Pro Music Tools alışveriş deneyimi ve yurt dışından uçakla gitar getirmekle ilgili bir soru

thumbnail_203c5f93-6621-4012-a2c5-2bfe0fc8f5c1.jpg
thumbnail_ad7ca3a6-1b1a-4a85-b645-4d208fa1fcf1.jpg

Merhaba,

Bir hafta önce Almanya'daki ProMusicTools adlı siteden, internet üzerinden Belçika'daki arkadaşımın adresine gönderilmek üzere uzun zamandır istediğim ve para biriktirdiğim Fender stories collection Eric Johnson 1954 'Virginia' Stratocaster sipariş ettim. (Bir gitara o kadar para verecek kadar iyi çalmıyorum tabii ama işte ömrüm boyunca zaten bir kere olacaktı, ne olacaksa olsundu artık) Mail yoluyla iletişime geçtiğimde ortadoğuda olmadıkları için gitarın fotoğraflarını yolladılar sağ olsunlar sorularımı aynı gün içerisinde cevapladılar. Mağazanın birkaç gün önce bir youtuber tarafından gezilmiş videolarını da görünce baktım Jet Fadıllık bir durum yok siparişi oluşturdum. Aynı gitarı Avrupa'da başka bir sitede daha ucuza gördüğünüzde o fiyata çekip pazarlık yapma imkanı sunuyorlar. Ben daha ucuza görmedim ama parayı banka hesaplarına swift yoluyla göndereceğim için sitedeki fiyat üzerinden yüzde birlik indirim yaptılar. Yüzde bir komik bir rakam gibi duruyor ama altı yüz liraya da denk geliyor neyse. Bu arada Türkiye'den yurtdışı hesabına euro göndermeye çalışırken iki sorun ile karşılaştım. Birincisi belirli tutar üzerinden yapılan gönderimler takip ediliyor ki bu ileride size vergi çıkabilir demek, diğeri ise gönderim işlemi bir kaç banka üzerinden yapıldığı için 30-50 Euro arası bir kesinti oluyor. (Bu paralar hala büyük paralar mı küçük paralar mı emin olamıyorum birine sorsan dışarıda yemek parası diyebilir ama para biriktirerek alışveriş yaptığınızda önemli geliyor) Bu kesinti Avrupa Birliği sınırları içerisinde olmadığı için ödemeyi de arkadaşım yaptı Allah razı olsun, üç gün içinde de gitar adresine geldi. Fotoğraflarını ekliyorum, bunları neden mi anlatıyorum şirket gerçekmiş Burkina Faso'da falan değil yani kutudan hıyar çıkmadı bilginiz olsun hem belki böyle bir imkanı olanın işine yarar çünkü sitede birçok markaya ait custom gitarlar var, hem de arkadaşımın gitarı getirmesiyle ilgili bir sorum olacaktı. O da şöyle:

Türk Hava Yolları kabin kurallarında taşıma kablarıyla 118 cm'ye kadar müzik aletleri kabin içerisinde taşınabilir diyor. Arkadaşımın evinde mezura🙃 yokmuş ölçemedik ama internetten baktığımda tweed caselar bu ölçülere yakın gözüküyor. Bir şekilde uçak içinde gelebilirse ülkeye girişte sizce sorun olur mu, daha önceki postları okudum ama burası Almanya olmadığı için her gün bir şey değişiyor emin olmak istedim yakın bir zamanda böyle bir deneyim yaşayan biri varsa cevaplayabilirse çok sevinirim. Mağazayı çok övdüm biraz da gömeyim eşantiyon bir gitar kılıfı istediğimde anlam veremediler, çok tuhaf geldi onlara gitar kılıflarımız zaten çok ucuz diye link gönderdiler avrupalıları bir kez daha takdir ettim. O yüzden kılıfla getiremiyorum. Aklıma gelen tedbir case içinde sadece gitarın gelmesi, fatura aksesuar vs olmaması ve işte soran olursa kendi gitarım ben çalıyorum demesi inşallah çal demezler meksika hapishanesi girişiymiş gibi kurup duruyorum. 40 yaşında bir avukat olarak bunları kafaya taktığıma mı üzüleyim yoksa elimden gelenin en iyi savunmanın bu olmasına mı bilemedim ya, zahmet edip yorum yapacak olursa şimdiden teşekkür ederim.



thumbnail_43a48aa9-e8c7-4558-a7ff-40c7277e9d84.jpg
thumbnail_df8e0935-fe2d-4867-90fa-f9d749dca8e1.jpg

 
Bu yıl içerisinde şeker ve kurban bayramlarında Amerika'dan UÇAK BAGAJINDA gitarlar getirdim.

