referans monitör değiştirmeli miyim?

selam arkadaşlar.
kullanmakta olduğum mackie crt-5 referans monitörlerinden tatmin olmuyorum. bunları istanbul' da 2. el olarak almıştım. ancak ses çıkışındaki bir entegre değişimi ve sağ sol seçim swiç değişimi olmak üzere 2 sefer işlem gördü. istanbul' dan küçük bir şehre taşındım. buradaki evim geniş. bilgisayar ve monitörler salonda ve burası en az 40 metrekare. istanbul' daki Tonal doyuruculuk kaybolmuş durumda. odanın genişliği mi yoksa monitörlerin işlem görmesinden mi bilemiyorum bu sorunun cevabını. m2 li MacBook Pro kullanıyorum. ayrıca lisanslı Logic Pro ve neural DSP Abasi, bas fx2 gibi programlar da kullanıyorum. gerçi genelde alt yapı üzerine gitar bağlayıp çalıp eğleniyorum. mix-mastering vs. yapacak durumum yok. öyle çeşit çeşit vst ler de kullanmıyorum.

sicze monitörlerin 5" olması mı bu dolgunluğu etkiliyordur. yoksa 5" olması sorun olmaz da işlem görmesi mi problem olmaktadır. 7-8" Yamaha gibi monitörlere geçsem daha çok verim mi alırım. dünya kadar yatırım yaptım bu setup a. amfiye yakın hatta daha iyi performans almam gerekmez miydi?

focusrite Scarlett solo 2nd. gen ses kartı
Ibanez prestige rg2570 gitar ile yoluma devam ediyorum.
 
Son düzenleme:
Yakın bir zamana kadar Yamaha HS7 kullanıyordum. Hiç bir bilgi sahibi değilken tabiri caiz ise işi bilen arkadaşlara abilere sorarak bu modele karar vermiştim.

Mantığını anlamasam da deneyimine güvendiğim birinin yorumunu buraya bırakayım. Belki daha bilgili birisi devamını getirip daha iyi açıklar. Gitar çalmak için en ideal boyutlar 7" ve 8". Daha küçük ebatlı referans monitörler vokal mixlerinde daha iyi iş çıkarıyor.

Kendi çevremde bile bunun aksine çok çok güzel 5" ile gitar çalan kişileri dinlemiş olsam da kendi 7" deneyimim beni hiç üzmedi. 7, 20 ve 30 metre karelik odalarda kullandım. Her seferinde tatmin ediciydi. Buna dayanarak 7" öneririm.

Tamir konusunda uzaktan yorum yapmak zor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
cengodisco verdiğin cevap için sağolasın.
40 metrekare oda için 5” monitör ufak kaldı sanırım.
n.dsp soldano x alasım vardı hazır indirimdeyken. neyse biraz birikim yapıp öncelikle monitörleri 7” ile değiştireyim en iyisi.
bir de scarlette solo ses kartım ekipmanımın hakkını yeterince veriyor mudur sizce, yoksa onu da değiştirmeli miyim ?
 
bu işi meslek olarak yapanlar var forumda belki onlar yazar ama mesele sadece metrekare ile inch formülü değil... odadaki eşya, duvardaki tablo, koltuğun kanepenin malzemesi bile etkiler sesi o kadar incesine bakacaksak... yani oda büyüdü hemen 8 inch alayım mutlak tatmin sağlamayabilir ona dikkat
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
amfiye yakın performansa da razıyım 😇
monitörleri 7-8 inç e yükselteceğim bir de ilk fırsatta. ancak izlediğim inst ve youtube videolarda bu plugin leri kullananları dinleyince bana çok tatmin edici geliyor, aradaki farkı çözemiyorum aslında. adamların gitarı manyetği mi farklı, eklentilerle çok mu cilalıyorlar
 
monitor duymak ve dinlemek için farklı bir mecra... amfi ise başka

yani monitorden ASLA amfi hissi alamayacağımızın farkındayız değil mi, yanlış beklenti olmasın
konu iyi-kötü, gerçekçi-suni, dijital-analog vs vs değil.... amfi hissini verecek monitor çözümü daha icat edilmedi
hani bilelim de ona göre doğru beklenti oluşturalım
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
yazılım ve monitörle bir yere kadar gidiyor diyelim o zaman. amfi nin dolgunluğunu hiçbir monitör veremez tamam onu çözdük. amfinin hissiyatına yakın bir deneyim peşindeyim o zaman. prodüksiyon, mix mastering felan peşinde hiç değilim. hani bir şeyler öğrenip kendimi geliştirebilirsem mesafesindeyim.
 
