Elektro Gitar Alırken Neleri Denemeliyim?

İlk kez elektro gitar alacağım. Severek dinlememe rağmen müzik konusunda da spesifik olarak gitar konusunda da teknik bilgim neredeyse sıfır. Çalarak öğrenmeye çalışacağım sanırım. Gitar alacaklara tavsiye veren birkaç kişiyi okudum internette ve "Denemeden almayın." diyorlar. Ama ben hiçbir şey bilmediğim için neyi denemem gerektiğini de tam olarak bilmiyorum. Bu konuda yardım edebilecek var mı? Ayrıca başlangıç için uygun fiyatlı (çünkü devam edip etmeyeceğimi bilmiyorum, belki hevestir sadece) gitar önerisi olan varsa da dinleyebilirim.
 
Alttaki konuyu okuyabilirsin. Anladığım kadarıyla sadece ilk elektro gitarın olmasının yanı sıra gitara da yeni başlayacaksın. İlk öneri sabit köprülü olmasını tavsiye ederim. Etrafında bilen varsa onlarla iletişim kurabilirsin. Ayrıca 2. ele bakarsan oradan sıfırına göre daha uygun olanları bulabilirsin. Dinlediğin müzik tarzına göre manyetik dizilimi de önem arz edecektir.


Tabi elektro gitar demişken amfi için de alttaki yazıyı okumanı tavsiye ederim. Bu arada gitar + amfi için toplam bütçen nedir?

 
Deneyerek almak SIFIR başlayan bir kişi için çok anlamlı değil. Çalan bir arkadaşın varsa onunla gidip dene daha mantıklı. Söylediğin gibi "neyi" deneyceksin de aa kötüymüş diyeceksin :)

Çok uzun mevzu bu forumu karıştır biraz, benzer soru bin kere soruldu 900 kere cevaplandı ... öyle hap cevap yok ama yol çizmesi açısından hap öneriler:

Zuhal, Dore, Cangöz, Senkop, mydukkan gibi bilindik mağaza veya distribütör sitelerine bak. Bence kesinlikle n11, hepsiburada vs gibi marketplace sitelerden alma. Sadece sahte vs olabilir değil mesele zaten de mümkünse ilk gitarı mağazadan al, muhabbet kur, sorularını sor.

Bilindik markalardan şaşma... Ibanez, Schecter, LTD, Fujigen, Sire, Cort, Squier, Epiphone gibi veya paran varsa PRS, ESP, Fender USA, Gibson vs ... amfisiyle birlikte paket satılan Midex, Madison, Aria vs gibi çok ucuz ve kalitesi tartışılır gofretten hallice çer çöpten uzak dur. Gitar işi %80-90 oranında ne kadar para o kadar kalite orantısı üzerine kurulu.

Amfi ile başlaman mantıklı. Sana hemen yok yiğenim ses kartı al bir sürü amfin de olur diyenler olacak. Yanlış değil ama önce temellerden başla. Şu anda ben sana xxx kartı ve yyy yazılımı al içinde Hesu Demon 212 IR'ı var ve 96kHz sample rate var desem bir şey ifade edecek mi?
 
Bu işten anlayan bir tanıdığınız varsa onunla gitmenizi öneririm, şayet bir şey bilmediğiniz için gitarın bir sıkıntısı varsa sonradan pişman olabilirsiniz.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Bu arada gitar + amfi için toplam bütçen nedir?
Açıkçası ne kadar ucuza kapatabilirsem o kadar iyi. @solitude71 'in dediği gibi Midex, Aria gibi set olarak satılan çok ucuz markalar değil tabii ama Squier, SX gibi biraz daha "eli yüzü düzgün", başlangıç için iş görecek markalara yönelmeyi düşündüm. Dediğin gibi ikinci el sitelerine baktım 3-4 bin civarında fiyatlara bulunabiliyor gibi gözüküyor bahsettiğim gitarlar.

Amfi için de gitarla birlikte almayıp, gitarda biraz ilerledikten sonra almayı düşündüm. Öğrenciyim ve aylık burs alıyorum 2-3 ay sonra biraz daha güzel bir amfi almaya bütçe çıkarmam mümkün olabilir. Guitar Link denilen aletler gördüm belki amfi alana kadar bilgisayarıma bağlayıp onunla idare ederim diye düşündüm.
 
Kısaca:
Karar kıldığınız gitarda, bilen biri ile;
1) Truss rod çalışıyor mu
2) Bakımlı mı
3) Fretler iyi mi
4) Manyetikler çalışıyor mu
5) Akort tutuyor mu
sorularında sorun yoksa, gitar alınır. Herhangi birinde problem varsa fiyatına göre değerlendirilir.
İyi forumlar..
 
