Universal Audio (UREI) 1176LN klonu orijinaline karşı

Selam ,
Önce bu güzel site için teşekkürler umarım dahada büyür ve duyulur.
Benim kendi yaptığım bir 1176ln (F) var ve çok memnunum fakat gerçeğiyle hiç karşılaştırma fırsatım olmadı ,sanırım cenkte var başka kullanan varmı merak ediyorum.
Ertan Elmalık.
 
Selam Ertan,

Ben bir tane yapmakla meşgulüm ancak henüz bitirmeye fırsat olmadı. Cenk'tekinin revizyonu hakkında bilgim yok ama onunki de bir "Black Face", dolayısı ile D, E veya F revizyonu olsa gerek.

Ayrıca prodüktör Ümit Kuzer'in stüdyosu Virus Production'da da bir beyaz yüzlü 1176LN var, aslında bu benimkini bitirdikten sonra Istanbul'a gittiğimde yanımda götürüp her ikisi ile bir karşılaştırmak istiyorum. Pek büyük bir fark olacağını zannetmiyorum ama merak işte. Sadece eleman karakteristiklerindeki fark dolayısı ile çok az oynayabilir ama onun da pek önemi yok, aynı model cihazların bile biri diğerine tam benzemez, arada toleranslar oynar sürekli. Kafaya fazla takma derim, kulağına iyi geliyorsa iyidir ;)

Gel takıl. Aslında bir süredir aklımda bir de araya summing amplifier devresi yapıp iki 1176'yı stereo link ile kullanmak düşüncesi var da vakit yok uğraşacak. Daha birinciyi bitiremedik ki... Kaça maloldu seninki sorması ayıp?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Selam Mahcem,
Ya kesinlikle güzel bir forum :)Bukadarını beklemiyordum açıkcası :eek:

Benimkinin bazı parçalarını buralardan temin ettim oldukça zor bunları bulmak ve özellikle tranzistorler falan çok düşük kaliteli hepsinin betalarını ölçüp taktım çıkış trafosunu isveçten Lundahl dan fetler ve diyotlarda almanyadan geldi aynı anda birde urei 1073 pre malzemeside geldi falan yaklaşık 1176 için 300 euroyu biraz geçer herhalde :arrow:

seninki hangi aşamada
 
300 Euro birşey değil yahu, 200 sterlin, burada o siyah yüzlerin orijinalleri 1500 ilâ 1700 sterline satılıyor. Bir de kalkmışsın utanmadan netice karşılaştırıyorsun, yani yukarıda Allah var :LOL:

Gerçi bu "blackface" 1176LN'lerin reissue olanları çıktı piyasaya iki sene önce, onların da monoları 1000 sterlin, stereo olan 2-1176 modelleri de 1600-1700 sterline satılıyor. Çıktığından bu yana reissue'lerden 2000'in üzerinde satıldığı söyleniyor. Gayet hoş bir rakam. Demek ki neticesi eskileri kadar iyi. Hem ekşisözlük'te bir arkadaşla tanıştım, New York'ta yaşayan bir ses mühendisi, o da bizden, böyle DIY elektroniğe meraklı, "SSL, UREI, Teletronix, Neve klonlarından yaptım, hatta ilk yaptıklarımı Tony Visconti'ye sattım" dedi, şaşırmadım, çünkü o insanlar eski prodüktörler, bu eski cihazların değerini daha iyi biliyorlar. Tabii zaman içerisinde ellerindeki cihazlar ya miyadı doluyor arızalanıyor, kondansatörleri kuruyor filan. O yüzden her bakımda revizyonda cihazlardaki karakteristik değişiklikleri gözlemleyebiliyorlar. Bu adamlar ki yaptıkları albümleri yıllarca gece sabahlara kadar dinleyip "yahu bu sound'u nasıl yakalıyorlar?" deyip kafa yorduğum adamlar, böyle klonlara ilgi gösteriyorlarsa neticelerini tatmin edici buluyor olmalılar.

Benimkinin pertinakslarını basmaya sıra geldi de bir türlü pozlandırıp aside atamadım. Yoksa malzemelerin önemli bir kısmını temin etmiştim. Pertinaksları bir yapsam birkaç akşamda toplar denemeye başlarım aslında da kasmadım bir süredir. 1073'ün şemalarını nereden buldun?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Fiyatlar uçuk gerçekten. Maliyet düşük olabilir ama işçilik çok önemli bence kullanma kitabından okuyup kalibrasyon yapmaya kalkınca anlaşılıyor olay neden bukadar pahalı tabi isimde var gerçi. trimpot ayarlarından voltajlara kadar hepsi birbiriyle bağlantılı 30v -10 v beslemenin tam gelmesi lazım falan . Bill Putnam amca 40 sene önce aşmış olayı önünde eğiliyorum.Neve 1073 için çok seçenek var ben sadece pre bölümünü yaptım EQ. için çoklu swich bulamadığım için onu pas geçtim şimdilik. zaten Neuman TLM103 ten iyi geliyor ton 1176 dan sonra EQ kullanıyorum bende.
şema linklerini bakıyorum . atarım buraya
 
