Twitch ve Sanatsal Yayınlar!

Bir süredir twitch'i takip ediyorum. Oradaki kitleye göre sanırım boomer statüsündeyim, kaş yaşından sonra oraya dahil edecekler bilmiyorum ama cidden pek bir şey anlayamıyorum.

Cidden çok yetenekli insanlar var resim, heykeltıraş vs gibi dallarla müziği birleşme niyetiyle bu arkadaşları izledim. Yerlisi yabancısı yaptığı işe bir dakika ayırırsa chatle muhabbete 10 dakika ayırıyor. Yani sonradan anladım ki tüm twitch koca bir chat odası...

Aslında buna da karşı değilim, bu tarz etkileşimler de süper sonuçlar verebilir ama içerik olarak yaratıcılığı destekleyen bir şey göremedim. Yani olay sadece kim bağış yaptı, kim abone oldu, teşekkürler falanla geçiyor gibi. Benim gördüğüm (mütemadiyen izlemedim) yayınların ezici çoğunluğu böyle, aralarında istisnai arkadaşlar varsa haklarını yemeyeyim.

Olayı tamamen profesyonel seviyede yayıncılık meselesine çıkartanlara genelde bakmadım. Zaten hedef kitlem ya da ortaklaşa bir şeyler yapmak isteyecek insanlar onlar değil, adamlar ekmeklerinin derdinde, bir şey diyemem.

Tam bu noktada tabii neden twtich? Onun cevabını bilemiyorum. Bu kadar fazla insanın takıldığı başka bir ortama denk gelmedim. Özellikle müzik yayınları için daha iyisi varsa lütfen siz söyleyin.

Gel gelelim neler yaptım. Önce bahsettiğim şekilde denk geldiğim yetenekli ressam ve görsel sanatlarda yayın yapan arkadaşlara ulaşmaya çalıştım. Birçoğu geri dönüş yaptı (sanırım işbirliği kapsamı geniş orada) ama mevzuyu tam anlatınca hop iletişim bitti :)

Yabancı bir iki tanesi yapalım edelim dedikten sonra ses etmedi. Aslında kolektif içerik için de güzel bir ortam. Bunu aynı bir takım sporunun yayını gibi düşünebilirsiniz, o şekilde de gayet eğlenceli olabilir.

Bu şekilde bir yere gitmeyeceğini anlayınca kolları sıvayıp (videoda kelimenin tam anlamıyla) ben de yayına geçerim dedim. Amacım yayıncılık ya da twitch ortamı hiç değil. Sadece kolektif olarak bir şeyler üretmek isteyen insanlara ulaşabilmek.

Bunu zaten NINJAM'da yapıyoruz, oradaki arkadaşlar zaten yayınlara videoları ile katılıyorlar. Yeterince insan yok ve konsept yok. Belli bir konseptte yapabilmek için yeterince insana gerek var. Yumurta tavuk gibi böyle gider...

O yüzden çeşitli seferlerde foruma yazdığım olayı bir de twitch perspektifi ile yineliyorum. İlgilenen arkadaşlar elini korkak alıştırmasın.

Bir hafta önce falan OBS denen arkadaşla tanıştım. Sadece bu programdaki sahne geçişleri ve codepen'den bulduğum çeşitli kodları birleştirerek bir iki görsel sahneler ekledim. Otomatik sahne geçişlerinde her seferinde farklı arka plan ve sözü alıntılayıp ekranda animasyonla gösteriyor. Aynı şekilde zaten kafayı takık olduğum fraktal görseli ve NINJAM'la alakalı harita ve bilgileri falan derken şöyle bir şey ortaya çıktı:


Yayın başlamadan önce katılanları beklerken Legend of 1900 filminden sahneyi koyuyorum. Sesler yine yayına gidiyor ama görüntü 42. dakika civarında başlıyor. Oradan oraya geçiş aslında hoş oldu. İngiltere'den basçı ve İltalya'dan gitarist eşlik ediyor tam bu noktada...

Özetle, işin görsellik kısmında da ilgililer aranızda varsa bekliyorum. Vokal falan zaten çıkmadı ama sadece belli bir hikayeyi-mesajı anlatan görselleri toparlayıp bunları yayın sırasında kontrol edecek biri bile büyük katkı verir. Aşamadığımız tek sorun var, o da böyle bir şeyin içinizden gelmesi...
 
Benim için Twitch

Chica (Epic games fortnite için dance emo ve skin bundle çıkardı. Oyunu ile Bugha'ya falan havada karada çakar).
DizzyKitten
KittyPlays
Loeya
LoserFruit (Epic games fortnite için skin bundle çıkardı)
Pokimane (Epic games fortnite için dance emo ve skin bundle çıkardı)

Ben daha da başka sanatsal yayın bilmiyorum. :)
 
Geri
Üst