Light and Shadow - Enstrümantal rock (Tolga Güven)

Öncelikle elinize sağlık hocam. Malmsteen ve Gary Moore beni en etkileyen gitarcı olmuştur her zaman. Tabi zamanla Malmsteen daha ağır bastı ve gitar çalmamı kendisi şekillendirdi diyebilirim. Hala ciddi bir Malmsteen fanı olarak, sahnede bulduğum ilk fırsatta acımasızca yapıştırıyorum Malmsteen stil soloları. 15 yaşında tanıştım kendisiyle yaklaşık 25 senedir hala en çok sevdiğim gitaristtir. Bizi seven böyle sevsin 🤣 Seviyoruz yani ne yapalım 🤣
Malmsteen itifraf etmese de, kendisi Gary Moore hayranıdır. Benim de ilk dinlediğim rock gitar virtüözüdür.
Malmsteen'i büyük ölçüde emüle etsem de (o hayvani vibratosu hariç tabii...), Moore'un pentatonikle yaptığı bir kaç süratli numarasında ben hale apışıp kalıyorum 🤣Elektro gitarımı aldığım ilk yaz, kulaktan The Loner'ı çıkartmaya çalışmıştım.
İkisi de (özellikle 80'lerde) inanılmaz bir agresyon ile çalıyorlar, öyle de bir ortak noktaları var sanki.
 
Evet solak değilim ama solak çalıyorum. İlk olarak solak kuzenimin gitarını aldım elime. Piyano ve akordiyon çalıyordum o yüzden klavye eli kolay gelince iyi birşey yaptığımı zannetmiştim. Forumda da bunu denemeyin diye uyarıyorum denk geldikçe🙂 Akıl verecek kimse de yoktu etrafımda, 1 sene o şekilde çaldım. Öyle başladım öyle gitti.

Zaten doğal bir upward slanting yatkınlığım var, o yüzden orta hızlarda tize çıkan her telde tek sayıda vuruşlu dizileri alternate, inenleri economy picking ile çalma eğilimim var. Yüksek hızlarda ise alternate picking e geçiyorum ve dediğiniz abanma eğilimi oluşabiliyor elimin gerginlik durumuna bağlı olarak. Ama bu ara eksiklerimin üzerine gidesim olduğu için zorluyorum yapamadığım şeyleri.
Sizin yazılı şeyleri çalışmaya/çalmaya da bir miktar yatkınlığınız var sanırım (ben de çok işe yaramıyor bu ama...)
Eğer daha önce görmediyseniz, aşağıdaki elemanın 3 şarkılık kursu işinize yarayabilir, benim bu konuda gördüğüm en spesifik şey bu kurs. Ama tabii downward pick slanter eleman...
Bir de şu düzgün gibi:
 
Sizin penalamadaki tercihinizi bilmediğim için öncelikle şunu söyleyeyim, economy picking şart:). Malmsteenvari çalımda, özellikle Troy Grady'nin "volcano lick" dediği (giderek daha fazla notanın aşağı yukarı aynı süre içerisine sıkışacak gibi çalındığı ve bu şekilde "volkanın püskürmesi" etkisi veren, benim bu soloda en belirgin olarak 1:51 civarında ama aslında başka yerlerde de kullandığım) şeyi uygulayabilmek açısından sıkı alterne vuruş tekniği kesinlikle yanlış sonuç veriyor. Hem akıcı olmuyor ve çok fazla vurgu katıyor, hem de zaten gereksiz efora yol açıyor. Ben yıllardır economy (ve bir süredir de çift yönlü economy) tekniği ile tel geçtiğim için bu bana çok doğal geliyor zaten. Ne yazık ki pek çok kişi burada tökezliyor, her notayı vurmaya çalışırken sağ elde penalamayı abartıyorlar ve senkronizasyonu bozuk, sağ elin bazı notaları birden fazla penaladığı şeyler oluşuyor.
Oysa bu tarzda mümkün olduğunda, özellikle de "volcano lick" gibi şeylerde sol elde legatonun da akıcı çalışması lazım. Malmsteen bu anlamda (sanılanın aksine) hiç bir zaman bir Gilbert veya Vinnie Moore kadar abartılı bir alterne vuruş tekniğine sahip değil, ama legatoyla çok ustaca birleştiriyor penalamayı, sağ elde biraz muting de yaparak acaip yoğun pasajlar çalabiliyor.
Benim açımdan aşağı doğru (downward) pickslanting denilen şey de oldukça fark yarattı. Öncesinde penayı farklı tutuyordum; Troy Grady'nin videolarında bu işe merak sarınca gerçekten de penanın telden uzakta kalan ucunu hafifçe aşağı doğru eğmenin benim çalışım için şart olduğunu anladım. Gypsy caz çalanlar bunun daha da abartılısını kullanıyor (ama onlar telleri kapatmaya uğraşmıyor...)
Bu anlamda George Bellas videoları çok ilham verici (Truth in Shredding isimli bir eleman youtube üzerinde onun eski videolarını AI ile güçlendirere elden geçirip yeniden yayınlıyor...). Penayı bu şekilde tutunca sağ el başparmağımın iç kısmını tellere oldukça yakın tutma ve boştaki telleri tutma şansım oluyor. "Sunny" videosunda da gözüküyordur bu.
Gerisi zaten büyük ölçüde tipik Malmsteen konseptleri: tizdeki 3 telde, 4 perdede bir kayacak şekilde diminished 7 arpejleri var (01:23 civarı...), Black Star ve Far beyond the sun göndermeli bir sekans var (01:32...), temada ise açıkça Rising Force göndermeli 2 telde triad (sweep artı legato ile) arpejler var. Zaten en çok koordinasyon isteyen şey orası oldu benim açımdan.
İlgilenen olursa, emprovize olmayan kısımların tabını çıkartıp bir ara buradan paylaşabilirim. Ama aslında spesifik bir kaç Malmsteen parçası tabını çalışmış olan herkes aşağı -yukarı bu cümlelerin yapısını biliyordur.
Abi bahsettiğin sorunu yaşıyorum. Ne legato ne hibrit ne de economy picking ile çalamıyorum. Metronom tutup yavaş yavaş çalmaya başlıyorum ama hızlandığımda yine alternate ve dediğiniz gibi fazladan nota çalmış oluyorum bu da bazı imza lickleri çalmayı imkansız hale getiriyor

