Amfiden çok fazla dip ses geliyor.

Amfiden müthiş bir dip ses geliyor. Fakat arkadaşımın evinde çaldığım zaman hiç dip ses olmuyor. Sorun topraklamayla mı ilgili? Topraklamayla ilgiliyse nasıl çözerim?
 
Sorun topraklama ile ilgili. Bir elektrikçi çağır baksın ama apartmanda yoksa hiç yapılamayabilir de. Bu arada topraklama olmayan bir evde oturmak tehlikeli, iyice kontrol ettirmek gerekli.
 
Dip gürültüsünde;

1. Sorumlu topraklama olmaması
2. Sorumlu saymakla bitmez.

Bence amfini evde farklı bir prizde daha dene. Elektrik yükünün çok fazla olmadığı ve uzatma bağlı olmayan bir prizde dene. Buna rağmen yine dip gürültüsü devam ediyorsa. Dönüyoruz yeniden topraklamaya. Topraklamadan kaynaklanıyorsa ve sadece senin evinde ise bu sorun çözülür ama binada da yoksa bir üstteki yazıda da anlatıldığı gibi işin zor.

Evde topraklama varsa ve sorun yine çözülemiyorsa bu defa devreye farklı etkenler giriyor. Sen önce bunlara bir bak.

Sorun çözülmezse gel yaptırdığın işlemleri bir yaz ama ekipmanını da yaz (gitar, amfi, kullanılan enstrüman kablosu, çoklu priz varsa markası v.s.) izlemen gereken diğer etkenlere karşı yol çizeriz.
 
Amfi ile aynı üçlü prize pedal adaptörü taktığım için dip gürültüsü geldiğini çok sonra farketmmiş biri olarak böyle bir durum varsa farklı prizler kullanmanızı öneririm. Tabi sorun benim adaptörümde de olabilir ama farklı priz kullanınca sorun çözülmüştü.
 
Evlerin bazılarında (sanırım belli seneden eski bütün evlerde) topraklama hattı sadece banyo ve mutfakta oluyor. Yani fişi söküp bakarsanız (tabii bilmiyorsanız sökmeyin ve şalterler kapalı çalışın, önlemi alın yani) diğer odalarda iki kablo geldiğini görürsünüz zaten, banyo ve mutfakta üç kablo geliyor. Bir ihtimal böyle ise evin içinde farklı prizle de (banyo ya da mutfakta yani) mevzuyu denemek mümkün. Büyük olasılıkla elektrik tesisatı ve topraklama ile ilgili bir durum var ortada.
 
Topraklama sorunu ile ilgili bir dip gürültüsü varsa sanırım gitarın metal aksamlarına dokununca gürültü azalıyor. Yanlış biliyorsam konuya daha hakim olanlar düzeltebilir.
 
Topraklama sorunu ile ilgili bir dip gürültüsü varsa sanırım gitarın metal aksamlarına dokununca gürültü azalıyor. Yanlış biliyorsam konuya daha hakim olanlar düzeltebilir.

Düzeltmeyi en sevdiğim konu.. Her sene bir kaç kez düzeltiyorum.. 😁

Gitar sizin üzerinizden topraklanmıyor.. Anten gibi çalışan vücut kütleniz, gitar üzerinden topraklanıp manyetikleri daha az etkiliyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Boynumda gitar elimde amfi evi gezdim bir fark yok. Sorun topraklamayla ilgiliyse nasıl çözerim? Ayrıca yine bu sitede başka bir konuda akım korumalı priz demişler, işe yarar mı?
 
Türkiyede topraklama olmayan ev çok...
Akım korumalı topraklamalı çoklu priz işe yarar. Bir sürü cihazı aynı prize takmamak da işe yarar.
Bir de elektrikçi evin sigortasından hatları ayırabilir. Mesela bizim binada koridorun solundaki tüm odalar bir hatta bağlıydı. Şofben ile yan odadaki priz aynı hatta. Mesela arka odada koşu bandı çalışırken önde benim amfi aynı tempoda voann voann yapıyordu. Hatları değiştirttim, banyoya yeni bir ana hat çektirttim. Bir iki sigortayı ayarladı vs.. halloldu.
 
Boynumda gitar elimde amfi evi gezdim bir fark yok. Sorun topraklamayla ilgiliyse nasıl çözerim? Ayrıca yine bu sitede başka bir konuda akım korumalı priz demişler, işe yarar mı?
Elektrikçi getireceksin ve dairende topraklama olup olmadığını kontrol ettirmen gerekiyor.

Anlattığın kadarı ile sorun topraklama gibi ANCAK!!
Evde topraklama mevcutsa ve buna rağmen dip ses alıyorsan
1- Amfide sorun var
2- Amfi jack girişinde sorun var
3- Gitar jack girişinde sorun var
4- Potans düğmeleri, Manyetiklerde veya lehimlerde sorun oluşmuş olabilir
5- Kullandığın enstrüman kablosunda sorun var

Elektrikçi gelmeden veya sen gitarını ve amfini kendi evinin haricinde topraklamasının var olduğundan kesin emin olunan başka bir mekanda denemeden baz soruların yanıtlarını bulmak biraz uğraştırır.
Topraklama yapılmadan istediğin akım korumalı prizi kullan bir sonuç alamazsın.
 
Bende Ibanez kabloyla kullanırken gürültü varken Fender Professional kablo ile gürültü çok azalmıştı, fakat yine de vardı. En son bir TC Electronics Sentry pedal almıştım, çok iyi oldu; o zamana kadar neden almadım diye kendime kızmıştım. Tavsiyem kendi içinde loop’u olan bir noise pedalı almanız. Boss NS-2 de gayet iş görür.
 
Geri
Üst