truss rod sorunu

arkadaslar selam

ibanez rg550 gitarimla ilgili "string action" sorununu danismak istedim. fret olculerini aldigimda 24. = 2.7mm, 12. = 1.7mm, 1. = 0.3mm ( low e teli).

internette arastirdigim kadariyla yuksek fretlerde actionin fazla olabilecegiyle ilgili yazilari okudum ama benim gitarda biraz ekstra oldugunu dusunuyorum.

ve yine arastirdigimda tam emin olamasamda truss rodu sıkmam gerektigini anladim. ayrica ilk ve son fretlere basip ortancalara baktigimda zaten hic hareket eden yer yok ust fretler yuksekte oldugu icin, bu durumda da sıkmak gerektigi soyleniyor.

tavsiyeleriniz neler acikcasi rod pek kolay donmedigi icin ve sap hayli ince oldugu icin biaz tirstim. ayrica olcum ve resimlerden once 2 ceyrek tur sıkmistim rodu saat yonunde.
simdiden tesekkurler.
IMG_20240402_130223.jpg
IMG_20240402_130232.jpg
 


Gördüğüm kadarıyla bilgi karmaşası yaşıyorsun, çok normal. Bizler de bu yollardan geçtik. Şu video serisini dikkatlice bir izle bakalım. Kısa ve özet bir video. Öncelikle işin mantığı kafanda şekillensin. En azından gitarındaki problemi (varsa) tespit edebilme ihtimalin olur.

Ayrıca da şu anda tırsmakla iyi ediyorsun. Bu işin çok kolay olduğunu ve herkesin rahatlıkla yapabileceğini söyleyen insanlar var. Aslında bu bence hem doğru hem de yanlış bir düşünce. Olayın mantığına ve metoduna hakim olduktan sonra kolay, evet. Belki de elin yatkındır ve ilk seferinde kendin yapabilirsin. Ancak bunu kendisi yapmaya çalışıp, gitarını ıskartaya çıkaran arkadaşlarım da oldu zamanında. Elindeki gitar pahalı bir gitar, deneme-yanılma işine gelmez.
 
Floydrose gitarım vardı, arka yayları esnekleşmişti bu yüzden köprüde gerilim olmadığından dolayı tüm köprü yukarıya kalkmıştı, bu da yüksek action yapıyordu. Yayları daha sert yaylarla degistirince action normal oldu.
 
Köprünün de fotoğrafını paylaşın ki doğru yönlendirebilelim sizi.
Sanki, olması gerekenden daha kalın tel takıp köprüyü havaya kaldırmışsınız gibi geldi bana.
 
tesekkurler mesajlar icin. rodu gevsettim ve yeterli oldugunu dusundugum seviyeye kadar kopruyu indirdim gayet iyi oldu. yaklasik bir hafta once kopru sikismasi yuzunden goturdugum luthier genel bakim diye alip dogru duzgun ayar bile cekmeden vermisti.
 
Geri
Üst