Duyar duymaz kulaktan eşlik edemiyorum.

Şarkıları kulaktan birkaç saatte çıkartıyorum. Ama grupla çalıyoruz mesela. Arkadaşlar kulaktan eşlik edebiliyorlar. Bende o yok. Ne yapmalıyım?
 
Şarkıları kulaktan birkaç saatte çıkartıyorum. Ama grupla çalıyoruz mesela. Arkadaşlar kulaktan eşlik edebiliyorlar. Bende o yok. Ne yapmalıyım?
Ya arkadaşlarınız üstün yetenekli veya profesyonel veteran müzisyenler, ya da siz tam olarak ciddi değilsiniz.
Diyelim ki ciddisiniz, o zaman bunu arkadaşlarınıza sorsanıza ? Var herhalde bir bildikleri...
 
Yapman gereken şey temel müzik teorisi öğrenip, kulak egzersizleri yapmak. Önce basit intervalleri duymayı öğrenmen gerekiyor. Daha sonra akorları duymayı ve daha karışık akorları duymayı öğrenmen lazım. Çalınan bir notayı kulaktan algılamak ayrı bir beceridir. Çalışma gerektirir. Bu konunun üzerine düşmezsen 20 yıl gitar çalsan bile kulağın gelişmez.

Kendimi örnek verebilirim bu konuda. Ben bu konunun üzerine hiç düşmedim. Ben bir şarkı çok yaygın kullanılan C,A,B,D,G,E tonlardaysa duyarım. Üzerine pentatonic bir şeyler çalınıyorsa onu da duyarım. Ama bunları piyano ile çal duyamam. Atıyorum, Eb Major içinde akorları çal onu da duyamam. Ancak bir kaç cadance tanıdık gelirse uğraşıp bulurum ama duyar duymaz algılayamam. Dediğim gibi özel olarak çalışman gerekiyor her intervali, her gamı, her tonu.

Şimdi diyebilirsin ki arkadaşlarım bu egzersizleri yapmadan kulaktan eşlik edebiliyor. Eğer Türkçe pop-rock tan bahsediyorsak. Türk müzik piyasasındaki şarkıların çoğu D,Dm,Bm,Cm,,Em,C bu tonlarda. Özellikle rock grupları D ve Bm yi yarınlar yokmuş gibi kullanıyorlar. Eğer bu müzik türüyle yeterince haşır neşir olduysan bir süre sonra şarkıdaki bir kaç akoru tanıyıp devamının nasıl geleceğini tahmin edebilirsin. Bir kaç deneme yanılmayla 2-3 dakika içinde eşlik edebilirsin. Ancak duyar duymaz algılamak, o akoru bilmek, içindeki notaları duymak bambaşka bir konu.
 
Parcanin tonunu cikarabiliyor musunuz? Onu bulmak ilk adim olmali.
Ikinci adim major veya minor. Bunu da bulduysaniz gerisi emprovizasyon.

Gitar klavyesi uzerinde 5 temel sekil var. Google a guitar mode scales yazarsaniz cikar. Nota bilmenize de gerek yok, bu 5 sekli ezberleyin.
Bundan sonra eslik etmekle kalmaz duydugunuz her sarkiya solo calabilir hale gelirsiniz.
Oyne nota bilmenize gerek yok. Armoni dedigimiz sey ise sadece sekil hafizasi. Gozunuzde buyutmeyin.
 
Geri
Üst