Metal Müzik İçin Elektrogitar ve Amfi Tavsiyesi

@keremtb .... Bu devirde bilgisayar ve/veya laptop satılmaz. Müzikten önce teknoloji ve iletişime ihtiyaç var. İlla gitar da olacaksa ve bütçe bu kadar kısıtlıysa bu forumda ücretsiz plugin'ler diye başlık var. İş görür düzgün bir ses kartı ile oradan başlanabilir. Her ne kadar ben de eski usül amficiysem de bu da bir yol. Bu konuda son aylarda özellikle @GERGE nefis bilgiler paylaşıyor, onun konularını araştır, oku.
En önemlisi araştırmam bitti karar verdim dediğin an bil ki daha araştırmanın yarısındasın.
 
Ne yazık ki fiyatımı aşıyor. Gitar + Amfi 6K'ya alıcaktım. Sanırım 6K'ya ses elde edemeyeceğim. Laptobu 10K'ya satıp BOSS KATANA 50 MK2 alıcam heralde.
Sabırlı ol. Daha geçen gün bu forumda 2000'e Peavey Vypyr sattım. Metal dedin mi akan sular durur Peavey ile. İkinci el denk gelirsin mutlaka iyi bir amfiye. Katana da ikinci eli iyi model, düşebilir. Hatta ID:Core ilanım var aktif. Normalde konulara kendi ilanlarımdan bahsetmeyi sevmem ama denk geldi. Yine de ciddi araştır. İlan benim, mal benim elbette övecem ama üstte gördüğün gibi ciddi bir nefret eden kitle de var ID:Core'lardan. Normal.
 
Sabırlı ol. Daha geçen gün bu forumda 2000'e Peavey Vypyr sattım. Metal dedin mi akan sular durur Peavey ile. İkinci el denk gelirsin mutlaka iyi bir amfiye. Katana da ikinci eli iyi model, düşebilir. Hatta ID:Core ilanım var aktif. Normalde konulara kendi ilanlarımdan bahsetmeyi sevmem ama denk geldi. Yine de ciddi araştır. İlan benim, mal benim elbette övecem ama üstte gördüğün gibi ciddi bir nefret eden kitle de var ID:Core'lardan. Normal.
Nefret demeyelim ama hiç yıldızım barışmadı 🙂
Saygılar,

Not: En son Ht Venue combo 20watt olanı almıştım üstüne 2x12 olsun diye yine Blackstar kabin ekledim. Yok olmadı ısınamadım.
 
Yaşım daha küçük (14) olduğu için ne yazık ki o kadar kolay olmuyor. Ailemi de zorlamak istemiyorum o nedenle satsam bile pişman olmam ya.
Benim büyük oğlumdan sadece 2 yaş büyüksün 😊

Ben de yıllardır akustik çalarken ilk elektro gitarımı ve amfimi 40'ımdan sonra geçtiğimiz yaz başında 2.elden aldım. Daha sonra alım satımda zarar etmemek için 2.el piyasasına hem gitar hem de amfi için bakabilirsin. Amfi olayında kar ettiğimi bile söyleyebilirim alım satımlarda.

Alırken yanında anlayan birinin olması en temel tavsiyem olur.
 
Dostum sen ikinci el temiz bir Ibanez RG350 - 370 serisi gitar + id core veya nux 20bt filan al. Almadan önce burada veya bana özelden gitari paylas, elimizden geldiğince yardımcı olalım. Butcen dahilinde metal icin daha iyisini aramana cok da gerek yok. Zaten evde o yaşlarda amatör olarak çalışmak için ton eksperi filan da olmana gerek yok. Muzik yapmak ve gitar calismak ekipman kalitesinden cok daha önce gelecek senin için. Günümüzde bu ucuz amfiler eskiye göre çok cok daha kaliteli ton sağlıyor. RG300 serisi ise biraz bakimla ikinci elde metal müzik icin fiyat / performans canavaridır.
 
Tüplü amfi en iyisidir denemez bence, Jazz Chorus gibi, Randall RH150 gibi, Marshall Valvestate 8100, Orange Super Crush 100 ve eski Sunn'lar gibi amfileri geçersek dahi Marshall DSL1CR bile genç bir arkadaşımız yatak odasında çalamayacağı kadar yüksek ses çıkartır.

