Öncelikle herkese merhaba arkadaşlar.
Konu hakkında aklıma aklıma takılan şey şu Youtubeda birçok backing track keşfettim , bu backing trackler üzerine doğaçlama çalmaya çalıştım ( örneğin D minör backing track ve google görsellerden D minör fretboard fotoğrafını açarak çalmaya çalıştım böylelikle hem de klavyede ki nota yerlerinide öğrenecektim) ancak işler umduğum gibi gitmedi beceremedim sanırım.
backing track içerisindeki akorların sıralamasına göre mi solo atacağım yoksa herhangi bir sıralama önemli değil mi.? Örneğin D minör Backing trackte F akoru çalıyorken solomda sadece F A C notaları mı olmalı?
Biraz kafa karıştırıcı olmuş olabilir ama tam hakim değilim konuya sadece merak ediyorum ve denemek istedim. sizlerden de doğrusunu öğrenmeyi çok isterim. şimdiden teşekkürler.
Sizin sorunuz kafa karıştırıcı değil, son derece doğal sorular sizin bulunduğunuz noktada.
Ancak bunlara detaylı yanıt vermek kolay değil, çünkü zamanla belli bir tecrübe kazanınca bazı şeyler daha yerine oturacaktır.
Şöyle düşünün önce: D minör akorunun sesleri, sizin kuvvetli seslerinizdir. O akorun üzerinde iken, bu seslere
vurgu yaptığınızda güzel duyulurlar. Vurgu yapmak ile kasıt, belli bir süre bu nota üzerinde durmak-yüklenmektir. Bu notalar üzerinde kalabilirsiniz-dinlenebilirsiniz.
Ama sadece bu sesleri çalmak zorunda değilsiniz. D minör tonunun diğer notaları da deneyebilirsininiz. (D minör = Fa majör tonunun sesleri = D - E - F - G - A - Bb - C).
Bu sesleri kullanırken dinleyin, kulağınızı kullanın. Akor seslerine yarım ses mesafede olan dizi sesleri (mesela A üzerinde Bb, F üzerinde E) tansiyon üretecektir, bunlar üzerinde dinlenirseniz (çalıp deneyin) etkileri farklı olacak, hatta belki yanlış duyulacaktır (bu biraz da zevk ve kulak meselesidir) Bu sesleri kuvvetli akor seslerinde birine götürüp
çözmek gerekir.
Dm tonunun karakterini duyuracak başka akorlar da akor dizisine eklendiğinde, sizin o akorların üzerinde tonun diğer seslerini de kullanma şansınız artar. Bunlar yeterince tempolu bir şekilde çalınıyorsa, bir noktada dizinin bütün sesleri de rahatlıkla kullanılır hale gelir. Hatta şöyle de ünlü bir söz vardır: Üzerine basmadığınız (vurgu vermediğiniz) müddetçe yanlış nota yoktur
🙂 Yani ton ait olmayan sesler bile bu şekilde kullanılabilir, ama bu daha çok caz-fusion doğaçlamasında yapılır.
İşin en kısa özeti bu: Arka planda çalan akor veya birden fazla akor varsa bu akorların birleşerek ürettiği tonalite (kısaca ton diyelim), sizin üzerine ne çalacağınız belirler.
Ancak ev ödevi yapmanız lazım: Öncelikle, daha klavyeyi tanımadan ekrana bakarak diziyi öğrenemezsiniz. Bunu ekrana değil klavyeye bakarak yapın. Bu ÇOK UZUN sürecek bir yolculuğun başıdır, öyle düşünün. Majör diziye hakimiyet için ben de görselliğe dayalı bir sistem geliştirip kitap olarak hazırladım. İsterseniz özelden gönderirim.
İlk yapmanız gereken, şekiller oturdukça gitarda altyapı üzerine TAKILMAK. Doğaçlama böyle başlar.
Düşünmeye çalışmayın, klavyede notaları arayın, çalın, dinleyin ve keyif alın. Keşfedin. Önce tonun içerisindeki doğru notaları bulmayı hedefleyin, bunun keyfine vardıkça diğerleri de gelecektir. Yani daha en baştan akor seslerini bulayım diye uğraşmak yerine, önce klavyede tek bir tonda dolaşabilir hale gelmeyi hedefleyin.
Ayrıca, majör dizi-ilgili minörü ve her bir sesin üzerine kurulan akor tipini öğrenin ve daha uzun vadede akorların seslerini tek tek çalmaya-kullanmaya dayalı olarak da çalışmaya başlayın.
Bunun daha ötesine pek çok rock gitaristi geçemiyor zaten, özellikle de amatör-kendi kendine öğrenen birisi ise bu fazlasıyla yeterli.
Ama dediğim gibi, doğaçlama yaparak öğrenilir. İşin teorisine çok kafayı takmayın, kulağı ve enstrümanı kullanın.