Thomann'dan Gitar Alma Deneyimim

Merhaba Arkadaşlar

Thomann'dan bir çılgınlık yapıp Schecter Demon 7 Telli Solak Gitarı getirttim, normalde Thomann'dan alışveriş başlığında olan bu bilgileri de derleyip toparlamak istedim.

NOT: Yazdıklarım sadece Thomann'dan Gitar alma deneyimi üzerinedir. Klavye, Amfi vs. gibi elektronik eşyalarda ÖTV ile karşılaşabilirsiniz.

Öncelikle sürece değinelim. Başımıza neler geldi, sipariş nasıl verildi gibi soruları yanıtlayalım.

Thomann'dan sipariş verdiniz diyelim, 1 saat içinde siparişiniz onaylanıyor. Sipariş onaylandıktan sonra eğer A.TR istiyorsanız ilave üç gün daha sevk aşamasına ekleniyor. Bende toplam 6 gün sürdü sevk edilmesi. A.TR istiyorsanız; Online Chat ekranından Export Sales ile görüşüp; A.TR hazırlanmasını özellikle söylemeniz şart. Varsayılan olarak hazırlamıyorlar, çünkü bu da ekstra masraf (korkmayın buna para istemiyor Thomann, zaten bu A.TR belgesi sizin hakkınız)

Paketiniz DHL ile gönderime organize ediliyor, bu aşamada faturanız kesilmiş olacaktır. Onu PDF olarak çıktısını alın çerçeveletip duvara asın (şaka tabii). Eğer banka yoluyla EFT yaptıysanız Swift ID isteyin bankanızdan... (KKDF ödememek için SWIFT id şart, ben yandım eller yanmasın...)
KKDF için de banka / EFT yapsanız iyi olur, ben kredi kartı ile ödeme yaptığım için banka hesap dökümü çıktısı alsam da işe yaramadı. Bilginiz olsun.

Ardından bir gün sonra DHL alıyor. Ancak yola çıkmıyor hemen. Feucht denen bir yerde 2-3 gün bekliyor. (DHL Posta toplama merkezi)
Bundan sonra siparişleriniz altından takip edebiliyorsunuz DHL kargo numarası ile.

2 hafta sonra Türkiye'ye İSTANBUL UKİM'e (Uluslararası Posta / Kargo İşleme Merkezi) ulaşıyor.

Ardından burada da bir kaç gün bekliyor. Artık gönderinizi DHL linki altında beliren ; PTTKargo aracılığı ile takip etmeye başlıyorsunuz. Burada 3 yerden takip edebilirsiniz.;
-DHL linki altındaki PTT linki
-pttkargo resmi sitesi
-edevlet ptt

En günceli edevlet üzerinden takip edebildim ben, diğerleri hep bir iki adım gerideydi.

UKİM'den bir kaç gün sonra çıkıyor gönderiniz. Ve bulunduğunuz şehrin postane merkezine geliyor. Gümrüksüz geçiş oldu diye sevinmeyin ; sonu hüsran, bulunduğunuz şehirde gümrükleme oluyor.

Bir kaç gün sonra da bulunduğunuz şehre geliyor. Eğer Gümrük Memuruna denk gelirse işiniz hemen olur, yoksa 1 hafta da burada bekliyor.

Gümrük Memurları Çarşamba ya da Perşembe günleri gidip gelen malzemeyi kontrol ediyorlar.
Eğer mal bedeli 150 EUR üzerindeyse beyanname açılması gerekiyor.

Beyanname açılması gerekliyse sizi arıyorlar , Merhaba Gümrüğe gelmeniz gerekiyor diyorlar.

Bu aşamada iki yol var önünüzde; evrakları alıp gümrüğe gidebilirsiniz, ya da bir gümrükçüye vekalet verip ona işlemleri yaptırabilirsiniz.
Vekalet vermeyi seçtim ben, 450 TL bir ücreti var, Gümrükçünüzden istiyorsunuz vekalet metnini size gönderiyor. Noterden tasdik olunduktan sonra o belgeyi mail yoluyla ya da elden gümrükçünüze veriyorsunuz. Fatura, Swift ID ve varsa A.TR yi gönderiyorsunuz. A.TR büyük ihtimalle paket üzerinde gelir, onu gümrükçünüz alır.

Adınıza beyanname açılıyor ve vergileri ödeyip beyannameyi kapatıyor gümrükçünüz. Bu aşamada gümrükçünüz size Gümrük Beyannamesini ve Vergi Dekontunu gönderecek.

Beyanname ve vergi dekontu çıktısı ile bulunduğunuz ilin PİDM (Posta ve Kargo işleme dağıtım Merkezi ) merkezine gidip gönderinizi artık teslim alabilirsiniz.
Gümrük servisinin çalışma saatleri 10:30-19:30 arası. Benim gibi 8:30 da dikilip ağaç olmayın orada...

Tüm masraflar da şu şekilde oluyor....