Bir tane Mark V, bir tane 1x12 Celestion V30 kabin, bir de aralarına attenuator almak güzel tabii ama pek ihtimal dahilinde değil. Öneride bulunurken gerçekçi olun lütfen. Evde sesi 1,5'un üzerine çıkamayan, en ucuzundan 10.000TL verilmiş tüplü kombo amfi çalınacağına BOSS Katana-50 Mk2 ya da aynı fiyatlara alınabilecek düzgün bir ses kartı ve referans monitörler daha iyi ses verecek, daha tatmin edici olacaktır. Aynı şekilde Blackstar ID:Core 10 v3 bile daha iyi olabilir ki benim de hiç sevmediğim bir amfi o. Hatta hayatımda duyduğum en iyi Blackstar sesini Audio Assault'un Blackstar plugininden aldım, adamlar tam tersi olması gerekirken plugini amfisinden iyi yapmışlar.

BOSS Nextone bu arada çoğu tüplü amfiden daha iyi ses veren bir digital/transistör hibridi amfi.

Yeni başlayana en uygun BOSS Katana-50 Mk2 diyorum hala ben. Bu yaz olsa 6000TL'ye işe yarar şeyler alınırdı, Katana 3000TL'ye satılıyordu, şimdi baktım 5300TL olmuş =(

Ama amfi almak için bilgisayar satacağınıza ID:Core 10 v3 ya da ikinci el bir ses kartı ve referans monitörü alın, daha mantıklı. Bilgisayar daha kullanışlı ve önemli bir cihaz sonuçta. Gitar dersleri de bilgisayarda, tablar da bilgisayarda. En alınası ucuz amfi aslında Orange Crush 20RT ama o da çok kısıtlı bir tonal perdeye sahip, Orange tonu işte, kendi ton aralığında ID:Core'u ezer tabii ama o ton aralığı çok dar.
 
Son düzenleme:
32 senemi bu işe verdim, elimden geçmeyen ekipman yok neredeyse kalkıp burada ergen muhabbetine muhatap oldum istemeden. Ha söylediklerime inanmıyorsanız, ıvır zıvır amaçlı kullandigim mail adresimden bana ulaşın, size kendi ekipmanlarimi göstereyim bildiklerimi anlatayım. Hatta birazda gitar calariz. Video konferans üzerinden.
Bu söylediklerimde yalan çıkarsa buradan ifşa eder benimle dalga geçersiniz. Ha yok siz gerçek ekipman nedir bilmiyorsanız, ekipman tecrübeniz benimkinin yanından geçmiyorsa bende burada sizinle ilgili yazacağım.
Mail adresim için bana özelden yazın.Eğer cevap vermezsem yine burada istediğinizi yazın benimle ilgili.
Gerçekten ergen muhabbetine muhatap ediyorsun bizleri.
Liseli veletler eskiden knight online veya metin yada CS oynardı online kavga çıkardı bir birlerine bağırırlardı " ver lan adresini, adresini ver lan, lan sen hangi okuldasın lan" gibi. Şunun hiç bir farkı yok.
Muhatap veya ciddiye alınacak bir tarafın yok şahsıma göre. Hayatta başarılar evladım.
 
Katılın yada katılmayın, bir gerçek var ki o da ucuza iyi ekipman falan yok.
Benim rahatsız olduğum, şunu şunu al istediğin tonu alırsın, bu alet süper vs. tarzı öneriler.
Yeni başlayan arkadaşlara gerçekleri söylemek yerine bunları söylüyor olmak kesinlikle yanlış.
Kişiye Squier'i aldırıp üstüne birde saçma bir amp, bundan istediğin tonu alırsın bu yeter sana gibi cümleler düpedüz yanlış.

Burada paradan bahsetmiyorum, elbette herkes kesesine göre ürün alacak.
"Eee bizde o keseye göre öneride bulunuyoruz" demeyin lütfen.
Bu öneri değil yönlendirme. Artı yanlış bilgilendirme.

