Elektro gitarımın telinden cızırtı geliyor

Gitara kulağınızı dayayıp dinleyin, gitar teli tam nereye çarpıyor onu anlamaya çalışın. Sapın ortalarında bir yerse, sap ayarı gerekir. Köprüye yakın bir yerdeyse köprüdeki saddle denen tel ayağının yükselmesi gerekir, akort burgularının olduğu üst eşik tarafından geliyorsa eşiğin o kısmının yükselmesi gerekir ki alçaltmak kolay yükseltmek zordur. Bir ihtimal de perdelerden bir ya da birkaçının yüksekliği diğerlerinden biraz fazla olabilir, bu durumda da o perdeden sonraki bir perdeye basarak test edebilirsiniz. Cetvelle, gözle vs. de ölçmek mümkün bu bozukluğu.

Çözümlere gelirsek, içlerinde en kolayı saddle ayarı. Eklediğim resimdeki işaretli vidaları (muhtemelen) küçük bir alyan ile yükselterek yapabilirsiniz. Tel yükseldikçe tekrar akort etmeniz gerekecek, akort ettiğinizde ses kesilene tekrar deneyeceksiniz. Stabilite için, istediğiniz yüksekliğe geldiğinizde telin 2 tarafındaki vidaların yüksekliğini eşitlemeniz gerek. Eğer tel diğer tellere göre fazla yüksek gelirse, başka bir sorun var demektir.

Sap/action ayarı için çokça başlık var, dikkatlice yaparsanız sorun olmaz.

Eşikte sorun varsa muhtemelen yeni eşik almadan çözülmez. Son olarak, 1 ya da fazla perdede yükseklik farkı varsa, tesviye için ayarı luthier görmeniz gerek.

kx100.jpg
 
Geri
Üst