Blues Tonlarına Uygun Efektler??

valla DrB guzel yazmis...yani denemen ve ogrenmen lazim...darilmaca yok..bunlari da ukalalik olarak algilama lutfen..sana birkac site onerebilirim ama buradan yazmayayim...reklam olmasin...alim satim bolumu bira kurcala...ayrica zamanim olunca sana ozel mesajdan site isimleri atarim...
 
Arkadaşlara katılıyorum.
Bence asıl sorun şu. Ne yapmak istediğin. Kafandaki müziği yansıtabileceğin ekipmanı sadece deneyerek bulabilirsin.
Resimdeki gitarı satın alana kadar en az 50 tane gitar denemiştim. Ayrıca efekt aletlerini seçerken de buna dikkat et. Ayrıca sevdiğin sololarda vs gibi durumlarda neler kullanılmış onları araştır. İnan Richie Sambora'nın bir çok tonu Marshall anfisi ve onun üstündeki overdrive'ıdır. İstediğin en iyi processoru al o tonu elde edemeyebilirsin. Zaten fusion seven bir adam olarak gidip de 200.000 presetli, saçma sapan aletleri kullanmayı sevmiyorum. O efektleri elde etmek için zaten artık profesyonel ses kartlı bir bilgisayarın yettiğini bile düşünürsen iş sende bitiyor. :)
Ne kullanırsan kullan önemli olan hissedip çalmak bence...
 
Bende Boss SD-1'var ,tubescreamer'a çok yakın bir karakteristiği var ve de çok daha ucuz, belli modifikasyonlarla Tubescreamer'la aynı hale getirilebiliyor.

Ayrıca belirtmek istiyorum ki Blues demek sadece single coil demek değildir, bir sürü humbucker kullanan blues gitarist de var. Mesela Allman Brothers, Gary Moore. Ben şahsen Gary Moore'un Rock-Blues yaklaşımını ve de gitar tonunu çok seviyorum. Dolayısıyla sadece Fender-Tele yaklaşımına karşıyım Blues'da...
 
Son derece faydalı bir başlık olmuş bu. Burda yazılanlar sırf blues için değil aslında her tür için geçerli. Blues çalmak için çok gerekli iki şey var. Birincisi iyi bir gitar. İkinciside iyi bir amfi. Gerisi çok şart değil. Şimdi bana amfiye ne gerek var pod falan kullanırız elde ederiz o tonu diyen olursa halt eder çünkü elde edemezsiniz. Çok ünlü müzisyenler aslında efsane tonlara son derece basit setuplar sonucunda ulaşmıştır. Örneğin Gary Moore'un efsanevi still got the blues tonu:
Les Paul->Marshall Guv'nor pedal--> Marshall jtm45
amfi ile sağlanmıştır. Bunu Gary Moore röportajda söylüyor. Başka bir efsane ton Robert Cray tonudur. O da Fender stratı direk fender twin e bağlar ve arada en ufak bir efekt kullanmaz ama sonuçta inanılmaz sesler çıkar. Sonuç olarak bu tarz müziklerde gitar ve amfiden onemli olan tonu çıkaran parmaklardır...
 
merhabalar!!

Scot ve Amoremorte yazdıklarınız için teşekkür ederim beyler..
Yazdıklarınızda çok haklısınız yani benım söyleyecek fazla sözüm yok ama benim bir çok topıc dede belırtmek istediğim yani yakalamak istediğim ton bahsettiğiniz "blues-rock" sundlarıSalt blues deil..


Sevgili Stratman yazdıklarını ukalalık olarak algılamam mümkün deil çünkü haklısın..Sizlere danışmak için buradayım.. tekrardan teşekkür ederim ..
 
Amoremorte demiş ki:
...Şimdi bana amfiye ne gerek var pod falan kullanırız elde ederiz o tonu diyen olursa halt eder çünkü elde edemezsiniz. Çok ünlü müzisyenler aslında efsane tonlara son derece basit setuplar sonucunda ulaşmıştır.

Iyi demissin. Aynen bence de dogru.

Amoremorte demiş ki:
Örneğin Gary Moore'un efsanevi still got the blues tonu:
Les Paul->Marshall Guv'nor pedal--> Marshall jtm45
amfi ile sağlanmıştır. Bunu Gary Moore röportajda söylüyor.