Siz gerçekleri yazın kişi alacağı ürünün ne olduğunu bilsin, önemli olan bu.
Ayrıca buradan aldıkları bu yanlış bilgileri başkalarına aktarıp, virüs gibi yayılmasına neden oluyorlar.
(Önce klasikle başlanır gibi saçma bir bilginin yayilmasi örnek gösterilebilir.)

Yeni başlayan kardeşlerim, isteyen bana istediğini söylesin yada kızsın umrumda değil, ben size gerçeği söylüyorum.
Ucuz amp la ucuz gitarla, ucuz kabloyla yada ucuz pedalla o hayalinizdeki sesleri duyamazsiniz.

Dandik bir gitarda doğru notayı basıp doğru tekniği uyguluyor olsanız bile yanlış sesler duyabilir ve ben bu işi beceremiyorum deyip bırakırsınız.
Dandik amfiden istediğiniz tonu alamazsınız. Olmuyor deyip suçu kendinizde ararsınız ve müziği bırakırsınız. Neden? Çünkü size bu ekipman iyi dendi, sana yeter dendi, ama sonuç müspet olmadı sizde kendinizi sucladiniz müziği bıraktınız. Ne o, şimdi size yardımcı mi olundu yoksa köstek mi olundu?
Siz karar verin buna.


Özetle söylemek istediğim, alacağınız ürünün ne olduğunu bilin, sonuçları beğenmeyince direkt kendinizi suçlamayın.
Ucuz ürün almayın demiyorum. Bu devirde elbette ucuz ürün almak durumundayız buna itirazım da yok zaten. Ama ucuz ürünün iyi olduğunu yeterli olduğunu düşünüp yanilmayin. Bu tarz önerilerin hayal satışı olduğunu unutmayın.
Hayal satın alacağınıza kendi hayalinizi yaratın. İdare eder sesler sunan ürünleri alıp ilerideki hedef ekipmaniniza odaklanın ve bol bol çalışın.
İsterse en dandik ekipmana paranız yetiyor olsun, en dandik gitarı alabilecek paranız olsun. Bu önemli değil siz kendinizi geliştirmeye çalışın. Sadece elinizdeki ürünün iyi olduğu düşünüp, sizi buna inandırmaya çalışanlar olursa prim vermeyin.
Aksi takdirde birkaç aya kalmaz gitarinizi ya duvar süsü yaparsınız yada yok pahasına birine satarsınız.

Umarım kendimi ifade edebilmisimdir.

Gerçi ifade etmeyi becermissem bile, bizde doğru düzgün okuma ve yazılanin ne anlatmaya çalıştığını anlama kültürü zayıf oldugundan, yine anlasilmayagimi biliyorum.

Kalın sağlıcakla.
 
İlave olarak;
- tek bir marka veya modeli ısrarla öneren, karşılaştırmalı bilgi vermeyenleri he he diyip geçin
- pahalı aletleri alanları sürekli şuursuz para harcamış aynısını ben 100 liralık aletle yaparım tarzında düşük bütçe ile gitar tanrısı muhabbeti yapanları da sallayın. Bu işler para ile mutlak doğru orantılı olmasa bile yüksek oranda korelasyon var. Öyle olmasa dünyanın en basit sade tonlarıyla çalan gruplar bile Boston amfi ve SX filan kullanırdı. Sadece ucuza iyi ton alınmaz ama akıllı seçimlerle hesaplı ton alınır.
 
Ben o zaman 6-7 aylık elekro gitar maceramda edindiğim amfi deneyimimi anlatayım. Her ne kadar büyük oğlumdan 2 yaş büyük olsan da 6-7 ay öncesine kadar ben de senin kadar tecrübeliydim 😃

Tecrübeli arkadaşlara önemli not : lütfen bahsi geçen modellerle ilgili beni eleştirmeyin :) zaten amfi tavsiyesinde bulunmayacam. Askine altta kırmızı ile belirttiğim alanlar ana fikirlerdir. Hem fikir olup olmamak okuyanın kendi davranışıdır.

