Ses kartı takınca fl studio kasıyor

Bu forumda dijital mixle alakalı konular açmak uygubmu bilmiyorum başka düzgün forum bulamadım neyse konuya giriyoeum yaklaşır 2 yıldır ses kartı olmadan vokal mix yapıyordum, ses kalitesindeki düşüklük ve programın çok kasması nedeniyle bi ses kartı almaya karar versim behringer umc202hd aldım fakat aldığıma pişman oldum diyebilirim ses kartsız direk işlemcinin gücüyle fl studiodan çok daha fazla verim alıyordum şuan en ufak yoğunlukta hayvani dercede kasma yaşıyorum, anoemal kısımda şurda, buffer size 512 iken orta düzey kasıyor 2048 e aldığımda ses duyulmayacak kadar fazla kasıyor buffer size ı aşağı çektiğimdede aynı.
Ayrıca safe mode a almadığım sürece asla ses duyamıyorum çünkü ses kasılmaktan gelmiyoe bile, sadece fl de değil spotifyda bile dinlerken arada kasıyor işlemcim biraz kötü (fx-4100) ama ses kartı olmadan bana yetebilen işlemci ses kartı gelince daha beter olucağını sanmıyorum bu neden olabilir
 
Ses kartları maalesef ekran kartı veya işlemci gibi taktığında performans boostlayan şeyler değil. Yalnızca enstrüman vb bağlayabilmek için kullanılan arayüzler. Yani DAW kullanırken bilgisayarın zaten zorlanıyorsa audio interface burada bir iyileştirme aracı değil.

Ses kartı kullandığında mantıken route uzamış oluyor. İşlemci ve ram kapasitesi DAW üzerinde çok somut etkileri olan şeyler. Halihazırda işlemcin bir lag/latency ile başa çıkmakta zorlanıyorsa, chaine bir parça daha ekleyerek prosesi bir tık daha ağırlaştırmış oluyorsun.

ASIO kullanmıyorsan, ASIO4ALL kurarak bir dene.

Sadece buffer size değil sampling rate de önemli. Belki biraz ayarla kendine sweet spot bulabilirsin. Ya da ne bileyim ses kartının kendi yazılımı varsa onu kurcalayabilirsin.

FL çok bilgim olan bir program değil ama DAWlar içerisinde performansı iyileştirmek için vstleri kullanılmadığı zamanlarda kapalı tutan ayarlar var ona bir bakabilirsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Evet hepsini denedim fakat şöyle birşey var benim pc okadarda dawlarda kasıcak bi pc değil fl de açtığım pluginin 4-5 katını studio one da açtığımda en ufak kasılma bile olmuyor ama studio one'ı pek sevmiyorum dijital mix değilde analog mix yapar gibi zorlaştırıyor. Onun dışında asio4all ve asio4all v2 var ordan ses kartını seçtiğimde bu sefer pc de sıçıyor sadece ses değil, şuan behringerin sitesinden indirdiğim ses kartının orjinal driverini kullanıyorum fl de de onu seçiyorum, ayrıca ben ses kartının işlemci gibi sesi işlediğini sanıyordum eğer gerçekten öyleyse dueum kötü işlemci yükselticem galiba
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Ha virde merak ettiğim buffer size ı arttıeınca kasmanın biraz hafiflemesi gerekmiyor mu? Neden daha fszla kasıyor
 
Normalde evet buffer size arttıkça pcye işlem yapmak için daha fazla süre verilmiş oluyor doğru. Açıkçası ona ben de anlam veremedim.

Studio One, FL'den daha hafif bir program diye biliyorum ama birinde hiç sorun yokken diğerinde bu kadar problem yaşaman hiç normal durmuyor. O kadar da fark yoktur diye tahmin ediyorum.

PC, Ses kartı ve DAW'daki sample ratelerin hepsi aynı değil mi? Yani tamamı 48khz örnek veriyorum.

