Digidesign Eleven (rack)

Digidesign ın yazılım olarak çıkardığı eleven ın rack cihazını deneyen var mı ?

diğer pross. lardan farklı olarak amfi modellemelerinde amfi karekteristiğini de simüle ettiğini belirtiyorlar.

gt-8, xt live, tone lab le kullandım. şu an zoom g9.2tt var.
demo sesler her zaman yanıltıcı olacağından, gerçekten deneyen arkadaşların bilgi vermesi önem taşıyor.
zoom un üzerine çıkacak bi aletse almayı düşünebilirim.

sitesi;
http://www.digidesign.com/index.cfm?itemid=6862&langid=100
 
Başlığı canlandırayim.
Digidesing Eleven rack kullanan arkadaşlardan yorum alabilirmiyim. Videolarını araştırdım.Tonlar gayet iyi geliyor. Rack olayına uzak biri olaraktan, bundan edinirsem başka bir cihaza gerek var mıdır? Power amp vs gibi? Belki ekstra cihazlar tonda daha guzel etki yaratır o ayrı. Axe fx lerede baktım da fiyat olarak bu daha makul fiyatlarda. Genelde hi gain tonlar kullanıyorum. Birde amfi kullanmadan direk ses kartına girip kayıt amaçlı düşünüyorum. Sizce iyi bir seçim olur mu? Yoksa amplitube veya gitar rig den alacağım tonla eşdeğer birşeymidir. 2000 tl civarında fiyatı var. Yorumlarınızı bekliyorum. Değer mi sizce
 
Hocam bence 2000 TL gibi bir butceniz varsa power amp yanina guzel bir rack preamp alin.Eleven rack guzel bir processor,tabi ki axe fx kadar iyi degildir ama yeterli olacak seviyededir.Ama guzel bir pre-amp/power amp yerini ne fractal audio tutar ne de digidesign bence.Preamp olarak high gain denince akla Soldano gelmeli.Soldano sp77 pembe olan versiyonu ebayden getirtebilirseniz eger 2. el bulup tonal ve gain olarak hicbir sikintiniz olmaz.Power amp biraz pahali hadise butce ayirabilirseniz Fryette 2-50-2 falan alinabilinir yada buradan daha ucuz Marshall falan bakabilirsiniz 2.el.Sp77 bulamazsaniz da ENGL e530 gibi su an sifiri ve ikinci eli bulunabilen daha ucuz preamplara da yonelebilirsiniz.
 
Aslında öylede düşündüm.Mesa triaxis yanıa bir power amp. Birde efect için rack almam gerekicek.Maliyette bir hayli yükseliyor.Birde amfiye girmeden direk pc e bağlayıp kayıt amaçlı kullanacağımdan( digidesing daha çok kayıt amacına diğerlerine göre daha yönelik olduğunu düşündüm) o şıkları elemiştim. Evde guzel ton yakaliyim kafama göre kayıtlar yapayim ama tonda beni soğutmasın amacım.
 
Triaxis modelini sorusturdugumda guvenilir kaynaklar bana basarili bir preamp olmadigini soyledi.Ayrica cok pahali.Digidesign iyidir ama 2000 lira harcayacaksaniz bence yazik etmeyin guzel bir pre-poweramp rack kurun.Yani amfi mikrofonlayarak da kayit alabilirsiniz rack isine girmeye illaki mecbur degilsiniz.Gayet guzel higain amfiler var piyasada 2. el olarak bu fiyata.Yanina sm57 alirsiniz 2. el gayet kotarir bence.Engl screamer mesela sahane amfi.Combo olarak 1800e mi ne satilmisti gecen sene belki vardir yine arastirmak lazim soyledigim gibi.
 
Birde efect için rack almam gerekicek.

Tonlar digital modellemeden geliyorsa, illaki bir efektle süsleme ihtiyacı duyuyor insan. Ama lambalı amfi olayında, ton öyle güzel ki, üstüne bir efekt koymaya kıyamıyorsunuz. En fazla delay reverb belki. :) Bundan 10-12 yıl kadar önce, dubleks evimden taşınınca lambalı amfimi satmıştım. Şu tarihlere kadar da, kullanmadığım prosesör, modelleme aleti kalmadı. Tonun bir türlü o lambalıdaki gibi olmadığını bünye hissetiiği için, yok üstüne reverb ver, yok tremolo efekti ekle, phaserı aç uğraş dur. Hah şimdi birşeye benzedi diyordum.