Eyvallah, hayra geçti. Al benden de sana bir link, John Klett'in web sitesi http://www.technicalaudio.com adresine de bak, o adam zamanında Neve konsolların modüllerin yapım arızalarını bulsun da tasarımcılara söylesin diye Neve US tarafından taşeron kiralanmış uçuk kaçık bir adamdır, Neve hakkında çok şey öğrenirsin o siteden, ben şahsen öğrendim. Bir de ProSoundWeb'in REP forumlarında kendi Mastering forumu vardır, arada bir göz at istersen, uçuk kaçık adamlar takılır oraya, yazışmak herkesin harcı değil (en azından benim harcım değil) ama sırf muhabbetleri okusa da çok şey kapıyor insan.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
technicalaudio neve için birebir gerçekten daha önceden girmiştim ama gözden kaçırmışım. çok sağol. vakit bulursam tekrar yapmayı düşünüyorum biraz daha iyi malzemeyle falan daha detaylı inceleme fırsatım olacak şimdi . o sitede purple audio da 1176 rı MC76 diye çıkartıyor ilk versiyonlarından sema ve manual falanda var
http://www.purpleaudio.com/Product/MC76.html

bu böğle uzayıp gider elekronik kara delik gibi. gene lehim kokusu geliyo burnuma ..... :roll:
 
Kesinlikle katılıyorum bende zaman zaman uğraşıyorum o yüzden. 2sene önce eski bir lambalı dan söktüğüm parçalarla klasik jcm800 yapmıştım ve ve bir ara 12ax7 ,ecc83 ,el34 çeşitleri geçti elime çeşitli markalar ,nos'lar(new old stok sanırım türkçesi 70lerde üretilenlerden) .Karpuz gibi hepsi farklı sonuç veriyo ama hepsinin tonları değişik ve güzel ve tabiki çıkış trafoları ,türkiyede sarılsa bile olmuyo aynısı burda kullanılan trafo saçlarının gaus ları çok düşük olduğu için yapmak zor ancak eski bir trafoyu tekrar bozmadan sararak yapılabilir tabi iyibir hesapla falan . yabancı sitelerde okadar fazla şey varki lambalılar hakkında insan dolaştıktan sonra çıkıp çarşıdan malzemeleri toparlamak istiyo hemen .La2a için bende parça toparlıyorum nezamandır onunda trafolarını getirtmek lazım ama tam bir araştırma yapmadım daha hangisi daha uygun falan. 1176 için Lundahl dan aldım çıkış trafosunu şemanın önerdiğide o olduğunu için .Lundahl AVALON a falan da veriyormuş o yüzden içim rahat bakalım La2a nın şimdilik plugin olanı ile idare ederiz.
 
selam quantecy456, sanada kolay gele
biraz acarsan channel strip olayını belki yardımcı oluruz kendi çapımızda.pre, comp, eq, expander gate mi?yoksa sadece bir mixer kanalındanmı bahsediyorsun.
 
sssl 4000 g+ eg
ssl channel cmp/gate
6 aux small ve large fader vs... den oluşan bi chaneel strip gerekli dökümanı topladım ama bus lar ve farklı swichler beni zorluyo açıkçası otomasyon içinde bi araştırma durumundayım 1 adet penny&giles fader ısmarladım otomasyon üzerinde çalışacam... sonu bi large format masaya gidebilir ama zaman ister tabi art vork ve tasarımın çoğu bitti zaten detayla uğraşıyorum
her türlü öneriye açığım....
 
Yaz sonuna bir tane soldano slo-100 ele geçiremezsem bende benim marshalı soldanolaştırmaya çıkış trafosundan başlıyacam :) Türkolojik soldano olucak :)
 
MESA Dual rectifier ile soldano slo-100 sema stil olarak aynı hemen hemen. yaptım ikisinide, yani açıkta , masa üstünde çalıştırdım. bende 4x12 vintage sayılabilecek bir kabin var onda deniyorum herşeyi .birkaç 4x12 de denedik soundlar çok farklı çıkıyor.trafo bence olur dene Hi-gain olayı.. devre elemanları ve lambalar la da herşeyi denemek lazım değişik soundlar elde edebirsin mesela preamp teki ler 12ax7a olursa daha iyi olur baya farkediyo gain .
 
Lambalı amplilerde esas karakteri çıkış trafosu belirliyor denebilir ve sarması da o kadar kolay değil. Özellikle lambalı büyük Marshall ve Mesa Boogie amplilerin çıkış trafolarının sarımları oldukça çetrefilli, hatırladığım kadarı ile sarımlar arası çapraz bağlantılar filan var ve çözmesi biraz dolambaçlı, eğer aynısını tutturamazsanız çıkan ses genelde oldukça hayalkırıcı oluyor.

Deneyin ama elinizdeki orijinali bozmayın derim. Dikkatli olun, eğer sarımlara bakmak için bile açacaksanız iyi not alın ki geri koyması nispeten kolay olsun..
 
Bende trafo olayına bir ek olarak yeni veya tekrar sarılacak bir trafoda kullanılan tel kalitesinden hiç bahsetmeyim .denenmiş ,kafa yenilmiş ve tellerden daha sonra spagetti yapılmıştır. :? :LOL:
 
slmlar


basit bir amp için (10w) ne tür bi speaker önerirsiniz ?

çanak çapı ne kadar önemli ?

sistem ve devre elemanlarını istanbulda nerede bulabilirim ?

thanx

yigit
 
yeet demiş ki:
basit bir amp için (10w) ne tür bi speaker önerirsiniz ?
Basit bir 15W hoparlör.

çanak çapı ne kadar önemli ?
Ne kadar küçük, o kadar tiz, ne kadar büyük o kadar bas alırsın.

sistem ve devre elemanlarını istanbulda nerede bulabilirim ?
Kadıköy'de Yazıcıoğlu İş Hanı, Karaköy'de Selanik Pasajı (alt geçitin Bankalar Cd. çıkışında) ve Karaköy Pasajı (alt geçitin İskele çıkışında).
 
Geri
Üst