İlk elektro gitarımı ve amfimi 2. elden aldığımı yukarıda belirtmiştim. 2. elden gitar alırken sahibinin diğer ilanlarına bakmanı tavsiye ederim. Eğer gitar bakıyorsan ve diğer ilanında amfisini de ayrıca satıyorsa, birden fazla ürünü alacağın için pazarlık payın artabilir. Bende arttı mesela. Tabi o zaman bu forumdaki elektro gitar ve ekipmanlarına yıllarını vermiş bu kişileri henüz tanımadığımdan tamamen kendi araştırmalarımla youtube videoları izleyerek Line 6 Spider IV 15 watt aklıma yatmıştı. Napalım bütçe o kadar, 3 tane çocuk var bende 😀 Satıcıda ise Roland Cube 15 X vardı. Efekt seçenekleri hariç sadece metal tonlarına pedal gereksinimi duymadan erişebileceğim için ilk başta "bu da işimi görür" demiştim. Gitar ve amfiyi aldıktan 3 ay kadar sonra amfiden aldığım sesler iyi ama birşeyler hep yavan gelmeye başladı. Roland'ı neredeyse 2 katı fiyatına satıp üzerine biraz para ekleyip ilk gözüme kestirdiğim Spider IV'nin 30 wattlık amfisini ve FBV2 footswitchini aldım. Üzerinde iyi ton ve efekt seçenekleri barındırmayan amfi almamaya gayret et. Mesela Roland Cube bakacaksa alacak kişi en az 20 X olsun ki efektleri de kullanabilsin. 15'te yok çünkü.

Line 6'ya gelince; sonda diyeceğimi başta diyeyeyim : Footswitch önemliymiş. efektler iyi hoş ama pedal için aynı şeyleri hissetmiyordum. Line 6 modellemesi 10 üzerinden 7 olan bir amfi, bununla beraber FBV2 footswitch'i tavsiye etmem kimseye çünkü A kanalından C kanalına ya da B'den D'ye direk geçmek isterken ya da tam tersi kanallara doğru giderken ilgili istikamete doğru 2 kere pedala basmak gerekiyor. Bu geçişlerde gecikmeye neden oluyor. Sonra bendeki footswitcihi elden çıkarıp FBV MK Express footswitch alınca bayağı bir rahatladım, tüm kanallar arasında serbest geçiş yapabiliyor insan. Yani marka bağımsız şekilde footswitch alacaksan kullandığın amfi ile olan uyumluluğunu ve senin ihtiyaçlarına nasıl yanıt verdiğine göre tercih etmen için kullanarak alman en doğrusu olur. Peki neden önemli, şarkıyı çalarken cleanden bir anda drive kanalına geçeceğin zaman elinle amfinin üzerine eğilip kanal değiştirmek kambur eder adamı, bizim gibi ihtiyarladığında fıtık falan olursun mazallah dikkat etmelisin buna 😀 Alacağın amfi Boss Katana bile olsa amfi ile uyumlu olan en optimum ihtiyacı görecek footswticihi alman çalımda işini kolaylaştırır.

Geçen ay basit bir lambalı bakayım dedim. Hatta Blackstar HT1 denemiştim(çok ciddi EQ eksiklikleri var maalesef yoksa ev için fena sayılmaz ama tek tip müzik yaparsın onunla da). Transistörlü amfiye göre sesinin daha doğal çıktığını anlayabiliyorsun. İşte en temel karar burada bana sorarsan, lamba mı modellemek istiyorsun yoksa amfi mi? Modellenen şey iyiyse -ki bu kişinin tarzı, zevki ve bütçesine göre değişir- ister lamba olsun ister amfi olsun işini görecektir. Kendi stilini oturttukça ne aradığını sen kendin bulacaksın. Bizler ne önerirsek önerelim hep daha iyisi olacak. Elbette gönül gerçekten bir Mesa Boogie Dual Rectifier istiyor ama evlilik biter, 3 çocuk ortada perişan vaziyette kalır :)