Ama şu son yıl düşük watt lı lambalı amfilerle çalıyorum evde. Ve inanın daha bir kere amfi sesi üstüne, chorus bile ekleyemedim. İnsan kıyamıyor, böyle çıtır çıtır tonlar sıcak sıcakk. Demem o ki lambalı amfi veya lambalı preamp ve power amp olayına girerseniz, inanın basit bir delay veya reverb den fazlasına pek ihtiyaç duymayacaksınız. Elimde Boss gt-6 var, bir köşede duruyor öyle artık, amfiye takmıyorum bile. :p

Tavsiyem; sırf ev kayıt işleri için ise, 1 w lık - 5 w lık amfilerle (gerekirse attanetuar) ile evde efsane tonlar almanız mümkün. Son yıllara kadar, hep mesajlarımda ev kayıtları için prosesör öneriyordum. Ama düşük w lı lambalı amfiler yaygınlaşıp, kendim de kullanır olunca, artık prosesörü ev kaydı için pek önermez oldum. Önermek derken işin uzmanı değilim ama, yıllarımı da ev kayıt işlerine verdim, sahnem yoktur oldum bitti evde kayıttır takıntım.

1w - 5w lık amfiler gelecek olursak :

Amfi : 600-1000-TL arası alacağınız bir lambalı amfi (düşük w lı amfilerde Tonal amfiyi, tavsiye ederim harika üretimleri var.)
Speaker 12" : 1x2 kabinli celestion tarzı speaker yüklü haliyle 500-TL civarı
Mikrofon : 250-Tl civarı ikinci el bir sm57
Booster : 150-TL Belki lazım olur diye booster veya overdrive

Yukardaki setup muhtemelen 2000-2300-TL civarı tutacaktır. Ama temin ederim eleven falan hikaye gelecektir size.

Tüm sorun evde ses yükekliği ise, Türkiye de bir firma 240-TL ye Watt Killer diye bir ürün satıyordu. (mydukkanda vardı galiba) Onu kullanırsanız, 5 w lık amfiyi bildiğim kadarıyla 0.4 w a kadar düşürüyor. Yani ne gece, ne gündüz artık evden kayıt işlerinde lambalı amfi kullanmamanın pek mazaereti kalmıyor gittikçe. :)

Son olarak "peki ya 1 w lık amfinin sesinden ne olur ki kayıt yapsam?" diye düşünecek olursak :

Şu an 8" speaker kullanıyorum. Sipariş vermek üzereyim, Celestion v30 alacağım. Alınca yani 1-1.5 haftaya kadar, Tonal 1 w jcm800 mod #36 nın ses örneklerini koyacağım. O zaman çoğu kişi şaşıracak.

Gitar --manyetik-->>kablo-->amfi-->hoparlör-->mikrofon zincirinde, hoparlörün 1 w lık sesi önüne konan mikrofon sayesinde, ses pc de devasa kabinlerden geliyormuş gibi duyuluyor. Zira ses kartının gaininden mikrofonun sinyalini güçlendirebiliyorsunuz. Haa belki hoparlöre 100 w ttaki gibi yüklenilmiyor, bu önemli ama tümm zinciri tamamen analog-lambalı kurmuşsunuz, setup ı en iyi denecek şekilde yapmışsınız, sadece speaker drive ı yok veya az.

Ama inanın onca zinciri tamamlayınca bu en az farkedilmeyen şey oluyor. İyi ama şunu da düşünmek lazım, bir prosesörde yukardaki zincirin hiçbiri yok ki orda herşey sanal. :D

Böyle uzun yazmamın sebebi hem size cevap vermek, ama daha çok bu ev kayıt işlerinde prosesörden sıkılanlara, kendi macerelarımı ve sonuçlarını da aktarabilmekti. Ve en önemlisi bu bilgileri ev kayıt işleri için verdim. Sahne işleri için kullanışlı olur mu bilemiyorum. Sahne işlerim yok gibi birşey ve vereceğim fikir yanıltıcı olabilir kanattimce. Yakında bu konu ile ilgili bir başlıkta açmayı düşünüyorum zaten. Yazdıklarım sadece naçizane yaşadıklarım ve kendi tercihlerim. Siz dersiniz ki, yok kardeşim alır çatır, çatır Eleven ı çalarım. Elbet zevkler, renkler meselesi, benimkisi sadece alternatif sunmaktı. :)
 
