Orta Dünya Müzikte Gitardan Anlamayan Gitar Ustası

T

TaoPRS

Evrensel müzik Kenan Usta’nın tatilde olması nedeniyle gitar bakım ve tamir ustası ararken arkadaşım ile beraber Ankara Bayındır 2 sokakta kapısında "elektro-gitar bakım ve onarımı yapılır" diye yazan yeni açılan Orta Dünya Müzik mağazasına gitar bakımı için bilgi almaya girdik. İçerideki Mehmet isimli usta(!) olduğunu iddia eden arkadaş elektrogitarın tüm entonasyon, elektronik, perde, sap ayarlarını yaptıklarını ve gitar temizliğini takiben istediğimiz marka tellerin takılacağını söyledi. Bunun üzerine ben Fender ve Washburn marka iki elektrogitarımı, arkadaşım da Ibanez marka elektrogitarını gitar başı 50TL bakım ücreti+Ernie Ball marka tel değişimi yapılmak üzere bakıma verdik. Anlaşıldığı gün gitarlarımızı almaya geldiğimizde gitarların temizlenmekten başka bir şey yapılmadığını ve anlaşmamızın aksine Daddario marka tel takmakta olduğunu gördük. Fender gitarın tremolo ayarlarından bihaber olan arkadaş normalde gevşek olması gereken tremolo vidalarını dibine kadar sıkarak bu gitar ayarıyla ilgili hiçbir şey bilmediğini de ortaya koydu. Elektronik-jack kontrolleri yapılmamıştı. Amfiye takıp switchleri değiştirdikçe hışırtı çıkınca usta(!) bizim yüzümüze bakarak jacklarda sıkıntı mı var diye sordu. Bu komedi durumu sizinle paylaşmak istedim. Hata bende ki Kenan Ustayı beklemedim. Hiçbir şeyi aceleye getirmemek lazım. Şimdi aynı gitarları Evrensel müzik Kenan ustaya verdim.
 
Do-re müzikte Tolga abi var oraya götürürseniz sıkıntı kalmaz bana da Kenana bey tatile gitçeğinde buraya götürebileceğimi söylemişti ve 3-4 defadır oraya götürdüm bir sıkıntı çıkmadı.
Bahsettiğiniz yer eskiden başka isimle çalışıyordu o zamanda sıkıntılıydı. Bence sırf tabelaa bakıp götürüp gitarı bırakmak hata olmuş. Güvenmeyin herkese. Bir kere bende Çalgı müziğe bırakmıştım strat gitarımı ve köprüyü gövdeye 90 derecelik açıyla geri almıştım bu normal mi dediğimde pişkin pişkin normal demişti..
 
Kenan abi de iyi ama çok geç teslim ediyo gitarları. Tolga abi genelde bir gün sonrasında teslim ediyor, ben de bakım için ona götürüyorum.
Ama daha çetrefilli işler olduğunda işte fretlerin değişmesi olsun fazladan manyetik takmak için bi gitarın gövdesinin oyulması gibi, Kenan abiye veriyorum geç alacağımı hesaba katarak.
 
Kızılay'da olanlar için Majör müzikte Ferhat abi var. O da oldukça iyi ve temiz bir işçiliğe sahip.. Eryaman tarafında olanlar için de Optimum'da -1.katta majör müzik var.
 
Bir şey merak ediyorum; Ben elektro gitarımı fret değişimi yada sap ayarı için bir ustaya teslim ettim, o usta da fretlerini değiştirip sap ayarını yapıp gitarımı cızırtısız, tellere basmak için mandal gerektirmeyecek kadar alçaltılmış bir şekilde bana teslim etti diyen birisi varmı? böyle bir tecrübesi olan varsa burda paylaşabilir mi? Konuyu açan arkadaşın bahsettiği Orta Dünya Müzik firmasını da bilmiyorum görmüşlüğüm ve gitmişliğimde yok bunu da belirteyim.
 