Şeker bayramında x-ray ve köpek ile kontrol edilirken fatura sordular. Tamam geç dediler.

Kurban bayramında yine x-ray ve köpek ile kontrol edildi. Ne fatura soran oldu nede bir şey.

Ama tek tavsiyem THY sitesinde yazan bilgilere güvenmeyin. Uçuştan 1 gün önce falan arkadaşınız THY bürosuna veya havaalanına gidip konu hakkında detaylı bilgi alsın. Uçuş sırasında sonradan sıkıntı yaşamasın.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Patron çok teşekkür ederim geri dönüşünüz ve güncel bilgilendirme için. İki yakın tarihli girişteki uygulamanın farklı olmasına hiç şaşırmamakla beraber yine de içimden tü Allah kahretmesin nasıl bir ülkede yaşıyoruz dedirtti.

Uçak bagajında demenizden el/kabin olarak içeri yanınıza almadığınız anlamını çıkarıyorum. Tamamdır, en azından öncesinden bir ararız o zaman. Peki başka bir önlem almadan sadece case içinde mi bagaja vermiştiniz?

Son bir şey faturanın yanınızda olması iyi mi kötü mü emin olamıyorum. Kendi gitarımı getirdim ben caddelerde rüzgar falan çalabiliyorum zaten gibi bir beyan mı daha mantıklı, yoksa yeni aldım aha bak bu da faturası demek mi ondan emin olamıyorum aslında. Buradaki endişem sürece uzak olduğumdan faturayı görünce ek bir vergi çıkması gibi şeyler zaten gitarın parasını biriktirmek uzun zamanımı almıştı.

Geçen gece babama telefonda bu gitardan bahsettiğimde oğlum senin böyle bir gitarı virtüöz falansan alman lazım, bak ev sahibin dava açacakmış o paraya ihtiyacın olacaktı belki yeni kiralık ev için hani daha öncekiler son gitardı demeleri aklıma geliyor. :) Bir de arkadaşımın bir kaç gün sonra gitarsız ülkesine geri döneceğini düşününce paranoya perileri geliyor. Tekrar teşekkürler zaman ayırdığınız için. 🙂🤟
 
Avukat olduğunuzu belirtmişsiniz.

Dolayısı ile sizin lügatınızdan konuşmak gerekirse buyurun size delil niteliği taşıyan bir bilgilendirme linki bırakıyorum. Doğrudan ticaret bakanlığı bilgilendirmesi. Alın bunu arkadaşınıza yollayın. Arkadaşınız da bunun bir çıktısını alsın yanında bulundursun. Vergi cart curt derlerse hemen faturanın ekine delil listesi olarak sunsun.


Burada yazılana göre ek 9 listede diyor ki : ELDE TAŞINABİLİR MÜZİK ALETLERİNDEN BİRER ADET OLMAK ÜZERE (En fazla 3 adet ) muafiyet kapsamındadır. Ayrıca yolcu bu eşyaları ister beraberinde getirebilir isterse gelişinden 1 ay önce gönderebilir veya geldikten 3 ay sonraya kadarda getirtebilir denmiş.

Evet yanıma alamayacak kadar büyüktü paketler. Hardcase ile birlikte orjinal karton kutularında getirdim. Bir de satıcıya uçakla götüreceğim diyince abartı bir paketleme yapıldı mecburen bagaja verdim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Bu ülkede adalet bakanı olsanız da uygulamayı bilmedikten sonra manyağın birine denk gelirsiniz sonra hakkınızı geri almak için bir sürü emek zaman uğraşıp duruyorsunuz hocam, sormam o yüzdendi. Teşekkür ederim. Siz beni rahatlattınız, Allah da sizi rahatlatsın o zaman ne diyeyim.

