Aynı kablo farklı ton

Bugün bir dükkanda 2 ve 3 metre uzunluğunda iki gitar kablosu yaptırdım. Kablo klotz jack neutrik marka. İlk önce 2 mt olanı denedim single manyetik seçiliyken çıkan dip ses baya düşüktü önce sevindim iyi kablonun etkisi herhalde diye. Sonra diğer 3 mt olanı taktığımda dipsesin diğer ucuz kablolarım gibi yüksek olduğunu farkettim. Sonra çaldıkça anladım ki tonda da farklılıklar vardı. Dipses az gelen 2 metrelik kablonun ses seviyesi biraz daha düşük, ton da daha kapalı gibi ama ses kalitesi bozuk değil sanki amfiden ton ve eq ayarlanmış gibi. Hatta dipsessiz ve tizi tıraşlı olması daha hoşuma bile gitti ama yine de belli ki bir sorun bu. Muhtemelen geri götüreceğim ama benzer bir tecrübesi olan vardır diye sormak istedim neden kaynaklı olabilir bu jak mı kablo mu bağlantı mı?
 
Son düzenleme:
Kablo etrafındaki shield (zırh/örgü vs) jackın sleeve bacağına düzgün lehimlenmemiş galiba. Eğer gerçekten her iki ara kabloyu da aynı kablo ve jack kullanarak imal ettiyse, çok aşırı bir fark olmamalı. Soğuk lehim yapılmış olabilir. Dip gürültüsünün seviye farkı da önemli tabi. Daha uzun kablo doğal olarak daha fazla anten etkisi oluşturur normalde. Anlattığınızdan anladığım kadarıyla bu çok daha belirgin bir fark.

Gitarın kendisine de shielding uygulandığında (manyetik yuvası, duruma göre -varsa- pickguard arkası, kontrol kavitesi vs) dip gürültüsüyle beraber bazı tiz frekansların da kaybolduğunu söyleyenler var. Tizler de azaldı deyince bu şekilde yorumladım. Çıkarımım yanlış olabilir ancak ilk tahminim bu yönde.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Bu arada sağlam kabloyu diğer kullandığım kablolarla karşılaştırdım (kirlin, cort) ve onlarla arasında ses kalitesi olarak hiç bir artı farkedemedim. hatta 2 tane altın kaplama kirlin var ve kulaklarım yanıltmadıysa kirlin'in verdiği ses bundan daha temiz ve net. pişman oldum.
 
Dert etme, deneyim satın almış oldun :)
Bende de Fender Vintage Voltage'lar var, tanesini 25tl'ye almıştım zamanında halen kullanıyorum. Dip gürültüsü sorunu da yok.
Bazen pahalısı en iyisi ya da en uygunu olmuyor. Belki aralarındaki fark yüksek volumede daha rahat duyulur bilemedim.
 
Geri
Üst