(0:51'deki lick)

(4:26'daki ve 4:38'deki lick)

Nasıl bir çalışma yapmalıyım
 
Abi bahsettiğin sorunu yaşıyorum. Ne legato ne hibrit ne de economy picking ile çalamıyorum. Metronom tutup yavaş yavaş çalmaya başlıyorum ama hızlandığımda yine alternate ve dediğiniz gibi fazladan nota çalmış oluyorum bu da bazı imza lickleri çalmayı imkansız hale getiriyor

(0:51'deki lick)

(4:26'daki ve 4:38'deki lick)

Nasıl bir çalışma yapmalıyım

Bahsettiğiniz sorunun nedeni, sol el parmaklarınn yeterli bağımsızlığı/kuvveti olmaması. Tipik olarak gitaristler bunu penalayarak kapatmaya uğraşır. Yani bir elin zayıflığını diğeri ile abartılı şekilde dengelemeye çalışır. Zaten bu örneklerde de hep pentatonik ile hammer-on ve pull-off var ki, bunlar için güçlü 3.-4. parmak kontrolü gerekir. Serçe ile ton biraz zayıf kalabildiği için bazıları bunları 2. ve 3. parmakla yapar (bkz Gary Moore...)
Sol el için tipik hammer-on ve pull off (tek telde legato çalma) egzersizleri yaparsanız, bir kaç ay içerisinde dramatik bir fark görürsünüz. Pentatonikleri bu şekilde çalmayı denedikçe ve sol el rahatladıkça sağ eldeki o "kazıma" (gereksiz ve kontrolsüz penalama) halinin azalması lazım.
Ancak bir şey daha var. (Bunu siz kendiniz test etmelisiniz). Bahsettiğiniz kötü alışkanlık nedeniyle 2 elin senkronizasyonu bozulduğu ve sağ el sol elden bağımsız çalışmaya başladığı için, penalama ile çalınması gereken yerlerde de gereksiz vuruşlar ortaya çıkıyor olabilir. Bu nedenle iki eli senkronize etmek için de metronom ile çalışmak lazım. Tek telde penalama gereken pasajlarda klavyede basılan her bir notaya karşılık penanın da bir kez vurması önemli. Bu duruma mümkün olduğu kadar erken müdahale etmek lazım, aksi takdirde "sloppy" çalma denilen durum ortaya çıkar. Bu konuda vermeyi en sevdiğim örnek Cem Köksal'dır; kontrolsüz penalama alışkanlığı olduğu için hızlandığı anda derhal sağ elde ekstra konrolsüz (sloppy) vuruşlar gelir. İşin kötüsü, kulak bir kere buna alıştığı zaman bir yerden sonra normal de gelir. Bu nedenle bu tip eleştirilerim yüzünden zaman zaman "ukala" diye nitelendiğim olmuştur 🤣 Adamın neden bahsettiğime dair bir fikri yok, çünkü onun kulağı orada bir sorun duymuyor.
 
Sizin yazılı şeyleri çalışmaya/çalmaya da bir miktar yatkınlığınız var sanırım (ben de çok işe yaramıyor bu ama...)
Eğer daha önce görmediyseniz, aşağıdaki elemanın 3 şarkılık kursu işinize yarayabilir, benim bu konuda gördüğüm en spesifik şey bu kurs. Ama tabii downward pick slanter eleman...
Bir de şu düzgün gibi:
Yazılı materyalleri seviyorum evet, Troy Stetina metotlarının popüler olduğu jenerasyondan sayılırım sonuçta. Teşekkür ederim, bakacağım bunlara. Görmemiştim daha önce, Chris Brooks izleyerek deniyordum bu tarz şeyleri. Zaten üstüne gitmedikçe teknik gelişmiyor kaçmamak lazım.
 
Geri
Üst