Ses kartının driverını kaldırıp doğrudan ASIO denediğinde nasıl olur acaba, belki bir driver sorunudur. Şu an bomboş fikir yürütüyorum kalçadan.
 
fl studio, studio one a göre daha çok sistem kaynağı kullanıyor. studio one a geçmenizi tavsiye ederim. ben de fl studio ile kasma problemleri yaşadığım için studio one a geçtim. bir göz atın derim.
 
Ses kartları maalesef ekran kartı veya işlemci gibi taktığında performans boostlayan şeyler değil. Yalnızca enstrüman vb bağlayabilmek için kullanılan arayüzler.

Bu ifadeden emin misiniz? Dahili işlemcilere sahip çeşitli ürünler mevcut. Arkadaşın kartı muhtemelen bunlardan değil, ancak ev kullanıcısının rahatlıkla alabileceği birçok ses kartı dahili işlemcileri ile bilgisayarın yükünü hafifletmekte.

 
Studio One, Cubase, Ableton Live kullanıcısı olarak bir proje için FL Studio öğrenmem gerekti.

İlk problemim direkt olarak arayüzün (Kronometre ve animasyonlar dahil) kasmasıydı. Onu Audio Settings'ten Primary Sound Driver yerine ses kartımın ASIO sürücülerini seçerek çözdüm. Arayüz adeta tereyağı gibi akmaya başladı. ASIO4ALL sürücüleri de yüklü. Sürücü olarak onu seçince de akıcı sonuç aldım.

İkinci problem VST plugin'lerin diğer DAW'lara göre üç misli daha çok CPU kaynağı tüketmesi. Bunu engelleyecek pek bir seçeneğiniz yok. Efektler konusunda daha minimalist ve cimri davranmak gerekiyor. Her kanala reverb koymak yerine tek kanala koyup kanalların seslerini o kanala yönlendirin (Aux Send tekniği) Vokal kanallarında pluginler epey kalabalık olabiliyor. Ekolayzır, birden fazla kompresör, delay, reverb... vb. Onları da önce tek kanalda toplayın, daha sonra o kanalı da aux send olarak efekt kanalınıza yönlendirin.

Onun dışında aşağıdaki ayarları yaparsanız CPU tüketimi birkaç puan daha düşecektir:

Options - Audio Settings
Tripler Buffer'ı açın.
General Settings:
Animations: "Don't Distract Me" seçin.
Ultrasmooth: kapatın.
Smoothing: çubuğu en düşüğe getirin.

Pek tasvip etmesem de; işiniz bittikçe kanallardaki efektleri kalıcı hale getirerek CPU yükünü düşürebilirsiniz. Projenin yedeğini her radikal hareketten önce almayı unutmayın.

Gelelim ses kartı meselesine. 70-80 bin lira bir gitara verirken ses kartı gibi çok önemli bir ekipmanda cimrilik yapmak hiç doğru değil. Behringer'ın tek iyi ses kartı UMC1820. Giriş seviyesi kartlarında çok problem yaşarsınız. Focusrite, Motu ve Audient kartlar da gayet iyidir. Yine de tek girişli ses kartları sıkıntılı olabiliyor. 2 ya da 4 girişli ses kartlarını tercih edin. DSP'li kart almanıza hiç gerek yok. DSP'nin tillahını pazarlayan Universal Audio bile DSP'siz çalışan native plugin'lere geçti. Günümüz teknolojisinde 8 çekirdekli bir işlemciniz ve yeterli RAM'iniz varsa performans engeline takılmadan profesyonel miksler çıkarabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
teşekkür ederim sorun ses kartının driverlarında.. eski driverı kurunca çok daha fazla rahatladı sıfır kasma var ve ses kartı yokken açabildiğim pluginden daha fazlasını açabiliyorum fakat en son yazan arkadaşın dediği gibi uphoria serisi hiç güzel değil sanırım yabancı forumlardada baya araştırdım millet artık behringer ses kartlarının kulaklık çıkışlarının tamamen distortionlu olmasını normal karşılıyor sanırım behringer okadarda iyi bir marka değil ,bu arada ses kartımın dahili bir işlemcisi olup olmadığına nerden bakabilirim?
 
Geri
Üst