Manyetik değişimi sonrasında bağlantı sorunu var mı?

Merhaba,

SSS strat gitarım var. Fat50 manyetiklere sahip. Köprüdeki fat50 manyetiği dimarzio chopper single humbucker ile değiştirdim. Manyetik tel yüksekliği ortalama 2,5 3 mm civarı her ikisi içinde eşit yaptım. Çok uzun süredir gitar çalmama rağmen pek gitarın elektronik kısmından anlamam. Bugününde pazar olmasından ve hafta içinde yoğun olacağımdan dolayı luthiere yakın zamanda gidemeyeceğimden bir kaç video izleyip hiç anlamadığım manyetik değiştirme olayını sabırsızlıktan kendim yaptım.

Bir şey aklıma takıldı. Her ne kadar bağlantıyı doğru yapsamda, faz sorunu olduğunda bağlantı kablolarının yerleri değişmesi gerekiyormuş.
Fakat faz sorununun ne olabileceği konusunda bir fikrim yok.

Fat50 manyetiklerin düşük çıkışlı olduğunu biliyorum. Chopper manyetiklerin çıkışı daha yüksek. Ses yüksekliği Fat50 sap pozisyonu, dimarzio humbucker'a göre sanki aynı, yada hafif daha yüksek gibi geldi bana. Ben dimarzionunki daha yüksek olur diye bekledim. Hatta çok fark olursa sap manyetiğini de değiştiririm diye düşünmüştüm.

Ses yüksekliği konusunda acaba yanılıyor muyum?.. Yoksa faz sorunu dedikleri bumu?.. Yada normal mi sesler? Dengeli geliyor mu?
Ufak bir ses kaydıda koydum. Birinci dimarzio köprü, ikinci fat50 sap. O şekilde bir o bir o sırayla gidiyor..

Örnek Kayıt
 
Phase off sorunu iki manyetiğin birlikte çalıştığı durumda frekans kaybı olursa anlayabileceğiniz bir şey. Orta pozisyonlarda ses hacimsizleşiyorsa faz sorunu yaşamışsınız demektir
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
5 yollu swich var. 2'ci pozisyonda hacimsizlik hissediyorum eskiye göre. Acaba chopper manyetiğinin karakterimi böyle diye düşünüyorum. Ama sonuçta humbucker, daha hacimli olmalıydı..
Onunda örneğini paylaşim. Sırayla 1'ci pozisyon, 2'ci pozisyon ve 3'cü pozisyon. 3'cüde sadece fat 50 var. Daha baslı daha hacimli bir ses veriyor. 2 hacimsiz geliyor. Faz sorunu anladığım kadarıyla hacimsiz bir sound demek.
Ses örneklerine göre faz sorunu var mı peki? Manyetiğin karakterinden değil o halde.

Örnek Kayıt 2

 
Faz sorunu iki manyetiğin birlikte çalışırken bazı frekansların üst üste gelip birbirini engellemesi gibi amatör bir cevabım var ama mühendis arkadaş varsa daha doğru terimlerle açıklayabilir. Sebebi bobinin sarım yönü veya manyetiklerin yönlerinin aynı olması olabiliyor diye biliyorum
 
Geri
Üst