Schecter Demon 7 LH - 12.100,64 TL (11.11.2022 Eur kuruyla)
Navlun - 576,76 TL
Vekaletname - 449,00 TL
Gümrük Vergisi KKDF ve KDV- 5.801,00 TL (bunun dökümünü beyanname elime geçince ayrıntılı belirtirim, zira A.TR'nin ne gibi bir katkısı olduğunu da bilmek lazım)
PTT'ye verilen 17,00 TL
Benim için toplam; 18.944,40 TL
Benim müşavirim tanıdık olduğu için Gümrük Müşavirine hizmet bedeli ödemedim ancak bunda da baz ücret
GMM - 684,40 TL

Normalde toplamda ; 19.628,80 TL ye gelmiş oluyor.
NOT: Vergi hesaplarken beyanname açılan tarihin güncel kuru üzerinden mal bedeli hesaplanıyor yani siz malı 1 EUR = 18,50 TL üzerinden alsanız da bir ay sonra mal geldiğinde 19,80 ise güncel kur ; o bedel üzerinden vergi ödeniyor.

Gelelim Vergi oranlarına; GTİP Olarak Gümrükçüm 92029030 girmiş beyannameye. Menşeiisini de ALMANYA olarak belirttik.

Mal bedeli + Navlun + Sigorta Bedeli Toplamının;
EMY: %3,20
İlave GV: %10
KKDF : %6
Yurtiçi : 750,00 TL
D.V. : 176,79 TL

Ancak ödediğim tutar ile beyannamede yazan çok farklı;

Mal Bedeli ; 13.102,87
Sigorta ; 393,96
G.V ; 0,00
D.V ; 176,70
Ek mali Y. ; 431,87
K.K.D.F. ; 784,76


Bunların hepsi KDV Matrahını oluşturuyor. O gün gönderdiğim kurdan olmadığı için toplamda 20.046,89 TL gibi bir rakam çıkıyor. Aradaki kur farkını K.K.D.F. ile almış oluyorlar.

KDV: 3.058,00

Vergiler Toplamı: 5.801,00 TL

İlave Gümrük Vergisini %10 olarak ödemişiz.
K.K.D.F Mal Bedeli ve Sigorta Bedeli toplamının %6'sı.
Ek Mali Yükümlülük Bedeli %3,2

K.K.D.F den muaf olmak için ancak ve ancak Banka yoluyla EFT olarak ödenip bankadan SWIFT ID istemek gerekiyor, aksi takdirde beyanname MAL MUKABİLİ olarak açılacağı için %6 ek bir masraf ortaya çıkıyor.

Düz hesapla; %46 oranında Toplam vergi ödemişim. (iGV, KKDF,EMY,KDV)

Herkese bol şans...

157751 eklentisini görüntüle157752 eklentisini görüntüle
Merhaba bende buradan gitar almayı düşünüyorum ve sanırım arkadaşımın söylediği kadarıyla o hayvan gibi vergiden kurtulmak için 140 euro altı bir alışveriş yapmamız gerekiyormuş benim totalde shipping ile beraber görseldeki kadar tutuyor bunun üstüne daha vergi ödeyecek miyim yanıtlarsanız çok sevinirim<3
Ekran-Resmi-2023-10-08-15.18.32.jpg
 
Merhaba, thomann'dan elektronik davul almayı düşünüyorum. Ürünün ücreti 420 euro, Yukarıda anlatılanlardan anladığım kadarıyla %50 civarı da vergi mi ödeyeceğim gelince? Öyle olacaksa Türkiye'den almaktan çok bir farklı kalmıyor. Bir de elektronik bir ürün olduğu için üstüne ÖTV mi ödemem gerekecek?
 
Merhaba, thomann'dan elektronik davul almayı düşünüyorum. Ürünün ücreti 420 euro, Yukarıda anlatılanlardan anladığım kadarıyla %50 civarı da vergi mi ödeyeceğim gelince? Öyle olacaksa Türkiye'den almaktan çok bir farklı kalmıyor. Bir de elektronik bir ürün olduğu için üstüne ÖTV mi ödemem gerekecek?
yahu google a girip posta gümrüğü mevzuatı yazmak ya da konunun başına gidip okumak neden bu kadar zor?
 
Merhaba, thomann'dan elektronik davul almayı düşünüyorum. Ürünün ücreti 420 euro, Yukarıda anlatılanlardan anladığım kadarıyla %50 civarı da vergi mi ödeyeceğim gelince? Öyle olacaksa Türkiye'den almaktan çok bir farklı kalmıyor. Bir de elektronik bir ürün olduğu için üstüne ÖTV mi ödemem gerekecek?
son 15-20 sayfayı karıştır 10 kere anlatıldı... ha yok zahmet edemem sen bana anlatacaksın illa dersen 150 euro üzerindeki her şeyi 2 ile çarp ve gümrükçü vs ile bizzat gidip uğraşacak zamanı planla
 
Geri
Üst