Action Yüksek Mi Acaba?

İbanez s470
Sapı yanlış ayarlamışım acemi olduğumdan sap ayarında. Çok gevlek bırakmıştım truss rod'u, nerdeyse 4-5 mm action olmuştu.
Truss rod'u sıktım sap düzeldi ve action azaldı şimdi 2-3 mm.
Resim koydum arkadaşlar
Sizce action ne olmalı ibanezde,
Şu halde yüksek mi acaba?

DSC_0618.jpg
 
Öyle anlaşılmaz, referans için 0 noktalı hassas metal cetvel koyman ya da oradan okuduğunu söylemen gerek. Ayrıca nerede 2-3mm? 2 ile 3 mm arasında bile dağlar kadar fark var, örneğin 3 mm çok kötü, 2mm ise çok iyi bir ayardır.
 
Kullanma kılavuzunda yazdığı kadarıyla Ibanez elektrolarda fabrika çıkışı 14.perde üzerinde tel yüksekliği kalın mi tarafında 2 mm, ince mi tarafında 1.5 mm oluyor.
Ayrıca action veya entonasyon ayarları sap ayarı yapıldıktan sonra üst eşik veya köprü tarafından ayarlanılarak yapılır. Sap ayarının amacı actionu ayarlamak değildir yani.
Sapın ok gibi düz olmasından ziyade çok hafif konkav (içbükey) olması ideal deniliyor. Resimden gördüğüm kadarıyla da bahsettiğim hafif eğim var, düzgün gibi görünüyor...
 
Sap ayarının amacı actionu ayarlamak değildir yani.
Hem sap, hem tremolo yüksekliğinin amacı action'ı ayarlamaktır. Eğer sap ayarı doğru değilse bahsettiğiniz 2mm yüksekliğe nasıl ulaşılır? Sap ayarı doğru olmayan bir gitarda action ayarlanamaz, feci şekilde cızlama olur, bazı perdelerden ses bile alınamabilir. Kısaca dediğinizin tam tersi sap ayarının bütün amacı action'ı ayarlamaktır.
 
Eğer sap ayarı doğru değilse bahsettiğiniz 2mm yüksekliğe nasıl ulaşılır? Sap ayarı doğru olmayan bir gitarda action ayarlanamaz, feci şekilde cızlama olur, bazı perdelerden ses bile alınamabilir.

Doğru, sap ayarı doğru değilse dedikleriniz geçerlidir. Ben de bunu diyorum zaten. Action veya entonasyon gibi ayarlar önce sap ayarı yapıldıktan sonra yapılmalıdır.
Sap ayarı tabii ki tel yüksekliğini etkiler, ama bu sap ayarının amacının action ayarlamak olduğu anlamına gelmez.

Truss rod'un bütün amacı tellerin sap üzerine yaptığı gerilime ters bir gerilim yaratmaktır. Truss rod olmasa idi teller sapı kürdan kibi kırardı.

Mesela, klasik gitarda tellerinin tansiyonu elektro gitarlara göre daha az olması ve klasik gitarların konstrüksiyonu itibarı ile çoğunda truss rod kullanılmıyor.
(İstisnai durumlar var elbet, ayar yapılamayan non-adjustable çubuk kullanılanlar gibi)

Yani sizin dediğinize göre klasik gitarda action ayarı yapamayız, çünkü truss rod yok?

Aynı şeyi söyllemek istemişiz ama farklı sonuçlara varmışız sanki :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Demek istediğinizi anladım.
Truss rod ya da sap ayarı öncelikle Sapın düzgünlüğünün gerektiği gibi olması için yapılır sonrasında action ayarı yapılır köprünün yüksekliğiyle oynayarak İstenildiği gibi ayarlanır yani İkisi birbiriyle bağlantılı olaylar zinciri. Doğru mu anlamışım acaba
 
Evet temel olarak önce sap ayarının yapılması gerekiyor. Önce yapmazsan, telleri indirsen bile birçok telde sap açısı kötü durumda olduğu için olmaması gereken perdelerde cızlamalar olacaktır.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Peki bişey daha soracam
sap ayarı için şöyle bi yol izlemek doğru olur mu:
ilk perdeye ve sonuncu perdeye bastığımızda- sap ayarı düzgünse- tel perdelerin neresinde kalması gerekir teğet mi geçmesi gerekir yoksa belli yükseklik olmalı mı ?
En azından bir gitarın sap ayarının düzgün olup olmadığı hakkında referans alabilmek bu sayede mümkün mü ?
 
Peki bişey daha soracam
sap ayarı için şöyle bi yol izlemek doğru olur mu:
ilk perdeye ve sonuncu perdeye bastığımızda- sap ayarı düzgünse- tel perdelerin neresinde kalması gerekir teğet mi geçmesi gerekir yoksa belli yükseklik olmalı mı ?
En azından bir gitarın sap ayarının düzgün olup olmadığı hakkında referans alabilmek bu sayede mümkün mü ?

Sapın içbükey (kayık gibi düşünebilirsiniz) vaziyette durduğunu anlamanın bir yoludur ilk ve son perdelere basmak. Çünkü bu şekilde tel yüksekliği ayarını da pasifize etmiş oluyorsunuz ve bu yüzden önce sap ayarı, ardından tel yüksekliği ayarı yapmalısınız. Neyse. İlk ve son perdelere bastığınızda, bastığınız yerdeki birkaç perde demiri, tellere temas edebilir. Ama 12-14 civarı perdelerde temas etmemelidir. Yani sap, iç kesimlere doğru kayık vaziyeti almalıdır. 12-14 civarı perde demiri - tel mesafesinin 0.3 - 0.5mm civarı olması tavsiye edilir.

İlk ve son perdelere bastığınızda, perde demiri ile tel arasındaki mesafenin, en üstteki ve en alttaki tel için aynı olduğuna dikkat edin.
 
Geri
Üst