Midi Klavye İle Loop Yapmak

Araştırıp bulamadım maalesef.
Elimde Akai Max 49 Midi klavye var. Şu model;

Youtube'da görüyorum insanlar Midi üzerindeki Padlere basarak Loop oluşturuyor canlı olarak. Örneğin sanki tuş ataması gibi bir şey var ve iki tuşa basıp Pad'e basıyorlar, .çalacaklarını çalıyorlar ve tekrardan Pad'e bastıklarında loop oluşuyor. Ben program olarak reaper kullanıyorum araştırdım yine de bununla ilgili bir örnek göremedim. Şunu diyebilirsiniz ''kardeşim sen de çalacağını çal DAW üzerinden sonsuz loop ayarla''. Tam olarak istediğim o değil yani canlı olarak sırayla çalıp loopa almasını istiyorum youtube'de gördüklerim gibi örnek verecek olursak;


Yani midi klavyenin böyle bir tuş atama özelliği mi olması lazım?
Yoksa tuş ataması belirli bir şekilde mi yapılıyor?

Yardımcı olabilirseniz memnun olurum...
 
Bu aletin böyle bir özelliği olduğuna emin misiniz? Detaylı özelliklerine bakmaya üşendim ama eğer içinde ek bir aparat yoksa yani sadece midi klavye ise böyle bir özellik yoktur. Kendi içinde sesi olmadan da böyle bir özellik olacağını pek sanmıyorum, midi klavye mantığı sadece kullandığınız daw'a sinyal göndermektir. Anladığım kadarıyla üzerindeki butonları kanalları seçmeye ve kaydetmeye göre çeşitli şekilde kolaylaştırıcı atamalar yapılmış ve o şekilde canlı loop olarak kullanılıyor. Bıraktığınız videonun "Michael Puglisi" yorumuna verilen cevapta da bunu kısmen açıklamışlar.

Aratınca mesela aşağıda eklediğim sonuç da geliyor, Aynı alet değil ama aynı mantık olduğunu tahmin ediyorum, aynı şekilde kayıt için kullanıyor, garageband üzerinde kanallar seçili, aletle onlara teker teker kayıt ediyor. Yani daw'daki sonsuz loop olayının pratik hali diyelim. Canlı çalımlarda böyle çok daha pratik olsa da bence kayıt için kısayol tuşlarını öğrenip kaydetmek daha mantıklı çünkü her canlı performansta tam olarak ölçülere oturan bir kayıt çıkaramayabilirsiniz, kaydın midi halini görüp düzeltmek çok daha mantıklı, en azından ben online doğaçlama performansları için bu şekilde kullanıyorum, elimdeki midi klavyede fazladan tuşlar yok ama her klavyenin tuşlarını benzer şekilde programlamak mümkün olabilir ama onun yerine canlı midi kaydedip isteğe göre kullanmak bence çok daha mantıklı, tabii yine de tercih sizin, bu klavyede kısayolları atayabileceğiniz ayarlar mevcut, onları programlayıp bu videodaki gibi kullanabilirsiniz:

 
MIDI klavyelerde her bir pad klavyedeki bir notaya tekabül etmektedir. MIDI klavyenin yönetim yazılımından bu notalar ve klavyenin birçok ayarı (tuş hassasiyeti, knob'ların hangi midi CC'leri değiştireceği vb) ayarlanabilir. (Bkz: Ekteki resimde Arturia marka klavyelerin yönetim yazılımı olan MIDI Control Center görülmektedir. Sol üstteki pad'e C5 notası ayarlanmıştır. )

Bir davul loop'u oluşturacaksanız, Ableton Live'dan örnek vermek gerekirse kanalların olduğu bölüme bir tane Drum Rack isimli enstrüman yerleştirip her bir göze bir ses dosyası (sample) atamanız gerekir (sürükle-bırak). Ya da hazır DrumKit'ler vardır birini ekrandaki boş bir yere sürükleyip bıraktığınızda direkt kullanılabilir. Dikkat etmeniz gereken nokta klavyedeki padlerin bastığı notalarla DrumRack/Kit'in gözlerinde yazan notaların örtüşmesidir.

Daha sonra overdub özelliğini açıp kaydetmeye başlarsınız. Overdub her döngüde önceki kaydı tutarak yeni bastıklarınızı üzerine ilave eder. 1 ya da 2 barlık bir alan seçip loop özelliğini aktif etmeniz gerekebilir. (DAW'a göre değişir)
 

Dosyalar

  • midiklavye.jpg
    midiklavye.jpg
    130.8 KB · Gösterim: 42
Geri
Üst