Okul için bir amfi almayı düşünüyoruz. Aklımda Katana mk 2 100W var. Hem pratikte hem de törenlerde vs. bahçede yeterli olmasını istiyoruz. 100W yeter mi, az mı gelir yoksa 50W bir amfi bile iş görür mü?
Farklı amfi önerilerine de açığım.
Kombo amfi dedigimiz preamp+poweramp+speaker+cabinet seklinde 4 bilesenden olusan bir cihazin poweramp katinin elektriksel olarak bir maksimum verebilecegi gucu olur ve bu Watt degeri ile olculur. Ayni sekilde kabin icindeki hoparlorunde elektriksel olarak calisabilecegi maksimum gucu olur bu da Watt degeri ile olculur.Watt'tan ziyade amfinin ses kapasitesi önemli, watt pek de sese karşılık gelmiyor. 30 Wattlık Spider V30 amfimi ses knob'u yarıya getirilmiş haliyle okulda konserlerde bateriyi bastırabildim. Ayrıca başka bir 50 watt'lık amfiden daha çok sesi çıkıyordu.
Sizin de dediğiniz gibi amfinin wattından ziyade speaker önemli işte, biraz yanlış mı ifade ettim bilmiyorum ama amfinin speakera ne kadar güç sağladığı önemli. Yani üstünde yazan değer yüksek diye speaker'a o kadar değer gittiği anlamına gelmiyor sonuçta.Kombo amfi dedigimiz preamp+poweramp+speaker+cabinet seklinde 4 bilesenden olusan bir cihazin poweramp katinin elektriksel olarak bir maksimum verebilecegi gucu olur ve bu Watt degeri ile olculur. Ayni sekilde kabin icindeki hoparlorunde elektriksel olarak calisabilecegi maksimum gucu olur bu da Watt degeri ile olculur.
Genelde speaker'in degeri poweramp'ten biraz daha yuksek olur (ornegin 50watt amfi icine 60watt lik speaker takmak gibi)
Sesin ne kadar yuksek cikacagi da bununla alakalidir.
Bir de sesin EQ karakteri vardir. Genelde buna ton denir. Bu da bass/mid/treble frekanslarini belirler. Preamp, poweramp, speaker ve kabinin sesin EQ karakterine az ya da cok bir etkisi olur ve tum kombinasyonun sonunda bir ses elde ederiz. Preamp uzerindeki bass/mid/treble ayarlari ile oynayarak veya bir takim elemanlari modifiye edip degistirerek bu karakteri bir miktar degistirebiliriz ancak bunun sesin ne kadar yuksek cikacagi veya daha uzaktan duyulacagi ile ilgisi yoktur.
Rica etsem bana "poweramp ve speaker gucu yani watt" ile "ses kapasitesi" arasindaki farki aciklayarak beni aydinlatir misin?
------
Eger konu "bateriyi bastirmak" olsaydi 50watt'lik bir preamp ile de "bastirilabilirdi" belki ancak konu sahibinin de bahsettigi gibi okul bahcesinde uygulanacak bir performansta amac "bateriyi bastirmak" dan daha cok dinleyen izleyicilere kaliteli (dip gurultusu ve gereksiz distorsiyon olmadan), dengeli (ayni anda calan enstrumanlarin birbirini bastirarak degil de ahenk icinde duyuldugu) ve mumkun oldugunca esit (ilk siradaki kisi ile son siradaki kisinin duydugu ses arasinda mumkun oldugunca az fark olacak sekilde) bir sunum yapmak oldugunu tahmin ediyorum.
@medus kisaca tekrar ozetleyeyim. Katana 50W de 100W de temel olarak is gorur ancak butun katilimcilarin dengeli bir ses duymasi konusunda yeterli olmaz. Dengesiz kalir. Ilk mesajimda acikladigim yontemlerden birisi cok daha mantikli bir sonuc verecektir.
Hocam proje çok büyük değil çeşit çeşit enstrüman olmayacak, bir akor basan olur bi solo çalan. baterimiz de yok okulda o yüzden bastırma gibi sorunumuz olacağını düşünmüyorum. Şu ritim tutulan taburelerden var onu da mümkün ise mikrofonlayıp pa bir hoparlör veya okulun hoparlörlerine bağlayıp kullanalım diyoruz, olur mu bilmem ama. Amfi mikrofonlasam gitarın sesini temiz aktarabilecek hoparlörleri olduğunu düşünmüyorum okulun yani muhtemelen direkt amfiyle mikrofonlamadan kullamak yönünde.Acik alanda isler cok degisiyor. Uzman degilim. Gecmis yillarda camur gibi berbat ve dusuk butceli deneyimlerim oldu, onlarin isiginda bir kac cumle yazayim istedim.
Projeyi biraz daha aciklayabilir misin?
Ben lise ogrencisiyken 2 elektro gitar, bir bass gitar, bir tane de akustik davul ile okul bahcesinde birseyler calmaya calisiyorduk.