Haklisin. Ama benim bu Gary Moore hakkinda diyecegim var. Valla bu Gary Moore denen adama atfedilen ton aslinda ona ait degil. Marshall Guv'nor kullaniyorum diyor ama kullanmasina da gerek yok aslinda ya neyse. Simdi Gary Moore denen adamin kullandigi gitar orijinal olarak (ilk sahibi kim bilmem de meshur eden adam) Peter Green diye birisi. 50lerin sonundan bir LP (59 tam olarak galiba). Ve Black Magic Woman'dan tutun, Alabtross'a kadar efsanevi bir cok sarkiyi Peter Green bu setupla (JTM45 ve o LP) ile yapmis. Peter Green kim diyecek olursaniz, Eric Claptondan sonra John Mayall'de calan adam. Aynen Clapton'nun yaptigi gibi o da maas verilen bu gruptan hemen ayrilmis (bir album sonra, a hard road denen bir album, hatta eger dikkat edecek olursaniz Still Got the Blues isimli CDnin kapaginda yere sacilmis olarak duran CDlerden birisidir kendisi) ve PETER GREEN's FLEETWOOD MAC isimli grubu kurmus. Sonra akil hastanesine yatmasindan dolayi 70de grubu birakiyor, ve o grup zamanla bildiginiz Lindsey Buckingham'li Stevie Nicks'li gruba donusuyor. Ve sonraki yillarda bir sekilde, cok ciddi ucuz bir fiyata bu gitari Peter Green, Gary Moore'a satmis. Simdi Allah icin Gary Moore denen adamin Guitar Player'da falan istesin aninda gitari ona geri veririm, o benim ustadim seklinde bir cok aciklamasi var.

Neyse yani diyecegim Gibson severler caimasinda o gitarin ve o amfinin Gary Moore'a atfedilmesi benim gibi cok insani kil eder. Gibson hatta tuttu Gary Moore signature LP cikardi :roll: , catir catir ismi Peter Green' signature LP olmasi gerekirken.

Bilginize.

B
 
merhabalar!!

Uygun görülürse acaba bu konu "sabit" lene bilirmi müthiş konularoluştu ve benim gibi onlarca kişinini işine yarayacaktır..



Saygılar!
 
Gary Moore denen adama atfedilen ton aslinda ona ait degil. Marshall Guv'nor kullaniyorum diyor ama kullanmasina da gerek yok aslinda ya neyse. Simdi Gary Moore denen adamin kullandigi gitar orijinal olarak (ilk sahibi kim bilmem de meshur eden adam) Peter Green diye birisi. 50lerin sonundan bir LP (59 tam olarak galiba). Ve Black Magic Woman'dan tutun, Alabtross'a kadar efsanevi bir cok sarkiyi Peter Green bu setupla (JTM45 ve o LP) ile yapmis. Peter Green kim diyecek olursaniz, Eric Claptondan sonra John Mayall'de calan adam. Aynen Clapton'nun yaptigi gibi o da maas verilen bu gruptan hemen ayrilmis (bir album sonra, a hard road denen bir album, hatta eger dikkat edecek olursaniz Still Got the Blues isimli CDnin kapaginda yere sacilmis olarak duran CDlerden birisidir kendisi) ve PETER GREEN's FLEETWOOD MAC isimli grubu kurmus. Sonra akil hastanesine yatmasindan dolayi 70de grubu birakiyor, ve o grup zamanla bildiginiz Lindsey Buckingham'li Stevie Nicks'li gruba donusuyor. Ve sonraki yillarda bir sekilde, cok ciddi ucuz bir fiyata bu gitari Peter Green, Gary Moore'a satmis. Simdi Allah icin Gary Moore denen adamin Guitar Player'da falan istesin aninda gitari ona geri veririm, o benim ustadim seklinde bir cok aciklamasi var.

DrB ye katılıyorum. Bahsettiği yazıyı ben de okumuştum. Ayrıca eklemek istediğim bir şey daha var. Falan parçanın falan solosunun, falanca tonu gibi şeyler yok bence. Aynı tonu Gary Moore'un bir çok solosunda yakalayabilirsiniz.
 
Blues için ne kastedildiğine de bağlı: Eğer Muddy Waters gibi ilk elektrik blues tarzı bir müzik yapmak istersen en iyisi güzel bir ampli ile bir Strat veya Tele olur.Ama eğer Clapton tarzı blues rock ise tercih her zaman deminki iki şey artı belki bir de eski bir TS808 (Srv Music-Kadıköy'e geliyor bazen) veya TS9 veya TS7 olabilir, bunların hepsi Ibanez.Ha bir de wah pedalı tabi.Bu pedallar mesela Stevie Ray Vaughan'ın yaptığı gibi gain'i kısılıp volume'ü yükseltilerek overdrive'dan öte gitara sert bir ses katmak için kullanılabilir.Tabii Jimi Hendrix gibi Fuzz Face tarzı pedallar ile de blues rock sound'u elde edilebilir.Hatalarım varsa affola.
 
merhabalar!!

rica ederim aşağı yukarı herkesin onerdiği şeyleri önerdin,bunların içine tubescreamlarda dahil..

fuzz pedallarınada baktım,araştırdım ama bana pek ikna edici gelmedi açıkçası,bellide markaların adiliğindendir bilinmez..

pedallardan deaha çok v-amp yada kalıteli bir processor kullanmayı düşünüyorum çünkü pedal dizmeye kalkarsam (ki tecrübesizim) bu işin içinden çıkamam...


teşekkürler..
 
