Acik alanda isler cok degisiyor. Uzman degilim. Gecmis yillarda camur gibi berbat ve dusuk butceli deneyimlerim oldu, onlarin isiginda bir kac cumle yazayim istedim.
Projeyi biraz daha aciklayabilir misin?
Ben lise ogrencisiyken 2 elektro gitar, bir bass gitar, bir tane de akustik davul ile okul bahcesinde birseyler calmaya calisiyorduk.
Ibanez TBX150H kafa amfi ve 4x12 kabin kullanmama ragmen bir turlu guzel ses alamiyordum. (kabinimin icinde de UK yapimi celestion V30'lar vardi anmadan gecmeyeyim) Cok acarsam akustik davulu bastirir gibi oluyordu. En on sira guzel duyuyor ancak arka siralarda ses bozuluyordu. Uzun yillar gecti uzerinden ancak o gunun imkanlari ile becerememistik iste bir sekilde.
Sonra dugunlerde org'la muzik yapan bir arkadas imdadimiza yetisti.
Onun ayakli 4 tane buyuk kabini vardi. (sanirim 15" bass speaker ve bir tweeter'dan olusuyordu her biri) Bir de bu kabinleri surecek power mixeri vardi.
Gitar ve bass amfilerinin onune birer tane mikrofon koyup sesi normal az acip mikrofon sayesinde power mixere gittik.
Akustik davula da 4 tane mikrofon koyup onu da power mixere gittik. (hatta power mixerin giris sayisi yetmedigi icin akustik davulun 4 mikrofonunu kucuk bir mixere girip o mixerin cikisini power mixere gitmistik)
Gunun sonunda benim gitar amfimin yapacileceginden cok daha dengeli ve basarili bir performans elde etmistik.
O gun kabin mikrofonlama diye bir sey oldugunu ogrenmistim. Lanet olsun bunu ogrendigim gune, sonra yuzum gulmedi. 😊 (burada saka yapiyorum, yuzum guldu deneye yanila cok iyi tonlar aldigim oldu ancak bir ton masrafim oldu mikrofondur mixerdir referans monitordur)
Yeni nesil amfilerin kabin simulasyonlu cikislari oluyor (prosesorlerde de bu var). Ya kabin mikrofonlamayi ogrenin ya da bu tarz kabin simulasyonlu cikisi olan bir alet kullanmayi tercih edin ve genel bir ses sistemi varsa onu kullanin derim.
Sonra kendimizi daha iyi duyabilmek, diger grup elemanlarini daha iyi duyabilmek gibi dertlerimiz peydah olmustu. Buraya kadar gelebilirsen onun icinde gelistirdigimiz cozumleri paylasirim. 😊
1-Mikrofonlama icin 50W bir amfi ile 1x12 kabin fazlasiyla yeter.
2-Direkt cikis icin amfinin buyuklugunun bir onemi yok.
3-Sadece gitar amfisi ile calacagim dersen. Kendi deneyimlerime dayanarak yapma olmuyor derim. (provada olur ancak acik hava da olmaz bence) Belki forumdan baskasi olur ama soyle olur boyle olur diye aciklar ancak ben becerememistim.