boss 17k
catalyst 19k civarı
monitörleri 7-8 inç e çekmekten daha hesaplı gibi aslında. scarlette solo ya bahsettiğin bağlantıyı yapabilecek miyim yani ?
 
onu diyor işte... bu tip amfiler bir düz hoparlör gibi de çalışabiliyor ama mesela şu ki aslında o da bir kandırmaca... ben Neural gibi üst seviye bir yazılım ve aynı derecede kaliteli IR'lar kullanıyorsam o IR'ları kapatıp neden amfi hoparlöründen dinleyeyim... iş görüyor ama tam da etkilemedi beni
iyi tarafı şu, Katana da Catalyst de oldukça iyi hoparlör... ortalama üstü bir IR yerine de geçer bir şekilde, olmayacak şey değil ama gerçekten iyi IR'ların varsa, stereo efekt vb kullanıyorsan monitor yine de daha iyi olabilir

yine söylüyorum... iki farklı ve birbirine üstünlüğü olmayan yollar bunlar ama TEK amaç amfi hissiyatı ise yapılacak TEK şey amfi almak... şu beklenti çok muallak bence hala... amfi hissiyatı amfiden alınır NOKTA.
 
Scarlette solo ile kullanabilirsiniz ama amfiyi power amp/cab olarak kullanmak sizi mutlu eder mi bilemem :) Amfi hissiyatı istediğiniz için söyledim. Amfileri de ikinci el alabilirseniz daha uyguna gelecektir.

FRFR speaker da alabilirsiniz ancak ben denemedim açıkçası, referans monitörler ile aynı yapıya sahip dolayısıyla benzer hissi veriyor, amfi hissi vermiyor "diyorlar". Detaylı deneyenler daha iyi yorum yazacaktır.
 
şu an IK MTM (headrush Core ile) kullanıyorum... zaman zaman da Alto TX210 kullanıyorum... her ikisi de çok iyi olmakla birlikte basit bir Katana Air EX kadar bile "amfi hissi" vermiyorlar.... ama tabi Ownhammer'dan Choptones'a, York Audio'ya binlerce IR ve amfi modellemesi ile yaldır yaldır oynayabiliyorum...
dediğim gibi beklenti nedir cihazlardan?
 
gerçekten ikilemde kaldım.
ancak amacım sadece daw üzerinde plugin ler açıp gitar ile alt yapı ekleyip çalarak eğlenmek olduğu için referans monitör ile ilerlemem mantıklı gibi geldi. 7 ya da 8 inç yamaha hs serisi monitörleri setup ıma eklemeyi düşünüyorum. aslına n. dsp abasi yi ilk satın alıp çaldığımda dehşet bir ses aldığımı hatırlıyorum. hele ir leri kabinlere eklemeler felan yaptığımda bana süper gelmişti. sanırım mackie monitörlerin 2 sefer işlem görmesi de sebep oldu sesin kötüleşmesine. yoksa 3-4 ay öncesine kadar çok memnundum.
 
Bir dönem amfi sim. ve kabin sim. pedallarıyla çok içli dışlı oldum. Bu dönemde referans monitör kullanmaya başlamıştım.
Aynı gitar mesa-boogie tarzı bir amfi sim. ile nasıl duyuluyor, fender tarzı bir amfi sim. ile nasıl duyuluyor vs. bana fikir vermesi için bulaşmıştım.

