kopan mi teli birleştirilebilir mi

elektro gitarda kopan ince mi telini herhangi bir şekilde birleştirmenin bir yöntemi var mı tel klavye üzerinde bir yerden kopmadı tamda burgunun olduğu yerden koptu (telleri bağlayınca burgudan sonra artan teli kesmemiştim) eğer birleştirmenin bir yöntemi ya da daha önce deneyen var mı
 
Arkadaşın sorduğu şey bence gülünecek bir şey değil. Aksine ciddi bir fizik problemi.

Aslında benim de merak ettiğim bir husus. Akort sırasında Mi teli tam burgunun dibinden kopunca elimde hiç tel kalmadığı için acilen pratik bir çözüm gerekti. Kopan ince mi telini üst eşiğe daha yakın olan başka bir burguya geçirip; oradaki teli de mi telinin burgusuna sardım. Böyle bir durumda tonda değişim meydana gelir mi? Teorik olarak gelmemesi lazım. Üst eşikten ötesinin titreşimi ihmal edilebilir seviyede olur sonuçta

NOT: Bunu yaptıktan hemen sonra akort ederken Mi yine koptu
 
Son düzenleme:
Evet, daha geçenlerde franken stratımın mi teli koptu, sürekli yeni tel alacak bütçem olmadığından az önce biraz bilim yaptım ve sonuç;
0.10 kalınlığında bir mi teli eğer burguya yakın bir yerden koptuysa teli birleştirmek ve işlevselliğini korumak mümkün.
Mi telinden daha kalın bir telin köprü tarafını (sarımlı kısmı) mi teliyle lehimledim (burada tellerin hizalanması ve aralarında boşluk kalmaması önemli ) lehimin boyutunu büyük tuttum, ve şekil olarak yuvarlak bir biçimde lehimledim buradaki önemli kısım lehimin burgu deliğinden kaçacak kadar küçük olmaması. Gitarın üst eşiği kilitli olduğundan akor problemi yaşamadım. Telin kıvrımına göre yeniden takarsanız sorun yaşamazsınız gibi.
 

Dosyalar

  • IMG_20230717_180332.jpg
    IMG_20230717_180332.jpg
    1.8 MB · Gösterim: 75
  • IMG_20230717_180532.jpg
    IMG_20230717_180532.jpg
    1.8 MB · Gösterim: 78
Başlıklar artık trolleniyor muyuz yoksa ülkenin durumu mu bu diye derin düşüncelerle uzun uzun baktığım sayfalar olmaya başladı. Değiştirmişken takım tel değiştirmek daha mantıklı, tek tel her zaman kötü oluyor ama yine de fiyatlar o kadar artmış olamaz sanırım. Umarım artmamıştır, açıp bakmaya bile korktum şu an...

Olaya gelirsem, ben klasik gitar için bu tarz bir şeyler yapmıştım, burgunun oradan ya da aradan bir yerden denk getirip sardığınız zaman çalışmıştı ama telin burgusunu değiştirmek ya da herhangi bir şekilde elektro gitarda çalışacağını sanmıyorum çünkü zaten elektro gitar teli kopuyorsa işi bitmiştir, onu artık kullanamazsınız. Eğer hatalı akort ya da sarmada, gitarda teli bozacak bir şey yoksa elektro gitar telini zaten bu şekilde koparamazsınız.

Ayrıca saptaki ayarlar bu kadar ince midir bilemiyorum ama eğer burguyu değiştirirseniz normal halinden farklı bir basınç uygulayacağı da bariz.
 
Ya şu forumda tamam saçma sapan sorular geliyor, duman tonu, kedim gitarıma işedi ton değişir mi vs bunlar kabul ama her şeye interneti ergeni gibi cevap verme işini bırakmak gerek artık

Özellikle yeni teli takarken patlaması gerçekten bir evlat acısı. Ben gitarda da, elektroda da, buzuki de aynı işlemi yaptım. Yeni paket elektro teli, Üretim hatası mıdır nedir, daha akorda gelmeden boncuktan koptu.
Tonu ve sustaini değiştireceğini, değiştirse bile kulağın onu anlayacağını sanmıyorum. Zaten iki köprü arasında ek olmayacağı için ne kadar fark edebilir?

Bir pense/ kargaburun ve kullanabileceğin boşta kısa bir tel yeterli. (aynı telin kalınlığında olursa da iyi, fiziksel açıklaması bilmem ama bana böyle mantıklı geliyor)
bazen iki pense de olur ama ikiye çok gerek olacağını sanmıyorum

Kopan telin en ucuna U şeklinde bir şekil yap. ama oval kalsın, çok ezme, keskin olursa kopma ihtimali çok yüksek.
Boşta kalan uç da çok kısa olmasın tutmaz, sonra gerginlikte kayar tekrar patlar. Çok uzun olursa da telin payından yersin bu sefer ek yeri köprü içinde kalır. Onu artık göz kararı ayarlayacaksın
KAç yaptığın kısmı (yani unun açık kısımlarını tam üst üste getir, penseyle sıkıca tut)
Diğer tarafta kalan halkayı elle çevire çevire sar (ikinci bir penseyle de sarılabilir ama ikinci bir penseye gerek olacağını sanmam)
Telin boncuklu tarafı gibi bir sarım olacak, ne kadar sık ve sıkı sararsan daha iyi.
Sonra oluşan halkadan diğer teli geçirip aynı işlemi yapıyorsun ve tamam

istersen önce bunu eski tellerde de, baktın yapabiliyorsun asıl telde denersin. çünkü tele kat yaparken genelde hakkın tek. İŞlemi düzgün yapamazsan tel biraz daha kısalabilir.
 
Geri
Üst