Strat devre ve manyetik değişimi sonrası Dip gürültüsü

Kullandığım manyetikler Dimarzio Area 57 ve 61. 57yi necke 61i bridge taktım. Devreyi oluştururken üstteki linkten yararlandım. Bende ki switch buradaki şemayla aynı olmadığı için sadece switch bağlantılarını aşağıdaki linkteki şemadan kopya çektim.

Sx strat gitarımın pickguard, manyetikler, potanslar, ve switch dahil olmak üzere parçalarını değiştirdim. Üstte de açıkladığım gibi. Orta manyetiğim yok şimdilik olmayacak. Neck ve Bridge kısımları düzgün çalışıyor yani switch bağlantıları doğru çünkü, Neck'e çektiğim zaman switchi Neck çalışıyor. Fakat inanılmaz bir dip gürültüsü var. Cleande bile cızırdıyor çok rahatsız edici bir şekilde dip gürültüsü yapıyor. Drive zaten açılmayacak derecede. Problem ne olabilir şemayı defalarca kontrol ettim bütün bağlantılarım doğru. İstenirse, anlayan biri yorum yapabilecekse yaptığım devrenin fotoğrafını buraya atabilirim.
Bu arada şemalardaki hiçbir grounding kısmını ne anlama geldiğini bilmediğim için o konuda hiçbir şey yapmadım.
 
Tam olarak yapman gereken o ground. Topraklama olmadığı için dip yapıyor. Gitarın arkasındaki tremolo kısmında gitara vidalı olan bi kısım var. Orda lehim var mı? volume potundan çıkan bir kabloyu oraya lehimlemen lazım. bunu oraya bakmayıp tellere elini koyduğunda dip kesiliyor mu bir miktar böyle de anlayabilirsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Dediğin gibi yaptım bridge ground denen olayı yaptım. Fakat şimdi de elim tellere değince aynı dip gürültü oluşuyor. Fakat elim tellerde değilken düz gürültüsüz.
 
Evet bir numaralı şüphelimiz o ground hattı. Önce onu sağlamak lazım.
Halen devam ediyorsa lehimleri kontrol etmeli, soğuk lehim var mı diye.
Yine devam ediyorsa farklı amfi, farklı jack, farklı gitar farklı priz, belki farklı ev denemeleri vs yapmalı.
Amfi prizi topraklı bakmalı, değilse o dip gürültüsünden kaçışın yok. Amfi bilen biri tarafından modifiye edilmeli.
 
Aslinda sendeki switch Dimarzio semasindaki switch'in teorik olarak aynısı, sadece tek sıraya dizilmisi ve internette bu iki switch loglarinin birbirine gore konumları gösteriliyor. Ikinici husus, her iki dimarzio manyetigi stacked manyetik olduğundan teorik olarak sıfır dip gurultusu ile çalışmasi gerekiyor. Manyetiklerin varsa çıplak telli ground kablolarını mutlaka şemadaki ground hattına lehimlemelisin. Yani eger switch'in kenarındaki ground lehim noktasına lehimlediysen buradan da bir kablo mutlaka volume pot üzerindeki ground lehim noktasina bagli olmalı. Tum manyetikler, tüm potlarin ust yüzeyleri, arkada yayları tutan plakadan gelen kablo ve Jack girişinin (-) kısmından gelen kablo bir gorund lehim noktasına bağlı olmali (genelde volume pot ust kesimi). Ayrica potlarin bir bacağının da potlarin ust kesimine lehimli olduğundan ve kapasitorun bir bacaginin yine ground hattına lehimli olduğundan emin ol. Ayrica potlarin bir bacağı manyetik havuzundaki iletken boyaya degmemeli ama zaten SX'te böyle boya yok. Tum ground kablo lehimleri düzgün bir şekilde lehimli olmazsa (elinle hafif çekerek kontrol et) dip gürültüsü ortadan kalkmayacaktır.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Tekrar oturdum başına. Dimarzio şemasında outputtan gelen ground kablosu bridge potunun üstüne bağlıydı. Bu sefer justperfectday'in dediği gibi hepsini volume'da toplayıp deniycem. Artık olsun koronadan da gidemiyorum yaptırmaya kaldım böyle.
 
Tekrar oturdum başına. Dimarzio şemasında outputtan gelen ground kablosu bridge potunun üstüne bağlıydı. Bu sefer justperfectday'in dediği gibi hepsini volume'da toplayıp deniycem. Artık olsun koronadan da gidemiyorum yaptırmaya kaldım böyle.
O kablo eger switch groundu da volume potu tepesine bir kablo ile bağlı ise durabilir. Böyle bir bağlantı yoksa o zaman gitarin ground hattı eksik olacaktır. Dip gürültüsü deliler gibi olur.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
beceremedim gürültü devam ediyo. Vidalara dokunsam bile cızırdama yapıyo. En iyisi kaldırıp müsait bi günde luthiere götürmek.
 
Konudan bağımsız ama potansları ne marka ile değiştirdiniz bende yeni bir SX Alder Strat aldım modifiye amaçlı elektronik ile başlamak niyetindeyim. Teşekkürler.
 
Geri
Üst