SynthMaster: Yeni(likci) bir soft synth

Herkese merhabalar,

Yaklasik 3 aydir uzerinde calistigim SynthMaster isimli soft synth'imin ilk versiyonunu nihayet tamamladim ve betasini internete koydum. Yahoo groupsda synthmaster grubuna uye olan herkes betayi grubun files bolumunden indirebilir Uyelik herkese acik, grubun adresi: http://launch.groups.yahoo.com/group/synthmaster/

SynthMaster ile kilise orgundan, harpsichorddan tutun da analog synth'lere kadar cesitli yelpazede enstrumanlar uretmek mumkun. Her bir presetin yaklasik 300 (!) degisik parametresi var, bunlarla oynayarak sonsuz sayida ton elde edilebilir.

SynthMaster ses sentezlemede kullanilan temel metodlarin hepsini kullaniyor (additive synthesis, subtractive synthesis, frequency modulation (FM), amplitude / ring modulation (AM) ). Ses kalitesinin profesyonel kalitede olmasi icin kullanilan temel dalgalarin hepsi bandlimited ve sampling islemi icin 8 point interpolation kullaniyor, boylece aliasing noise minimum seviyede tutuluyor.

MIDI araciligiyla enstruman parametreleri real-time kontrol edilebiliyor. Ayrica esnek mimari sayesinde her bir MIDI controller birden cok parametreyi degistirmek icin kullanilabiliyor, hatta aralarinda lineer bir transformasyon da tanimlanabiliyor.

Enstruman sesi sentezlendikten sonra degisik efektlerden geciyor. Bunlar sirasiyla:

* vibrato
* 2 adet multimode resonant filtre (ciktilarina distortion da eklenebiliyor)
* tremolo
* chorus/flanger/delay
* reverb

Bu efektlerin hepsi her bir enstruman/MIDI kanali icin ayri ayri process ediliyor, bu reverb ve chorus icin de gecerli. (bunu soylemenin nedeni pek cok sound modulde reverb ve chorus'un ortak efektler olmasi, bu yuzden bir kanalda chorus varken digerinde ornegin flanger olamiyor.). Reverb algoritmasini fiziksel modeller (geometri desem daha dogru olacak!) kullanarak gelistirdim, boylece enstrumanin secilen oda icerisindeki herhangi bir noktadaki sesini gercekci olarak duymak mumkun oluyor (pan ve distance parametrelerini degistirerek). Hatta ayni enstrumani degisik kanallarda degisik pozisyonlara yerlestirerek tam bir koro efekti de yaratilabilir.

SynthMaster ’in performansi nasil diye soracak olursaniz, o konuda iddiali oldugumu soyleyebilirim. Her ne kadar profesyonel oldugunu soyleyen yazilim sirketleri (bkz: Digidesign) optimizasyona onem vermeseler de, ben bu konuyu meslege atildigimdan beri ciddiye aliyorum. Modern islemcilerin hepsinde (P3/P4/Athlon) SIMD teknolojisi mevcut, bu teknoloji ile islemci ayni anda paralel olarak 4 adet toplama/carpma/bolme/vsvs yapabiliyor, ancak gelin gorun ku piyasada SIMD icin optimize edilmis plugin/synth ben hic duymadim henuz. Herneyse, sonucta SynthMaster SIMD destekliyor, ve performansi cok iyi. Ayrica CPU’nun yuzde kacini kullanacaginizi ayarlayabiliyorsunuz, boylece islemcinizi baska isler icin de kullanabiliyorsunuz (tabi bu durumda polifoni azaliyor).
SynthMaster’i kullanmak icin minimum P2 300 ayarinda bir islemci gerekiyor. Ayrica MIDI controller keyboard da sart diyebilirim. DAW uygulamalariyla (ProTools, Sonar , Cubase) entegre edebilmek / MIDI dosyalarini calabilmek de mumkun, bunun icin MIDI-YOKE gibi bir virtual patch cable yazilimi gerekiyor (MIDI YOKE donationware bir program, yani isinizi gorurse bagis yapiyorsunuz). Synth’in 16 bit wav formatinda ciktisini kaydetmek de mumkun, bu sekilde bu cikti diger DAW uygulamalarina bir audio track olarak da eklenebiliyor.

