Amfi heatsink problemi

overdrive ' ı açtığımda çok tok bir hırıltılı ses almaya başladım. ayrıca temiz tonda da çok fazla cızırdama vardı zaten. dün amfinin yerini değiştiriken içinden bir tıkırtı geldiğini duydum ve içini açtım. aşapıda resmini koyduğuğum bölgeden bir parça kırılmış. yani kırmızı çemberle gösterdiğim parçanın simetriği olan parça kırılmış.ama şimdiye kadar hiç bir darbe almadı amfi. bu parça nedir? tamir edilebilir mi? masraf çok olur mu? yardımınız istiyorum bu konuda
teşekkürler
/genizah

prob.jpg
 
Parçanın koptuğu alete heatsink denir, ısıyı toplar, yüzey alanı geniş olduğundan soğutur. Kısaca soğutma elemanıdır. Ses üstünde bir etkisi olmaz. Görebildiğim kadarıyla ordaki devre elemanına temas eden bir parça var, o parçanın ısı aktarımı için her iki taraftan heatsink e deymesi lazım, onları hallet, gerisi pek önemli değil, heatsink in geri kalanı yeterince soğutma sağlıyabilir :)
 
Kırılan şey benim gördüğüm kadarıyla heatsink'in kelepçesi (metal renkli olan) siyah renkli olan parça ise heatsinkin kendisi, heatsink orada gördüğün transistör ya da regulatör neyse onun arkasına sıkıca yapışık olmalı. Bu kelepçe heatsink'i devre elamanına doğru çekiyor teması iyi olsun diye. Uzun vadede heatsink değmediği için oradaki devre elemanı çok ısındığından düzgün çalışmıyor olabilir, dolayısıyla ses üzerine etkisi olur, hatta çok ısınırsa yanabilir bile heatsink değmiyosa..
 
Isı ile oradaki 3 bacaklı parça (ya transistör, ya fet olması lazım) 'nın sese yaptığı etki değişiklik gösterir.. Yüksek voltajlı/akımlı transistör ve fet'lerin soğutulması gereklidir.. Eğer seste bu kadar bariz değişiklik varsa, o parça yanmamış olsa bile muhtemelen kalıcı olarak zarar görmüştür... (parçanın yükseltme oranları değişir, iç gürültüsü artar v.s.) Ayrıca ısındıkça durumu giderek kötüleşecektir.. Parçanın üzerinde gerekli model numarası v.s. olmalı.. Onları not edip, elektronikçilerden aynısını bulup değiştirmen/değiştirtmen iyi olacaktır..
 
Geri
Üst