Bahsettiginiz ayni anda internet ortaminda jamsession gibi anladim?. Dogru anladiysam bunu bir baslik altinda anlatirsaniz eminim bir cok kisinin ilgisini ceker. Ek uygulama gereklimi nedir nasildir, ayarlar, calarken gecikme durumlari oluyor mu, calarken herkese acik dinleme durumlari varmi vs gibi. Merak ettim..
Selamlar bir radyo atraksiyonlarına giriş yapalım dedik. Elbette radyo programları tarzında şeyler de olacak ancak benim sormak istediğim, bu işin doğaçlama performans kısmıdır. Tabii ki artık radyo mu kaldı, internet radyoları ne kadar talep görüyor falan diye düşünebiliriz. Diğer taraftan...
turkrock.com
Tamamen amatör imkanlar ile bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Rock-Metal paydasında buluşabilecek insanlara hitap eden bir sitemiz ve yeni hayata geçirmeye çalıştığımız bir radyomuz mevcut. Radyoda herkes tek tek canlı performans yayını yapabilir. Online olarak birlikte de çalabiliriz. Bu...
turkrock.com
Biri ilan iki tane konu oluşturdum ama açıkçası pek kimsenin ilgisini çekmedi. Ninbot sitesi eski bir site. Nadiren Türkiye'den çalanlara rastlamak mümkün. İnternet ortamında jam session tam olarak açıklaması denebilir. Gecikme meselesini ölçü bazında düzelterek aşmışlar. Bu tarz uygulamalarda gecikme meselesi sıkıntılı bir konu. Muadillerine baktığımız zaman iyi bir internet bağlantısı yanında konum olarak da yakınlık istiyor. Sonuçta mesafe arttıkça doğal olarak bir gecikme sorunu oluyor.
Bir de olaya ninbot tarzı yaklaşan siteler var. Bunlar gecikme sorununu dediğim gibi ölçü bazında düzeltme yaparak gidermişler. Anladığım kadarıyla canlı çalımda düzeltilmiş ölçüleri bir ölçü geriden takip ediliyor. Bunu çalarken hissetmiyorsunuz. Tabii doğaçlama akışı içinde fark edilmiyor. Normal bir şarkı akışı sıkıntı yaratır.
ninbot.com sitesine bağlanıp çalmak için reaper ya da jamtaba diye iki uygulamadan birine ihtiyacınız var. reaper içinde reaninjam eklentisi üzerinden bağlanıp çalabiliyorsunuz. Ufak tefek ayar gerekebiliyor. Jamtaba tek başına ya da vst olarak da çalışırım diyor ama mac için sadece au olarak çalışıyor. Windows için vst olarak denemedim. Yani reaper kullanıyorsanız zaten ek ayar yapmadan hemen bağlanabilirsiniz. Benim gibi cubase kullanıyorsanız ve tekrardan repear içinde ayar yapmak istemiyorsanız, vst tarzı bir şeyler olsun diyorsanız mac için yok. Windows için var deniyor, deneyemedim. Bu durumda da cubase'deki sesi sanal ses bağlantısı ile reaper içine aktarıp oradan bağlanmanız mümkün. Ben böyle kullanıyorum.
Çalarken ninbot.com sitesi üzerindeki listeye düşüyorsunuz. Oradan herkes dinleyebilir. Ben de onu işte bir tık öteye taşımaya çalışıyorum. Sonuçta audio stream olarak orada çalınanları internet radyosunda yayınlamak da mümkün. Bu konuda çeşitli ilanlar da bıraktım. Bakalım zamanla ilgi çekerse güzel bir doğaçlama mecrasına da dönüşebilir. Hem anlık olarak dünya çapında denk geldiğiniz insanlarla çalmak mümkün hem de tanıdığınız ya da en azından daha önceden çaldığınız insanlarla internet üzerinden online bir grup gibi çalmak mümkün. Durum özetle böyle. Takıldığınız yer olursa iletebilirsiniz, elimden geleni yaparım.