Fret değişimi çok ciddi bir konudur Omy guitars var kostum gitar yapan orası 200dolar gibi bir fiyata yapıyordu bildigim kadarıyla fiyatta yanılıyor olabilirim ,

Ayrıca Orta dünya müzik , Zamanının Planet müziğidir , Cengiz denen adamı tanımadıklarını idda etselerde sabah erken saatlerde kendisi hep oradadır , Kesinlikle gitmenizi tavsiye etmem

Bu arada bakım için reklam yapacak gibi gözüküyorum her başlıkta ancak Panmüzikte eray ve serkan , Entonasyonundan sap ayarına , Yaptıktan sonra tüm elektronik devreyi kontrol edip üstüne Gitarın üstüne cilasına kadar atmaktalar , Fiyat veya Süre konusunda pek bilgi vermem doğru olmaz ancak , En geç 1 yada 2gün içinde gitarımı teslim alıyorum.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Çalgı müziğe bırakmıştım strat gitarımı ve köprüyü gövdeye 90 derecelik açıyla geri almıştım bu normal mi dediğimde pişkin pişkin normal demişti..
Aynen bu eleman da vidaları sıkmış 90 derece açı yaptırmıştı. Bi de bana yalama yapan vidalar vardı onları iyice sıktım dedi.
 
Tolga hoca işin piridir. Tamir edip vermekle kalmaz ufuk açar her türlü yardımcı olur. Özellikle bas gitarla ilgili sorun yaşıyorsanız muhakkak ona görünün.
 
Dore Music Tolga agabey iyidir. Hatta diger Dore subesindeki Serhat agabey ile eskiden Kivilcim Muzik'te birliktelerdi. Ikisinin de isciligini ve titizligini oneririm.

Baskent Muzik'teki Zafer agabey ve Evrensel Kenan usta hakkinda hep iyi seyler duydum. Fakat tecrube etmedim.

Pan Music hep gittigim yerdir, 10 yildir ugrarim. Zaten artij tanisikligimiz da epey var, Eray ve Serkan iyidir bu konuda ama onlarin basi teknik servisle cok kalabalik oluyor. Malum tel degistirme ikinci planda.

Solomusic'de bir sey yaptirmadim ama oradaki calisan arkadas da cok ilgili ve titizdir. Parca cesitliligi zaten cok fazla.

Zuhal'de Demir, Fatih ve Yalcin agabey var. Yalcin agabeye eskiden cok gitari bakima goturmustum, o da titiz ve dikkatlidir. Hala bakim yapiyorlar mi bilemiyorum.

Fret degisimi konusunda mutlaka gitar yapan birine gitmeniz lazim. Onun disinda ben fret degistirme konusunda yetenekli birini duymadim. Ankara Omy Guitars'dan harika gitarlar cikmakta, bilginiz olsun.

Yalniz hepsinden ote, tel degisimi-entonasyon-kopru ayari-tel degisimi konularinda bence herkes kendi isini kendi yapabilmelidir. Yani lehim ogrenip, bir kac baglantiyi anlamak cok kolay. Entonasyon ayari, kopru ayari vs. ile ilgili onlarca video var. Bunlarin hepsi kolay isler ve 50TL verip yaptirana kadar kendiniz yapsaniz daha iyi olur ve gercekten zevkli isler bunlar.
 
Yani evet ben de bu ayarlar için verilen paralara üzülüyorum. Hayır hiç vaktiniz yok desem, insan gitar çalmaz bir gün, oturur ayarı kendisi yapar. Hiç anlamayacağınızı asla düşünemiyorum. O parayla gidip kendinize üç takım tel alırsınız.
 
Yani evet ben de bu ayarlar için verilen paralara üzülüyorum. Hayır hiç vaktiniz yok desem, insan gitar çalmaz bir gün, oturur ayarı kendisi yapar. Hiç anlamayacağınızı asla düşünemiyorum. O parayla gidip kendinize üç takım tel alırsınız.
Tamamen el yatkınlığı muhabbeti hocam anlamayan biri , Sap ilermi gerimi gidiyor kısmını anlayana kadar truss rodu kırabilir. Entonasyon ayarını zaten oldum olası sevmem , Ama yinede dünya üstü çok zor ayarlar değil.
 
