Ömer Özdemir - KORKU İlk Single Çalışmam sizlerle.

Birazcık daha diyaframdan support olabilir anlamında söyledim, mixle ilgili bir yorum yapmak istemedim çok da bildiğim bir alan değil çünkü :)

Selam Ömer:)
Şu yorumu okuyunca şarkıyı dinlemeye karar verdim 🤣 Rock vokali konuşulur da ben ukalalık yapmadan durabilir miyim... I-ıh.
Falsettoların cılız duyulma nedeni falsetto olması:) Stilistik bir şey yani. Falsetto daha dolu veya hacimli olduğunda zaten kimilerinin "reinforced falsetto" veya "mixed voice" dediği tını oluşuyor. Hatta kimileri zaten gerçek kafa sesinin falsetto olmadığını (falsetto = false soprano demekmiş...), falsettonun içerisinde çok daha fazla "hava" olduğunu söylüyor. Bu kavramlar üzerinde de bir uzlaşma yok aslında. Eğer kişi falsetto duyurmak istediği için böyle söylüyorsa o bir tercih aslında.

Bir de, alternatif rocktaki erkek vokal anlayışı daha çok bariton tınıları üzerine kurulu olduğu için, bu tarzın müzisyenlerinin kulağında kuvvetli kafa sesi olan erkek vokal anlayışı da pek olmuyor. O tınıların uygun teknikle çok daha kuvvetli verildiği tarzları-vokalleri pek dinlemedikleri için, bahsettiğin tını kafalarında da pek canlanmıyor.
Yazın mixed voice ile ilgili olarak youtube üzerinden bir ders satın almıştım; dersi hazırlayan elemanın bütün rock kültürünün alternatif vokalleri üzerine kurulu olduğunu anlayınca, gülsem mi, ağlasam mı bilememiştim. Mark Boals, John West, Doogie White vs... gibi adamların miksi yırtıp geçen kompresli mixed voice tınılarını, veya Ronnie Romero gibi registerindeki her yerden "belt" tınısı ile inanılmaz hacimle söyleyebilen adamları muhtemelen hiç işitmemişti; adam bozulmasın diye de verdiği örneklerin çok yetersiz olduğunu söylemedim artık 🤣

arkadaş selamlar. bayadır iş yoğunluğundan giremedim. çok değerli yorumlar yapılmış. özellikle barrios sayesinde nutkum tutuldu. ne diyo abi bu adam dedim. iyi bir şey mi söyledi kötü mü bilemedim. 🤣

vokal konusunda ben hiç rock vokalistinden ders almadım. iki hocamın ilki bayan jazz vokalisti, diğeri de soprano operacıydı. garip bir karışım oldu ve nihayetinde ben sert bir parça yaptım. sonuç bu oldu.

sevgili barrios , bu konuda tavsiyelerin olursa memnuniyetle dinlemek isterim.
 
Bence de çok güzel olmuş yapabileceğim tek eleştiri - kişisel görüş: mix'den mi artık tondan vs. bilemiyorum cılız geldi sound, biraz daha dolu dolu dolgun bir sound olsa tadından yenmez... (Müzik seti ve büyük speakerlarla dinledim ...) The Climb'ı anımsattı ki çok severim...

çok teşekkür ederim. açıkçası ilk master senin istediğin gibiydi. sanırım videoda mp3 kullanıldı ve kalite düştü. spotify dan dinlersen daha iyi duyabilirsin. selamlar .
 
ABİ BAYILDIM GERÇEKTEN!
Özellikle 3. yeniciler, arabesk ve sidikli rock tarzından gına gelmişti.
Açık söyleyeyim girişte gitar sesini ilk duyduğumda "Bu ne ya" demiştim ama devamında bilgisayardan basit bir kulaklıkla bile dinlerken acayip keyif aldım.
Gitarlar, özellikle bas, vokal hepsi çok hoşuma gitti. Sözler de iyi!

