. Bu söylediğim tarzlardan başkasında sönük kalsada pianoları rhodesleri hammondları çok iyidir.

Özet olarak önce ne yapacağınıza karar verin, sonra bütçenize bakın, 2. El yada sıfır her bütçeye “yapacağınız işe” özel klavye bulursunuz. Sadece param bu, şu markada bu var bu markada bu var bu paraya diyip alakasız klavyeleri karşılaştırmayın. Adam aynı paraya akordiyon görse bunumu alsam yoksa diye sorcakmış karşılaştırma listesine ekleyip😄

Sağlıcakla kalın
Ben bu zamana kadar böyle saçma bir yorum görmedim. Bu zeki (!) arkadaşın dediğine göre Korg dışında marka almamak gerekiyor. Adam Yamaha ile Roland'ı gömmüş vay be dünyaca ünlü klavyecilerden daha iyi biliyo demek ki, büyük sahnelerde Korg dışında sound alınmazmış da falan sorsan uyduruk barlarda köşede klavye çalıyodur egoya gel adamdaki. Korg on numara markadır soundu güzel tamam da bu adama ne kadar ödedi o merak konusu. Bi de sonda akordiyon espirisi yapmış nerenin zavallısı la bu sırf ego kasmak için gelmiş daha konuyu okumadan sallamış gitmiş şantör kardeşimiz.
 
Geri
Üst