Tamamen el yatkınlığı muhabbeti hocam anlamayan biri , Sap ilermi gerimi gidiyor kısmını anlayana kadar truss rodu kırabilir. Entonasyon ayarını zaten oldum olası sevmem , Ama yinede dünya üstü çok zor ayarlar değil.

Arda el yatkınlığı bile değil, sapın ileri geri gidişi tamamen çevirme yönüyle alakalı ve kağıt üzerinde yazan şeyler. Saat yönü ya da tersi şeklinde.

Adamlar garajlarında fret değiştiriyorlar, Youtube'a koyuyorlar, bizim "luthier" geçinenlerden daha muntazam işçilik çıkarıyorlar.
 
Tamamen el yatkınlığı muhabbeti hocam anlamayan biri , Sap ilermi gerimi gidiyor kısmını anlayana kadar truss rodu kırabilir. Entonasyon ayarını zaten oldum olası sevmem , Ama yinede dünya üstü çok zor ayarlar değil.

Gitar çalabilen bir adamın el yatkınlığı bu ayarlar için fazlasıyla vardır ama Tecrübe olmayabilir tabii ki. Tecrübe ise denedikçe, yaptıkça edinilecek. Ne kadar erken o kadar iyi.
 
Kenan Usta'nın işleri çok yoğun, fret değişimi için vermiştim, çelik fret taktı -işçiliği gayet iyi- biraz uzun sürüyor fakat değer. 2.5-3 ay gibi bir sürede almıştım, elinde cilası yoktu. Yoksa 2-3 haftada teslim ediyor
 
Daha önce de bu konuda sıklıkla olumsuz deneyim ve hatta hasarlı vaziyette geri alınmış enstrüman hikayesi/kabusu paylaşıldı. Üzücü bir durum. Bu şahısların/mağazaların işlerine gelmediğinde karşısındakine oyuncağını kendi bozmuş şımarık çocuk muamelesi yapabilmesi de ayrı bir cinnet sebebi olabiliyor. Ben şahsen kendi ruh/sinir sağlığımı korumak ve kontrolümü kaybedip gereksiz bir dalaşmaya sebep olmamak adına asla onarım ve bakım konularında hiçbir mağaza personeliyle muhatap olmuyorum. Gitar/ekipman almaya yada denemeye gittiğim bir mağazada istemsiz olarak bir diyalog başlar da konu buralara gelirse diye de mümkün olduğunca "bilen adam" tribinden uzak duruyorum. Malum, ukalalık milli hastalıklarımızdan biri oldu artık.

Tavsiyem yukarılarda da belirtildiği gibi biraz araştırma ve pratikle kendi entonasyon, sap ve eşik ayarlarınızı ve basit onarım işlerinizi kendi başınıza yapabilecek yetkinliğe ulaşmanızdır. Aynı yöntemle manyetik değişimi, elektrik donanımı değişim ve onarımını bile kavrayabilirsiniz. Yıllar içinde bu konuda edindiğim bütün tecrübeyi elimden geçen çoğunlukla orta/üst sınıf Jackson'ları kobay olarak kullanarak kazandım. Hiçbirinde de bir hasara sebep olmadım. Aksine, yıllar içinde bu gitarları benden satın alan kişiler uzun bir zaman boyunca benzer ayar ve bakımları için yine bana getirdiler.

Biraz cesaret ve araştırmayla bu ödenen 40-50 liralar cebinizde kalabilir. Ek olarak; 17 yıldır öyle yada böyle gitar elimde, ve yine en az bu sürenin yarısı bir zamandır enstrümanla haşır neşir kimseler de etrafımda ziyadesiyle mevcut. Bir tanesinin bile bu ayarları kendi başına yapmayı deneyip de gitarına döndürülemez bir zarar verdiğini, bırakın onu herhangi bir zarar verdiğini görmedim duymadım.
 
Geri
Üst