Bu arada üstte fretler iyi mi denmiş... kendin deneyeceksen şuna bak, fretler (perdeler) her şeyden önce temiz mi? Mağaza sıfır ürün bile olsa paslanmış veya kullanılmış gibi duruyorsa (çizik, ezik, yamuk) ya çok kötü depo koşullarında saklanmış ya da teşhirde kullanılmış demektir. Bir de daha önemlisi elini sapın iki yanında yukarı aşağı kaydırınca fret uçları ağaçtan taşıyor ve elini kesiyorsa (rahatsız ediyorsa) kötü fret işçiliği var demektir.

Yine kendi başına alacaksan ve çalmayı bilmiyorsan mağazadaki elemana çaldır. ASLA ve ASLA amfiye takıp distortion'ı da açıp zviyaovv cubu cubu şeyler çalmasına izin verme. Clean'de hatta amfiye takmadan akustik gibi çalsın. Çteng sesler geliyorsa, uzun uzun tınlamıyorsa (sustain) en hafifinden ayarsızdır ya da direkt kötü gitardır. Amfiden gelen rock tanrısı tonları ile kafan karışmasın. Hele de mağazanın dev ortamında sesi köklerse süpürge sapı satsa sana ooo sıkı rocker gitarı aldım dersin.
 
mesajında bir eksik var gibi
ilk kez elektro gitar alacaksın ama başka bir enstrüman çalıyor musun? akustik gitar, saz vs?

hiç bir enstrüman deneyimin yoksa, almadan önce gitarı olan arkadaşların gitarlarını denemek, elin nasıl bir sapta/kasada rahat ediyor öğrenmek iyi olur. rahatlık en önemli şeylerden biri.
bütçeyi bilmem ama çok ucuza kaçmamak gerek. iyi enstrüman hem öğrenmek için, hem de şevk için faydalı. sadece bakınca bile seni kendine çekebilmesi gerek.
çok alt sınıf bir saz alınca, başkalarında güzel gitarları görüp kendi enstrümanını küçümsüyor insan, isteği azalıyor.

anlayan biriyle kullanılmış gitar alırdım, ileride zarardan da kurtarırsın. ama alacağınız gitara iyi bakmalısınız.
 
mesajında bir eksik var gibi
ilk kez elektro gitar alacaksın ama başka bir enstrüman çalıyor musun? akustik gitar, saz vs?

hiç bir enstrüman deneyimin yoksa, almadan önce gitarı olan arkadaşların gitarlarını denemek, elin nasıl bir sapta/kasada rahat ediyor öğrenmek iyi olur. rahatlık en önemli şeylerden biri.
bütçeyi bilmem ama çok ucuza kaçmamak gerek. iyi enstrüman hem öğrenmek için, hem de şevk için faydalı. sadece bakınca bile seni kendine çekebilmesi gerek.
çok alt sınıf bir saz alınca, başkalarında güzel gitarları görüp kendi enstrümanını küçümsüyor insan, isteği azalıyor.

anlayan biriyle kullanılmış gitar alırdım, ileride zarardan da kurtarırsın. ama alacağınız gitara iyi bakmalısınız.
İlk enstrümanım olacak. Çevremde de bu işlerle haşır neşir olan hiç kimse gelmiyor aklıma ama bakacağız artık bir şekilde çaresine. Bütçem maalesef düşük ancak şöyle diyebilirim, gitar benim için hep hobi olarak kalacak. Grupta çalmak, sahne almak gibi hedeflerim yok yani. En fazla arkadaş grubu olarak toplandığımızda falan çalarım belki. O yüzden çok kaliteli gitarlarda gözüm yok zaten. Çok kalitesiz de olmadığı sürece üzmeyecek, sürekli sorun çıkarmayacak bir gitar yeterli olur diye düşünüyorum.
 
Hobi laf olsun diye, arkadaşlarla öylesine yapılacak bir şey değildir. Tam tersi keyif alacağın, kendini zorlayacağın, geliştireceğin ve keyif alacağın bir şey olmalı.
Böyle yaklaşacaksan sadece para harcar sonra da atarsın bir kenara. Zaten para da harcamayacağın için gitarım kötü diye soğursun kısa sürede.
Bakış açısını değiştir ya da başka "hobi" bul derim naçizane - 2005'ten beri aktif olarak gitar "hobi"sinde olan biri olarak. Hani üstte yazan her şey hala geçerli ama belki seni boşa masraftan kurtarırız dedim...
 
Güncellenen dünya şartlarına göre şuan en ama en önemli dikkat etmen gereken tek şey

AMERİKA ve İSRAİL malı olmaması.
Sen kimsin de ebedi müttefiklerimize dil uzatıyorsun arkadaş ? Geçen akustik gitarımın üst eşiğinde "kemik" kullanılmış araştırdım filistinli kardeşlerimizin kemiğiyle yapılmış bir daha ABD malına laf etme bence adamlar orijinal kemik kullanıyor.
 
Geri
Üst