Sarı Mersedes

İlyas Salman'ın bu filmdeki performansı gerçekten iyidir.
Filme basit demek için,filmi gerçekten yüzeysel izlemiş olmak lazım.

Öte yandan,İlyas Salman'ın dandik filmlerde oynadığı olmuştur;ama bundan kendisi de övünmemektedir..Hep çirkinliğinden,özellikle de çirkin burnundan bahsedilir;ama o burunun çirkinliğinin işkencelerde yediği dayaklardan,üstüste kendiliğinden kaynamış olmasından geldiğini bilen azdır.Kendisi çok dolu,felsefi birikimi yüksek bir insan olmakla beraber,bugun küçük bir apartman dairesinde mütevazi bir hayat sürmekte.Oynadığı rolleri düşünürseniz,sinemamızdaki "erotik" dönemde kendisine bir çok teklif gelmiş olacağını da az çok tahmin edersiniz;ama salman bu rollerin hiç birisini kabul etmedi o dönemde ciddi maddi sıkıntılarla yüzyüze geldi.Kısacası severim Salman'ı :)

Tunç Okan'a gelecek olursak,en sevdiğim yönetmenlerden birisidir.

"Cumartesi cumartesi" ve "otobüs" mutlka izlenmesi gereken türk filmlerindendir.Otobüs'te tunç okan' da aynı zamanda oynamakta filminde ve bu filmin müzikleri Livaneli'ye ait.Benim bildiğim kadarıyla üç film çekmiş ve üçü de birbirinden güzel,zaten yurt dışında bir çok ödülü de var.
 
benim en sevdiğim filimlerden birisidir, hatta o kadar hayran kaldım ki hususi o filimdeki köye gittim Polatlı-Ankara - Poyrazköy o kadar derin mesajlar içeriyo ki o filim, HERKEZ ANLAYAMAZ. bizim ne kadar geri Olduğumuz, ne kadar geri kalmış olduğumuzun ancak avrupa görmüş vatandaşlarımızın farkettiğini ve yaşadığını, türkiyede yaşayan türklerin medeniyetsizliğini görgüsüzlüğünü ve fırsatçılığını, polisimizin rüşvetçiliğini, oto-yollarımızın bozukluğunu. Türkiyenin Avrupa Birliğinin çöpçüsü bile olamayacağını kısacası. çok baba bir filim.
 
Progressive demiş ki:
"Sarı Mersedes"
Filmin Yönetmeni:Tunç Okan. Başrollerini İlyas Salman, Valérie Lemoine, Micky Sébastian oynamışlardır. 1987 yılı yapımıdır.

Bu filmde, İlyas Salman'ın oyunculuğunu takdir ediyorum. Oynadığı karakteri iyi yansıtmıştır bana göre. Filmin, Mercedes'in reklamını yaptığını söyleyenler var ama ben bu gibi görüşlere katılmıyorum.

Mercedes bir ekol ki zaten reklama ihtiyacı yoktur. Bence öyle birşey düşünmeleri saçma...
 
Sarı Mercedes, Adalet Ağaoğlu'nun 1976 tarihli romanı "Fikrimin İnce Gülü" romanından çekilmiştir.

Ben öncelikle bu romanı okumanızı tavsiye ederim. Küçükken izlemiştim Sarı Mercedes'i, ama kitabı okuyuncaya kadar aklıma bile gelmedi. Kitaptan sonra tekrar izledim. Ve Türk Sinemasının kült filmeleri arasında yer alması gerektiğini düşündüm.

Kitabın arka kapağından:

""Fikrimin İnce Gülü" Almanyalı işçi Bayram'ın bir gününün hikayesidir. Adalet Ağaoğlu'nun tadına doyulmayan bu yol romanında, sınıfının ve konumunun bilincinde olmayan Bayram'ın, "Bayram Bey" olma çabasının biricik öznesi, balrengi Mercedes'i ile ilişkisini, Kapıkule'den başlayıp köyünde hazin bir şekilde sona eren yolculuk boyunca anlatır. İncegül Bayram'ın büyük düşüne giden yolculuk, bir anlamda Almanya'da yazgılarına ve küçük hesaplarına terkedilmiş insanların ortak hikayesidir."

bu arada "fikrimin ince gülü" eski bir şarkının ilk satırıymış. "gönlümün şen bülbülü..." diye gidiyor. :)
 
bedave demiş ki:
offf ben bu filmde ağlamıştım. Çok güzel film
Ya arkadaşım hangi linke tıklasam bakıyorum sen benim söyleyeceklerimi söylemişsin :D
Bu filmi izlediğimde küçücüktüm,ufacıktım..Top oynadım acıktım.. hesabı bir velettim ama çok etkilenmiştim,hüngür hüngür de ağlamıştım :x
 
mozart demiş ki:
doğu-batı arasında kalmış 3. dünya ülkesi insanın prototipidir ilyas salman o filmde.mercedes ise kendi kendini var edişinin simgesidir.köyden çalışmak için almanya ya baska bir yurtluğa giden insanın sisteme uyum sağladıktan sonra kimlik edinmesinin de mecazıdır mercedes.öte yandan filmde imaj-insan a gönderme vardır daha o tarihten basımıza gelecekleri gösteriyordu film.şu an ilyas salman gibi almanya dan aldıgımız mersedeslerimiz yok ama ibanez gibson gitarlarımız,swacth saatlerimiz,nike ayakkabılarımız vb var.bizi var eden onlar vb.cok güzel türk filmlerinden biriyidi bence izlemeyen izlesin:)

arkadas gayet guzel ozetlemis...
bence de ilyas salmanin en iyi filmidir
dataylara dikkat etmek lazim!
 
Geri
Üst