Gitar gelsin, ben de aralık 2022 tarihi itibariyle dış hatlarda olanı biteni buradan güncelleyeyim o vakit. Saygılar. 🙏
 
Bu ülkede adalet bakanı olsanız da uygulamayı bilmedikten sonra manyağın birine denk gelirsiniz sonra hakkınızı geri almak için bir sürü emek zaman uğraşıp duruyorsunuz hocam, sormam o yüzdendi. Teşekkür ederim. Siz beni rahatlattınız, Allah da sizi rahatlatsın o zaman ne diyeyim.

Gitar gelsin, ben de aralık 2022 tarihi itibariyle dış hatlarda olanı biteni buradan güncelleyeyim o vakit. Saygılar. 🙏
Çok iyi olur bilgi vermen. En azından bu şekilde ülkeye gitar getirmek isteyenlere somut kanıt olur.
 
Gecen hafta thy ile avrupadan gitar getirdim. Gitari case ile birlikte basustu dolabina koydum. Hic kimse sorgulamadi. Checkinden pasaportuna, boardingten gumruge hic sorun yasamadim.
 
Gecen hafta thy ile avrupadan gitar getirdim. Gitari case ile birlikte basustu dolabina koydum. Hic kimse sorgulamadi. Checkinden pasaportuna, boardingten gumruge hic sorun yasamadim.
Bu zaten olması gereken ve hatta THY sitesinde bile yazıyor. Internet alışverişi, değişen mevzuat ve gümrük konuları ile bu konu karışıyor ve bir panik havası oluşuyor genelde.
 
Cok haklisin hocam. Benim burda altini cizmek istedigim nokta her ne kadar sitede olcu belirtilsede hic kimse olculere takilmadi hatta hic takilmadi, sanki gitarim yok gibi davrandilar :)
 
Ben de bugüne kadar 8-10 kere gitar taşımışımdır ama havayolları şirketlerine pek güvenemediğimden ve genelde gitarlarım bolt-on olduklarından, bugüne kadar hep sap ile gövdeyi ayırıp valize yerleştirip getirdim. Hem kafa rahat, hem de gitar 🙂
 
Öncelikle gitarın hayırlı olsun. Arkadaşların da belirttikleri gibi kabin içine sorunsuz alırlar. Yalnız dikkat edin gitarın kılıfında, case ceplerinde sivri, kesici delici kategorisine girebilecek birşey olmasın, sivri tornavida, alyan, vida gibi cisimler tehlikeli sayılıp sorun çıkartabilir. Böyle bir durumda sorunlu cismi çöpe atmak zorunda kalırsınız. tremolo kolu sivri olmadığı için sorun teşkil etmeyebilir ama delici kesici sayılacak birşey olmasa iyi olur
 
arkadaşlar, thy'nin sitesine bakacak olursanız toplam ebatlarının 118 cm'i geçmemesi gerekiyor (en+boy+yükseklik); eğer oradaki bilgilere dayanarak kitaba uygun hareket edilecekse hiçbir case kabine giremez. ama gigbag ile gitar taşıyan arkadaşım oldu, kabin içerisine almış gigbagi, hatta kabin görevlisi çok da güzel bir yere koymasına yardımcı olmuş başına bi iş gelmesin diye (thy kabin memurları bu konuda oldukça ılımlı ve yardımsever).
ancak yukarıudaki arkadaşlar kabine de hardcase alınabildiğini söylemiş. bu durumda uygulamada kabin memurunun inisiyatifinin olduğunu ya da bir ikiliğin bulunduğunu düşünüyorum. o nedenle temkinli olmakta fayda var. güncel tecrübeleri olanlar paylaşırsa ihtiyacı olanlar da faydalanır bu başlıktan.
 