Ibanez TBX150H kafa amfi ve 4x12 kabin kullanmama ragmen bir turlu guzel ses alamiyordum. (kabinimin icinde de UK yapimi celestion V30'lar vardi anmadan gecmeyeyim) Cok acarsam akustik davulu bastirir gibi oluyordu. En on sira guzel duyuyor ancak arka siralarda ses bozuluyordu. Uzun yillar gecti uzerinden ancak o gunun imkanlari ile becerememistik iste bir sekilde.
Sonra dugunlerde org'la muzik yapan bir arkadas imdadimiza yetisti.
Onun ayakli 4 tane buyuk kabini vardi. (sanirim 15" bass speaker ve bir tweeter'dan olusuyordu her biri) Bir de bu kabinleri surecek power mixeri vardi.
Gitar ve bass amfilerinin onune birer tane mikrofon koyup sesi normal az acip mikrofon sayesinde power mixere gittik.
Akustik davula da 4 tane mikrofon koyup onu da power mixere gittik. (hatta power mixerin giris sayisi yetmedigi icin akustik davulun 4 mikrofonunu kucuk bir mixere girip o mixerin cikisini power mixere gitmistik)
Gunun sonunda benim gitar amfimin yapacileceginden cok daha dengeli ve basarili bir performans elde etmistik.
O gun kabin mikrofonlama diye bir sey oldugunu ogrenmistim. Lanet olsun bunu ogrendigim gune, sonra yuzum gulmedi. 😊 (burada saka yapiyorum, yuzum guldu deneye yanila cok iyi tonlar aldigim oldu ancak bir ton masrafim oldu mikrofondur mixerdir referans monitordur)
Yeni nesil amfilerin kabin simulasyonlu cikislari oluyor (prosesorlerde de bu var). Ya kabin mikrofonlamayi ogrenin ya da bu tarz kabin simulasyonlu cikisi olan bir alet kullanmayi tercih edin ve genel bir ses sistemi varsa onu kullanin derim.
Sonra kendimizi daha iyi duyabilmek, diger grup elemanlarini daha iyi duyabilmek gibi dertlerimiz peydah olmustu. Buraya kadar gelebilirsen onun icinde gelistirdigimiz cozumleri paylasirim. 😊
1-Mikrofonlama icin 50W bir amfi ile 1x12 kabin fazlasiyla yeter.
2-Direkt cikis icin amfinin buyuklugunun bir onemi yok.
3-Sadece gitar amfisi ile calacagim dersen. Kendi deneyimlerime dayanarak yapma olmuyor derim. (provada olur ancak acik hava da olmaz bence) Belki forumdan baskasi olur ama soyle olur boyle olur diye aciklar ancak ben becerememistim.
Hocam kusursuz bir sounda ihtiyacımız yok ufak tefek bozulmalar da okey yani. Zaten çalacağımız 2-3 herkesin bildiği duman mvö şarkısı falan zatenKombo amfi dedigimiz preamp+poweramp+speaker+cabinet seklinde 4 bilesenden olusan bir cihazin poweramp katinin elektriksel olarak bir maksimum verebilecegi gucu olur ve bu Watt degeri ile olculur. Ayni sekilde kabin icindeki hoparlorunde elektriksel olarak calisabilecegi maksimum gucu olur bu da Watt degeri ile olculur.
Genelde speaker'in degeri poweramp'ten biraz daha yuksek olur (ornegin 50watt amfi icine 60watt lik speaker takmak gibi)
Sesin ne kadar yuksek cikacagi da bununla alakalidir.
Bir de sesin EQ karakteri vardir. Genelde buna ton denir. Bu da bass/mid/treble frekanslarini belirler. Preamp, poweramp, speaker ve kabinin sesin EQ karakterine az ya da cok bir etkisi olur ve tum kombinasyonun sonunda bir ses elde ederiz. Preamp uzerindeki bass/mid/treble ayarlari ile oynayarak veya bir takim elemanlari modifiye edip degistirerek bu karakteri bir miktar degistirebiliriz ancak bunun sesin ne kadar yuksek cikacagi veya daha uzaktan duyulacagi ile ilgisi yoktur.
Rica etsem bana "poweramp ve speaker gucu yani watt" ile "ses kapasitesi" arasindaki farki aciklayarak beni aydinlatir misin?
------
Eger konu "bateriyi bastirmak" olsaydi 50watt'lik bir preamp ile de "bastirilabilirdi" belki ancak konu sahibinin de bahsettigi gibi okul bahcesinde uygulanacak bir performansta amac "bateriyi bastirmak" dan daha cok dinleyen izleyicilere kaliteli (dip gurultusu ve gereksiz distorsiyon olmadan), dengeli (ayni anda calan enstrumanlarin birbirini bastirarak degil de ahenk icinde duyuldugu) ve mumkun oldugunca esit (ilk siradaki kisi ile son siradaki kisinin duydugu ses arasinda mumkun oldugunca az fark olacak sekilde) bir sunum yapmak oldugunu tahmin ediyorum.
@medus kisaca tekrar ozetleyeyim. Katana 50W de 100W de temel olarak is gorur ancak butun katilimcilarin dengeli bir ses duymasi konusunda yeterli olmaz. Dengesiz kalir. Ilk mesajimda acikladigim yontemlerden birisi cok daha mantikli bir sonuc verecektir.