Umarim SynthMaster herkesin isine yarar ve zevkle kullanilir. LE versiyonu 8 ses polifoniye sahip ve ayni anda 4 kanala/enstrumana izin veriyor. Bu versiyon freeware olacak. Beta test asamasi bittikten sonra (2-3 ay sonra) standart versiyonu cikaracagim o da 32-48 ses polifoni + 8 kanal/enstrumani destekleyecek. Saniyorum o versiyonu shareware olarak dagitacagim. Ayrica bir de Pro versiyon dusunuyorum, o da 128 ses polifoni + 16 kanal/enstrumani ve ReWire teknolojisini destekleyecek boylece direk olarak DAW’lara entegre edilebilecek.

Bu arada sizlere KV331Audio ismini nasil buldugunuzu da sormak istiyorum. KV331 ismini nereden buldunuz derseniz bu Mozart’in Turk Marsinin (Alla Turca) numarasi. Turk marsi benim favori parcalarimdan (ve nadir calabildigim parcalardan) birisi oldugu icin, ve Turk kimligini de dolayli olarak yansittigi icin bu ismi dusundum. Umarim dikkat cekici olacak global musteriler icin de !

Herkese iyi calismalar, ve SynthMaster’la iyi eglenceler! Son bir not: program 50 tane hazir preset/enstruman ile geliyor, her birisinin ayri ayri aciklamasi da mevcut.

Bulent
 
Bülent, synthmasterı indirdim,kurdum ve denedim.Hemen ilk rahatsızlığımı söyliyeyim 512 bufferdan daha düşük kullanamıyoruz.Ve daha önemlisi sanki 8 bitmişcesine play butonuna tıkladıktan sonra bir haşırtı, dip gürültüsü geliyor.Bunun dışında hakikaten diğer virtual synthlerden pek farklı görünmüyor.Ama ses kalitesi çok önemli artık synthler zaten birbirine benziyor ve insanlar virtual synthleri ürettiği seslerin berraklığına göre seçiyor.
Kolay gelsin...
 
Bülent eline sağlık, Betayı hemen indirip bir test edeceğim.

Firma ve ürün ismi olarak çıkış noktan çok güzel, ancak bence daha anlaşılır bir kelime seçseydin daha hoş ve vurucu olurdu diye düşünüyorum. Ne bileyim, http://www.uspto.gov ve http://www.patent.gov.uk adreslerinden bir arama yap, eğer kimse almamışsa firma adını Mozart koy, veya Amadeus, ya da orijinal Almancası Gottlieb filan. Ürünün adının SynthMaster olması çok vurucu, Alla Turca veya Turkish Rondo model adı veya patch ismi gibi geliyor kulağıma.

Bulgularımı zaman içerisinde bildireceğim. Kolay gelsin.
 
Bülent ,Yahoo SynthMaster Grubunda verilen adresten Betayı indirmek mümkün olmadı, sanırım kota var. Bir aynasını bizim MüzikTek FTP'sine koymamı ister misin?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Mahcen sagol yorumlarin icin. Tabii koyabilirim, ftp'nin adresi nedir?
Bi bakayim web sitenize sanirim ordan bulurum ftp'nin adresini.

Bu arada Selcuk 512'nin yeterli olmadigi soylemis buffer size icin,
o zaman buffer sayisini arttirmak sorunu cozebilir. Benim laptop'da 512/8 gayet iyi calisiyor real-time.

Dip gurultusune gelince bu programin LE (light) versiyon olmasindan kaynaklaniyor, yani programdaki bir hata degil. Audio ciktisini 12 bit resolutiun'a dusuruyorum. Belki beta asamasi bitince LE'yi cikarirkan bunu degistirebilirim.

