Floydrose Yardım..

Merhaba arkadaşlar öyle acemi felan değilim, yani 2-3 aydır felan çalmıyorum bilin. 3.5 yıldır çalıyorum yaklaşık, sayısız gitar değiştirdim fakat bu floydrose kadar hiçbirşeyden çekmedim.. sanırım dinlediğim grupların azizliğinden dolayı.. herneyse..

Schecter synyster gates standart bir gitarım var, Drop D'de veya normal mi akortundayken sorunsuz bir şekilde kullanabiliyorum hani tellerde bir sorun olmuyor fakat Drop C# a çektiğim zaman hiçbir şekilde kullanamıyorum gitarı, teller berbat bir hal alıyor.. acaba telden dolayı mıdır? çünki önceden C# da sorunsuz kullanabiliyordum.. yoksa başka birşeyden dolayı mı?

Yardımlarınızı bekliyorum..
 
Hiç bir ayarına dokunmadan standart akorttan Drop C# akort düzenine çekerseniz (yani telleri gevşetirseniz) köprü geriye gidecek, dolayısıyla teller de klavyeye iyice yaklaşacaktır.

Şekil 1'deki gibi olması gerekirken sizinki 3 gibi oluyor tahmin ediyorum.

Floyd_rose_principle.png


Düzeltmek için aşağıdaki fotoğrafın sol tarafında yer alan vidaları hafifçe gevşetmeniz gerekmekte.

Mojo-Springs.JPG


İlk defa yapacaksanız -ki tahminim ilk defa yapacağınız yönünde- yanınızda mutlaka bilen birisi olsun. Telleriniz kaç numara bu arada?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
tuğberk hocam vakit ayırdığınz için teşekkür ederim, şu vida konusunda daha önce biraz kurcaladım ama öyle profesyönellikle değil tabii ki.. ama drop c#'ı sürekli yapıyordum eskiden.. şimdi gece olduğundan yapamıyorum malum :D yarın deniyeyim fakat bu sol kısımdaki vidayı akort yaptıktan önce mi sonra mı gevşeteyim?
 
Farketmez, vidayla oynadıktan sonra illa ki akort yapacaksın zaten. Önce iki vidayı da çeyrek tur çevirerek gevşet, sonra akordunu yap ve kontrol et. Olmazsa bir çeyrek tur daha dene.

Sık sık akort düzeni değiştiriyorsan, tavsiyem ya sabit köprülü bir gitar edin, ya da her düzen için ayrı bir gitarın olsun.
 
Floyd rose'da öyle sık sık akord düzeni değiştirilmez diye biliyorum, düşünüyorum. Arkada ki yay gerginliğinden, sap ayarına, tel kalınlığına kadar giden değişkenleri var çünkü. Özellikle yay ayarı yapılmadan Drop D den standart E'ye bile geçince köprünün, tellerin orası burası ayrı oynuyor.
 
Sabit köprüde de değiştirilmez sap ayarı bozulur.

Sap ayarı mı bozulur? Aylardır drop tan droba atlıyorum gitarımda sap 1mm bile oynamadı yanlış bilgilendirmeyelim insanları.


Bozulur demeyelim de, "bozulabilir" daha doğru bir kelime olur. Her sapın malzemesine, parça sayısına, gövdeyle bağlantı şekline ve bir çok değişkene göre mukavemeti farklı olacaktır.
 
Sap ayarı bozulabiliyor arkadaşlar. Bizzat başıma geldi geçenlerde.

Edit: Bu arada eksik bilgilendirme olmasın. Geçenlerde Infeld markanın Thomastic diye bir model telini merak ederek edindim. Normalde Ernie Ball 0.10 kullanırım. Aldığım tel de 0.10 du fakat tellerin kalınlık sıralaması Ernie Ball ile aynı değildi. 6. tel Ernie Ball'daki 6. telden daha kalındı. 0.52 idi yanlış hatırlamıyorsam. Hatta merak edip bass telleri 0.11 olup, tiz telleri 0.10 olan Ernie Ball modeli ile aynı kafada mı diye merak etmiştim (model yanılmıyorsam Ernie Ball Bombastic, tam emin olamadım), öyle değildi. Sadece 1. teller 0.10 ve geri kalan teller farklı bir düzende kalınlık artışı yapıyordu. Herneyse bu olay sap ayarımda bir miktar düzensizlik meydana getirdi. Sonra ben bir de drop çektiğimde mutlak surette sap ayarı yapmam gereken bir olay oldu. Bu arada çok beğenerek kullandım fakat şu aralar edinemiyorum Infeld marka teli. Baya kaplamalı felan oldukça hoş bir meret.
 
Son düzenleme:
Sap ayarı mı bozulur? Aylardır drop tan droba atlıyorum gitarımda sap 1mm bile oynamadı yanlış bilgilendirmeyelim insanları.

Hocam bu işin belli bir matematiği var normalde bozulma ihtimali çok yüksektir, ha sizinki bozulmamış olabilir o esktrem bir durum ona lafım yok. Nedenini şöyle açıklayayım tellerin sapa ve köprüye yaptığı belli bir basınç vardır, floyd rose'lu gitarlarda bu basınç değiştiğinde, yani akort değiştirildiğinde köprü geriye yada ileriye doğru hareket yapabildiği için bu basınç yine sağlanır sap ayarı bozulmayabilir ama floyd ayarı bozulur (ilk mesajdaki durum). Sabit köprüde ise köprünün herhangi bir hareketi söz konusu olmadığı için bu basınç farkı sapta geriye yada ileriye doğru bükülmeye sebep olur. Çok emin olmamakla beraber bir gitar ustasından duyduğum kadarıyla sapın ağacının sert olması sap ayarının bu şekilde bozulmasını bir nebze engelliyormuş ama dediğim gibi bu konuda bir bilgim yok sadece duydum.
 
Bu alet Van Halen icadı olarak aklımda kalmış, yanlış bilgi olma payı da yüksek. Bunu köprüde ince ayar verdiğimiz pinlerin orada bir bölmeye yerleştiriyorlar. Daha sonra üzerine bastırdığınızda otomatik olarak drop d ye geçiyordu. Hatta bir videoda izlemiştim, bulabilirsem videoyu koyayım.

İyi olur şeklinden hiç bir şey çıkaramadım çünkü, merak uyandırıcı bir alet.
 
Pardon ya bunu ben başka bir parça ile karıştırdım. Bunun mekanizması daha farklıymış. Ben de anlayamadım. Söylediğimi arıyorum şu anda.
 
O ne işe yarıyor tam olarak ?

tugberkozdemir'in mesajındaki 3. imajdaki durumun oluşmasını engelliyor. yayların arasına iki küçük vida ile monte ediyorsunuz. Akort düşürdüğünüzde köprünün arkaya yatmasını engelliyor.

açıklamalı bilgi:
http://joe.emenaker.com/TremStabilizers/BackBoxInstallation.html

EVH D-tuna sadece 6.telde E-D geçişini yapmayı sağlıyor ama o da non-recessed floyd rose istiyor diye biliyorum, tel gerilimi azaldığı zaman recessed floyd rose sistemlerinde yine bir salma olacaktır, bu da diğer tellerin akortlarını kaybetmelerine neden olur (kullanmadım hiç ama tahminim bu yönde)
 
Geri
Üst