Sacthres çok güzel açıklamışsınız. İlla eleven diye takıntım yok. Aslında düşük waat lı lambalı amfi' yide düşünmedim değil.Önüne sm57 koyup. Mesela gece kayıt yaparken microfonun sesi algılaması için belli derecede açmak gerekmez mi sesi. Ses volumunde geceleri sıkıntı yaratır mı diye düşünüp vazgeçmişken eleven rack'e gözüm ilişti. Sonra videolarını izledim. Mesela Kullanılan ekipman eleven rack, monitor ve ses kartı. Ses kartım iyi monitörum yok, kulaklıkla çalışıyorum. Gitarımda iyi sayılır. Bundan edinirsem o tonu yakalayabileceğime inandım. Gece kulaklıkla çalışmalarımı yapıyorum çünkü beni genelde kısan nokta da o maalesefki,amfi microfonlayamıyorum volum 1 waatta olsa sıkıntı yaratıyor gece saat 2 de 3 de. Pod x3 live vardı bir ara ama memnun kalamadım sattım. Sonrasında analog pedal aldım bir kaç tane üzerinede kabin sim ekliyorum(amplitube vs olanlarından) ama tatmin etmiyor. Yukardaki videoda ton gayet iyi ve sıcak geldi. Artık birşey alayim ve kalıcı olsun istiyorum. Al memnun olmayınca sat başka arayışa geç. Bunları incelemekten düşünmekten gitar çalmaya bazen vakit bile bulamıyorum:) Gerçi arayışların sonuda yok. En makul çözümü arıyorum.
 
Ya ton olarak mukemmel seyler yakalaniyor bu cihazlarla da sorunlari dinamikler.Axe fx2 lambali amfi dinamikleri konusunda mesela cok yol katetmis diyorlar ama bence herhangi bir efekt islemcisi,amfi modelleyicisi o dinamikleri yakalayamaz.Bence ekipmanin tusenize verdigi reaksiyon en onemli kriter olmali ama bunu yok sayabilirseniz bu tip cihazlar omurluk olur sizin icin ama bence saymayin :)
 
Sacthres çok güzel açıklamışsınız. İlla eleven diye takıntım yok. Aslında düşük waat lı lambalı amfi' yide düşünmedim değil.Önüne sm57 koyup. Mesela gece kayıt yaparken microfonun sesi algılaması için belli derecede açmak gerekmez mi sesi. Ses volumunde geceleri sıkıntı yaratır mı diye düşünüp vazgeçmişken eleven rack'e gözüm ilişti.

Gecenin 2 si 3 ü için, size kesinlikle katılıyorum. Benim de gitar çalma saatlerim 22:00 ile 03:00 arası. Ve o saatte (gece 02:00 ve ilerisi) yere çakmak düşse ve yer parke ise sanki top patlamış gibi ses çıkıyor, tüm ev inliyor bilirim ne stres yaptığını.:D Hatta öyle kuruntu yapıyordum ki, acaba gitarı hiç bir yere bağlamadan çalsam, çıplak gitar sesi ev ahalisini uyandırır mı, komşuya ses gider mi endişesi yaşıyordum. İşin kötüsü de yeni binalarda ses iletimi felaket. Öksürsen komşun duyuyor.

Bu noktada son bir alternatifiniz isocab kalıyor. Ben kendime yaptım ve geceleri sessiz sessiz takılıyorum. İsocab 1w lık amfi için ideal sıfır ses veriyor dışarıya. Aşağı resimlerini ekliyorum.

imag0351z.jpg


29597774.jpg


Ama tabi bunlar, uzun meşakkatli işler. Ben evden albüm çıkarma hazırlığı yaptığım için, bu kadar uğraştım. Yani düşük lambalı amfi al, onu bunu al, üstüne isocab yap. Vaktiniz yoksa elbet efektif değil. Ama vaktiniz var ise bu kullandığım çözümden daha iyi bir çözüm, ben henüz görmedim bulamadım ev için. Üstelik isocab sayesinde, odanızın akustiği uygun değilse yaşayacağınız problemlerden de uzak oluyorsunuz. Ham speakerdan çıkan sesi kaydedip, kendiniz pc den istediğiniz reverb vb yi ayarlayabilirsiniz. Isocab i yurtdışında hazır da satıyorlar ama, Türkiyede yok maalesef. Ama yapımı bir sandık yapımından zor değil. 6 parça tahta, biraz taşyünü ve akustik sünger. Hepsini de Koçtaşta satıyorlar. Üstelik tahtayı da, Koçtaşta isteğinize göre kesip veriyorlar. Bir kere yapıp, evladiyelik kullanabilinecek bir sistem. İster ardiye odasına koyun isocab i, ister balkona ister odanıza büyük kolaylık.

