Amfi Lambalarındaki "Matched, Balanced" ifadeleri nedir?

Merhabalar, Amfi için lamba sipariş ediyorken hep görüyorum.

Örneğin 4 tane EL84 alacağım; görüyorum ki aynı model lamba "No matched 4 adet" olarak da satılıyor, "4 Adet(QUAD) Matched" olarak da satılıyor.

Preamp lambalarında ise benzer şekilde "Balanced" ve "Matched" opsiyonları yer alıyor.

Match(Eşlenik) ve Balanced(dengeli) ne anlama gelmektedir? Önemi nedir ne değildir?


Alışkanlık oldu diye ben amfime 4 tane EL84 Matched Quad güç lambası aldım. Güç lambalarım gelince de Preamfi lambası alacağım.(Sanırım güç katı lambalarını ve preamp lambalarını illa set olarak almaya gerek yok, ayrı ayrı değiştirmek bir sorun yaratmaz.)

Biraz merak ettim, biraz da bu sorular aklıma takıldı sorayım dedim. İnternete baktım yabancı videolar var hep. Forumda lambalı amfi tutkunu çok arkadaşımız var, mutlaka konuya hakim arkadaşlar çıkacaktır :)
 
matched lambalar eğer amfiniz fixed bias ise uygun olur.
eğer bias ayarı yapılması gerekiyor ise fixed bias lamba almaya gerek yok.

tabi her ne olursa olsun balanced, matched lamba almak iyidir. ama tek tek biasa gerek duyuyor ise amfiniz bu şekilde lamba almanızın bir manası da olmayacak.

bu arada matched eşlenmiş, ikisi yada dördü beraber kullanılsa iyi, balanslı ise birbiri ile uyumlu sorun çıkarmaz anlamında çevirilebilir.
 
Fixed bias amfi = Bias ayarı yapılan amfi

Ayarı yapar bi noktaya koyarsınız fixed olur.

Bu yaptığınız ayarı potans değil dirençle sabitlerseniz mesa gibi değiştirilemeyen fixed bias yaparsınız.

Class A , single endes, cathode biased amfiler ise bias ayarı gerektirmeyenler olurlar.

Matched balanced triode’lar phase inverter da kullanılır, gerekli mi, fark duydum mu hayır, tartışılır. Class AB Push pull amfilerde sinüsün inen ve çıkan tarafı aynı olsun diyerekten triode lar balanslı olsun istenir.
 
Lambaların eşlenik olup olmadığı nasıl anlaşılır? Elimde iki adet lamba var. Üzerinde matched gibi birşeymi yazmalı?
o şekilde alınmadı ise emin olamazsınız. emisyon ve akım ölçümü yapılarak bu eşleşme yapılıyor. birbirinden 2.9mA fazla fark olmamalı ve emisyonları iyi olmalı.
bu akımdan daha az olanlar daha pahalı olabiliyor.

bknz.

 
Lambaların eşlenik olup olmadığı nasıl anlaşılır? Elimde iki adet lamba var. Üzerinde matched gibi birşeymi yazmalı?

Amfiye takıp bias seviyelerine bakarak mesela.. Yani söz konusu güç tüplerini bir amfiye takarak, aynı şartlarda üzerlerinden geçen akıma bakmanız lazım. Bu akım "benzer seviyedeyse" tüpler beraber çalışacak şekilde seçilmişlerdir ( ya da şanslısınızdır). "Benzer seviye" tabiri de biraz izafi tabii.. -+%10 civarı bir değer bence yeterli.
 
Anladım cevaplar için teşekkür ederim. Maalesef değer akım ölçecek gibi bir bilgiye sahip değilim. Spesifik bir özelliğinden anlaşılır mı diye merak etmiştim. Ama ölçülerek anlaşılıyormuş. Teşekkürler.
 
Geri
Üst