Umarım başarılı bir gitarist olursun yakışıklı 👍🤟
 
ve yine ilave olarak;
- bu forumu karıştır, bilindik ve çok satan pek çok cihaz için inceleme yazıları var ve/veya bazı başlıklarda epey yorumlanıyorlar.
- youtube video'larına kanma, orada duyduğun gitar ve amfi sesleri asla ve asla gerçeği değil. O video'lar sana özellikler ve genel tonlar için fikir verir. Kendi kulağın en iyi kriterdir. Deneme şansın yoksa da birinci maddeye dön = yorumları oku.
- herşey olsun, yumurta da çırpsın, saça fön de çeksin deme. Bir amfi ne kadar ÇOK şeyi yapıyorsa emin ol hiçbirini çok iyi yapmıyordur. Bu forumda incelemesi var, Katana Mini isimli kutucuk BENCE marshall MG serisinin tamamını suya götürür susuz getirir, o derece. Ama delay dışında hiçbir ekstrası yok.
- çok lafı geçti... lamba tamam iyidir de bu konuyla ilgili yazımda değindim biraz, yani lambalı=iyi ... diğerleri=değil ... gibi bir durum yok. Üstte de yazılmış, bazı solidstate amfiler var ki peh peh peh diyorum. Genç, başlangıç gitaristi için lamba birinci gün hedefi olmasa da olur. Hele de yatak odası gitaristi için.
 
Konu sahibi genç.... orada mısın? Başlık eski Türk yazıtları gibi olmaya başladı ... ey oğul, şahinin kanadı, kartalın bakışı gibi amfi al filan diyecez birazdan.... umarım faydalı olur, güzel yorumlar geliyor :)
 
ve yine ilave olarak;
- bu forumu karıştır, bilindik ve çok satan pek çok cihaz için inceleme yazıları var ve/veya bazı başlıklarda epey yorumlanıyorlar.
- youtube video'larına kanma, orada duyduğun gitar ve amfi sesleri asla ve asla gerçeği değil. O video'lar sana özellikler ve genel tonlar için fikir verir. Kendi kulağın en iyi kriterdir. Deneme şansın yoksa da birinci maddeye dön = yorumları oku.
- herşey olsun, yumurta da çırpsın, saça fön de çeksin deme. Bir amfi ne kadar ÇOK şeyi yapıyorsa emin ol hiçbirini çok iyi yapmıyordur. Bu forumda incelemesi var, Katana Mini isimli kutucuk BENCE marshall MG serisinin tamamını suya götürür susuz getirir, o derece. Ama delay dışında hiçbir ekstrası yok.
- çok lafı geçti... lamba tamam iyidir de bu konuyla ilgili yazımda değindim biraz, yani lambalı=iyi ... diğerleri=değil ... gibi bir durum yok. Üstte de yazılmış, bazı solidstate amfiler var ki peh peh peh diyorum. Genç, başlangıç gitaristi için lamba birinci gün hedefi olmasa da olur. Hele de yatak odası gitaristi için.
Kesinlikle katılıyorum, lamba iyi diğerleri kötü asla denilemez. Benim kişisel tercihim lambalı sadece. Yoksa Roland in falan çok iyi transistörlü amfileri var.
 
İkinci el olarak yamaha thr10x'e de bakmanı öneririm. İçinde editörü oluyor bu thr'lerin pc'ye kuruyorsun (ses kartı olarak da kullanılıyor amplitube'ye thr üzerinden sesi aktarmıştım.) hatta telefona bile kuruluyor yanılmıyorsam.(3.parti programıyla). Yanlışım varsa düzeltin. Bakmanı tavsiye ederim.
 
Katılın yada katılmayın, bir gerçek var ki o da ucuza iyi ekipman falan yok.
Benim rahatsız olduğum, şunu şunu al istediğin tonu alırsın, bu alet süper vs. tarzı öneriler.
Yeni başlayan arkadaşlara gerçekleri söylemek yerine bunları söylüyor olmak kesinlikle yanlış.
Kişiye Squier'i aldırıp üstüne birde saçma bir amp, bundan istediğin tonu alırsın bu yeter sana gibi cümleler düpedüz yanlış.

Burada paradan bahsetmiyorum, elbette herkes kesesine göre ürün alacak.
"Eee bizde o keseye göre öneride bulunuyoruz" demeyin lütfen.
Bu öneri değil yönlendirme. Artı yanlış bilgilendirme.