Ama dediğim gibi "ne zamanım, ne de sabrım var bunca iş için diyorsanız, Eleven elbet mükemmel olmasa da tatmin edecektir. Sevgili AtAvratStrat ın dediklerine de % 100 katılıyorum. Lambalı amfi de tele yavaş vurunca clean, sert vurunca gainli kırılmış bir ses elde edebiliyorsunuz, gitar volumünü kısıp hi gain de iken clean sesler alıp, gitar volumünü açınca hi gain alabiliyorsunuz (amfi hi gain ise tabi). Artificial harmonicler, kesinlikle prosesörlerden çok çok farklı bir ses veriyor. Lambalı amfide yapılabilecek prosesörlerde yapılması çok zor bir hareket tarif edeyim :

Biritish karakterli bir lambalı amfinin overdirve kanalını açtık. Gaini 10 üzerinden 5-6 ya getirdik master volume ise 6-7-8 aralığında. Bir blues riff çalıyorsunuz. Tele yavaşça vurdunuz cleanimsi bir ses elde ettiniz, riff in sonunda da tele sert vurup, parmağnızla artificial harmonic yaptınız. Ortaya çıkan sonucu prosesör de yapmak neredeyse imkansız. Clean blues riff ama tatlı tatlı uzayan dolgun art. harmonicler. Prosesör de o tarz art. harmonicler için driveları sağlam açmak lazım. Bu durumda da tonunuz clean olmadığı için, yukardaki artistik hareketten mahrum kalıyoruz. Biraz biraz son teknolojilerde, bunu da başardılar ama hala asla ve asla lambalı amfinin verdiği gibi değil tepkiler. Lambalı amfilerde yapılan bu tip aksiyonlar, kişinin tuşe gelişimini etkiliyor, kendi sitilinizi ortaya çıkarmanıza yardım ediyor. Hatta abartmış olmayayım, beste yaparken ki hislerinizi ve verimliliğinizi bile olumlu etkiliyor. Beste yaparken daha geniş açıyla düşünmenize olanak sağlıyor.

Dediğim gibi olay zaman-sabır olayı, elbet bu yazdıklarımı yine tamamen size yazmadım, belki lambalı amfilere ilgi duyan, henüz tam artılarını keşfetmemiş, prosesör mü, lambalı amfi mi ikileminde kalan arkadaşlara faydası olur belki diye yazdım. :)

Son olarak şunu diyebilirsiniz : "yahu bir prosesor sorduk bin ahh işittik, söylesenize Eleven iyimi dir, kötü müdür benim aradığım cevap o. Bana onu söyleyin, başlarım lambalı amfinize:LOL: "

Bu durumda da yıllarca ev kayıt teknolojileri ile uğraşmış denemedik prosesör bırakmamış biri olarak Axe Fx alamıyorsanız ve bütçeniz de almaya uygunsa, bence evet o paraya Eleven gidilebilecek doğru yoldur. (Kendi görüşüm)
 
"Gecenin 2 si 3 ü için, size kesinlikle katılıyorum. Benim de gitar çalma saatlerim 22:00 ile 03:00 arası. Ve o saatte (gece 02:00 ve ilerisi) yere çakmak düşse ve yer parke ise sanki top patlamış gibi ses çıkıyor, tüm ev inliyor bilirim ne stres yaptığını.:D Hatta öyle kuruntu yapıyordum ki, acaba gitarı hiç bir yere bağlamadan çalsam, çıplak gitar sesi ev ahalisini uyandırır mı, komşuya ses gider mi endişesi yaşıyordum. İşin kötüsü de yeni binalarda ses iletimi felaket. Öksürsen komşun duyuyor." Evet işte aynen sorunum bu işte benim, hepsini özetlemişsin dostum:) Şu isocab olayını ben araştırayim. Güzel bir çözüm olabilir
Bu arada AtAvratStrat söylediklerine aynen katılıyorum.Tüşe harmonicler mevzusuna. Gece çakmak bile yere düşse stres olunca diğer seçenekleri hep eliyorum. Buda simulasyon olayına mecbur itiyor beni. Ama isocab güzel bir çözüm olabilir. Hafta sonu koçtaş ikea falan bir dolaşayim. Teşekkür ettim arkadaşlar.
 
Geri
Üst