Tadında çalan virtüöz gitaristler - Shawn Tubbs ve eargasm tonları

Son zamanlarda, teknisyen/virtüöz shred-fusion ekolü gitaristlerin bir tür anti-tezi olarak ortaya çıkan bir dizi gitarist olduğunu gözlemliyorum.
Bunlar özellikle blues kökenli, ama bluesu çok daha sofistike çalan, country-funk-fusion gibi etkilerle birleştiren gitaristler. Bunların kökeni Larry Carlton, Robben Ford ve Allen Hinds gibi adamlara götürülebilir, ama yakın zamanda Josh Smith ve başka adamlarla (mesela Jack Ruch, Oz Noy...) giderek daha popüler hale gelmeye başladılar. Aslında bunlar da virtüöz gitaristler bence, ama teknik hakimiyetlerini gözümüze sokmaya çalışmıyorlar. Daha çok da Andy Timmonsvari bir çalışları var denebilir.
Shawn Tubbs da bunlardan biri. Çok tadında çalıyor, ama aslında çok iyi tekniği de var (zaman zaman da gösteriyor). Burada kendi gitarını tanıtmış ve daha çok parmakla çalmış (bunu yapabilmek de yine bu ekolün özelliklerinden biri olarak gözüküyor). Forumda başlığı olmadığını gördüm.


Tubbs aynı zamanda ton konusundaki hassasiyeti ve ürün demoları ile de biliniyor (aslında Nashville'de stüdyo müzisyeni sanırım).
Amfileri ile tanıdığımız Revv firmasının Tubbs için yaptığı bir de overdrive pedalı var. Onun da muhteşem tonları var.
 
Son düzenleme:
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Virtüöz sayılır mı bilmem ama Jeff Pearce var mesela New Age gitaristi gitarda ufuklar sadece belli türlerde değil.


Yok, benim kast ettiğim bu tarz çalanlar değil. Bu, bir tür ambient çalan Satriani gibi. Adam da tadında çalıyor ama, bu ambient işlerinde genellikle modal yapıların üzerine "dizileri yedirme" durumu var.
Benim kast ettiğim tayfa, "playing through the changes" becerisine sahip (tek tek akorların hakkını vererek çalmayı hedefleyen) ve cümlelemede ritmik olarak daha hassas (örnek veriyorum, adam ilk vuruşun ikinci onaltılığına bir nota koyuyor filan...) Bir de, outside çalma becerileri var, kromatik düşünüp ton dışına çıkıp tansiyon yaratıp tekrar çözmeyi filan seviyorlar.
Buradaki çalım daha dizi/mod odaklı ve diyatonik, 80'ler etkisi var daha çok.
 
Geri
Üst