Siz gerçekleri yazın kişi alacağı ürünün ne olduğunu bilsin, önemli olan bu.
Ayrıca buradan aldıkları bu yanlış bilgileri başkalarına aktarıp, virüs gibi yayılmasına neden oluyorlar.
(Önce klasikle başlanır gibi saçma bir bilginin yayilmasi örnek gösterilebilir.)

Yeni başlayan kardeşlerim, isteyen bana istediğini söylesin yada kızsın umrumda değil, ben size gerçeği söylüyorum.
Ucuz amp la ucuz gitarla, ucuz kabloyla yada ucuz pedalla o hayalinizdeki sesleri duyamazsiniz.

Dandik bir gitarda doğru notayı basıp doğru tekniği uyguluyor olsanız bile yanlış sesler duyabilir ve ben bu işi beceremiyorum deyip bırakırsınız.
Dandik amfiden istediğiniz tonu alamazsınız. Olmuyor deyip suçu kendinizde ararsınız ve müziği bırakırsınız. Neden? Çünkü size bu ekipman iyi dendi, sana yeter dendi, ama sonuç müspet olmadı sizde kendinizi sucladiniz müziği bıraktınız. Ne o, şimdi size yardımcı mi olundu yoksa köstek mi olundu?
Siz karar verin buna.


Özetle söylemek istediğim, alacağınız ürünün ne olduğunu bilin, sonuçları beğenmeyince direkt kendinizi suçlamayın.
Ucuz ürün almayın demiyorum. Bu devirde elbette ucuz ürün almak durumundayız buna itirazım da yok zaten. Ama ucuz ürünün iyi olduğunu yeterli olduğunu düşünüp yanilmayin. Bu tarz önerilerin hayal satışı olduğunu unutmayın.
Hayal satın alacağınıza kendi hayalinizi yaratın. İdare eder sesler sunan ürünleri alıp ilerideki hedef ekipmaniniza odaklanın ve bol bol çalışın.
İsterse en dandik ekipmana paranız yetiyor olsun, en dandik gitarı alabilecek paranız olsun. Bu önemli değil siz kendinizi geliştirmeye çalışın. Sadece elinizdeki ürünün iyi olduğu düşünüp, sizi buna inandırmaya çalışanlar olursa prim vermeyin.
Aksi takdirde birkaç aya kalmaz gitarinizi ya duvar süsü yaparsınız yada yok pahasına birine satarsınız.

Umarım kendimi ifade edebilmisimdir.

Gerçi ifade etmeyi becermissem bile, bizde doğru düzgün okuma ve yazılanin ne anlatmaya çalıştığını anlama kültürü zayıf oldugundan, yine anlasilmayagimi biliyorum.

Kalın sağlıcakla.
Oncelikle "14 yasinda bir çocuğun evde gitar calisacagi 6K butceli ekipman tavsiyesi" ana temasini kaçırmamak lazım. Ne o, ne de buradaki herkes o bütçe ile ust düzeyde ton elde edilemeyeceğini biliyor mutlaka. Bununla birlikte, su an bu bütçe ile 25 yıllık geçmişim ve bolca parama rağmen ben bile evde keyifle gitar calabilecegim ekipman elde edebilirim. Şu evde gitar çalma olayında "ton" meselesini epey epey epey epey abartıp gözünüzde büyütüyorsunuz ya ben ona şaşırıyorum asil. Bu çocuk ne studyoya gidip kayıt alacak, ne de sahneye çıkacak (ki sahne alan birçok grupta ucuz gitarlar ve ekipmanlar gördüm). Kaldi ki ton meselesinde asil dert clean, crunch ve kaliteli low gain tonlari. Dijital, modellemeli, transistorlu, ses kartlı vs tum ekipmanların en zorlandığı tonlar bunlar. Metal tonlari gene en kolayı. Evde gitar calacak biri için belirli bir seviyede değilse ve bütçesi de sınırlıysa paralar harcayıp ust düzey ekipman edinmeye çalışmak veya bunlara parası yetmediği için karamsarlığa burunmek kadar gereksiz mutsuzluk kaynağı yok bence.

O yüzden kardeşimize bu bütçe dahilinde öneriniz varsa buyrun söyleyin, yoksa da yardımcı olamayacaksınız demekki.