Şu var, Türkiye'ye getirilen processor'ler genelde çok da üst seviye şeyler değil.Üst seviye olanlar da mesela GNX-4 falan gibi olanlar 800$'larla satılıyor.V-amp diyorsan, bu modeli sana önermem.Evet fiyatı uygundur ama tonları seni tatmin etmeyebilir.Bence 2. el bir POD alırsan bu seni daha çok mutlu edecektir.350$ civarında satılıyor V-amp ile aynı fiyat ama V-amp'ten daha iyidir bence.Bu arada şunu da demek isterim, bu aletler birazcık sert tonlar için, bilgisayarda kayıt için, ampli taşıma dertleri olmadıkları için çok iyidir.Ama bir başka arayış içindeki müzisyen olarak söyleyebilirim ki ikisini de kullandım ve kesinlikle Blues için uygun değil.Çünkü blues biraz daha clean ve overdrive'a dayalı bir müzik.Ve clean tonlarda bu iki alet malesef bence başarısız.Pedal dizmek için çok da fazla pedal almana gerek yok blues müzik için.Bence bir tube screamer, bir wah pedalı belki bir compressor işini görecektir.Belki compressor'e bile ihtiyaç olmayacak.Sana şöyle anlatabilirim.Clapton sahneye tonla ampli ve gitarla çıkar ama adamın pedal board'u falan yoktur, bir tane wah pedalı vardır o kadar.Bence blues'da önemli olan amplidir.Ve illa tüplü ampli gerekmez, blues'a yatkın olan çok güzel Fender ampliler var uygun fiyata.Ben de blues çalıyorum, ve kesinlikle diyebilirim ki processor seni blues yapmaya itmeyecek bir alet olacaktır.Şahsen Ibanez gitarlar, processorler, Pod gibi aletler bende hep rock çalmak isteği uyandırır ama elime bir Telecaster, bir Strat aldığımda veya Tube Screamer kullanırken canım hep blues çalmak ister.Karar senin.Kolay gelsin.Yardım gerekirse elimden geleni yaparım.
 
merhabalar!!

Yazdıkların için çok teşekkür ederim..v-amp2 ile pod arasında pek fark yok gibi..şu an ikinci el buldum balıkesirde onun için o aletin üstünde biraz daha fazla duruyorum..gnx-4 ve daha farklı modellerini diğer arkadaşlarda onermişlerdi ama baktım beni aşıyor yani tamamen dugusal. :D ..

elimde anfi var ama acaip dandik..bir aksilik çıkmazsa marsahall mg15dfx anfi sipariş vericem(reverb.chorus,delay ve flanger gibi efektleri var overdrıve ve clan kanalları var blues için uygun yani)Fenderlere baktım acayip pahalıydı..yani bir fender fiyatına nerdeyse 2-3 anfi alırsın en kralından..ama fender in verdiği tadı verirmi mechul..Compressor den bahsetmişsin compressor u çok oneren oldu ama compressorler hakkında pek bilgim yok yani ne işe yarar nasıl bi ton sağlar?* pek bilgim yok..ama efekt aletlerimin içinde onunda olacağı kesin..Tubescrteamlara baktım , araştırdım ama hem ayrıntılı bir açıklama bulamadım,hemde çok pahalıdı..Boss un blues driver pedalına baktım fiyatta uygundu ama işe yararlılığı konusunda şüphelerim vardı zamana bıraktım.. :roll: ..


aslında detaylı bir yardıma ihtiyacım var çünkü yaşadığım bu şehir (balıkesir) işime çomak sokuyor yani aradığım şeyi bulamıorum bulsamda acayip uçuk bir rakam oluor onmun için biraz zamana bıraktım ne kadar dayanamasamda..

Teşekkürler..
 
herkese slm ben topici bastan sona okudum. ben de blues calarken bi anfi bi gitarin yeterli oldugnu dusunuyorum neyse asil soru srv 13 lul tel kullanir demis topicte ''wisredz'' acaba bunun ne yarari var .
 
Blues01 senin dediğin sanırım tel sınıflarını anlatmak için kullanılan 15L-18g arası olan terimlerden kaynaklanıyor. Teller aslında bu sınıflamayla anlatılmaz. Bizim 13 luk set ya da 11 lik set dediğimiz şey en ince telin kalınlığıdır. Genellikle gitarcılar 0.08 ve 0.09 luk setleri kullanırlar. İnce telleri çalmak oldukça kolaydır ama sesler hacimli çıkmaz. Tel kalınlığı artınca ses güzelleşir ama aynı zamanda çalma oldukça zorlaşır.
 
Tamam haklısın benden kaynaklanan bir iletişim bozukluğu oldu..Tabiki ince telleri çalmak kolaydır zaten yeni başlayanlara ince telli gitarlar önerilir..
 
Geri
Üst