-Bulent
 
Bülent, bizim ftp'nin adresi http://www.turkrock.com/muziktek/ ancak oraya sen direkt ulaşamazsın şu anda, henüz anonim upload erişimine açık değil, millet saçma sapan korsan şeyler yüklüyor sonra.

Sen bana email et ben orada sana bir klasör açar yüklerim: mahcem at mahcem dot com

Adıma da dikkat, Mahcen değil, Mahcem, email başkasına gitmesin ;)
 
Şevkini kırmak istemem ama açık konuşmak gerekirse KV331 çok iyi ve de akılda kalıcı olmamış, Mahcem'in dediği gibi daha akılda kalıcı birşeyler yapsan daha iyi olur. SynthMaster ise bence de gayet başarılı bir isim. Ben synth olayıyla çok ilgilenmediğim halde download edip yüklemeyi düşünüyorum ve de sana başarılar diliyorum, kolay gelsin...
 
Bülent,

Bana gönderip de bizim FTP'ye yüklettiğin SynthMaster 1.0.0.7b 'yi bilgisayarıma yükledim.

DAW özellikleri:

Intel P4 2.2GHz İşlemci
Intel D850MVL Anakart
1024MB PC800 RAMBUS Hafıza
Windows XP Pro İşletim sistemi SP1 (ACPI)
DirectX 9.0b
Aardvark Q10 Ses Arayüzü
Sonar Producer 3.11
SIIG Firewire 800-64 Firewire II controller (1394b)
Matrox Millennium G550 Dual DVI Ekran Kartı
MidiYoke yüklü
3x Seagate Barracuda IV Hard Disk (sistem, audio ve audio backup)

Sistem C: partisyonunda ancak programlar aynı HD üzerindeki F: partisyonuna yüklü.


Bulgularım:


1) SynthMaster'ı F:\Program Files\ altına yükledim.

2) SynthMaster açılmıyor :LOL:

Kısayola çift tıklıyorum, tek açılan ekran Copyright bilgileri ile senin iletişim detaylarının bulunduğu "About" ekranı. Ona da OK diyorsun, ondan sonra kimse yok. Acaba program mı çöktü diye Task Manager'a bakıyorum, orada da kimse yok. Yanlışlıkla boş zamanlarında can sıkıntısından yazdığın Worm programlarından birini mi gönderdin nedir... :D

2) Dokümanlarını Installer'ın içine koyarken Word .doc formatında koyma abi, her bilgisayarda Word ya da uyumlu Word Reader yok. O tip dosyaları .rtf (Rich Text File) formatında gönder veya PDF yap. Benim bilgisayarımda resim ve diyagramların hiçbiri açılamadı.

3) Acaba yükleme esnasında mı birşey oldu dedim, programı söküp sistemi yeniden başlatıp bir daha aynı yere yükledim. Netice aynı.

4) Belki de F:\ partisyonunu beğenmedi diye tekrar söküp bu sefer default olan C:\Program Files\ altına yükledim, ki normalde farketmemesi lazım. Netice aynı. Programın ana gövdesi yüklenmiyor. sadece About sayfası açılıyor, OK diyorsun kapanıyor. "20 Derste VisualBasic 6" kitabının birinci dersi gibi, Hello World!...
 
Ben de gayet normal calisiyor :D
Gonul isterdiki 256 buffer'da olsun latency daha da dusuk olsun. Presetlerde guzel org sesleri var. Standalone olarak actim, sonar'dan bakmadim. Filtreleri ve osilatorleri daha denemedim. Onlari da bilahare yazarim.
 
Mahcem sanirim setup'i hazirlarken bazi dosyalari koymadim, diger arkadaslarda onlar sanirim zaten var o yuzden onlarda sorun cikmadi ama sende cikti. Bu konuya bakacagim.

Buffer size'a gelince, bende minimum 512/8 calistigi icin 256'yi koymadim. Belki Windows 2000'deki WDM driverim iyi o yuzden latency hissetmiyorum hic calarken.

Filtreleri denemenizi tavsiye ederim, saturation ve resonans bir de modulasyon ekleyince epey hos tekno tonlar cikiyor!

-Bulent
 
Geri
Üst