Ben ucuz gitar da alirim zaman zaman. Hatta bu ara SX strat modifiye ediyorum. Ucuz gitarlar ile pahali gitarlar arasındaki farkları en ince detayına kadar anlatabilirim. Ucuz gitarlar da gayet is gorur ve cop değildir ancak iki sartla: 1. doğru gitar seçilecek 2. mutlaka iyi bir luthiere verilecek ve tüm fabrikasyon kusurlari giderilecek. Cogunluk ikinci maddeyi hep atlıyor.
 
Katılın yada katılmayın, bir gerçek var ki o da ucuza iyi ekipman falan yok.
Benim rahatsız olduğum, şunu şunu al istediğin tonu alırsın, bu alet süper vs. tarzı öneriler.
Yeni başlayan arkadaşlara gerçekleri söylemek yerine bunları söylüyor olmak kesinlikle yanlış.
Kişiye Squier'i aldırıp üstüne birde saçma bir amp, bundan istediğin tonu alırsın bu yeter sana gibi cümleler düpedüz yanlış.

Burada paradan bahsetmiyorum, elbette herkes kesesine göre ürün alacak.
"Eee bizde o keseye göre öneride bulunuyoruz" demeyin lütfen.
Bu öneri değil yönlendirme. Artı yanlış bilgilendirme.

Siz gerçekleri yazın kişi alacağı ürünün ne olduğunu bilsin, önemli olan bu.
Ayrıca buradan aldıkları bu yanlış bilgileri başkalarına aktarıp, virüs gibi yayılmasına neden oluyorlar.
(Önce klasikle başlanır gibi saçma bir bilginin yayilmasi örnek gösterilebilir.)

Yeni başlayan kardeşlerim, isteyen bana istediğini söylesin yada kızsın umrumda değil, ben size gerçeği söylüyorum.
Ucuz amp la ucuz gitarla, ucuz kabloyla yada ucuz pedalla o hayalinizdeki sesleri duyamazsiniz.

Dandik bir gitarda doğru notayı basıp doğru tekniği uyguluyor olsanız bile yanlış sesler duyabilir ve ben bu işi beceremiyorum deyip bırakırsınız.
Dandik amfiden istediğiniz tonu alamazsınız. Olmuyor deyip suçu kendinizde ararsınız ve müziği bırakırsınız. Neden? Çünkü size bu ekipman iyi dendi, sana yeter dendi, ama sonuç müspet olmadı sizde kendinizi sucladiniz müziği bıraktınız. Ne o, şimdi size yardımcı mi olundu yoksa köstek mi olundu?
Siz karar verin buna.


Özetle söylemek istediğim, alacağınız ürünün ne olduğunu bilin, sonuçları beğenmeyince direkt kendinizi suçlamayın.
Ucuz ürün almayın demiyorum. Bu devirde elbette ucuz ürün almak durumundayız buna itirazım da yok zaten. Ama ucuz ürünün iyi olduğunu yeterli olduğunu düşünüp yanilmayin. Bu tarz önerilerin hayal satışı olduğunu unutmayın.
Hayal satın alacağınıza kendi hayalinizi yaratın. İdare eder sesler sunan ürünleri alıp ilerideki hedef ekipmaniniza odaklanın ve bol bol çalışın.
İsterse en dandik ekipmana paranız yetiyor olsun, en dandik gitarı alabilecek paranız olsun. Bu önemli değil siz kendinizi geliştirmeye çalışın. Sadece elinizdeki ürünün iyi olduğu düşünüp, sizi buna inandırmaya çalışanlar olursa prim vermeyin.
Aksi takdirde birkaç aya kalmaz gitarinizi ya duvar süsü yaparsınız yada yok pahasına birine satarsınız.

Umarım kendimi ifade edebilmisimdir.

Gerçi ifade etmeyi becermissem bile, bizde doğru düzgün okuma ve yazılanin ne anlatmaya çalıştığını anlama kültürü zayıf oldugundan, yine anlasilmayagimi biliyorum.

Kalın sağlıcakla.
Dediğiniz çok doğru. İnsanlar tabi her zaman çok paralar yatırmak istemiyorlar.