Parça artık yayınlanmış ama çok bir iki eleştiri yapmak istiyorum
2:56'de" gökyüzü neden kızıl bu akşam" kısmı ve devamında vokal çiftlense çok güzel kuvvetli olurdu diyorum.
Bir de kapanışta gitar solosunu daha uzun beklerdim. (evet rockını buldum, sololusunu arıyorum :D )

Böyle çalışmalar görünce yerli yabancı arkadaşlara paylaşıyorum, eli yüzü düzgün çalışmalar tanınsın. Üşenmezseniz siz de yapın derim :))
valla ne diyeyim bugün iyi ki foruma girmişim. çok mutlu oldum yorumlar sayesinde. eksik olmayın.

eleştirdiğin kısımda aslında vokal çift. iki oktavdan söylüyorum. fakat miks yapan arkadaş nedense pes olanı gömmüş. ben daha önde istemiştim. farklı şeylere yoğunlaşınca o arada kaynadı. yoksa referans mikste senin istediğin gibiydi.
 
arkadaş selamlar. bayadır iş yoğunluğundan giremedim. çok değerli yorumlar yapılmış. özellikle barrios sayesinde nutkum tutuldu. ne diyo abi bu adam dedim. iyi bir şey mi söyledi kötü mü bilemedim. 🤣

vokal konusunda ben hiç rock vokalistinden ders almadım. iki hocamın ilki bayan jazz vokalisti, diğeri de soprano operacıydı. garip bir karışım oldu ve nihayetinde ben sert bir parça yaptım. sonuç bu oldu.

sevgili barrios , bu konuda tavsiyelerin olursa memnuniyetle dinlemek isterim.
Valla kötü bir şey söylemedim:)
Şaka bir yana; falsetto meselesi stilistik bir tercih. Bence sizin yaptığınız vokal müziğe oturmuş; falsetto da işin dramasını arttırıyor. Kesinlikle kötü duyulmuyor, yapılan yorumlar beklentilerle ilgili. Ben de severim o etkiyi; Chris Isaac Wicked Game şarkısında yapar mesela ve çok yakışır.
Benim yaptığım teknik yorumlar işin biraz "nerd" muhabbeti tarafındaydı; azıcık ukalalık yaptım ama doğrudan sizin yorumunuzla ilgili değildi onlar 🤣
Çok kısaca şöyle özetleyeyim: Sizin falsetto olarak verdiğiniz tınıları rock-metal vokalleri genellikle iki türlü veriyor:
1)Göğüs tınısını koruyarak ("belt" tabir edilen teknik) Bkz. Dio, Bruce Dickinson ve izinden giden rock vokalleri
2)Mixed voice denilen, daha kafa rezonansı tınısıyla ama kompresli, hacimli bir tınıyı muhafaza ederek. Bkz Robert Plant, Ian Gillan, Rob Halford vs izinden giden vokaller.
Bunların detayına girmek anlamsız burada. Bahsetmiş olayım diye yazdım. Zaten yazıya dökmek çok zor, dinlemek ve söylemek lazım.

Bu tınılardan birini bekleyen kulak orada "boşa düşüyor", ama sürpriz etkisi de oradan geliyor. İdeal olarak falsetto, rock soundunda ancak süsleme amacıyla kullanılabilecek bir şey. Ama çalışılırsa onunla da işi yapılabiliyor. Darren Hayes'İn efsane bir şarkısı var falsetto şov yaptığı (Insatiable) .
Ben mesela, sizin verdiğiniz tınıyı falsetto verdiğim zaman volüm olarak düşüyorum, çünkü benim söylediğim ekoller falsettoya düşmeden ses vermek üzerine kurulu:) "İdeal olarak", o tınıyı da hacmi kaybetmeden ve falsettoya düşmeden söyleyebilmek lazım. Ama kişi tercih yaparak öyle söylemek istiyorsa, o farklı bir şey elbette.
Hocalarınızın tümünün kadın olması biraz talihsizlik olmuş; operatik sopranolar göğüs sesi kullanmaz (hayatları kafa sesi...), günümüz cazcılarının çoğu da göğüs sesi ile güçlü tını üretemiyor De Dee Bridgewater filan gibi birisi değilse:) Diğer taraftan, iyi hoca dediğin söylemese de öğretebiliyor. O da önemli aslında.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst