KONSERVATUVAR TERCİHİ (Elektro Çalıyorum)

Merhaba, biraz çekinerek konuşacağım çünkü benim hiç konservatuar tecrübem olmadığı gibi müziği bir kariyer olarak da düşünmedim. Fakat genç insanları profesyonel kariyerleri hakkında yönlendirebilecek pozisyonlarda bulundum. Sizinle de bu çerçeveden konuşayım: Öncelikle, unutmayın ki istisnai durumlar hariç alacağınız eğitim nihai hedef değil. Sizi bir yerden başka bir yere taşımak için bir araç (çok tartışılır ama beşeri bilimler de bence öyle).

Siz konservatuar eğitimini ne amaçla almak istiyorsunuz? Bu konuda kafanızda çok net bir cevap olmayabilir, yani 20 yıllık detaylı bir kariyer planı dökmeniz şu aşamada beklenmedik olur. Ancak, en azından konservatuar eğitiminden hemen sonra ne yapmak istiyorsunuz, buna biraz kafa yorarsanız sanıyorum seçiminiz de bir nebze kolaylaşır. Ek olarak, caz eğitimi alan müzisyenler caz çalacak veya klasik eğitimliler klasik sularda yüzecek diye bir şey yok. Zaten benim gördüğüm kadarıyla konservatuar mezunlarının büyük çoğunluğu müzik ile yine ilgili; ancak, icra değil de başka kariyerlere gidiyorlar (öğretmen, ses mühendisi, vb. gibi). Bunu da göz önüne alarak karar verebilirsiniz.

Başta dediğim gibi, bu konuda benim dediklerime ihtiyatla yaklaşın.
 
Önü açık derken ?

Bence günümüz şartlarında hangi bölüm mezunu ne kadar sürede ne kadar ücrete iş imkanı bulabiliyor onu araştırmalısın.

Konservatuar müzik bölümü mezununun yapacağı işler arasında, Akademisyenlik, müzik öğretmenliği, aranjörlük, ses kayıt ve stüdyo mühendisliği, müzik yazarlığı v.s. var.

Konservatuar mezunu olan 4 arkadaşım var. 3 tanesi Akademisyen oldu (okulda eğitmen oldular) 1 tanesi ailesinin maddi imkanlarından faydalanarak kendi kurs eğitim merkezini açarak yoluna devam etti.

Hangisi hayatından memnun dersen. 3 arkadaşım memnun. Devlet okulundalar her ay düzenli maaşlarını alıyorlar. Kendi kursu olan kişi pandemi döneminde hani derler ya patladı aynen öyle oldu. Ha şimdi toparlamaya başladı ama neler çektiğini iyi biliyorum.
 
Bizzat konservatuvar mezunu olan birisi olarak konusuyorum. Ha kesmezse Bir suru konservatuvarda okuyan ve mezun olmus arkadasimda var.
1. İstedigin bolumun gerekliliklerini karsiliyor musun? Konservatuvarda akademik egitim verilir.
Sadece gitar calmak degil caldigin eserlerin bilincinde olman beklenir.
2. Elektro gitar calabiliyorum, solo gitar partilerini affetmiyorum, master of puppets solosunun icinden geciyorum gibi bir dusuncen varsa hic bulasma derim. Mantik olarak konservatuvar aradigin yer degil.
3. Solfej durumun nedir? Solfej cok onemli. Tabla gitar caliyorum dersen unut. O notayi okuyacaksin arkadasim.
4. Klasik gitar dedigigimiz olgu bambaska bir dunyadir. Bak gercekten cok degisik bir dunyadir. Ya muptelasi olursun ya nefret edersin. Klasik gitarda eger bir yere gelmissen elektro gitar dinleyen insana meczup gozuyle bakarsin.
5. Caz bolumunu bilmiyorum. Ama az once mufredatina baktim. Klasik egitim alan bir insandan cok farkli bir cizgide yol almiyorlar. Yani klasigi halledebilen cazida halleder. Fakat o yonde tecrubem yok fikir belirtmem yanlis olur.
6. Hersey bir kenara eger ortaokul duzeyinden itibaren klasik gitar egitimi almiyorsan girmen dusuk bir ihtimal. Ama denemekten zarar gelmez.
Hangi konservatuvarin sinavina gireceksin?
 
Yukarida Turkrock arkadasimizin bahsettigi gibi " ne kadar surede is imkani bulabiliyor" gibi bir dusunce guduyorsan konservatuvar okumayi aklindan bile gecirme. Cunku muzik ve sanat bir is kapisi degil bir "HAYAT OGRETİSİDİR".
Para kazanmak ise bir pazarlama stratejisidir. İkisinin ayrimini cok iyi yapmalisin. Sanatci mi olacaksin pazarlamaci mi?
Pazarlama istiyorsan Autotune oneririm :)
 
Geri
Üst