Şu an amfi kullanıyorum. (eski, sarı panelli transistörlü mashall'lardan) Referans monitörle çalmak amfi ile çalmaktan çok farklı bir kavram. Ancak bir yılı geçkin bir süre amfi yüzü görmeden referans monitörler ile takıldım. Benim amatör ruhla üç beş tıngırdatma isteğimi tatmin etti.
 
PC ve monitörlerin odadaki konumlanması nasıldır? Duyumu etkileyen onlarca şey var. Açın duyumunu iyi bildiğiniz bir şarkı mesela, oturduğunuz yerden dinleyin biraz, sonra hiç bir şeye dokunmadan odanın boş bir köşesine gidin, duyumun daha toklaştığını fark edeceksiniz. Köşede iken yere çömelin, bir tabure koyup üstüne çıkın, yani kulak seviyenizi hoparlörlerin olduğu seviyeden aşağı/yukarı değiştirin, yine farkı göreceksiniz.

Akustiğe giriş 101'e hoş geldiniz :)

Duyulmuyor diye daha büyük hoparlör almak hiç beklemediğiniz sonuçlara da yol açabilir, verdiğiniz parayla kalabilirsiniz. Durumu iyileştirebilmek adına aklıma gelen bir kaç şeyi söyleyeyim;

- Odayı boyuna kullanmak, belki de en önemlisi bu,
- Oda içerisinde, özellikle de hoparlörlerin baktığı yönün tam karşısında denk gelen, early reflection noktalarında yansıma yapmaya müsait katı ve düz zeminleri olabildiğince yok etmek (dolap kapağı, duvar), duvarı yok edemezsin tabi ama cam yünü tablolar iş görecektir bir dereceye kadar,
- Oda içerisinde rezone olmaya müsait masif yapıları kontrol altına almak (yemek masası, raf, dolap, tv ünitesi, vb)
- Çalışma masası ile hoparlörleri izole etmek, altına sünger olur veya ayrı kule raf olur,
- Hoparlörlerin arkasında cam olmamalı, ses önden çıktığı kadar arkada da akümüle olur,
- Odanı köşelerine bass trap tarzı soğurucu şeyler yerleştirmek, kalın bass trap sünger olur, dışa sarılmış (yünü dış kısımda) halı olur -tam Türk işi :)-
- Odanın ne çok dolu ne de bomboş olması, bomboş olursa çok yankı yapar, ağzına kadar dolu olursa haddinden fazla ses emilir.

gibi gibi.. Biraz dipsiz bir kuyu bu mesele, ve ideal oda veya duyum diye de bir şey yok maalesef, ideale yakın olabiliyor sadece.
 
ek yapayım,
çoğu monitörün bass deliği arkadadır, duvara çok yakın veya cam önüne koyarsan o bass bambaşka olur.. ben mesela müzik dinlemek için Monitor Audio marka hifi speaker kullanıyorum, tiz, mid, bass 3 hoparlör de öne bakıyor her yere koyabiliyorum neredeyse...
yazılmış zaten, hoparlörlerin odanın kısa duvarında olmasında fayda var yani sesi uzun hatta göndersinler ve simetri çok iş çözer (3 kenarda duvarlara yakınlık ve birbirlerine açısı anlamında)
 
Evde, odada vs. düzgün bir akustik ortam yoksa, referans monitörü kullanmanın da çok manası yok. akustiği düzgün miks odalarında yapmak lazım işi. Yoksa ha dağınık odada kullanılmış, ha ahırda kullanılmış referans hoparlörü. ha eğer miks/master değil, sadece gitar çalmak için alıyorsanız da en.. neyse ben bir şey demiyorum, sevgiyle kalın.
 
Bu arada fikir vermesi açısından… eğer prodüksiyon filan yapılmayacaksa yani ideal nötr ses duymak vs şart değilse amaç sadece gitar çalmaksa yine FRFR özellikli ama fiziksel olarak bir amfi hissiyatı verecek PA hoparlörü düşünülebilir. Öyle odada nereye koyayım filan işi de daha az uğraştırır.
Misal headrush Core ile Alto TX210 kullanıyorum.
 
Geri
Üst