118 cm ve gigbag doğru ama kabine case alan da gördüm… uçak boş ise ve kutularda yer sıkıntısı yoksa idare etmiş olabilirler… bagaja ver denmesi en yaygını ama kabine sokabilen de var denk gelirse
 
ülkede hiçbir konuda standart olmadığı gibi bu konuda da standart yok.
birkaç yurtiçi dışı seyahatimde gigbag ve case-carvin molded case- ile sorun yaşamadım. THY ve pegasus kullanmıştım. ama yine aynı firmalardan ikisi ile de gitarı ille de bagaja vermem konusunda sıkıntı çıkarıp almadıkları da oldu. pegasusta gitar için hardcase olmadığından bagaja veremedim, bilet aldırdılar. yanımda getirmiştim.
bunu seyahatler için yoğun ve sakin dönem olması ile bağdaştırmıştım.
 
Arkadaşlar geçtiğim haftalarda toplamda 3 kere farklı firmayla gitar taşıdım, tecrübelerimi paylaşayım. Öncelikle THY hariç olay tamamen check-in desk ve uçuş personelinin insiyatifinde. Bir de hangi havayolu olursa olsun başka kabin içi bagajınız yoksa her halükarda soft case ile hatta çıplak gitarı içeri sokabiliyorsunuz eğer bacağınızın arasında tutmanızı istemezlerse de kendileri başüstü dolabına koyuyorlar çünkü gitar da kişisel eşya olarak geçiyor.

THY'de check-in kısmında belirtirseniz 118 cm'yi geçmediği sürece kabine gitarınızı soft case veya hard case ile sokabilirsiniz. Elimi kolumu sallaya sallaya girdim. Yani en problemsizi yine THY.

Sun Express'i telefonla arayıp bilgi aldım kesinlikle gitara bilet almam gerektiğini söylediler. Havaalanında Türkiye'de ve Almanya'da sorduğumda ise kabine case ile sokabileceğimi söylediler ancak herkes birbirine sorduğundan önce güvenemedim. Benim gitarlardan bir tanesi hard case ve karton koliliydi. Karton koliyi ne olur ne olmaz atmadım ayrıca yine ne olur ne olmaz ebayden ucuz bir soft case aldım. Havaalanında yine herkes birbirine sordu ama hardcasei kabine kabul ettiler ancak kabin ekibi uygun görmezse bagaja gidebileceğini söylediler. Uçağın başına kadar geldiyseniz bunun da taktiği boarding başlamadan gitarınızla en önde olmanız ve 1 tane soft case bulundurmanız. İlk siz gireceğinizden bütün dolaplar boş olacak ve istediğiniz yere koyabilirsiniz, kabin ekibi bagaja vermek istese bile sofcase'e koyar keyfinize bakarsınız. Uçağa girdiğimde istediğim yere koyabileceğimi hatta istersem kendileri muhafaza edebileceklerini, üzerine bir şey koyulmasını istemiyorsam da onlara bırakmamı en son yerleştireceklerini söylediler. Baş üstü dolabına hard case ile koydum.

Pegasus'da ise önce kesinlikle kabine hard case kabul etmediler, o zaman soft case işini henüz bilmiyordum, fazladan para verip farklı bir yerden bagaja gönderebileceğimi söylediler. Hard Case'i tamamen streçleyip üzerine fragile yapıştırıp farklı bir yerden dedikleri yere gönderdik. Bu kısımda eşyalar çok fazla atılıp tutulmuyor, daha dikkatli indirilip bindiriliyormuş.

Aslında hepsinde öncelikli önemli olan şey kilo hakkınız. Hakkınızı doldurmadıysanız hiçbir şekilde itiraz edemiyorlar. Bir de hangi firma olursa olsun gitarı soft case ile kabine almak zorunda. Her firmanın da hassas ürünleri gönderdikleri ayrı bir bantları var. Kimisi parayla kimisi bedavaya kırılabilecek ürünleri oraya gönderiyorlar.
 
THY'nin 118 cm kuralı en-boy-yükseklik toplamını kastediyor. Yani sıkı sıkıya uygulansa aslında gitarı kabinde ücretsiz taşımak mümkün değil, pek çok gitarın kendisi 100 cm boyunda zaten, Mesela benim gitar hardcase'i 105x40x14 cm yani 159 cm toplam. Check-in görevlisi ve kabin ekibinin anlayışı sayesinde taşınıyor gitarlar bu durumda
 
Geri
Üst