En ucuz ve en çok getirisi olan yatırım aslında günlük gitar egzersizleri ve sürekli enstrümanla haşır neşir olmak ve merak.

Buna üşenenler genelde çok para verdikleri ekipmanların onlara kolay yoldan en iyi performansı vermesini bekliyor.

Zaten 1w lambalı amfi bile ev için fazla.

O yüzden ilk etapta kısıtlı bütçe ile birşeyler alınabilir, yeterki çalan kişinin hevesi olsun.
 
Oncelikle "14 yasinda bir çocuğun evde gitar calisacagi 6K butceli ekipman tavsiyesi" ana temasini kaçırmamak lazım. Ne o, ne de buradaki herkes o bütçe ile ust düzeyde ton elde edilemeyeceğini biliyor mutlaka. Bununla birlikte, su an bu bütçe ile 25 yıllık geçmişim ve bolca parama rağmen ben bile evde keyifle gitar calabilecegim ekipman elde edebilirim. Şu evde gitar çalma olayında "ton" meselesini epey epey epey epey abartıp gözünüzde büyütüyorsunuz ya ben ona şaşırıyorum asil. Bu çocuk ne studyoya gidip kayıt alacak, ne de sahneye çıkacak (ki sahne alan birçok grupta ucuz gitarlar ve ekipmanlar gördüm). Kaldi ki ton meselesinde asil dert clean, crunch ve kaliteli low gain tonlari. Dijital, modellemeli, transistorlu, ses kartlı vs tum ekipmanların en zorlandığı tonlar bunlar. Metal tonlari gene en kolayı. Evde gitar calacak biri için belirli bir seviyede değilse ve bütçesi de sınırlıysa paralar harcayıp ust düzey ekipman edinmeye çalışmak veya bunlara parası yetmediği için karamsarlığa burunmek kadar gereksiz mutsuzluk kaynağı yok bence.

O yüzden kardeşimize bu bütçe dahilinde öneriniz varsa buyrun söyleyin, yoksa da yardımcı olamayacaksınız demekki.

Ben ucuz gitar da alirim zaman zaman. Hatta bu ara SX strat modifiye ediyorum. Ucuz gitarlar ile pahali gitarlar arasındaki farkları en ince detayına kadar anlatabilirim. Ucuz gitarlar da gayet is gorur ve cop değildir ancak iki sartla: 1. doğru gitar seçilecek 2. mutlaka iyi bir luthiere verilecek ve tüm fabrikasyon kusurlari giderilecek. Cogunluk ikinci maddeyi hep atlıyor.
Merhaba öncelikle,
Gerçekten ben kendimi ifade edemediğimi düşünüyorum artık. İnanın benim anlatma yeteneğim bu kadar fazlası yok.
Daha basitçe nasıl söyleyebilirim bilmiyorum.
1- Ben ton konusuna takılın demiyorum, hatta tam tersi buna takılmayın diyorum. Düşük bütçeli ürünlerde ton aramayın kendinizi geliştirmeye bakın diyorum. Fakat düşük bütçeli ürünlerle ton yakalanabilecegini (çoğunlukla) söyleyenlere itibar etmeyin diyorum.
2- Şu yatak odası volume sorunu konusu da uzun zaman önce bitti aslında. Master volume potu icat edildikten sonra. Evet bir miktar ton kaybı olsa da o kadar da değil yani. Dolayısıyla bu argümanlarda bana çok dolu gelmiyor.
 
- youtube video'larına kanma, orada duyduğun gitar ve amfi sesleri asla ve asla gerçeği değil. O video'lar sana özellikler ve genel tonlar için fikir verir. Kendi kulağın en iyi kriterdir. Deneme şansın yoksa da birinci maddeye dön = yorumları oku.
Misal... bence piyasadaki en vasat, en düz amfilerden biri. İş görür ama o kadar ... iş görür. Video sözde ham hali ama açıkçası o amfiden afedersiniz öpsen o ses ve o ton çıkmaz. Yani video'daki ton güzel diye demiyorum.. değil ama amfiden bu bile çıkmaz demek istiyorum.

 
Geri
Üst